Mi a különbség a videógyártás és a filmgyártás között?
Videókészítés vs Filmkészítés

2022-11-09   Német János   1.909   630   Film, Televízió, Online videó

Mi a különbség a videógyártás és filmgyártás között, avagy videókészítés vs filmkészítés.

Olvasási idő: 4 perc

Elsőre talán a két műfaj egyformának tűnhet, pedig valójában csak hasonlóak. Azonban megeshet, hogy csak egy hajszál választja el egymástól a két folyamatot. Bemutatom neked röviden és bárki számára érthetően, hogy mikor beszélünk videógyártásról és filmgyártásról, avagy videókészítésről és filmkészítésről.


Hosszúság és büdzsé

Talán a legegyszerűbb kiindulópont, hogy a videók rövidek, míg a filmek hosszúak. Hogy pontosítsak, egy televíziós reklámfilm 20-30 másodperces, egy cégbemutató-, vagy termékbemutató videó 3-5 perces, egy rövid dokumentumfilm pedig lehet 30 perces is, de a filmek többnyire 1-3 óra hosszúságúak. Vagyis minél hosszabb egy videós projekt, annál valószínűbb, hogy inkább filmről beszélünk.

A videókészítés és a filmkészítés közötti legynagyobb különbség a büdzsé. Érthető, hogy egy 2 órás, nagy vászonra készült filmnél sokkal többet kell befektetni, mint egy rövid videóra. A filmgyártásban a színészek, a helyszínek, a videó-fény-hangtechnika és a digitális utómunkálatok (pl. VFX, CGI) is jóval nagyobb szerepet kapnak, mint pl. egy cégbemutató videó esetében.


Személyzet és határidő

Nagyon jó analógia a videógyártás és a filmgyártás megértéséhez a stáb, illetve a személyzet nagysága. Úgy egyszerű megfogalmazni a különbséget, hogy ha a stáb elfér egy kisteherautóban, vagy egy családi asztal körül, akkor valószínűleg videógyártásról beszélünk. Mindeközben a filmgyártáshoz gyakran egy sereg emberre van szükség, ami állhat 20 főből, de a statisztikákkal együtt akár több százból is. Emellett ekkora volumenű csapatnál, már számos filmes szakértői pozíció szükséges, mint pl. gyártásvezető, producer.

A forgatókönyvírás (rövid esetben csak egy brief), a megszervezés, a forgatás és az utómunka képezi egy videós projekt alapját. A filmgyártáshoz szükséges feladatokat, mint a tervezés, büdzsé megteremtése, forgatókönyv, storyboard, casting, helyszínfelderítés, világítás, hangtechnika, filmezés, színbesorolás, rendezés, utómunka és még sorolhatnám a filmes szerepköröket, melyeket nem lehet pár személlyel megvalósítani.

Egy átlagos termékbemutató videót legfeljebb egy hét alatt el lehet készíteni, de egy 2 órás film elkészítése (pontosabban folyamata) hónapokig, de inkább 1-2 évig is eltart. Persze az idő faktor egy nagy reklámfilm esetében már megugorhat akár több hónapra is, attól függetlenül, hogy mondjuk csak 30 másodperc hosszú.


Analóg és digitális filmrögzítés

Valójában ez a blokk csak minimális említést igényel, hiszen ma már szinte csak digitális kamerákat alkalmaznak. Persze néhány mozifilmnél akadnak kivételek, ahol 35mm-es, vagy 70mm-es (mint az IMAX mozi esetében) negatívokra rögzítenek. Nyilván ha belemennék a részletekbe, vagyis hogy a videósok és a filmesek milyen felszereléssel dolgoznak (Full-Frame, Micro 4/3 - videókamera, cinema kamera), akkor ott már lényeges különbséget lehetne tenni. De technológia szempontjából ugyanolyan digitális megoldásokat használ mindkét oldal.


Történetmesélők és dokumentálók

Továbblépve már mélyebben érdemes beszélni a videósokról és filmesekről. Úgy is szoktak fogalmazni, hogy a filmesek történetmesélők, míg a videókészítők dokumentálók.

A kulcsfontosságú különbség, hogy a filmesek minden képkockában az egyediségre, a tökéletességre törekednek és a művésznek (rendezőnek) nagy szabadsága van az alkotásban. Példaként egy függönyön át beszűrődő fénysugár és egy asztalon fekvő régi újság bemutatása, amelyre porszemek szállnak, miközben a jelent akarjuk ábrázolni a múltból eredő perspektívából. Mindennek gyönyörűnek és természetesnek kell lennie. Ennek az az oka, hogy a filmek szorosabban kapcsolódnak a művészethez (ezt hívjuk filmművészetnek) és a színházhoz.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a videógyártók ne törekednének az azonos szintű minőségre. A videókészítés során azonban nincs annyi idő játszani az elemekkel, berendezni mesterien a környezetet, nagy stábbal dolgozni, vagy élethű vizuális utómunkálatokat alkotni, hiszen a büdzsé alapból behatárolja a folyamatokat.

A filmesek egy műalkotás létrehozására összpontosítanak. A filmnek az a célja, hogy egy műalkotás legyen, készen arra, hogy a rétegeit lehámozzák és megértsék. Emiatt gyakran elvontabb a stílusa és az üzenetküldése is, annak ellenére, hogy általában széles célközönségnek szánják. Eközben egy videó meghatározott célból készül, pl. promóciós videó esetében egy termék reklámozása, bemutatása. A videósok így egy adott koncepciókhoz kötődnek, szűkebb célközönségre céloznak és alacsony költségvetéssel dolgoznak (a filmesekhez képest).

A filmeseknek gyakran az a küldetése, hogy felfedjék és bemutassák a társadalom, vagy az egyén személyét, esetleg rejtett titkait. Szemben a videókészítőkkel, akiknél ha a marketinget vesszük alapul, akkor a már meglévő terméket, vagy szolgáltatást kell kedvező színben és eladhatóan bemutatni.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a történetmesélés és a dokumentálás határa elmosódik. Ekkor a videógyártók olyan nagyszabású reklámfilmeket hoznak létre, melyek egy sztorira épülnek, érzelmeket indítanak el és vásárlási vágyat ültetnek el a nézőbe. Ebben az esetben a költségvetés közelíti, vagy megegyezik egy filmforgatás részarányos büdzséjével.


Összegzés

Szeretnél egy olyan 2 órás filmet, amely történetet mesél el és nincs más célja, mint a szórakoztatás? Vagy szeretnél egy olyan 3 perces videót, amely bemutatja a cégedet, vagy promótálja a termékedet? Ez két különböző dolog, amelyek létrehozásához különböző csapatokra, illetve videósokra, vagy filmesekre van szükség.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!