Google Analytics UTM paraméterező generátor

Használat

Ugrás a generátorhoz

Tölsd ki a lenti mezőket, majd nyomd meg a "Generálás" gombot. Végül a "Vágólapra másolás" gombra kattintással bárhova beillesztheted a felparaméterezett URL címedet.
A Google Analyticsben való megfelelő működéshez az alábbiakra figyelj:

  • A weboldal címe és az utána következő három paraméter (forrás, média, kampánynév) megadása elengedhetetlen.
  • A paramétereket ékezet nélkül használd. Bár a generátorunk kezeli az ékezeteket és átalakítja UTF-8 karakterekké, de biztonságképp maradj az "angolos" verziónál, ahogy a mezőkben megadott példák.
  • A szavakat egybeírva, alulvonással, esetleg kötőjellel válaszd el, tehát mindenképp szóköz nélkül.
  • Ne használj speciális karaktereket (@/:*%+" stb.).
  • A kisbetű, vagy nagybetű használatánál pl.: a "karacsony", vagy "Karacsony" két különálló paraméterezést jelent. Vagyis mindenhol ugyanazt a formát használd.
  • A Google Ads kampányokhoz nincs szükséged rá. Ennek feltétele, hogy a Google Analytics és a Google Ads fiókod megfelelően össze legyen kapcsolva és az automatikus címkézést engedélyezd.
  • A generálás után mindig ellenőrizd le a működését!
  • A statisztikát, illetve az eredményeket a Google Analytics fiókodban az "Ügyfélszerzés Kampányok Minden kampány" menüpontban tekintheted meg a megfelelő szűréseket kiválasztva.
  • Ha legenerált felcímkézett hivatkozást szeretnéd lerövidíteni, hogy "szebben mutasson" (ebben a formában kapod vissza https://bit.ly/2R6SZy7), illetve, hogy ne ijedjenek meg a felhasználók a hivatkozás láttán, akkor használd az ingyenes Bitly URL rövidítő eszközt.

Weboldali teljes URL cím*

Kampány forrás*

Kampány média*

Kampány neve*

Kampány kulcsszó (opcionális)

Kampány tartalom (opcionális)

 

A Google Analytics UTM paraméterező generátor egy ingyenes eszköz. A helytelen adatok megadásáért, vagy a használatából erededő esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk!


Röviden mi az UTM paraméterezés és hogyan működik

Az UTM paraméterezést (Urchin Tracking Module - nem szó szerint fordítva URL címkézést jelent) online (és esetleg offline) marketing kampányok eredményeinek méréséhez használjuk. A Google Analytics segítségével pontos adatokat kaphatunk arról, hogy a hivatkozásra kattintva az adott felhasználó milyen médiából, forrásból, kampányból érkezett az oldalunkra.

Vegyük alapul a YouTube csatornát, ahova az egyik termékvideónk alá elhelyezünk több weboldal címet, ahol megvásárolhatóak a termékek. Ha megnézzük Analyticsben, hogy honnan érkeztek a látogatók, illetve a megfelelő fiókbeállítást (e-kereskedelem, célok beállítása) követően a vásárlók, akkor csak azt látjuk, hogy a YouTube-ról, de semmi egyéb információnk nincs. Ha a fentiek alapján használjuk az UTM paraméterezést, akkor pontosan megtudjuk, hogy melyik videónkból, melyik hivatkozásra kattintva történt meg a vásárlás.

Ha egyedi akcióban, illetve kampányban gondolkozunk, akkor minden online csatornánkhoz használjunk (hírlevél, YouTube, Facebook, szórólap stb.) egységes UTM paraméterezést, természetesen minimum a forrás és a média paramétert átírva. Ekkor a Google Analytics fiókodban le tudod szűrni, hogy a felhasználók pontosan honnan érkeztek és megfelelő volt-e megtérülés. Hiszen a ROI (haszonkulcs) számodra a legfontosabb mutató.

Hogy az offline marketinget hogyan tudod belekötni? Említettük a szórólapot, ha arra egy rövidített linket (pl.: a fent említett Bitly-os) helyezel, akkor máris tudod mérni ezen eszköz hatékonyságát is.Ingyenes videó marketing képzés!

Tanulj és kérd a videó marketing tanácsokat a nívós levelekkel együtt! Plusz a magazinunk legfrissebb cikkeiről és aktuális újdonságainkról is értesülhetsz. Érdemes a valós keresztnevedet megadnod.Kövess minket!