Mennyibe kerül egy reklámfilm?
Reklámfilm költségvetés egy filmstúdió és egy szabadúszó videós szemszögéből

2022-12-08   Német János   3.782   946   Film, Televízió, Online videó, Vállalkozás

A reklámfilm gyártás költsége, költségvetése filmstúdió és szabadúszó szemszögből

Olvasási idő: 16 perc

Már jó ideje szerettem volna az üzleti videó gyártás árazásáról egy cikket írni, amiben összevetem egy filmstúdió és egy szabadúszó videós árait. Sajnos azt tapasztalom a piacon, hogy vannak a nagyon olcsó videó készítők és a drága videó gyártók, a transzparencia zavara miatt pedig érhetően nehezen tud választani az ügyfél. Emiatt is legtöbben az olcsó árat választják döntő érvnek, ami már önmagában sem lehet megalapozott.

Egy reklámfilmre, vagy cégbemutató videóra találtam jó pár 60-190e Ft-os árat, ami annyira olcsó, hogy sehogy sem jön ki a matek (kivéve, ha valaki feketén és hobbiból készít videókat). De akkor mennyibe kerül egy reklámfilm? Ha szeretnéd megérteni egy reklámfilm, illetve üzleti videó árazási stratégiáját, akkor tarts velem.


Vállalkozás

Kezdjük az alapoknál, vagyis nézzük meg, hogy egy főállású vállalkozónak milyen havi költséggel kell számolnia. Ha egy KIVA-s céget veszünk, akkor ott 43.5% a havi bérköltség és akkor a többi adónemről (pl. ÁFA, mindig nettóban számolunk), vagy TAO esetében az adóelőleg fizetésről még nem beszéltem. Ha egy átalányadós egyéni vállalkozót nézünk, ott havi 26% a bér és egyéb adónem költsége (12M Ft éves bevétel esetében elosztva). Mindkettő esetben nem számoltam az iroda és stúdió fenntartását, eszközvásárlást, gépjármű fenntartást, illetve a vállalkozás teljes havi működési költségeit.

Nyilván ezt részletesebben ki lehetne bontani, attól függően, hogy mekkora cégről van szó, de a cikkemnek nem ez a fő irányvonala, csupán kiindulási alapként egy vállalkozás járulékos költségeire szerettem volna felhívni a figyelmedet. Úgy is szemléltethetem röviden, hogy egy kapott árajánlat min. 30-50%-a adózásra és cégfenntartásra megy el, hiszen a kiajánlott ár nem tiszta jövedelmet, illetve bevételt takar.


Óradíj, napidíj, vagy projekt ár

A videó gyártóknál elég szerteágazó árakkal lehet találkozni, ami cégtől, pozíciótól és szakértelemtől egyaránt függ. Van, aki 3.000 Ft/óra díjon vállal operatőr pozíciót és van ahol 30.000 Ft-os (vagy feletti) az alap óradíj. Ha napidíjban nézzük akkor már egy szakavatott operatőr bére 50.000 Ft/nap-tól indul egészen a filmes DP (Director of photography) 300.000 Ft/nap-ig. Ha az operatőr példánál maradunk, akkor az egyik fő szempont, hogy egy nagy stábos reklámfilmhez van rá szükség, ahol mondjuk steadicammal is dolgozni kell, vagy egy kiscsapatos dokus interjúhoz, hiszen eltérő tapasztalat szükséges. Érdemes megjegyezni, hogy ez csak a szakértői költség, vagyis a technika és a felszerelés nincs benne.

Az sem nem mindegy, hogy egy statiszta fizetéséről beszélünk, vagy egy senior 3D animátorról. Végeredményben egy filmstúdió nem tud egységes óradíjat meghatározni, csak szakterületenkénti bontást, illetve díjazást. Szabadúszó videós esetében, ha önmaga végez több feladatot, akkor könnyebben meghatározható egy fix óradíj/napidíj. A produkciós cégek inkább napidíjat és projektárat szoktak megadni, amibe már esetleges túlórát és minden más várható kiadást is belekalkulálnak.

Ha már tényleges árakról beszélek, akkor megemlítem, hogy az én szakértői díjam 10.000 Ft/óra (nettó). Ez lehet programozás, digitális marketing tevékenység, vagy videó gyártás. Az online marketing tanácsadásom pedig 30.000 Ft/óra, amire előre felkészülök az ügyfél kérdéseiből. Szerintem ez a korrekt, ha nyílt lapokkal játszunk.

Hogy még közelebb hozzam a díjak értelmezését, nézzünk meg egy nagyon alap példát. Ha autószerelőhöz, illetve márkaszervizhez viszed az autódat, akkor az ő óradíjuk 14.000-25.000 Ft között mozog. Persze van drágább is (ha pl. Ferrarid van), de ha átlagos középmezőnyt veszünk, akkor mondjuk 17.000 Ft/óra az autód szervizköltsége plusz az alkatrészek. Kérdés nélkül kifizeted ugye? Ebbe az óradíjba nekik minden bele van kalkulálva, vagyis az emelő, a szerszámok és a szerviz rezsije, fenntartása. Szóval, ha egy márkaszerviz ilyen költséggel dolgozik, akkor egy üzleti videó gyártó esetében vajon miért sokallnak már 7.000 Ft-os óradíjat is.


Filmstúdió reklámfilm költségvetés

A cikkemben említett valós reklámfilm példámban sajnos nem mondhatom el, hogy melyik pesti stúdió volt a gyártó és melyik reklámfilmről van szó, viszont körbeírhatom.
Ez egy most is vetített 30 másodperces televíziós reklámfilm, amely egy adott termékről szól, 4 szereplővel, 1 narrátorral és egy 7 másodperces 3D tervezés is volt benne a termék működésének és hatásmechanizmusának könnyebb megértése végett. A forgatás Budapesten zajlott, egynapos volt és egy bérelt helyszínen készült több beállással.

Forgatókönyv és storyboard350.000 Ft
Szereplők900.000 Ft
Rendező500.000 Ft
Gyártásvezető450.000 Ft
Látványtervező300.000 Ft
Stylist200.000 Ft
Fodrász50.000 Ft
Maszkmester50.000 Ft
Fővilágosító100.000 Ft
Világosítók, technikusok220.000 Ft
Operatőr300.000 Ft
Focus puller120.000 Ft
Kameratechnikus60.000 Ft
Videókezelő, archiválás110.000 Ft
Asszisztensek150.000 Ft
Werk fotós120.000 Ft
VFX, 3D animátor680.000 Ft
Vágó300.000 Ft
Colorist100.000 Ft
SFX, zene150.000 Ft
Narráció320.000 Ft
Bérlés: fénytechnika350.000 Ft
Bérlés: kameratechnika450.000 Ft
Bérlés: helyszín150.000 Ft
Bérlés: berendezés220.000 Ft
Szállítás, rakodás, szerelés180.000 Ft
Stáb ellátása, kitelepülés300.000 Ft
Összesen7.040.000 Ft

FONTOS, hogy az említett 7 millió Ft-os büdzsé a szakmában kis reklámfilmnek tekintendő. Egy Coca Cola színvonal a több tíz, vagy 100 milliós költségvetéssel mondható nagy, vagy giga költségvetésű reklámfilmnek. Gondolom elsőre már ez az ár is soknak tűnhet. Ámde itt még nem zárult le, hiszen ebben még nincs benne a marketing költségvetés sem, ami itthon lehet pár millió, vagy akár 100 milliós költség is. Érdekességképp ha vesszük az USA egyik legnagyobb eseményét, a Super Bowl közvetítést, akkor ott 2022-ben egy 30 másodperces televíziós reklámhelyért több mint 2 Milliárd Ft-ot kellet fizetni.

A nagy reklámfilm költségvetése ára a Coca Cola reklámban

Kép forrása: Coca Cola UK

Elsőként mindenképpen beszélni kell a forgatáshoz alkalmazott gépparkról, mivel ennél a projektben ARRI kamerákkal és fényekkel dolgoztak, amely a szakma csúcsa. Árban ez azt jelenti, hogy min. 40-50 millió Ft-os technikai felszerelés állt rendelkezésre. Ekkora költségvetésben nem minden stúdiónak van saját felszerelése, mert vannak olyan rental cégek, amelyek kifejezetten a kis- és nagyjátékfilmekhez adnak bérbe rendszereket, eszközöket. Lehet, hogy a projekt kívánta meg az ilyen volumenű felszerelést, de az is megeshet, hogy maga a megrendelő írta elő a technikai feltételeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ilyen felsőkategóriás hollywoodi technikával lehet csak maradandót alkotni.

Elmondható, hogy a televíziós reklámfilm költségek egy filmstúdió szemszögéből így néznek ki. Persze lehet olcsósítani az árat, ha nem kell pl. 3D tervezés, vagy fodrász, de azért a költségvetés azt mutatja, hogy 5-6 millió Ft alatt nem lehetséges stúdió általi kis reklámfilmet készíteni. Főként azért sem, mert 15-30-an is dolgozhatnak egy stábban, illetve az adott reklámfilmen. Ha szeretnéd részletesebben megismerni a stáb poziciókat, akkor olvasd el a filmes munkakörökről szóló cikkemet is.

Tudok olyan jelenleg is futó reklámfilmről, amely egy ismert gyógyszergyár termékét reklámozza és a 30 másodperces spotnak 50 millió Ft volt a költségvetése. Ott már volt többnapos casting is, ahol színészeket és statisztákat válogattak, mint egy film esetében. Hogy ez nagy összeg? Hát nyilván ilyen megrendelőhöz egy kis videósnak lehetetlen bejutnia, így teljesen más stúdiós árakkal dolgoznak.

Ha megnézzük a legújabb Black Adam mozifilmet, melyben Dwayne Johnson a főszereplő, akkor az iMDB szerint a film becsült költségvetése 80 Milliárd! Ft volt. Mondjuk az USA-ban egy marketinges órabére 50.000 Ft-nál kezdődik, így nyilván nem érdemes a magyar piaccal összehasonlítani, de arányosítás végett érdemes elgondolkozni ezen az összegeken is.


De mennyibe kerül nálad egy reklámfilm?

Gondolom ez érdekel a legjobban. Nyilván az én költségvetésem jóval kedvezőbb, mert vagy egyedül dolgozom, vagy nagyobb projektek esetében saját stábbal, ha több operatőr, forgatókönyvíró, grafikus, marketinges, szövegíró vagy VFX-es szükséges az adott projekthez. 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem, amit informatikai mérnökként kezdtem és lettem online marketinges, majd üzleti videó készítő. Ez szokták one-man-show tevékenységnek is hívni, amikor valaki egyszemélyben ért több szakterülethez és lát el több feladatot. Nyilván ez a felállás csak kisebb projektekben működik, hiszen belátható, hogy több ember munkáját fizikailag sem lehet elvégezni. Vagyis már egy komolyabb videófelvételhez és utómunkához min. 4 szakértő szükséges.

A megújult gépparkom Sony FX6 Cinema kamerákból és magas minőségű eszközökből áll. Ha a felszerelésemet a filmgyártásban szeretném elhelyezni, akkor alsókategóriát képvisel, ha általános videó gyártást nézünk, akkor erős középkategóriát. Ugyanis a filmipar felsőkategóriája alatt pl. ARRI, Sony Velence és Burano, RED Ranger, Panavision és IMAX mozi kamerákat értünk, amely forgatásokon nem ritka a több százmilliós felszerelés.

Összefoglalva, ha csak 1 kamera, 2-3 LED lámpa és kiegészítők szükségesek egy kisebb üzleti videó egynapos forgatásához, akkor min. 7 millió Ft értékű felszereléssel vonulok ki egyedül vagy technikusokkal. Saját eszközparkkal rendelkezem, amiben már 3 profi kamerám van, így bármilyen üzleti videó kategóriát le tudunk forgatni. Ha minden felszerelés szükséges pl. egy nagyobb interjúhoz, akkor min. 16 millió Ft értékű videó-, hang- és fénytechnikával érkezünk a videós stábbal. De itt még nincs vége, mert ha ennél nagyobb volumenre (legalább 10 fő) és felszerelésre van szükség alvállalkozók bevonásával (pl. nagyszabású live show: kránnal, kötött drótpályán mozgó kamerával, mozgatható operatőrökkel, szerkesztői pulttal), akkor a napi ár is jelentősen ugrik, amit 1.500.000-2.000.000 Ft alatt nem lehet kihozni.

Mindezt azért érdemes tisztázni, mert nagyon nem mindegy, hogy a videó gyártó ajánlatadó milyen összetettségű stábot (vagyis szakértők-e a témában) és technikai felszerelést (nem az érték, hanem a minőség a fontos) biztosít az adott reklámfilmhez. Sokan már egy félmilliós kamerát is profinak neveznek, ami félrevezetés. Evégett is szükséges helyre tenni a dolgokat és ezért sem lehet ár alapján dönteni, hiszen ugyanezt a minőséget nem lehet olcsó technikával és tudás nélkül elérni. Lehet itt szépíteni a dolgot, hogy egy szakértő kezében olcsó kamerával is lehet maradandót alkotni (ezt szerintem senki nem vitatja), de itt ügyfélnek készül a videó, ami akár televízióban is vetítve lesz, és amihez bizonyos technikai feltételeket is teljesíteni kell. Nem véletlen, hogy a Netflixnek is van jóváhagyott kameralistája, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos szint felett lehet bekerülni a streaming csatornára.

Nézzük a matekot

Tehát hogyan számolok egy egynapos alap cégbemutató videó forgatási projektet, amiben nincsenek extra igények (pl. légifelvétel, greenbox, vizuális effekt) és egy kamera, plusz alap technika elegendő. A koncepció itt nem bonyolult, ehhez lényegében egy brief és egy minimál forgatókönyv készül. Természetesen mindezek előtt alaposan meg kell ismerni a céget, hogy ebből egy olyan produktum születhessen, amiből nem csak érződik a munka, de a legfontosabb cél teljesüljön, vagyis az infó átmegy a nézőnek és megérti a víziót. Mindazon elemeket tartalmazza, ami körbe tudja írni a cég tevékenységét. Vágóképek a cégről, munkatársakról, gyártási folyamatokról, interjúkkal és mindezt feliratozva.

Gyártásvezetés40.000 Ft
Forgatókönyv, brief50.000 Ft
Stáb (2-3 fő)200.000 Ft
Technika90.000 Ft
Digitális utómunka120.000 Ft
Összesen500.000 Ft
+ kiszállási díj140 Ft/km
+ járulékos költségek

Frissítve: 2023. október

Ha már két-három kamerával, drónnal és animációval ellátott kisfilmet szeretnél egyedi effektekkel, amit akár ugyanúgy egynapos forgatásba bele tudunk tenni, akkor az ár szinte duplázódik. Többnapos profi forgatás esetében pedig már többmilliós költségvetéssel kell számolni.

Ne felejtsük, hogy erre még rájönnek a járulékos költségek is: kiszállási díj (utazás, rakodás, szállás, ellátás), színész, statiszta, narrátor, kisegítők, jogdíj (zene, videó, fotó, színész), hatósági- és jogi ügyintézés (pl. útzár, szerződések), fodrász, sminkes, maszkmester, stylist, jelmeztervező, helyszín bérlés (pl. stúdió, ház), díszlet- és látványtervező, kellékek beszerzése (pl. luxusautó, szobai kiegészítők), catering, fizikai munkások (pl. szerelők, díszletépítők), fotózás, werkvideo, speciális extrák (pl. greenbox; pirotechnika; különleges kameramozgatások sínen, kránon, drótkötélpályán), drónos légifelvétel (eseti légtér, műveleti engedély), esőnap (időjárás végett meghiúsuló forgatás) stb.


A reklámfilmkészítési költségvetésem kielemzése

Technikai felszerelés

A technika és a szakértők két különböző tényező. Ha nem béreljük a felszerelést, hanem saját gépparkkal dolgozunk, akkor ugyanúgy azokat is bele kell számolni. Ha az autószervizes óradíjas példámat tekintjük, akkor egy alap eszközparkkal együtt min. 23.000 Ft-os óradíjjal kell számolnom, amiben már minden benne van. Érdekes módon az olcsó ajánlatokban nincs benne külön a technikai eszközök díja, amit nem is értek (de nyilván te is sejted miért). A videó-fény-hang technikák napi díját (kopását) úgy számolom, hogy az eszközök értékeinek 1.5-2%-a legyen megadva és ne kerüljön többe, mint egy rental cég általi bérlés.

A reklámfilm gyártás költsége, költségvetése egy szabadúszó szemszögből

Kiszállás

A kiszállási díjamra biztosan többen is felszisszennek, hogy miért ilyen magas. A válasz egyszerű, ugyanis míg a kocsiban ülök és vezetek, addig is az ügyfélnek dolgozom. Valaki csak a benzint számolja, esetleg a kocsi amortizációját is, de én szerintem az a korrekt, ha órabért is alapul veszünk. Vagyis ha vezetek 4 órát (Szeged-Budapest oda-vissza) és csak 20.000 Ft-ot kérek el, ami jelenleg kb. csak a benzinre elég, akkor 4 órás munkakiesésem lesz. Ha valaki ezzel nem ért egyet, akkor az illető még nem volt vállalkozó, hiszen egy alkalmazottnak is van órabére és mellette ott a cégautónak a fenntartása is. Sima példa a Telekom helyi kiszállási költsége, amely 5.000 Ft, amire még rájön a felmérési és szerelési díj. Mindez persze akkor, ha nem a szolgáltató hibája miatt kell kivonulniuk.

Forgatókönyv

A brief és egy alap forgatókönyv marketinges és rendezői vénával együttesen készül. Ha nem csak snitteket kell felvenni, vagy B-roll felvételeket, hanem értékesítés is a cél és élőszereplős, akkor oda bizony forgatókönyvíró is szükséges a marketinges mellé. Ez nyilván emeli a költségeket, ami a fenti stúdiós ajánlatnál a rajzolt storyboarddal együtt már 350.000 Ft volt. De ha már image filmről beszélünk, ami 3-4 perces és az ügyfél igényli a teljes storyboardot is, akkor bizony minden egyes jelenetet egyesével, snittenként meg kell tervezni, egyeztetni, szöveget írni és megrajzolni, ami az említett ár többszöröse lesz. Tehát nem mindegy, hogy milyen videókategóriáról van szó, milyen hosszú lesz és hogyan épüljön fel a forgatókönyv. Ahogy az sem mindegy, hogy a storyboard pálcika emberekből áll, vagy egy regényszerűen kidolgozott művészi rajzból.

Sajnos van, aki úgy véli, hogy nem kell megtervezni semmit, csak menjen oda a videós, lenyomja a gombot és majd az ügyfél kitalálja, hogy mi szerepeljen a videóban és mit mondjon. (...) Ez a nagyon olcsó kategória egy hatalmas zsákutca. Sajnos még az elején volt ilyenben részem és köszönöm, de soha többet ilyen projektet. Ha nincs forgatókönyv, a tervezés és mellette a kész szöveg, akkor én magam sem tudom helyben kitalálni, hogy mi lenne a megfelelő, nemhogy az ügyfél.

Gyártásvezetés és stáb

Előre meg kell tervezni alaposan a forgatás minden mozzanatát és az időpontokat. Ha csak félnapos forgatás van betervezve, akkor valószínűleg az a nap teljesen kiesik. Egy filmstúdió esetében, ahol dolgoznak, mondjuk 30-an, ott kivezénylik pl. 8-12 óráig egyik helyszínre a technikusokat, majd 13-18 óráig más helyszínre, feltéve, ha logisztikailag össze tudják hozni. Így költségben kedvezőbb lehet, hiszen nem egész napos díjjal kell velük számolni.

Volt olyan esetem is, hogy a forgatási napokat nem tudta előre meghatározni az ajánlatkérő, csak azt, hogy 3 napos lesz, esetleg hétfő, szerda, péntek. Ez nem tervezhető, evégett egy magasabb árat kell belekalkulálni, ami rögtön szemet szúr a leendő megrendelőnek. Ezért is szükséges minden információt előre tudni, ami igazából egy gyártásvezetői feladat, hiszen pl. 20 embert irányítani, mindent megszervezni és költségvetést készíteni nem kis munka.

Amennyiben pl. kétnapos forgatásról van szó (pl. dokumentumfilm, interjú, vagyis nem run&gun), már felmerül az is, hogy szükséges-e szállás, vagy haza tudunk-e jönni. Hány helyszínen kell forgatni (szállítás, logisztika), hány szereplő lesz (kik ők, mit kell tudni róluk), hány mikroportra lesz szükség (kell-e puskamikrofon), nappal/éjszaka lesz a forgatás, mekkora stábra van szükség mind a két nap, ki fog elmenni a kellékekért, ki szereli össze a díszletet, ki fogadja a vendégeket, várhatóan hány órányi nyersanyag készül és mennyi utómunka lesz vele stb. szóval megannyi a kérdés. A nap végén olyanra is gondolni kell, mint az adatmentés, a felvételek első körös rendszerezése, akkumulátorok feltöltése és karbantartás. De ha kell még egy operatőr, vagy statiszta, akkor az nyilvánvalóan plusz költség. Mindezen infók miatt sem lehet standard díjazással szolgálni.

Forgatás

A kiszállás és a kitelepülés első részeként össze kell szerelni az irodában az eszközöket és át kell gondolni, hogy mit kell vinni. Hazajövet el kell pakolni az eszközöket, de előtte karbantartás és tisztítás következik, ami szintúgy része a folyamatnak. A kitelepülés esetében egy jelenetre való felkészülés fél-egy óra, majd jöhet a próbafelvétel. Ha több helyszín is van, akkor a kamerabeállás(oka)t, a fényeket és mindent mást technikát mindig az adott jelenethez megfelelően kell beállítani. A forgatásokon eme köztes időtartamokkal is számolni kell. Ott van még az elpakolás is, ami már nyilván gyorsabb folyamat, de mivel drága eszközökről van szó, nem arról szól, hogy csak bedobáljuk egy hátizsákba. Ha van élő hangfelvétel is, akkor külön hangpróba és hangtechnika beállítás is szükséges.

De mi van akkor, ha a forgatás valamiért meghiusul, ami lehet vis maior technikai hiba, rossz időjárási viszonyok, ügyfél-, vagy személyzeti probléma. Előre kell gondolkodni, ráadásul ott helyben kell kitalálni a megoldást. Mondhatnánk, hogy oké, majd holnap folytatjuk. Igen ám, de ha a forgatás egy napra volt tervezve és minden más már ki van fizetve (helyszín, technika, stáb stb.), akkor egy plusz forgatási nap erősen emeli az árat. Ha viszont aznap megoldható, akkor inkább estig szoktak dolgozni és túlórát elszámolni, mert kedvezőbben jön ki.

A reklámfilm gyártás és reklám videó készítés költsége a digitális utómunkával

Utómunka

Az utómunkához, főleg ha 4K-ban kell leadni a végső anyagot és 3D-VFX tervezésre is szükség van, akkor combos számítógépre van szükség. Hamarosan tervezek váltani egy általam egyedileg épített új PC-re, ami előreláthatólag 1.6M Ft-ba fog kerülni és ebbe nincs benne még a színhelyes új tervező monitor, a NAS (otthoni hálózati adattároló), melyek még legalább 1M Ft-ba fognak kerülni. De ha az egyik legprofibb Flanders Scientific XM310K 31" Mastering monitort (4K, HDR, 12bit 4:4:4, 3000nit, 99.99% színskála lefedettség) szeretném megvásárolni, az már csupán ~12M Ft-ba kerül. Hogy erről miért érdemes tudni? Mert a digitális utómunkához szintúgy megfelelő eszközpark szükséges, ahogy a sok TB (terrabájt) méretű adattároláshoz is, hiszen a nyers videófájlok elég nagy helyet foglalnak.

Mindezt nem látja az ügyfél, de ugyanúgy a videógyártás része, melyet nem lehet egy mezei laptoppal elvégezni. Az sem mellékes, ha mondjuk 1 év múlva visszatér az ügyfél, mert egy új reklámkampányhoz szeretne frissített vágatot a régi forgatásról, akkor jobb, ha megvan minden nyersanyag. Én még tárolok 10 évvel ezelőtti anyagot is, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség. Így a költségvetésbe bizony ezt is bele kellene számolni. Kivéve, ha külön vágóhoz és fényelőhöz kerülnek a nyersek, mert ők saját gépeken dolgoznak és a tárolás külön történik.

A digitális utómunka lehet 12 óra, de akár több hét is. Kezdjük az alappal, hogy pl. egynapi forgatás 5 órás nyersanyagát legalább kétszer végig kell nézni, közben jegyzetelni, rendszerezni, megfigyelni az utómunkához szükséges feladatokat, ami min. 10 óra lesz és ezt nem lehet lerövidíteni. Ezután jöhet a koncepció és a forgatókönyv szerinti átgondolás; snittek "pakolása" és próbálgatása; a videófelvételek vágása, fényelése és javítása; a hangfelvételek vágása, tisztítása és módosítása; zene és hang effektek; videó effektek; animáció és VFX melyek ugye nem kevés feladatok.

De nem rögtön a végső anyag kerül átadásra, ugyanis az első nyers vágat után már megmutatom az ügyfélnek, amiből készülhetnek további finomítások is. Ez többkörös, hiszen mindegyik nagyobb utómunka folyamat végén látnia kell a megrendelőnek az eredményt. Egy filmstúdió esetében minden részfolyamatot külön szakember végez és együtt dolgozik a rendezővel. Az olcsó videósok ezeket a lépéseket kihagyják és az utómunka náluk többnyire csak abból áll, hogy összevágják a videót és jobb esetben valami kis effektet tesznek rá. Pedig egy nyers alapanyaggal sok munka van. Egyszerű példaként, hogy ha megveszed a nyers húst, azt jól be kell fűszerezni és akár több hosszabb folyamaton (pl. steak esetében 21 napos érlelés, vagy 12 órás füstölés) keresztül kell elkészíteni, mire a végére egy nagyon finom étel készül belőle. Ezt az időtartamot ugyanúgy nem lehet gyorsítani.


Szinopszis

Ahogy a cikkemből is kiderült nagyon sok összetevője van egy forgatásnak. Összességében elmondható, hogy 500.000 Ft alatt nem tudok kihozni egy egynapos alap reklámfilm forgatási projektet. Egy Szeged-Budapest kiszállással és egy kicsivel több ügyféligénnyel (a legtöbb esetben vannak plusz kérések), vagy kétszeri kiszállással (felmérés, forgatás) én inkább 600.000 Ft-os alapárat mondanék, amivel legalább számolni kell. Tehát ha egy leendő ügyfél megkeres, hogy szeretne egy cégbemutató videót, vagy reklámfilmet és nem ekkora költségvetésre gondolt, akkor a fent elhangzottak alapján sajnos nem tudok segíteni.

Mindig részletes és korrekt árajánlatot biztosítok, (még a forgatáshoz használt eszközöket is leírom) amelyhez több órát is dolgoznom kell, vagy gyártásvezetésként akár több napot is, mire megismerjük az ügyfél igényeit és beszerzünk minden információt a forgatáshoz.

Problémafelvetés
A cikkem elején említett 60-190e Ft-os ajánlattal nemhogy nem lehet versenybe szállni, de az sehogy sem éri meg, még egyéni vállalkozónak sem. Emiatt pedig felhígult a videó készítő piac és a céges megrendelők az olcsó árakat veszik alapul, hiszen nincsenek megfelelően edukálva. Ezért is írtam meg ezt a cikket, hogy segítsek megérteni egy üzleti videó gyártás árazási stratégiáját filmstúdiók és freelancerek szemszögéből.

Biztosan lesznek olyan elismert piaci szereplők is (konkurensek), akik a fenti költségvetésemet olcsónak vélik, de próbálok árban egy elfogadható középkategóriát képviselni, mindezt maximális profizmussal és minőséggel. Ha a fentieket mind átgondolod, akkor valószínűnek tartom, hogy realizálódtak benned az árak és sikerült képet nyújtanom egy alap reklámfilm költségvetéséről. Ha szeretnéd megismerni a NETEN A VIDEÓM árait, akkor javaslom a Mennyibe kerül? - Árak menüpont tartalmát, ahol árajánlatot is tudsz kérni.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!