Zenei videóklip készítés, klipforgatás

A zenei klip lényegében egy olyan videó, vagy rövidfilm, melynek célja, hogy vizuális formában életre keltse az adott dal üzenetét, hangulatát, témáját és stílusát. A zenei videóklip nemcsak az adott dal vizuális bemutatása, hanem gyakran a zenészek eszköze a közönség elérésére, az érzelmi kapcsolat kiépítésére, a történetmesélésre és a művészi kifejezésre. Ez az alkotói műfaj lehetővé teszi a kreatív szabadságot és az egyedi stílus kifejezését, amely természetesen ugyanúgy elmondható egy reklámfilmről is.


Kinek van szüksége zenei videóklippre?

  • Zenészeknek: Minden független zenésznek, énekesnek, aki lehet kezdő és profi is. Egy videóklip mindenképp segíthet a zeneszámod népszerűsítésében.
  • Együtteseknek: A zenei videóklip nemcsak a zenészek számára lehet egy izgalmas projekt, hanem a zenekaroknak is, hogy jobban megismertessék magukat a világgal és új szintre emeljék a zenei karrierjüket.
  • Cégeknek: Lehet meglepő, de a vállalatok és márkák ugyanúgy felhasználhatják a zenei videóklip műfajt, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat izgalmas és vonzó módon prezentálják.
Tudtad-e, hogy ez első hivatalosan elismert videóklippet 1979-ben a Buggles brit zenekar készítette a "Video Killed the Radio Star" című dalához? Eme videóklip meghatározó hatással volt a későbbi zenei videók fejlődésére is.

Miért válaszd a videóklip készítést?

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Művészi Kifejezés: Egy jól elkészített videóklip segít abban, hogy a zenei darabok összetett szövegei, dallamai vizuális formában is kifejezőek legyenek. Ezáltal még mélyebb érzelmi kapcsolatot teremthetnek a közönségükkel.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Történetmesélés: Egy videóklip alapja lehet a történet, sztori bemutatása is, amely lehet valóságos, vagy kitalált. A hatásmechanizmus elérése érdekében a cselekménynek és a zenének együtt kell működnie.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Összetartozás: A videóklip lehetőséget ad az együtteseknek, hogy megmutassák a kohéziójukat. A közös munka és a szinkronban való együttműködés erősítheti a zenekar tagjai közötti kötelékeket, ami a nézők felé is átmegy.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Arcazonosítás: A videóklip nemcsak egy zenei teljesítményt mutat be, hanem a zenekar, együttes, vagy énekes személyiségét is. Ez lehetőséget ad arra, hogy a nézők közelebbről megismerjék az előadókat, és azonosulni tudjanak velük.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Egyediség: A zenekarok, énekesek egyedi stílusának és imidzsének kifejezésére is kiváló lehetőséget nyújt a videóklip. Az egyedi jellegzetes hang ugyanúgy megkülönböztet egy énekest, mint a hozzá és a dalra szabott videóklipp.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Színesség: Nem a színes filmre gondolunk, hanem egy videoklip vizuálisan gazdag felépítésére. Készülhet élő forgatással, képi- és videós forrásokból, teljes- vagy részleges animációval, AI generálással, stúdióban, külső helyszínen, greenbox technikával, vagyis van miből meríteni.

Videóklip készítés és klipforgatás melleti érvek Karrierépítés: A videóklip, az énekes, vagy együttes karrierjének előmozdítására is szolgál. A közösségi médiában és a zenei csatornákon keresztül segíthet az ismertség növelésében, új rajongók szerzésében és koncertek szervezésében.


Mennyibe kerül egy videóklip készítés, klipforgatás?

Külföldön egy átlagos videóklip több ezer dollártól indul, míg egy komplex és nagy költségvetésű videóklip akár több százezer, vagy több millió dollárt is elérhet. Hazánkban átlagosan 500.000 - 2.000.000 Ft közötti költségvetéssel készülnek videóklippek, de persze ennél jóval nagyobb projektek is kifutnak. Nyilván a végső árat nagyon sok minden befolyásolja (pl. helyszín, videó- és fénytechnika, stáb, szereplők, smink, kellékek, utómunka stb.), amit alaposan át kell gondolni és megtervezni, vagyis elsőre egzakt választ nem lehet adni.

Fontos, hogy tisztába legyél az árakkal és ne álmodj nagyobbat, mint amire van kapacitásod. Emellett ne az amerikai videóklipeket vedd alapul, mert akkor könnyen röpködnek felfele a milliók. Összehasonlításképp egy félmilliós videóklip egy alap cégbemutató videóval azonos nagyságrend, ami ugye nem ad nagy mozgásteret. Ezen összeg alatt nem tudunk forgatást vállalni.

Több énekes és zenekar szokott első körben alacsonyabb költségvetésű videóklipet választani, amelyek ugyanolyan hatékonyak lehetnek a zenei karrierjük kezdetén. Majd a népszerűségük emelkedésével fokozatosan növelik a videóklip büdzsét, ami ezzel együtt természetesen ütőképesebb WOW végeredményt biztosít. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a minőség nem mindig azonos a magas költségvetéssel. Egy olcsóbb videóklip is lehet kreatív, nívós, ha a koncepció és a végrehajtás gondosan megtervezett.

Az első benyomás óriási szerepet játszik abban, hogy a nézők mennyire fogják értékelni a videót és a hozzá(juk) tartozó zenét, valamint milyen véleményt alkotnak az előadóról, zenekarról. Emiatt is rendkívül fontos, hogy már az első videóklip készítésekor is a minőségre és a megfelelő produkciós cég kiválasztására helyezzétek a hangsúlyt, hogy az alkotás valóban tükrözze az előadók művészi és szakmai elkötelezettségét.

Így dolgozunk mi! A videóklip gyártás munkafolyamata:

Kiválasztjuk a témát, kitaláljuk a koncepciót, együtt gondolkodunk.

Segítünk szereplőket keresni és stúdiót, illetve helyszínt választani.

Megírjuk a forgatókönyvet és az egész sztorit formába öntjük.

Filmipari eszközökkel leforgatjuk a zenei videóklippedet.

Összevágjuk és tökéletesítjük a klippet szoftveres utómunkával.

A videó marketingünk segítségével eljuttatunk a közönségedhez.


Mikor ne válaszd a videóklip készítést?

Ellenérvek videóklip készítés és klipforgatás szolgáltatásról Ha még nem rendelkezel kész dallal, hiszen akkor nincs mire építenünk.

Ellenérvek a videóklip készítés és klipforgatás szolgáltatásról Ha rendelkezel videósokkal és szakértőkkel, akik folyamatosan képzik magukat.

Ellenérvek a videóklip készítés és klipforgatás szolgáltatásról Ha számodra megfelelő az okostelefon kamerájának minősége és szerinted a videó gyártás csak pár kattintásból áll.Kiegészítő információ
Videóklip forgatás esetében magánszemélyek megkeresését is várjuk, hiszen az üzleti videó gyártással szemben ez egy teljesen más szegmens. Kérünk, hogy kapcsolatfelvétel előtt gondold át a költségvetésedet a fent említett árkalkulációk alapján. Mindenképp küldd el nekünk a demódat, vagy a kész zenei anyagodat (pl. megosztott Google Drive mappa), hogy lássuk miből kell kiinduljunk. Írd le részletesen az elképzelésedet (zenei világ, hangulat, díszlet, szereplők, helyszín stb.) és mindazt, amit tudnunk kell a megkompontált zenei műről. A lenti árajánlatkérő űrlapon a "Cégnév" megadása bár kötelező, de csak írd be még egyszer a neved.

Ajánlatkérés zenei videóklip készítésre

Kérj itt zenei videóklip készítésre árajánlatot!

Árajánlatot az alábbi űrlap kitöltésével kérhetsz, amely semmire nem kötelez, csupán arra, hogy valós információkat és céges elérhetőségeket adj meg! Csak az üzleti szektornak dolgozunk, tehát magánszemélyeket nem vállalunk. Ajánlatkérés előtt érdemes megtekintened a videógyártási árainkat is.

Esetleg pontosan tudod, hogy milyen videó(k)ra van szükséged? Ezeket a kérdéseket mindenképp feltesszük neked, ezért érdemes most átgondolnod és időt szánnod rá.

Részletes árajánlatot kérek!
Ingyenes videó marketing képzés!

Tanulj és kérd a videó marketing tanácsokat a nívós levelekkel együtt! Plusz a magazinunk legfrissebb cikkeiről és aktuális újdonságainkról is értesülhetsz. Érdemes a valós keresztnevedet megadnod.Kövess minket!