Videós felszerelésünk
Videótechnika, Audiótechnika, Fénytechnika

Sokszor halljuk ezt: "mi professzionális felszereléssel dolgozunk"

Elöszőr is tisztázni kell az alábbiakat:

 • mit értünk profi felszerelés alatt?
 • miből áll az adott videó stáb eszközparkja?
 • általában miért nem beszélnek róla?
 • az árajánlatuk miért nem tartalmazza a gyártáshoz használt eszközöket?

Mi nem titkolózunk semmiben, pontosan megmondjuk, hogy miből áll az eszközparkunk. Mivel mindenben a maximális minőségre törekszünk, kizárólag márkás és prémium felszereléssel dolgozunk. Ez egyáltalán nem bullshit, mint ahogy a profi szót többen sajnos alaptalanul használják.

Adódik a kérdés, hogy ezt az ügyfélnek miért kell tudnia, hiszen valószínűleg nem ért hozzá és neki csak a végeredmény a lényeg. Igen, ez is egy szempont, de fontos, hogy így pozícionálni tudjuk magunkat. Másrészt az árajanlatadás alap köve, hogy lássa az ügyfél milyen technikával dolgozunk. Nem mindegy, hogy az adott videó gyártáshoz 2 Milló, vagy 20 Millió Ft értékű technika szükséges.

Nem hollywoodi filmekre szakosodtunk, hiszen akkor teljesen más költségvetésben dolgoznánk. Összeségében a felszerelésünk a videó gyártás középkategóriáját képviseli (a felsőkategóriát a mozifilmekre értjük). Az eszközeinket folyamatosan fejlesztjük és többnyire a legfrissebb listánkat olvashatod. Fontos, hogy saját eszközparkunk van szinte mindenre, így bérlésre csak extra filmes igények esetén van szükség.

Átalakítás alatt áll az eszközparkunk, evégett nem a valós listát látod az oldalunkon. Két-három évente frissítjük az eszközeinket, hogy követni tudjuk a trendeket és a technikai újításokat. Ergo a régi modelleket értékesítjük és újakat vásárolunk. Eme procedúrának a hosszúsága a piaci felvásárlás dinamikájától (forgótőke) és a beszerzés időtartamától is függ.

Érdekességképp nem feltétlen kísérjük nyomon ugyanannak az eszköztípusnak a fejlődési szakaszát, mert lehet, hogy felszereltségben egy másik márka jobban fog majd passzolni a gyártási folyamatainkhoz. Ami biztos, hogy a Sony Cinema vonalat mindenképp megtartjuk.


Kiemelt márkák, melyeket használunk

Sony Cinema Line
Tilta rig
Atomos
Zoom Corporation
Rode
Godox
DJI
Blackmagic Design
Manfrotto

Kamera eszközpark

Sony FX6 kamera

Kép kiegészítés: Hamarosan termékfotók készülnek az eszközökről, de addig is egy első körös kép látható az egyik Sony FX6 kameraszettről.

A SONY márkát biztosan ismered és nem kell bemutatni. Olyan megoldást kerestünk, amellyel szakértői kezekben kifogástalan felvételt lehet készíteni. Nem csak 4K-ban tud rögzíteni, de a 10 bites HDR élethű és tűéles képvilág megjelenítést is tudja. Ezért választottuk a SONY Cinema termékeit.

Az objektív ugyanolyan fontos, mint maga a váz. Nem mindegy, hogy pl. épületet videózunk, belső teret, ételt, közeli (makró) képet és az sem, hogy ezeket milyen fényviszonyok mellett végezzük. A objektívek fontos mérvadója a fényerő, hiszen sötét felvételeken is tökéletes képet kell visszaadnunk. Ezért is választottuk a legjobb G Master SONY objektíveket.

Több kamerabeállással bármilyen videó kategóriát el tudunk készíteni. A makró (nagyon közeli) jelenetekhez a speciális "szonda" objektívünkkel egyedi persektívából tudjuk bemutatni a reklámozott terméket. Végeredményben kiépítettünk több fullos rendszert is, hogy minden helyzetben képesek legyünk színvonalas videót gyártani.

Érdemes megemlíteni a social media videós tartalomgyártáshoz használt vlog kameránkat is, amivel költséghatékonyan tudunk minőségi kisvideókat gyártani. Főként a TikTok térnyerése hozta be azt a szemléletet, hogy a csatorna nézőinek nincs igénye a profi filmforgatásra, így mi is alkalmazkodunk hozzájuk.

Videó eszközpark

 • Kamera
  • A&B-Cam: 2db SONY Cinema Line FX6 (mozifilmes kamera)
  • C-Cam: SONY Alpha 7S III (hibrid kamera)
 • Objektív
  • SONY FE 28-135mm F4 G OSS (filmes zoom objektív)
  • SONY FE 50mm F1.2 GM (master standard prímobjektív )
  • SONY FE 24mm F1.4 GM (master nagylátószögű prímobjektív)
  • Laowa 24mm F14 Probe (speciális szonda makró objektív) + 90°-os tükörfej
 • Objektív szűrők: B+W XS-Pro Nano Cirkuláris Polár és UV
 • Memóriakártyák: Kingston és Sandisk V90 SDXC, Sony CFexpress
 • Akkumulátorok: PATONA-SONY-TESLA Premium V-Mount 300Wh, Xiaomi powerbankok 20Ah

Mozgatás, stabilizálás eszközpark

Nagyon zavaró, amikor a kép remeg és nem stabil. Bár vannak filmek, amikben kimondottan olyan kézi felvételeket alkalmaznak, ahol ez nem szempont. Ámde ahhoz, hogy filmes (lágy, stabil, pontos, sport-akció, nyomkövető, folyamatos) mozgásokat kapjunk, kamerastabilizátorra lesz szükségünk. Egyre jobban elterjednek a gimbal fejlesztésű megoldások, ahol a DJI az egyik kiemelkedő márka. A DJI stabilizátorral 360°-os korlátlan stabil tengelyt kapunk egy mesterséges intelligenciát használó karbonszálas vázban.

 • Rigek: Tilta rendszerek (Komplex: Rig, Mirage matte box, Follow focus, ND xxxxx stb.)
 • Állványok: Manfrotto 504X fluid fejes ikerlábas állványok középterpesszel
 • Sliderek: GVM GT-120WD (120cm, motorizált, bluetooth vezérlés), Neewer karbon slider (50cm, manuális)
 • Egyéb: elektromos tárgyfotó asztalok

Live stream eszközpark

Kép forrása: blackmagicdesign.com - A jobb szemléltetés végett ilyen eszközöket is használunk.

A közösségi marketingben egyre népszerűbbek az élő bejelentkezések, ugyanis a Facebook-, TikTok-, Twitch- és YouTube Live videók korát éljük. Ha magas minőségű több kameraállású élő felvételek streamelésében gondolkozunk, akkor elengedhetelen a megfelelő broadcast alkalmazása. Akár 8 kamerát is tudunk egyszerre élőben irányítani és hozzá TV minőségű stúdiót kialakítani. A streaming alatt bármit a képernyőre tudunk varázsolni, legyen az élő green box kulcsolás, élő értékesítés, grafikai/videós elemek beúsztatása, vagy egyszerű információk kiírása. A szolgáltatásunkról bővebben az Élő online közvetítés LIVE menüpontban olvashatsz.


Drón eszközpark

Adódik olyan helyzet, hogy csak drónnal lehet átadni a látképet, vagy ezen technikával lehet extra kameramozgást véghez vinni. A DJI a drón, kamera-optika és kamerastabilizátor gyártásban meghatározó szerepet tölt be a világpiacon. A gép mind a 4 irányból felismeri az akadályt, így az ütközés veszélye minimalizálódik. Valós Cinema 4K 3840X2160 felbontásra képes, 4:2:2 bites szímmélységben és 600Mbps minőségben. Akár 72 km/h-val is száguldhatunk vele, miközben folyamatos élőképet kapunk 5.8 Ghz-en FULL HD felbontásban (DJI Ocusync). Szinte minden formájú filmes légifelvételt és mozgást létre tudunk hozni a drónunk segítségével. A szolgáltatásunkról bővebben az Drón videó - légifelvétel menüpontban olvashatsz.

Jogi feltételek a drón reptetéséhez és kezeléséhez
Fontos kiemelni, hogy minden feltételt megteremtettünk ahhoz, hogy bárhol tudjunk forgatni, ahol nincs embertömeg, tiltott légtér, vagy a tulajdonos és egyéb szabály nem tiltja.

 • Drónkezelő jogosítvány EASA A1/A2/A3 nyílt kategóriákra (érvényességi idő 5 év, amelyet 2db vizsgával lehet megújítani - így jóval szigorúbb, mint pl. a B kategóriás gépjármű jogosítvány)
 • Információs és Technológiai Minisztériumban nyilvántartott (drón, tulajdonos, üzembentartó)
 • Groupama drón felelősségbiztosítás gazdasági célokra
 • Eseti légtér engedély: amelynek összetettsége függ az adott helyrajzi koordinátáktól és a forgatás előtt egyénileg kell igényelni
 • Műveleti engedély: speciális repülésre és C minősítéssel nem rendelkező drónhoz szükséges

Légifelvétel eszközpark

 • Drón: DJI Phantom 4 Professional V2.0
 • Kijelző: Huawei MediaPad M5 10" tablet
 • Akkumulátorok: 3db DJI 4 Pro
 • Szűrők: PolarPro ND és UV

Mikrofon eszközpark

A RØDE márka a mikrofonok egyik úttörője, aki a felsőkategóriás mikrofonjaira 10 év, vagy élethossznyi garanciát nyújt, ezért is tettük le a voksunkat mellette. Legyen szó beltéri, vagy kültéri felvételről zúgó, háttérzaj és visszhang mentes tiszta minőséget vagyunk képesek előállítani. Sajnos vannak akik nem figyelnek a hangfelvételre és a gép beépített mikrofonját használják, vagy olcsóbb felszerelést, ami nem csak beltérben, de egy kültéri zajos-szeles időben is nagy különbséget mutat egy minőségi felszereléssel szemben. Pedig a hangfelvétel ugyanolyan fontos, mint a videófelvétel. Emellett az sem mindegy, hogy milyen hangot szeretnénk rögzíteni (beszéd, hangszer, ének), ugyanis típusoknak megfelelő változatú mikrofon szükséges. Mi főként a beszédhangokra optimalizálódtunk, ámde hangstúdióban, hangmérnök segítségével bármilyen hangfelvételt vállalunk.

A tökéletes mikrofon önmagában kevés, mert az sem mindegy milyen eszközzel rögzítünk. A tiszta és zajmentes hang eléréséhez szükségünk volt egy digitális több csatornás hangrögzítőre (természetesen nem diktafonról van szó) is. Tehát külön vesszük fel a hangot és utólag fésüljük össze a videóval. Emellé felsőkategóriás összekötő kábelek is társulnak, hiszen az olcsó kábel és csatlakozó zajt ad le, így akkor hiába van profi mikrofon és hangrögzítő. Arra is figyeltünk, hogy csatornánként külön fel tudjuk venni az egyes hangokat, amire egy példa (ha a film úgy kívánja): ülünk egy bárban 2 személlyel, 2 háttér statisztával és a tömeg. Külön csatornákra felvesszük a 2 beszélgető alanyt, a háttérben beszélőket és a bárban levő háttérhangokat (az utóbbi effekteket utólag is rá tudjuk keverni).


Világítás eszközpark

Hiába csúcs a kép és a hang, ha fénnyel nem tudunk "játszani". Csak LEDes lámpákat használunk és többnyire Godox márkát, a termékvideóhoz használt mini színes lámpától kezdve a csőlámpákon keresztül a nagy teljesítményű stúdió világításig.

Eszközpark

 • Világítás
  • 2db Godox M300D 330W LED stúdió lámpa
  • 2db Godox UL150 150W LED Silent stúdió lámpa (hangtalan)
  • 2db 48W LED videó lámpa
  • 2db 20W RGB LED csőlámpa
  • 2db 7W RGB LED mini lámpa
 • Fényterelés: Godox- parabola, gömb és egyéb softboxok, fresnel lens, diffúzor, fényterelő, méhsejtrács, derítő, beauty
 • Állvány: Mikrosat és Neewer állványok Boom karokkal, légcsillapítással

Extra kiegészítők

Több esetben zavaró, amikor a szereplő, a szöveg felolvasása alatt (amennyiben előre meg van írva) nem közvetlen a kamerába néz. Ez abból adódik, hogy a stáb nem súgógépet használ, hanem egyéb módon próbálja a kamera mellé helyezni pl. a nyomtatott szöveget. De olyat is láttunk már, amikor egy statiszta a notebookal a kezében egy Word-ben kezdte el görgetni a szöveget. Ezek nem csak fapados megoldások, de a végeredmény is rossz lesz, mert a néző rögtön ki fogja szúrni a hibát. Ezért két fontos pontot kell megvalósítani. Az egyik, hogy a szereplő egyenesen a kamerába nézzen, a másik, hogy egy applikáció segítségével a szöveg gyorsítását, vagy lassítását szabályozni lehessen az alanyhoz igazítva. Persze az sem hátrány, ha egy blutetooth-os billentyűzettel bármikor gyorsan szerkeszteni is tudjuk a szöveget.

Ez a blokk már tényleg az apróbb, de továbbra is fontos tartozékokat hivatott bemutatni, hogy tényleg mindenről szót ejtsünk. Ha már idáig eljutottál az olvasásban, akkor tuti érdekel a felszerelésünk minden eleme. Pacsi

Eszközpark

 • Teleprompter (súgógép): Glide Gear TMP 500 Kit + 10"-os tablet (Huawei M5)
 • Stúdióháttér: állványok, többszínű pamut és PVC hátterek
 • Kézi gőzölő: Philips Steam&Go Plus (a pamut háttér gyűrődésének eltávolításához, a szereplők ruhájának esetleges gyors vasalásához)
 • Webkamera: Logitech C920 Pro (videókonferenciákhoz)
 • Kábelek: Delock, Roland, Sommer, Symbiotic, Hicon, SONY, Røde stb.
 • Apróságok: műjég, üveglap, szerelőkészlet, 150x80cm-es rolós alu asztal stb.


Ingyenes videó marketing képzés!

Tanulj és kérd a videó marketing tanácsokat a nívós levelekkel együtt! Plusz a magazinunk legfrissebb cikkeiről és aktuális újdonságainkról is értesülhetsz. Érdemes a valós keresztnevedet megadnod.Kövess minket!