Útmutató vezetőknek:
A céges videótípusok közötti eligazodás

2024-06-19   Német János   114   42   Videó marketing, Online videó

Útmutató vezetőknek: A céges videótípusok közötti eligazodás

Olvasási idő: 7 perc

Az üzleti világban egyre fontosabbá válik a vizuális kommunikáció és egyre több cég ismeri fel a különböző típusú videók hatékonyságát. Azonban az a tapasztalatom, hogy az ügyfelek keverik a különböző videótípusokat, főként amikor "csak egy szimpla" céges videót szeretnének, avagy "kellene egy céges videó", de mit tartalmazzon. Az érdekesség, hogy még egyes videógyártók is keverik pl. az image videó és a PR videó fogalmát.

A tegnapi nap folyamán egy online meetingen vettem részt, olyan szakemberekkel, akik egyáltalán nem jártasak a témában, így elképzelésük sincs, hogy mit tartalmazhat egy céges videó. Az anyavállalattól azt a feladatot kapták, hogy gyártassanak egy cégbemutató videót, de más információval nem tudtak szolgálni. Innen jött az ötletem, miszerint ideje edukálnom az érdeklődőket.

Ugyanis egy cégbemutató videó lehet image jellegű, tartalmazhat PR és promóciós vonalat, interjút, termékbemutatót, ami valóban egy összetett és színes videóvá teszi a végeredményt. Egy cégbemutató videó önmagában nem interjúvideó, még akkor sem, ha több mindenkit megszólaltatunk, ahogy image videó sem lesz belőle attól, hogy érzelmeket váltunk ki a nézőből.

Eme cikkemből a leendő ügyfeleim jobban megértik, hogy milyen elemekből épül fel egy vállalati videó, illetve mi a különbség az egyes videókategóriák között.


1. Image videó

Az image videó célja egy márka, vagy cég imázsának erősítése, pozitív benyomás keltése. Az ilyen típusú videók gyakran esztétikai szempontból vonzó képeket, hangulatokat, érzelmeket közvetítenek. Nem feltétlenül a konkrét termékekre vagy szolgáltatásokra koncentrálnak, hanem a márka értékeit, stílusát, életérzését mutatják be. Az image videók célja az érzelmi kötődés kialakítása a márkával, vagy a céggel és az értékek, az identitás hangsúlyozása.

Jellemzők

 • Esztétikai hangsúly: Gyönyörű, művészi felvételek és látványos vizuális elemek.
 • Érzelmi hatás: Az érzések és hangulatok átadása, nem feltétlenül konkrét információk közlése.
 • Márkaidentitás: A cég vagy márka értékeinek, kultúrájának és életérzésének bemutatása.
 • Ideális hossz: 30 másodperctől 2 percig

Példák

 • Márkaimázs videók: Például egy luxusautó-gyártó készíthet egy videót, amely látványos felvételekkel mutatja be autóinak eleganciáját és prémium minőségét, miközben hangsúlyozza a márka értékeit és filozófiáját.
 • Életstílus videók: Egy sportmárka készíthet egy videót, amely bemutatja az aktív életmódot, sportolási jelenetekkel és motiváló zenei aláfestéssel, hogy erősítse a márkával kapcsolatos érzelmi kötődést.

2. Cégbemutató videó

A cégbemutató videó célja a cég tevékenységeinek, szolgáltatásainak, történetének és céljainak bemutatása. Az ilyen videók részletes információkat tartalmaznak a cég történetéről, küldetéséről, víziójáról, termékeiről és szolgáltatásairól. Gyakran tartalmaznak interjúkat a cég vezetőivel, vagy alkalmazottaival, bemutatják a cég infrastruktúráját, technológiáját és innovációit. A cégbemutató videók célja a bizalom építése az ügyfelek, partnerek és befektetők körében, valamint a cég hitelességének és szakértelmének bemutatása.

Jellemzők

 • Részletes információk: A cég története, küldetése, értékei és tevékenységei.
 • Interjúk: A cég vezetőivel, alkalmazottaival vagy elégedett ügyfelekkel készült interjúk.
 • Technológia és infrastruktúra: A cég létesítményeinek, gyártási folyamatainak és innovációinak bemutatása.
 • Ideális hossz: 1 perctől 3 percig

Példák

 • Vállalati bemutató videók: Egy technológiai cég bemutatja történetét, innovációit, és részletesen bemutatja legújabb termékeit és technológiáit.
 • Gyártási folyamatok bemutatása: Egy élelmiszeripari vállalat részletesen bemutatja gyártási folyamatait, minőség-ellenőrzési rendszerét és termékeinek előállítási módját.

3. PR videó

A PR videó célja a cég jó hírnevének fenntartása vagy javítása. Az ilyen típusú videók tartalmazhatnak sajtóeseményekről, jótékonysági rendezvényekről, közösségi projektekről vagy más olyan eseményekről szóló beszámolókat, amelyek pozitív képet festenek a cégről. Gyakran kiemelik a cég társadalmi felelősségvállalását (CSR), fenntarthatósági törekvéseit és közösségi hozzájárulását. A PR videók közvetítik a cég társadalmi szerepvállalását, felelősségteljes és etikus magatartását, és céljuk a pozitív közvélemény kialakítása és a cég imázsának erősítése.

Jellemzők

 • Társadalmi felelősségvállalás: CSR és közösségi projektek bemutatása.
 • Pozitív események: Sajtóesemények, jótékonysági rendezvények és közösségi projektek kiemelése.
 • Hitelesség: A cég elkötelezettségének és felelősségteljes magatartásának bemutatása.
 • Ideális hossz: 1 perctől 3 percig

Példák

 • CSR videók: Egy nagyvállalat bemutatja környezetvédelmi törekvéseit, például egy újrahasznosítási programot, vagy energiatakarékos megoldásokat.
 • Közösségi projekt videók: Egy cég bemutatja egy helyi iskola felújításában való részvételét, vagy egy jótékonysági futóverseny támogatását.

4. Promóciós videó

A promóciós videó célja a termékek, szolgáltatások vagy események népszerűsítése és az eladások ösztönzése. Az ilyen típusú videók közvetlen módon szólnak a potenciális ügyfelekhez, bemutatva a termékek vagy szolgáltatások előnyeit és értékeit.

A promóciós videók jellemzői közé tartozik a célzott marketing, rövid és lényegre törő üzenetek, valamint az akcióra ösztönzés. Ezek a videók általában rövidebbek, mivel gyorsan kell megragadniuk a néző figyelmét és átadni az üzenetet. Gyakran tartalmaznak felhívásokat (call-to-action), mint például vásárlásra, feliratkozásra vagy eseményre való regisztrációra ösztönző üzeneteket. A vizualitás és dinamizmus is fontos szerepet játszik, hiszen látványos vizuális elemekkel, dinamikus vágásokkal és zenei aláfestéssel vonzóbbá teszik a videót.

Jellemzők

 • Célzott marketing: Konkrét célcsoportokat céloznak meg és közvetlen üzeneteket közvetítenek.
 • Rövid és lényegretörő: Ezek a videók általában rövidebbek, mivel gyorsan kell megragadniuk a néző figyelmét és átadni az üzenetet.
 • Akcióra ösztönzés: Gyakran tartalmaznak felhívásokat (call-to-action), mint például vásárlásra, feliratkozásra vagy eseményre való regisztrációra ösztönző üzeneteket.
 • Vizualitás és dinamizmus: Gyakran használnak látványos vizuális elemeket, dinamikus vágásokat és zenei aláfestést, hogy vonzóbbá tegyék a videót.
 • Ideális hossz: 15 másodperctől 1 percig

Példák

 • Termékbemutató videók: Részletesen bemutatják egy termék tulajdonságait, használatát és előnyeit. Például egy elektronikai cég készíthet videót egy új okostelefon funkcióiról és előnyeiről.
 • Szolgáltatásbemutató videók: Megmutatják, hogyan működik egy szolgáltatás, és milyen problémákat old meg. Például egy szoftvercég bemutathatja egy új alkalmazás használatát és előnyeit.
 • Események népszerűsítése: Konferenciák, workshopok, vagy egyéb rendezvények promóciója, amely felkelti a közönség érdeklődését és ösztönzi a részvételt. Például egy rendezvényszervező cég készíttethet videót egy közelgő konferencia programjáról és előadóiról.

5. Interjú videó

Az interjú videók célja, hogy hiteles és közvetlen módon kommunikálják a cég üzeneteit, bemutassák a cég értékeit, tevékenységeit, valamint emberi oldalát. Az ilyen videókban megszólalhatnak a cég vezetői, menedzsmentje, alkalmazottai vagy akár elégedett ügyfelek is. Az interjúk által közvetített személyes történetek és tapasztalatok erősítik a nézők bizalmát és kapcsolódását a céghez.

Fontos szempontok

 • Az interjúalanyoknak természetesen és őszintén kell beszélniük, hogy az üzenet reális legyen. Színészek alkalmazása egy vállalati, illetve cégbemutató videó esetében kerülendő, mivel csökkenti a hitelességet.
 • Hiteles és releváns személyeket szólaltassunk meg, akik valódi tapasztalatokat és információkat osztanak meg. A vezetőség és a menedzsment tagjai különösen fontosak a cégbemutató és PR videókban.
 • Az interjúk helyszíne tükrözze a cég értékeit és kultúráját, vagyis a cégen belül kell megoldani. Bérelni irodát, külső helyszínt nem ajánlatos, főleg ha B2B a célcsoport.

Jellemzők

 • Hitelesség: A cég vezetői, menedzsmentje és alkalmazottai saját szavaikkal mutatják be a cég értékeit és tevékenységeit.
 • Személyes történetek: Az interjúalanyok személyes tapasztalatokat és történeteket osztanak meg, amelyek emberközelibbé teszik a céget.
 • Célzott üzenetek: Az interjúkban elhangzó üzenetek célzottan kommunikálják a cég küldetését, értékeit és jövőképét.
 • Ideális hossz: 10 másodperctől több percig (dokumentum és oktatás etében 1 óra is lehet)

Példák

 • Vezetői interjúk: A cég vezetői bemutatják a cég küldetését, jövőbeli terveit és innovációit. Például a vezérigazgató beszélhet a cég stratégiájáról és piaci helyzetéről, valamint az iparági trendekről.
 • Menedzsment interjúk: A menedzserek részletesen bemutatják az egyes részlegek munkáját és eredményeit, valamint azt, hogyan járulnak hozzá a cég sikeréhez. Például a marketingvezető beszélhet a legújabb marketingkampányokról és azok eredményeiről.
 • Alkalmazotti interjúk: Az alkalmazottak megosztják, miért szeretnek a cégnél dolgozni, milyen a munkahelyi kultúra, és milyen szakmai fejlődési lehetőségeket kínál a cég. Például egy fejlesztőmérnök beszélhet a legújabb projektről, amin dolgozik, és hogy miért inspiráló számára a munka.
 • Ügyfélinterjúk, mint referenciavideók: Elégedett ügyfelek mesélnek arról, hogyan segítette őket a cég terméke, vagy szolgáltatása. Például egy ügyfél elmondhatja, hogy a cég megoldása hogyan segített neki növelni a vállalkozása hatékonyságát és eredményességét.

Összegzés

A fenti öt típus (image videó, cégbemutató videó, PR videó, promóciós videó, interjúvideó) lefedi a vállalati videózás főbb területeit. Azonban néhány más videó típus is említésre méltó lehet, attól függően, hogy mennyire részletesen szeretnénk bemutatni a különböző lehetőségeket. Ezek lehetnek: oktatóvideók, referenciavideók, termékvideók, élményvideók, eseményvideók.

Az ügyfelek számára fontos, hogy megértsék a fentiekben említett videó kategóriák közötti különbségeket, hogy pontosabban tudják megfogalmazni igényeiket és hatékonyabb tudjak velük kommunikálni. A videók kombinálása és az egyéni igényekre szabása teszi lehetővé, hogy a legjobb eredményt kapjuk. A csapatommal együtt segítünk megtalálni a legjobb megoldást, hogy a céges videód pontosan azt az üzenetet közvetítse, amit szeretnél elérni és ami a célcsoportodnak megfelelő.

Árajánlatkérés


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!