Drónvideó légifelvétel készítés

Nem túlzás azt kijelenteni, hogy az egész világ drón lázban ég: a Facebook, a Google, vagy az Amazon (csak hogy egy pár igazán nagyot említsünk) víziójában is ott szerepel. Teljesen érthető módon, hiszen a drónok új kapukat nyitottak meg a légifelvételekben, a logisztika területén, mint mondjuk a légi kiszállítás vagy az ingyenes internet. De más nagy cégek is a világ minden területén drón-megoldásokban gondolkodnak. A drónok legfontosabb előnye, hogy kiváló költségkímélő megoldást jelentenek a hagyományos megoldásokkal szemben, mint a repülőgépből való légifelvétel.

A galéria megtekintéséhez kattints a képekre.


Csak olyan videósokkal dolgozz, akiknek profi drónjuk van.

A drónok felhasználása nagyon sokrétű, így természetesen egy jó videós készletéből sem hiányozhatnak. Így van ez nálunk is. A mi gépünk egy felsőkategóriás DJI Phantom 4 Professional V2.0 drón. Ami azt jelenti, hogy a miénknél már csak a hollywoodi filmesek drónjai a jobbak. Egy olyanba pedig beruházni jelenleg teljesen felesleges, nem ad többet a végeredményhez.


Hogyan segíti a videós munkánkat egy drón?

Új szintre emeli. Igen, ez a legjobb kifejezés. Olyan hihetetlen új világ és perspektívák nyíltak meg, amivel teljesen szabaddá engedhetjük a kreativitásunk. Ezáltal pedig még jobb munkák kerülnek ki a kezeink közül. A kültéri profi videók drón nélkül szinte már elképzelhetetlenek.


Milyen videók esetén ajánljuk a drón használatát?

Mindegyik, de most komolyan. Egyszerűen mindegy milyen videót készítünk, a drónos felvételekkel csak jobb lesz: legyen szó cégbemutatóról, reklámfilmről, vagy üzleti fotózásról. Több mindent meg tudunk vele mutatni belőled, már ezzel is megkülönböztetve magad akár egy konkurens videójától. Emellett adódik olyan helyzet, hogy csak drónnal lehet átadni a látképet, vagy ezen technikával tudunk extra kameramozgást véghez vinni.


Ha az alábbi területek valamelyikében mozogsz, akkor számodra elengedhetetlen a drón felvétel:

  • mezőgazdaság: ma már minden mezőgazdasági témájú videó elkészítése során a drónok játszák a legnagyobb szerepet. Nagy területeteket, monumentális gépeket kell egyszerre látványosan és jól bemutatni. Ne is gondolkozz drón nélküli videókban, ha mezőgazdasághoz köthető terméked, vagy szolgáltatásod van
  • ipari területek: itt is nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a mezőgazdasági téma esetén: nagy ipari terület, hatalmas épületek, hosszú gyártó sorok. Piszok jól néznek ki az ezekről készült felvételek fentről egy drónnal készítve.
  • rendezvények: ma már egy sportesemény vagy fesztivál sem képzelhető el drónvideók nélkül. Itt is a nagy területek és perspektívák miatt nem érdemes kihagyni.
  • település marketing, turisztika: a munkák legszebbike, amikor egy csodaszép helyről kell videót készítenünk Csak gondolj a turisztikai látványosságokra, mondjuk a balatoni látképekre, egyszerűen lélegzetelállító fentről nézve. Ha szállásod van, éttermed, panziód, egyszerűen imádni fogják és garantáltan megnő majd a foglalások száma.
  • ingatlanok: külföldön már az ingatlanosok okosan felmérték, hogy egy jó videóval sokkal hamarabb el lehet adni egy lakást, családi házat, mint szimpla képekkel.
A drónvideók által ma már egy álmot és egy új élményt tudunk eladni.
Paul Moor, amerikai ingatlanos

FONTOS INFORMÁCIÓK a szabályos drón repülésről!
Jogosítvány, ITM nyilvántartás, Felelősségbiztosítás, Eseti légtér engedély, Műveleti engedély, GDPR

Többször felmerül, hogy a drón használata jogilag hogyan szabályzott. Ha szeretnél egy körképet kapni a drónokról és a szabályokról, akkor elsőként olvasd el ezt a cikkünket. Általános kérdés szokott lenni: Csak egy gyors képet tudtok készíteni, úgy sem tudja meg senki. A válasz, nem. Ugyanis minden jogi feltételt betartva lehet csak egyetlen felszállást is végrehajtani és ehhez tartjuk magunkat az ügyfél érdekében is. Ha már pár centire is felemelkedünk a Földtől, akkor azzal a magyar állami légteret használjuk, aminek szigorú feltételei vannak.

Az alábbiakben összefoglaljuk, hogy érthető legyen mire és miért van rá szükség. Plusz a felsoroltak alkalmazása az egyik legfontosabb, ami kiemel minket a versenytársaktól, mivel sajnos a szabályozások ellenére sem alkalmazza mindenki. A végén látni fogod, hogy már egy felszállás (vagy csak egy kép elkészítése) is mennyi előkészülettel (nem mellesleg költséggel is) jár.

Adott nyílt művelet végrehajtásához drónkezelői jogosítvány szükséges. Az EU által szabványosított valamennyi EASA A1/A2/A3 típussal rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy bárhol forgathatunk, ha azt egyéb feltétel nem korlátozza. Ahogy gépjárművek esetében kategóriánként külön jogosítvány szükséges.

Az Információs és Technológiai Minésztérium által nyilvántartásba lett véve a drón, a tulajdonos és az üzembentartó. Egyedi azonosítóval rendelkezik minden drón, ugyanúgy, mint a gépjárművek esetében a rendszám. Gazdasági repülés esetében minden alkalomról külön értesítenünk kell az ITM-t.

A drónunk rendelkezik gazdasági célú felelősségbiztosítással, hogy az ügyfeleink biztonságban érezzék magukat, másrészt kötelező is, mint az autók esetében. Esetleges géphiba és nem szándékos károkozás esetében a kár csak akkor térül meg, ha a drónpilóta rendelkezik minden szükséges engedéllyel. Ráadásul a kereskedelmi célú repülés végett drágább biztosításunk van, mint amit egy autó után kell megfizetnünk.

A eseti légtérhasználati engedély igénylését (földrajzi koordináták, magasság, időpont) a jelenlegi jogszabály szerint min. 36 nappal a forgatás előtt el kell indítanunk. Az engedély összetettsége helyszíntől függ. Legfeljebb 7 egymást követő napra tudunk időpontot igényelni, ezért át kell gondolni előre a forgatást. Sajnos megeshet, hogy elutasítják a légtér kérelmet. Ilyenkor az eljárások költségét nem kapjuk vissza.

A műveleti engedély igénylése nem csak speciális kategóriára vonatkozik (pl. tömeg felett, reptér/repülési zónában, 120m magassság felett), ugyanis 2024. január 1-től, minden 0.5kg feletti össztömegű drónra meg kell igényelni, amely nem rendelkezik az EASA által tanúsított "C" típusú minősítéssel. Magyarországon jelenleg, csak a DJI Mavic 3 kapott ilyen besorolást.

Mindezeken felül az adatvédelemre is figyelni kell, amelyet nem csak a hazai, de az egységes EU GDPR is szabályoz. Ingatlanok esetében engedélyt, illetve hozzájárulást kell kérni a tulajdonostól (kivéve csoportos épületek pl. városi látkép) és a videóban résztvevő személyektől (kivéve tömegfelvétel).

Amennyiben a hatósági szervek ellenőriznek minket a helyszínen, esetleg a későbbieken érkezne feljelentés a repülésről, akkor minden fent említett dokumentumot be kell tudnunk mutatni, hogy bizonyítsuk, a megadott jogszabályokat betartva, szabályosan zajlik/zajlott a forgatás.


Mennyibe kerül egy drón videó, légifelvétel készítés?

Magáról a videó gyártás árakról itt tudsz informálódni. Itt most a drón repülésének előkészítését taglaljuk, amely kicsit sem egyszerű folyamat, amit fentebb is olvashattál. Az ár ugye függ a földrajzi koordinátától és a művelettől.

Átlagosan a lenti nettó árakkal érdemes számolnod, ami csak a papírmunka, tehát még fel sem száltunk a drónnal. Hogy ez miért ilyen drága? Az EASA- és a magyar légügyi jogszabályok betartása és ügyintézése.
  • Városon kívüli drónozás hatósági ügyintézése: ~30.000-60.000 Ft
  • Városon belüli drónozás hatósági ügyintézése: ~200.000 Ft

A szabályozás után vizsgáljuk meg, hogy a trendi drón videóknak milyen előnyei vannak:

Drón videó készítés légifelvétel érvek Új perspektívába helyezheted velük a terméked, amivel maximalizálhatod az ügyfélélményt.

Drón videó készítés légifelvétel érvek Kreatív, menő videók készülhetnek, szerethetőbbé teheted a márkád.

Drón videó készítés légifelvétel érvek Megkülönböztetheted magad a versenytársaktól, mert még kevesen használnak drónvideókat.

Drón videó készítés légifelvétel érvek Egyes témákban elengedhetetlen a légifelvétel, pénzt és időt spórolhatsz.

Drón videó készítés légifelvétel érvek WOW élményt adhatsz a felhasználóid számára és jobb történeteket mutathatsz be.

Drón videó készítés légifelvétel érvek A kész légifelvételekből remek képeket is készíthetünk neked.


Mikor ne válaszd a drón videó készítést?

Ellenérvek a Drón videó készítés légifelvétel szolgáltatásról Ha nem hiszel az online videó jövőjében és nem szeretnéd egyedivé tenni a videóidat.

Ellenérvek a Drón videó készítés légifelvétel szolgáltatásról Ha rendelkezel szakértőkkel, akik folyamatosan képzik magukat a legfrissebb tudást nyújtva.

Ellenérvek a Drón videó készítés légifelvétel szolgáltatásról Ha maximálisan elégedett vagy a jelenlegi videóiddal, vagy videók nélkül is növekszik a céged.Kérj itt drón videóra, légifelvétel készítésre árajánlatot!

Önmagában már nem vállalunk drón videó készítést, csak komplex projekt keretében (pl. image film gyártás). Ezen felül magánszemélyeket, így esküvők és események videófelvételét sem vállaljuk. Kizárólag a légtérhasználati törvény által előírtak szerint drónozunk. Min. 35 nappal hamarabb van lehetőség eseti légtér kérelmet indítanunk, így a pár napon belüli, vagy ad hoc drónfelvételt nem tudunk teljesíteni. FPV drónnal nem rendelkezünk.

Kapcsolat - Ajánlatkérés


Ingyenes videó marketing képzés!

Tanulj és kérd a videó marketing tanácsokat a nívós levelekkel együtt! Plusz a magazinunk legfrissebb cikkeiről és aktuális újdonságainkról is értesülhetsz. Érdemes a valós keresztnevedet megadnod.Kövess minket!