preloader

Körkép a drónokról, a használatukról és a hazai szabályozásról

2020-03-15   Német János   790   221   Drón, Technológia

A drónok használata, a dróntechnológia a napjainkban és a drónok hazai jogi szabályozása

Olvasási idő: 6:51 perc

A dróntechnológia elfogadása az emberek körében, illetve a mindennapokban még gyerekcipőben jár. Pedig a kereskedelmi drónok évek óta központi szerepet töltenek be főként a vállalatok és kormányzati szervek mindennapjaiban. Magának a technológiának sikerült áthatolni olyan területeken is, ahol egyes iparágak stagnáltak, vagy elmaradtak. A drónok (pilóta nélküli légi jármű) rendkívül hasznosak olyan helyeken, ahova az ember nem tud egyáltalán, vagy könnyen eljutni, esetleg nem képes a feladatot időben és hatékonyan végrehajtani. A dróntechnológia bevezetése gyorsan elindult, hiszen a vállalatok hamar felismerték a benne rejlő hatalmas potenciált. Világszerte főként a katonai, kereskedelmi és polgári ágazatokban alkalmazzák.

A drónok több mint két évtized óta jelen vannak, ámde gyökereik az I. világháborúba nyúlnak vissza, amikor az USA és Franciaország pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésén dolgozott. Viszont maga a dróntechnika csak az utóbbi években fejlődött ki igazán. A kormányok és a vállalatok rájöttek, hogy a drónok számtalan felhasználási lehetőséget rejtenek. Nézzük meg, hogy melyek azok:

 • Légifelvétel, fotó és videó készítés
 • Gyors szállítás és kézbesítés
 • Információk gyűjtése, vagy a katasztrófakezeléshez nélkülözhetetlen eszközök szolgáltatása
 • Hőérzékelő drónok kutatási és mentési műveletekhez
 • A megközelíthetetlen terepek és a földrajzi helyek feltérképezése
 • Épületbiztonsági ellenőrzések
 • Mezőgazdasági termésfigyelés
 • Bűnüldözés és határellenőrzés

Katonai drónok

Katonai drónok

Harcászat: A Predator-C pilóta nélküli harci légi jármű, amelyet a General Atomics épített az amerikai katonaságnak.

A drónok katonai felhasználása napjainkban már mindennapos. Harci küldetésekhez, kutatásokhoz, valamint megfigyelésekhez használják világszerte. Nem kell messzire nyúlnunk a legutóbbi történethez, amikor is 2020. január elején az USA pilóta nélküli légi járművel (UAV) hajtott végre akciót a központi iráni vezető, Kászim Szulejmáni ellen.

Becslések szerint 2020-ban a katonaság globálisan ~70 millárd dollárt fog költeni a dróntechnológia fejlesztésére. Ezek a drónok alapvető szerepet játszanak majd a jövőbeli konfliktusok megoldásában. - Itt szögezném le, hogy ezt a sort nem én gondolom így, hanem a szakmai hírekből olvasható. - A katonai kiadások nem meglepően jóval nagyobb léptékben haladnak, hiszen egy amerikai Predator drón (ami a képen látható) 4 millió dollárba kerül, és magára a fejlesztésekre fordított kiadások 2.4 milliárd dollárt tesznek ki. Ebből kifolyólag, ha világszinten számolunk a becsült szám nem alaptalan.


Kereskedelmi és polgári drónok

Kereskedelmi és polgári drónok

Csomagszállítás: Az Amazon saját fejlesztésű Prime Air drónja, amivel max. 2.25kg hasznos súlyt képes szállítani.

A drónok kereskedelmi használata nagyobb lendületet kapott, mivel több iparág is dolgozik drónokkal. A kereskedelmi és polgári drónok piaca 19%-kal növekedett 2015-2020 között, szemben a katonai oldallal, ahol 5%-os növekedést mértek.

A kereskedelmi drónipar a katonaihoz vonalkoz képest még mindig fiatal. Ahogy egyre olcsóbb lesz a kereskedelmi drónok előállítása, az ajtó teljesen ki fog nyílni a felhasználási területek tárházához. A speciális drónok hamarosan mindennapi feladatokat fognak elvégezni, mint pl.: automatizálhatják a földeken a növények trágyázását, megfigyelhetik a forgalmi eseményeket, vagy pizzát szállíthatnak.

Ahogy a polgári drónok eladása növekszik, a légügyi szabályozásoknak egyre nagyobb biztonsági szerepe lesz. Becslések szerint a drónok eladása 2021-re eléri a globális 12 milliárd dollárt. Ami egyáltalán nem kevés a polgári drónok értékesítéséből, melyeket a felhasználóik filmkészítéshez, fotózáshoz, játékhoz, vagy csak hobbi célra használnak. A polgári, vagy hobbi drónok minden formában és méretben megtalálhatók (a borítóképen egy polgári/hobbi felsőkategóriás drón, a DJI Inspire 1 látható cserélhető Zenmuse kamerával), a kicsi és olcsó egyrotoros készülékektől kezdve a nagy több százezer, vagy több millió forintos felszerelésig.


Mit hoz a jövő?

A dróntechnika megállíthatatlan fejlődésen megy keresztül. Az Amazon szerint a dróntechnológiának hét lehetséges generációja van, és a jelenlegi technológia nagy része az ötödik és a hatodik generáció.

 1. generáció: bármilyen formájú alap funkciókkal ellátott távirányítós repülőgép.
 2. generáció: rögzített irányú kamera, ami videók és fotók rögzítésére alkalmas, manuális távvezérlés.
 3. generáció: kéttengelyes kameramozgás, HD videó, alapvető biztonsági lépések alkalmazása, félautomata távvezérlés.
 4. generáció: háromtengelyes kameramozgás, Full HD videó, továbbfejlesztett biztonsági módok, autopilot üzemmód.
 5. generáció: 360o-os kameramozgás, 4K videó, intelligens pilóta üzemmód.
 6. generáció: részleges kereskedelmi alkalmasság, biztonsági előírásokon és szabványokon alapuló tervezés, hasznos teher adaptálhatóság, automatizált biztonsági módok, intelligens pilóta üzemmód és részleges autonómia, részleges légtér-tudatosság.
 7. generáció: teljes kereskedelmi alkalmasság, maximálisan megfelelő biztonsági és szabályozási szabványokon alapuló kialakítás, hasznos teher cserélhetőség, automatizált biztonsági módok, továbbfejlesztett intelligens pilóta üzemmód és teljes autonómia, teljes légtér-tudatosság, automatikus küldetés végrehajtási módok.

A drónok és a dróntechnológia jelene és jövőjeA drónok utolsó generációjának megjelenése már itt van a küszöbünkön. Amint az ebben felsorolt pontok kifejlődnek, a drónok teljesen biztonságossá és megbízhatóvá válnak. Várhatóan ez teszi majd lehetővé a tömeges elfogadását, feltéve, hogy a dróntechnika és a felhasználási területei biztonsági jogszabályokon fog alapulni.

2020 köszöntése tüzijáték helyett 2000db drónn Shangaiban

Tűzijáték helyett: A 2020-as újévet 2.000 db drón egyhangú működésével köszöntötték Shangaiban. Tekintsd meg róla a videót ide kattintva.


Egységes drónszabályozás lép érvénybe Európában

Az EU elvárása szerint 2019. július 1-től alkalmazhatóak az új szabályozások és 2020. július 1-ig életbe kell léptetni azokat Magyarországon is. Előrejelzések szerint akár már márciusra is elkészülhetett volna itthon az új szabályozás, de a koronavírus járvány végett a nyári időpont biztosan nem lesz mérvadó. Ennek ellenére jómagam is várom, mert a jelen helyzetre mindenképp kell megoldást találni, vagyis arra, hogy "bárki, bárhol, bármilyen drónnal" repülhet a légtérben. Természetesen tág értelemben használtam a szavakat, mert már most is vannak szabályozások, amelyek előírják, hogy milyen esetben kell eseti légtérhasználati engedélyt igényelni, vagy mi minősül pl.: játék drónnak. De sajnos a legtöbben erre egyáltalán nem figyelnek, csupán játéknak tekintik, amivel hamar megtörténik a baj. Egy komolyabb drónt, mint amivel mi is rendelkezünk (DJI Phantom 4 Professional V2.0), nem könnyű reptetni és felvételt készíteni. A gyakorlása nem csak pár óra, hanem jó pár hét kell, hogy el tudjuk sajátítani a működési elvét és a kezelését, de alsó hangon is hónapok, hogy drónpilótának mondhassuk magunkat csak erre a típusra.

Európa lesz az első olyan régió a világon, amely átfogó szabályrendszerrel fog rendelkezni. Biztosítja a drónok biztonságos és fenntartható működését, mind a kereskedelmi, mind a szabadidős tevékenységek során. A közös szabályok elősegítik a beruházások, az innováció és a növekedés elősegítését ebben az ígéretes ágazatban.
Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója

EASA: Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, amely közvetlen az Európai Unióhóz tartozik.

A legfontosabb, hogy minden esetben szükséges felelősségbiztosítás, ugyanúgy mint az autók esetében. Eme szabályozás már most is él, csak sajnos többen nem foglalkoznak vele. A weboldalon evégett is több helyen jelölöm, hogy mi rendelkezünk felesőségbiztosítással és a légifelvételekhez szükséges minden engedélyt beszerzünk. Ez az egyik legfontosabb, ami kiemel minket a versenytársaktól.

A világ első hidrogénhajtású személyszállító magyar légi járműve, drónja

Környezetbarát: Amakerikai tőke bevonásával magyar találmányként mutatták be január végén Jakabszálláson "Skai" néven a világ első hidrogénhajtású személyszállító légi járművét. Bár nem nevezhető drónnak, mert pilóta fogja irányítani. A kivitelező (Genevation Aircraft Kft.) tervei szerint a prototípus 2023 készül el. Akár 5 személyt (max. 500kg hasznos teher) is képes lesz szállítani, előreláthatólag 4 órás üzemidővel. Tekintsd meg róla a videót ide kattintva.


Most pedig térjünk rá a szabályozásra, ami három kategóriát jelöl meg:

  Az első kategória a legkevésbé veszélyes, ez az úgynevezett "nyílt" kategória. Itt nem követelik meg a különböző engedélyek beszerzését, a drón maximális tömege nem haladhatja meg a 25kg-ot, áru nem szállítható, látótávolságon belül lehet vele repülni, emberektől biztonságos távolságban üzemeltethető a földfelszíntől max. 120 méter magasságig. Ez lényegében lefedi a hobbi szintű drónok használatát.

  Amennyiben a drón használata eltér a fenti pontokról, a "speciális" kategóriába fog tartozni, ekkor már minden eseti légtérigényléshez szükséges dokumentációt be kell szerezni és a drónt nyilvántartásba kell vetetni. A speciális kategória ugyanúgy hobbi használatra is vonatkozik, ha látótávolságon kívül használják, vagy ha túl közel reptetik az emberekhez. Ezen kategóriákat fogják képviselni pl.: a csomagszállítást végző drónok, kivéve, ha nem veszélyes árut szállítanak.

  Ha pedig a drónokat emberek felett használják, mint pl.: szabadtéri rendezvény esetében, vagy a drónnal embereket (bár ez a mindennapi használatokban még tényleg jövő, főleg itthon), veszélyes árut szállítanak, úgy a legszigorúbb "engedélyköteles" kategóriára fogják sorolni.

  Viszont nem csak a drónokra fog vonatkozni az új EU-s szabályozás, hanem a drónpilótákra is. A drón tulajdonosának ismernie kell a drónja hivatalos felhasználói kézikönyvét és online tanfolyamot, vagy gyakorlati képzést kell elvégeznie, attól függően, hogy melyik kategóriába fog tartozni a használat szempontjából. Ezen felül 16 éven aluliak nem drónozhatnak, kivéve, ha a drón 250g alatti minatűr kategóriába sorolandó.

A fenti szabályozás még itthon nem egységes, de talán év végére a hivatásos drónpilóták megnyugodhatnak. Onnantól hígulni fog a légtér és nem kell több mint 30 napot várnunk arra, hogy eseti légtérre kapjunk engedélyt, hanem akár fél-egy órán belül megoldhatóak lennének az alacsony kategóriába sorolandó kereskedelmi videófelvételek.

Felhasznált források:
www.businessinsider.com
www.services.amazon.com
www.easa.europa.eu
www.ga-asi.com
www.america.cgtn.com
www.hvg.hu
www.baon.hu


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!