Szakértői interjúvideó készítés

Mi az az interjúvideó, és miért fontos, hogy a marketinged részévé váljon?

Az interjú szó hallatán a legtöbbünknek a TV-ben futó hírműsorok jutnak eszünkben, ahol az interjú alanyát sokszor kemény kérdések elé állítják. Nos, a videó marketing témájában ez korántsem van így. Ebben az esetben a hangsúlyok megfordulnak: itt elsősorban pozitív, kulcsfontosságú üzeneteket kell átadnunk, a lényeg nem a célkeresztbe állítás.

Habár néhány tulajdonságukban megegyezik a kettő, mint például, hogy a középpontban az ember áll, vagy hogy az egész alapját (jó) kérdések alkotják, mégis azt mondom, kicsit felejtsd el, amit az interjú szó hallatán gondolsz. Engedd, hogy ezt a képet most teljesen újraépítsük a fejedben.


Kell egy jó apropó az interjúhoz! Vagy inkább story?

Ha szereted a marketing újdonságokat bújni, akkor biztosan hallottál már a storytellingről. Ez az angol szó lefordítva annyit jelent, hogy történetmesélés. Persze itt elsősorban nem a céged timeline történetéről van szó, hanem mondjuk inkább a termékedről

 • Miért indultál el?
 • Milyen buktatókkal kerültél szembe?
 • Hogyan született meg az első terméked?

Emellett persze rengeteg más okod is lehet egy jó videót csinálni.


Milyen témákban érdemes interjú stílusú videóban gondolkodnod?

 • Kerekasztal beszélgetések: ha van egy, a piacodat foglalkoztató téma, akkor ülj le beszélgetni erről más emberekkel, szakértőkkel. Ilyenkor előtte persze tisztázni kell, hogy pontosan milyen témákat is fogtok érinti, milyen kérdések mentén halad majd a beszélgetés, de a végén egy nagyon egyedi és érdekes tartalom születik majd.
 • Új kollégák toborzása: el tudod képzelni mennyivel menőbb és hitelesebb, ha nem egy unalmas álláshirdetést adsz fel, hanem mondjuk egy videó formátumút, amiben a kollégáid mondják el mennyire fantasztikus nálatok dolgozni. A végén csak győzd válogatni a jelentkezőket.
 • A márkád/terméked története: itt nem a száraz dátumokra és számokra kíváncsiak az emberek, hanem az indulásra, a sztorira, amely magában foglalja a nehézségeket, a sikereket, a próbálkozásokat. Emberibbé és szerethető válik ezáltal a márkád.
 • Elégedett vásárlók: a legjobb és leghitelesebb reklám az elégedett vásárló. Ha már ismersz ilyen embereket, kérd meg őket, hogy üljenek le veled és beszéljenek a termékedről: mondják el, miért elégedettek, miben segítette őket. Úgy kell irányítani a beszélgetést, hogy mindenki más előnyről tudjon beszélni.
 • Egy másik szakemberrel való beszélgetés: ha két nagyágyú leül egy asztalhoz, abból szinte csak jó sülhet ki. Nem baj, ha teljesen más véleményen vagytok, esetleg a versenytársad, egy kellemes és értelmes vita üdítő tud lenni. A nézők is imádni fogják.
 • Új termék vagy szolgáltatás bevezetése, esetleg új fejlesztés: ha valami új dolgon dolgoztok, új terméket akartok piacra dobni, ez szintén nagyon jó apropó lehet egy videó készítéséhez. Gyűjtsd össze azokat az embereket, akik a projekten dolgoznak, és készíts egy interjút. Ha jól sikerül, óriási durranás lehet.
 • Díj vagy szakmai elismerés: ha elnyertek valamilyen szakmai díjat vagy egy elismerésben részesültetek, akkor azt igenis kürtöld szét. Mondjuk egy jó videóval. Beszélj arról, miért vagy rá büszke, hogyan érdemelhettétek ki, mit jelent ez a cég életében.
 • Jótékonyság: ha a cég vagy a márka valamilyen társadalmi kérdésben, esetleg jótékonyságban vesz részt, azt soha ne egy képes poszttal intézzétek el. Egy videó, vagy videósorozat ezerszer nagyobb aktivitást fog kiváltani a követőidből.
 • Podcast: A videós interjú egyik formája a podcast, amely ötvözi a hagyományos podcastek hallgatásának élményét a videótartalmak előnyeivel. A video podcast szolgáltatásunkról itt olvashatsz.
 • Élő online közvetítés: ha bármelyik fenti típust szeretnéd élőben bemutatni a Facebook, vagy YouTube csatornádon. A live streaming szolgáltatásunkról itt olvashatsz.
 • + 1 Dokumentumfilm: ha szereténk egy dokumen jellegű tényfeltáró sorozatot, vagy egy témát alaposan körbejárni. Bár ez azért összetettebb, hiszen a szereplőkön kívül többnyire külső helyszíneken is zajlik forgatás.

Mire számíts, ha belekezdesz egy interjú videó készítésbe?

Kérdések: Egy interjú alapja a jó kérdések. Jó kérdéseket feltenni viszont nem olyan könnyű, mint gondolnád. Ívüknek kell lenni, hogy a storyba teljesen beleilleszkedjenek.

A forgatókönyv: Tudni kell, ki-mikor-miről beszél, mikor legyenek animációk, vágások. Ez teljeskörű átgondolást igényel, akár rajzos skiccekkel.

A láthatatlan (és hallhatatlan) kérdező: Mindig kell egy karmester, aki az interjút levezényli, kordinálja. Általában ők nem hallhatók a videók alatt, de persze lehet kivétel, ezt mindig a story adja.

Az interjúalany(ok):: Igen, az alanyoknak tudni és merni kell beszélni. A kiválasztásnál ez legyen szempont. Persze egy kis lámpaláz belefér, mert a kérdező ezt a hangulatot úgyis tudja majd oldani.

Idő: Egy interjú, ha belemelegednek a résztvevői, igen hosszú is tud lenni. Ezt az elején, a videó pontos céljának meghatározásával kell jól belőni. Van, aminek jól áll a hosszú, akár 30-60 perces hosszúság, de van ahol jobb, ha a 3 percet nem lépjük túl.

Helyszín: Azt gondolnánk, hogy az interjú videók készítésénél nem annyira meghatározó a háttér és a helyszín. Ez nagy tévedés. Sokszor az sem mindegy, hogy milyen székben ül az alany: ha a vezető egy nagy bőrfotelből beszél, vagy mondjuk egy lazább bárszéken.


Nézzük át az interjú videó legfontosabb előnyeit:

Érvek az interjú videó készítés mellett Emberibbé teszi a céged és a márkád. Az interjú stílusú videók hozzáadják az emberi minőséget is a marketingedhez azzal, hogy arcokat mutat. Ez mindig sokkal nagyobb érzelmet és aktivitást vált az emberekből.

Érvek az interjú videó készítés mellett Bizalmat kelt. Sok marketinges anyag ma már túl mesterkélt, steril hangulatú, sokat közülük erőltetettnek érzünk. A stock arcokat pedig biztosan ismered. Ezek mellé érdemes (kell) videókat készíteni, amelyek az ellentétek lehetnek majd.

Érvek az interjú videó készítés mellett Organikus elérés virális tartalommal. A közösségi felületen a videós tartalmak nagyobb organikus elérést tudnak elérni. A legjobbak pedig akár szárnyra is kaphatnak, és hihetetlen sikert érhetnek el.

Érvek az interjú videó készítés mellett Konverzió növelés Nem csupán az eléréseket, de a konverzióid is növelhetik. Szintén tény, hogy például videók elhelyezése a weboldalon több százalékkal is képes növelni az eladásokat.

Érvek az interjú videó készítés mellett Több időt foglalkoznak veled, mint a konkurensekkel. Egy képet megnéznek, tovább görgetnek. Egy videóból pedig több másodpercet vagy percet megnéznek.


Így dolgozunk mi! Az interjú videó gyártás munkafolyamata:

Kiválasztjuk a témát, kitaláljuk a koncepciót, együtt gondolkodunk.

Megírjuk a forgatókönyvet, a szereplő(k) szövegét és formába öntjük.

Filmipari eszközökkel leforgatjuk az interjú videó(ka)t.

Összevágjuk és tökéletesítjük a videót szoftveres utómunkával.


Mikor ne válaszd az interjú videó gyártást?

Ellenérvek az interjú videó készítés szolgáltatásról Ha nem szeretnéd felturbózni interjú videókkal az online marketingedet.

Ellenérvek az interjú videó készítés szolgáltatásról Ha rendelkezel profi felszereléssel és szakértőkkel.

Ellenérvek az interjú videó készítés szolgáltatásról Ha maximálisan elégedett vagy a jelenlegi videóiddal.

Ellenérvek az interjú videó készítés szolgáltatásról Ha számodra megfelelő az okostelefon kamerájának minősége és szerinted a videó készítés csak pár kattintásból áll.


Ajánlatkérés interjúvideó készítésre

Kérj itt interjúvideó készítésre árajánlatot!

Árajánlatot az alábbi űrlap kitöltésével kérhetsz, amely semmire nem kötelez, csupán arra, hogy valós információkat és céges elérhetőségeket adj meg! Csak az üzleti szektornak dolgozunk, tehát magánszemélyeket nem vállalunk. Ajánlatkérés előtt érdemes megtekintened a videógyártási árainkat is.

Esetleg pontosan tudod, hogy milyen videó(k)ra van szükséged? Ezeket a kérdéseket mindenképp feltesszük neked, ezért érdemes most átgondolnod és időt szánnod rá.

Részletes árajánlatot kérek!
Ingyenes videó marketing képzés!

Tanulj és kérd a videó marketing tanácsokat a nívós levelekkel együtt! Plusz a magazinunk legfrissebb cikkeiről és aktuális újdonságainkról is értesülhetsz. Érdemes a valós keresztnevedet megadnod.Kövess minket!