Ismerd meg a filmes munkaköröket és stáb pozíciókat

2022-07-27   Német János   2.327   698   Televízió, Film

Ismerd meg a filmes munkaköröket, stáb pozíciókat a stábtagok munkáját

Olvasási idő: 7 perc

Sokan nem is gondolják, hogy mekkora háttérmunka és csapat szükséges nem csak egy játékfilm, de egy reklámfilm leforgatásához is. Hazánkban, már egy kisebb filmes produkciós stáb is több főből áll, de egy nagyobb projekt esetében akár több száz ember is dolgozhat egy adott filmen. Érdemes megemlítenem a One-Man-Show fogalmát is, amikor az illető egy személyben operatőr, rendező, világosító, hangtechnikus, vágó és fényelő. Természetesen minden szakmát képviselni elég nehéz feladat és nagyobb volumenű projektek esetében lehetetlen egy emberként helytállni. De ha alacsony a költségvetés, akkor előfordul, hogy csak eme megoldással lehet elnyerni egy reklámfilm, illetve reklám videó tendert.

Ezért is írtam ezt a cikket, hogy összegezzük egy átlag reklámfilm forgatáshoz szükséges filmes, videós szerepköröket, a stábtagok munkakörét. Ugyanis aki már nettó 0.5-1M Ft-ot is sokall egy reklámfilm, vagy image film gyártáshoz, az valószínűleg még nem látott szakértői filmes/videós stábot dolgozni. A leírásomban nem részletezek almunkaköröket, mert nagy filmes produkciókban a felsorolt szerepkörök duplája is megjelenhet.


Filmes munkakörök, stáb pozíciók

Érdekel, hogy mi a feladata a storyboard készítőnek, a gyártásvezetőnek, vagy a VFX vezetőnek? Tudj meg minden információt a filmes forgatáson előforduló különböző stáb pozíciókról, munkakörökről!

Producer: A producer felel a film finanszírozásáért, vagyis a pénzügyi hátteret ő teremti. Emellett a projektek elindításáért és a magas szintű szervezeti irányelvek biztosításáért is felel. Segíti a színészek és a legfontosabb stábtagok felvételében, miközben nyomon követi a pénzügyeket a produkció során. A producer felügyeli a forgatókönyv előrehaladását és gyakran a film terjesztési és marketing terv elkészítésében is dolgozik.

Forgatókönyvíró: A forgatókönyvírás két részből áll. Az egyik, amikor maga a story, a brief kerül megírásra, míg a végső forgatókönyv nem csak a szereplők szövegét tartalmazza, hanem a kiegészítő utasításokat is, pl. milyen kamerabeállásból és hogyan képzelik el az adott jelenetet.

Storyboard artist: A storyboard művész illusztrációk és vázlatok sorozatát készíti el a forgatókönyv és a rendező elképzelései alapján. Minden vázlat más-más kamera beállítást ábrázol. Ezek a rajzok általában kameraállásokat, karaktereket és díszleteket tartalmaznak. Az illusztrációk segítik a rendezőt és a többi vezetőt a feladataik megértésében.

Rendező: A rendező a film kreatív vezetője, aki részt vesz a gyártási folyamat minden szakaszában. Ő mondja ki a végső szót a kreatív döntések túlnyomó többségében, ámde a stúdió, vagy a producer megvétózhatja a döntését. A rendező az egész gyártási folyamat lelke, mert ha rossz személyt választanak erre a szerepkörre, akkor hiába a profi stáb, az egész filmre kihatással lesz.

Rendezőasszisztens: A rendező jobb keze, aki segít feldolgozni a forgatókönyvet és döntéseket hozni a forgatási sorrendről. Kapcsolatban van az összes vezetővel és stáb taggal, akiknek a rendező utasításait közvetíti.

Gyártásvezető: A gyártásvezető felel az egész produkció napi és teljes költségeiért, az előkészítésekért, a fizetésekért, a szerződésekért, avagy a producer által biztosított büdzsét kell tartania, amely nem mindig szokott sikerülni.

Felvételvezető: A gyártásvezető jobb keze.

Scriptes: A scriptes szorosan együttműködik a rendezővel azáltal, hogy részletes feljegyzéseket készít arról, hogy mit forgattak, mit kell forgatni, és feljegyzi a felvételtől a felvételig tartó esetleges eltéréseket. Arról is gondoskodik, hogy a párbeszéd megfeleljen a forgatókönyvnek. Naplójegyzeteket is készít, amelyek elengedhetetlenek az utómunka szerkesztési folyamatához, például a felvételek helyének meghatározásához és a legjobb felvételek megtalálásához.

Operatőr: Az operatőr vezérli és működteti a kamerát a filmezés során és szorosan együttműködik a kamera asszisztensekkel, segédoperatőrökkel. Az operatőr irányítja a felvétel megkomponálását és a kamera mozgását a rendező utasításai szerint.

Segédoperatőr: A segédoperatőr más néven focus puller, vagy kamera asszisztens, aki kép élességéről gondoskodik, vagy a kamera fókuszát állítja. Ha nincs külön kameratechnikus, akkor ez a személy segít a videókamerák és objektívek beállításában és karbantartásában is.

Kameratechnikus: ő felel a kamera technikai beállításáért, az objektívek cseréjéért és hogy a forgatáshoz szükséges minden kameratechnikai eszköz biztosítva legyen. Ez lehet meglepő, de ez nem az operatőr feladata. De a kameramozgatás pl. a kamera egy sínen történő állványozása és mozgatása már külön munkakörbe tartozik.

Videótechnikus: A videó asszisztens felel azért, hogy rögzítse és azonnal lejátssza a felvett tartalmat. A felvétel azonnali áttekintése lehetővé teszi a rendező számára, hogy a pontosság érdekében megerősítse az előadásokat, a kamera fókuszát, a keretezést, a koreográfiát és más elemeket.

Fővilágosítő: A fénytechnikus, vagy más néven fővilágosító felel a világítási terv kidolgozásáért. A fővilágosító irányítja az asszisztenseit, hogy milyen lámpákat és hova kell elhelyezni. A feladata, hogy a lehető legjobb világítási forgatókönyvet hozzon létre a kamera keretének és a forgatókönyvnek, storyboardnak megfelelően.

Világosító: A világosítós a fővilágosító asszisztense, akiből több személy is lehet, ha összetett világosításra van szükség.

Hangmérnök: A hangkeverő a hangosításért felelős vezető, aki felel a hangok szintezéséért, monitorozásáért és rögzítéséért a gyártás során. A hangmérnök dönti el, hogy melyik mikrofont használják és azokat hol helyezzék el.

Hangtechnikus: A Boom operátor, vagy hangtechnikus felel a mikrofon(ok) működtetéséért és a tiszta hang rögzítéséért. A hangtechnikus és hangmérnök egy személy is lehet.

Kaszkadőr: A kaszkadőr kezeli és koordinálja a film összes veszélyes akciójelenetét. A kaszkadőr feladata, hogy a forgatás során betartsa a biztonsági előírásokat. A mutatványtípusok közé tartozhat az ugrás, a búvárkodás, a szabadesés, az autók ütközése, a lángok, a víz alatti mutatványok és más veszélyes akciósorozatok.

Pirotechnikus: A forgatás során használt fegyverek (külön fegyvertechnikussal is együttműködhet) és pirotechnikai eszközök kezeléséért, karbantartásáért és gondozásáért felelős. Ez magában foglalja az összes robbanóanyag és akció jelenet technikai felszerelését.

VFX vezető: Helyszíni munkája az iránymutatás és a digitális megoldások javaslata körül forog, de egy adott projektben való részvétele jóval a forgatás előtt és után is kiterjed. A VFX manager a rendező vizuális effekt tanácsadója. A speciális effektusok koordinátora biztosítja a szükséges vizuális elemeket, például az időjárási elemek újraalkotását, vagy segítségnyújtást az eltörő, összetörő, összeeső, égő, füstölő vagy felrobbanó kellékekhez.

Színész, statiszta: Technikailag a színészek, illetve a film szereplői nem számítanak bele a forgatócsoportba, de ők a központi elemei a forgatókönyvíró és a rendező által elképzelt karakterek eljátszásában.

Intimitás koordinátor: a feladata, hogy biztonságosabbá, kellemesebbé és minél élethűbbé tegye a forgatási körülményeket ott, ahol intim, szexuális, vagy erőszakos jeleneteket forgatnak. Ezen kívül a szereplők érzéseivel és lelkével is foglalkozik, hiszen nem vagyunk egyformák. Hiába szakavatott színész(ek)ről van szó, ruha nélkül ágyjelenet forgatni, miközben egy egész stáb figyel, nem egyszerű. Ez a szakterület nem is olyan régi, ugyanis meglepő módon csak 2020-ban vált hivatalos ágazattá. Az intimitás koordinátor szakmáról bővebben az alábbi cikkemben olvashatsz.

Művészeti vezető, látványtervező: aki megtervezi a film hangulati- és látványvilágát. A produkciós tervező együtt dolgozik a rendezővel, és elsősorban a film vizuális megjelenéséért és érzetéért felelős. Ez magában foglalja a jelmezek, tájképek, kellékek és egyéb vizuális díszletek használatát, amelyek tükrözhetik a film forgatókönyvét.

Díszlettervező: Megtervezi és kiválasztja a kellékeket és irányítja a berendezőket. A díszlettervező szorosan együttműködik a művészeti- és produkciós vezetővel, hogy megteremtse az optimális vizuális környezetet a forgatáshoz. Ez magában foglalhat különféle tárgyakat, például festményeket, szöveteket és egyéb nem mozgatható dekoratív díszleteket.

Berendező: A berendező, a díszlettervező asszisztense. Ő teszi a helyére a filmes kellékeket. Ide tartozik még a festés, vakolás, vagy bármilyen más felületkezelési megoldás a tökéletes megjelenés érdekében.

Jelmeztervező: A jelmeztervező, kosztüm designer a forgatókönyvi követelmények és a karakterábrázolások alapján dönti el, hogy a színészek milyen ruhákat, jelmezeket viseljenek. A jelmeztervezők különféle ruhamintákat, mintákat, színeket, méreteket és kiegészítőket készítenek, vagy választanak ki minden gyártási folyamathoz. A nagyobb filmeknél a jelmeztervezőnek több asszisztense van, akik a szereplők által használt jelmezek rendszerezésében és karbantartásában segítenek.

Fotós: A fotós a forgatáson werk és beállított fotókat készít, amelyeket többnyire a film marketingjéhez szoktak felhasználni.

Maszkmester: A maszkmester feladata, hogy minél realisztikusabbá alakítsa át az adott színész karakterét, illetve arcát, testét, bőrét. A maszkmester különféle smink és effekt technikákat alkalmaz olyan anyagból, mint pl. a latex, zselatin.


Egyéb filmes pozíciók, összefoglalás

Még számtalan olyan feladatkör van, akik nélkül nem valósulhatna meg egy játékfilm, vagy reklámfilm. Róluk akár egyesével is lehetne beszélni, mert lehet többen vannak, mint maga a produkciós stáb. Ez a logisztika, szállítás, fizikai munkás, villanyszerelő, egyéb szerelő, casting vezető, segédtechnikus, ügyvéd, könyvelő, stúdió, helyszín, szállás, ellátás, eszközbérlés, kellékes, adatmentés, sminkes, stylist, fodrász.

Az utómunkáról is ejtenék pár szót. Bár ők többnyire nem tartózkodnak a forgatáson, de nélkülük nem állna össze a film: vágó, zeneszerző, colorist (fényelő), VFX, FX, CGI, számítógépes animátor.

Összességében látható, hogy azért van ennyi filmprodukciós szerepkör, mert mindenki külön-külön szakterülethez ért és mindez egy szakértői csapatban áll össze. Minden folyamatnak megvan a maga filmes munkaköre, aminél lehet, hogy egy adott szakterületet épp egy személy is el tud látni, de nagyobb reklámfilmek esetében is min. 10 fő dolgozik. És ugye van, aki egyszemélyes stábot képvisel, ahogy én is több szakterülethez értek. Egy másik cikkemben majd beszélek egy átlag reklámfilm költségvetéséről is.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!