Mit jelent az IMAX szabvány és miért olyan sikeresek az IMAX mozik

2022-10-26   Német János   4.893   1.174   Film, Technológia

Mit jelent az IMAX szabvány és miért olyan sikeresek az IMAX mozik

Olvasási idő: 5 perc

Az IMAX formátum alapja még 1967-re nyúlik vissza, amikor négy kanadai, Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr és William C. Shaw bemutatta az első többprojektoros rendszerét, melyet 1970-ben már egyprojektoros változatra alakítottak át. Az IMAX a nagyközönség számára kezdetben nagyon kevés helyszínen valósulhatott meg. Elsőként múzeumokba, tudományos és ikonikus kereskedelmi központokba helyezték el a színháztermeket.

Eme ambiciózus üzleti modell hamar bajba került. Ferguson és Kroitor, az IMAX két alapítója a 90-es években ugyanúgy az IMAX képernyőkön bemutatott filmeket készített. Ámde ők és egy kis maroknyi IMAX producer nem tudott annyi IMAX filmet készíteni, hogy betöltse a multiplexek összes elérhető helyét. Eközben Hollywood kijelentette, hogy addig nem készít IMAX filmeket, amíg nem építenek több mozit.

Ennek megoldására az IMAX elkezdett fejleszteni egy forradalmian új technológiát, a DMR-t, vagyis a Digital Re-masteringet. Ezzel a folyamattal egy már amúgy is erőteljes hollywoodi filmet lélegzetelállító IMAX kasszasikerré varázsolnak. Lehetővé tette az IMAX számára, hogy több tucat módszerrel dolgozzon a rendezőkkel a filmek feljavítására, valamint a telítettség, kontraszt, fényerő és számos egyéb változó megváltoztatására gyakorlatilag minden képkockában. A vetítéskor két lézerprojektor fut egyszerre, hogy tökéletes képet biztosítson a melegség és az élesség egyensúlyával. Mindez azt jelentette, hogy a stúdiók a csúcs filmjeiket még izgalmasabb IMAX filmekké alakíthatták át. Az első film, amely ezt a technikát alkalmazta az "Apollo 13" (1995) volt, amely több hónappal a film eredeti megjelenése után is óriási elismerést kapott. Ezt követően a következő és egyben átütő sikert "A sötét lovag" (2008, The Dark Knight) és az "Avatar" (2009) filmek hozták meg.

Az IMAX napjainkra a legelterjedtebb nagyméretű filmformátummá vált és Magyarországon csak a Cinema City-nek van kizárólagos joga az IMAX mozik üzemeltetésére. Az IMAX kezdettől fogva a saját rendszerét, illetve moziját használja és fejleszti. Az IMAX egyszerre jelent filmformátumot, mozitermet, vásznat, hangrendszert és vetítőgépet (projektort) is. Egyrészt így nem kell hagyatkoznia másokra, képes saját szabványt és specifikációt felállítani. Másrészt a fogyasztók, vagyis a nézők felé is így tudják biztosítani folyamatosan az elvárt minőséget.

Ha egy filmet IMAX-ban nézel, akkor a filmgyártó így szeretné, hogy lásd. Következésképpen egyes filmrendezők semmit sem változtatnak, vagy manipulálnak a képen, hogy az bizonyos módon elférjen a képernyőn. Az IMAX olyan neves rendezőkkel dolgozik együtt, mint Christopher Nolan, J.J. Abrams, Tim Burton, James Cameron, Michael Bay, akik nagyon különlegesen tudnak bánni az IMAX kamerákkal és az ezzel járó munkafolyamatokkal.

Az IMAX szabvány védett, így nem közöl kontrasztarányt, fényerőt, vagy színmélységet, amelyet a lézerprojektoraik képesek megjeleníteni. Az IMAX egyedülálló abban, hogy ikonikus 70 milliméteres filmformátuma 1.43:1 arányban jeleníti meg a képeket. Azt szerintem többet tudják, hogy a filmiparban 35mm-es filmformátum ma is a legelterjedtebb (már mint aki még negatívra forgat). Az érzékelők és az IMAX kamerák a hagyományos kameráktól eltérően vannak formázva. Lehet bennük nagyítani, kicsinyíteni, vagy fekete sávokat elhelyezni a kép tetején és az alján. A nagyobb érzékelővel több részletet tudnak rögzíteni a kívánt távolságból anélkül, hogy szükség lenne a kép manipulálására, ami miatt elveszítené a részleteket.

Az IMAX szabvány és az IMAX lézerprojektor

Kép forrása: macitynet.it - IMAX lézerprojektor

Az IMAX kamera 18K felbontásban rögzít, ami jóval több, mint amit a mai digitális fényképezőgépek tudnak. Nem véletlenül a mai napig a világ legjobb felbontású kamerái. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy csak azért, hogy ilyen nagy részleteket képesek rögzíteni, még nem jelenti azt, hogy mindig mindent látni fogunk a képernyőn.

A felvett filmnegatívokat 8k felbontásban szkennelik be a számítógépbe, majd 4-6K felbontásban fejezik be, de akadnak olyan filmek is, amit végül 2K-ban adnak ki. Hiába van már 8K-s TV a piacon, kihasználni még nem tudjuk. Ugyanis a filmgyártóknak legtöbbször kihívást jelentenek a vizuális effektusok (VFX, CGI) 4k-ban való befejezése a költségvetési és határidő korlátok miatt. Az IMAX filmgyártás nagyon drága, így nem véletlen, hogy kevés film készül ebben a formátumban.

Van lehetőség IMAX kamera nélkül IMAX tanúsítványt kapni, amit a filmstúdiók úgy oldanak meg, hogy több kamerát illesztenek egymásba. A "Top Gun: Maverick" (2022) rendezője, Joseph Kosinski és csapata 6db Sony Venice kamerát helyezett el egy F-18 Hornet pilótafülkéjébe. Négy kamera hátrafelé nézett a színészre, kettő pedig előre. Az egyenkénti 6k felbontásokat egybe vonták, hogy létre tudják hozni az IMAX követelményeket.

Az IMAX tanúsítvány megszerzése a Top Gun Maverick filmhez a Sony Venice kamerákkal

Kép forrása: ymcinema.com - Tom Cruise és az F-18 vadászgépbe elhelyett Sony Venice kamerák

Ezzel együtt érdemes megemlíteni azt is, hogy csak az alább felsorolt kevés felsőkategóriás mozikamera kapta meg az IMAX tanúsítványt. Tehát míg pl. a Netflix jóváhagyott kameralistája sokkal nagyobb, addig az IMAX nagyon szigorúan veszi a kamera specifikációkat is.

  • ARRI Alexa LF (4K)
  • ARRI Alexa Mini LF (4K)
  • Panavision Millennium DXL2 (8K)
  • Red Ranger Monstro (8K)
  • Sony VENICE (6K)
  • ARRI Alexa 65 (6.5K)

Az IMAX mozikban a szabadalmaztatott 12.1 csatornás 15.000 Watt teljesítményű saját hangrendszerüket használják, amely a hang minden tartományát képes tűéles pontossággal megszólaltatni. A színházi geometria tovább fokozza az élményt, a hang pedig a nézőtéren áthaladva gazdagító élménnyé teszi a filmet. A hangszórórendszerük, a terembe beépített mikrofonokon keresztül folyamatosan gyűjti az adatokat és naponta külső beavatkozás nélkül automatikusan elvégzi a hangkalibrálást. Ez a precízség eredményezi azt is, hogy a terem olyan pontjairól is hallhatunk effekteket, ahol nincsenek beépített hangszórók. Természetesen a napi kalibráció a képre is vonatkozik, hiszen a hangnak és képnek együtt kell tökéletesnek lennie, amiből 0.1%-ot sem engednek.

Az IMAX saját hangszóró rendszert használ

Kép forrása: macitynet.it

A standard IMAX képernyő 22 méter széles és 16 méteres magas. Az IMAX mozitermeket adott esetben úgy tervezik, hogy csökkentik a lábteret, hogy a nézők közelebb kerüljenek a vászonhoz. Mindezt azért, hogy azt az illúziót keltsék, mintha a vászon jóval nagyobb lenne és ezzel együtt a látványélmény is intenzívebb lesz. Az összes IMAX mozi egyedi tervezésű és az építése hosszú hónapokig is eltarthat, mire tökéletes mozitermet alkotnak. Még a vásznat és a projektorok lencséit is az adott terem sajátosságaihoz fejlesztik. Ezen felül tudományos kutatások is zajlanak a színházi geometriával kapcsolatban, hogy minden ülés kiváló kilátást és hangminőséget biztosítson. Ezért is írtam a cikk elején, hogy az IMAX szabvány mindent egybe jelent.

Az IMAX egyetlen vetélytársa a Dolby Cinema, amely egyesíti a Dolby szabadalmaztatott technológiákat, mint a Dolby Vision és a Dolby Atmos. Várhatóan még jó ideig csak ez a két szabvány marad a mozikban.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!