Így készíts tökéletes videót ingyenes eszközök használatával

2020-10-21   Német János   2.594   726   Videó marketing, Videó marketing eszközök

A közösségi felületekre is lehet ingyenesen videókat készítenek megfelelő appok és eszközök által

Olvasási idő: 4:50 perc

A videós tartalom az online marketing egyik leghatékonyabb eszköze. Nem véletlenül, hiszen egy jól megszerkesztett videó nem csak szórakoztatóan, de gyorsabb és érthetőbb formában is képes átadni azt az információt, mely írott szöveg formájában sokaknak hosszadalmas és unalmas lehet.

A közösségi média és az okostelefonok elterjedése mára lehetővé tették, hogy ott és akkor nézzünk videókat, amikor és ahol csak szeretnénk. Sőt, a technológia a videó gyártás folyamatát is lényegesen leegyszerűsítette. Hiszen az okos eszközök formájában egy komplett kis stúdiót adott a kezünkbe, mely, ha szeretnénk, akár a nadrágunk zsebében is elfér.

Egy előző cikkemben kifejtettem, hogy mi szükséges egy egy otthoni alap videó marketing stúdió felépítéséhez. Most viszon abban segítek, hogy egy okostelefon birtokában is jó minőségű videós tartalmat készíthess a megfelelő utómunkálatokkal. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy mindezt akár teljesen ingyen!


Mire lesz szükséged az ingyenes videó elkészítéséhez?

Ahhoz, hogy saját videóinkat "ingyenesen" készíthessük el szükségünk lesz a megfelelő eszközre. Ez az esetek többségében nem más, mint egy beépített kamerával rendelkező okostelefon. A legtöbb új mobiltelefon ma már elég jó kamerával és integrált applikációval rendelkezik ahhoz, hogy elkezdjük saját videóink leforgatását. A nyersanyag felvétele során akár még a beállításokkal is játszhatunk, és a fényerő, a kontraszt, valamint a megfelelő FPS-szám beállításával (az alapértelmezett 30 helyett érdemes 60 FPS-t használnunk) elég jó minőségű végeredményt érhetünk el ahhoz, hogy azt a később akár üzleti anyagainkban is használjuk.

Ha telefonunk kamerája rendben van, bármikor letölthetünk egy olyan ingyenes applikációt a készülékre, melynek segítségével gyorsan és egyszerűen vághatjuk meg a rögzített nyersanyagokat. Az ingyenes alkalmazások persze sok esetben nem a legjobb megoldást jelentik, hiszen csak limitált funkciókkal használhatjuk őket. Gyakori megoldás a fejlesztők részéről, hogy egy adott programot néhány napig ingyenesen használhatunk, majd pedig fizetnünk kell azért, ha tovább szeretnénk dolgozni vele.

De szintén elterjedt módszer a korlátozott funkcionalitás is. Ilyen esetekben az adott program bizonyos lehetőségeit csak a fizetős, prémium felhasználók érhetik el. Vagy előfordulhat az is, hogy az ingyenes verzió 100%-os funkcionalitással használható, videóinkat viszont csak a gyártó vízjelével ellátva tudjuk exportálni. Abban az esetben, ha ezt szeretnéd elkerülni, okos eszközökre és PC-re is vásárolhatunk olyan appot vagy szoftvert, mely mindössze pár dollárba kerül, mégis a videóink tökéletes megvágához szükséges, összes funkciót biztosítja, korlátozások nélkül. De természetesen az ingyenes megoldások közt is találhatunk olyat, ami megfelel a céljainknak.


Az 3+1 legjobb applikáció az ingyenes videó gyártáshoz

Quik

A Quik nevű applikáció az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a telefonnal készült felvételeink szerkesztésére. Segítségével a rövid videórészleteket nem csak egybefűzhetjük és megvághatjuk, de akár szerkeszthetjük és feliratozhatjuk is őket. A végeredmény alá pedig tetszőleges zenét is vághatunk.

Sőt, segítségével videóink arányát is könnyen megváltoztathatjuk, és egyszerűen készíthetünk a horizontálisan rögzített nyersanyagból vertikális, négyzetes végeredményt.

A Quik applikáció beépített sablonokkal segíti azt, hogy a munka gyors és hatékony legyen. A végeredmény pedig bármelyik közösségi platformon megállja a helyét. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy a Quik nem csak egyszerű, de bárki által ingyenesen letölthető és használható is egyben.

Lightworks

A Lightworks a Quik-hez hasonlóan egy teljesen ingyenes alkalmazás, mely azok számára is tökéletes megoldást jelent, akik bonyolultabb, összetettebb videókat szeretnének készíteni telefonjuk segítségével. A Lightworks ugyanis lehetővé teszi azt, hogy egyszerre több videó sávot is hatékonyan tudjunk kezelni.

Az applikáción belül minden olyan funkció elérhető, mely általában a prémium kategóriás, fizetős programok kiváltásága. A Lightworks többek közt lehetővé teszi az alkalmazott videó effektek valós idejű előnézetét, és sok ingyenes applikációval ellentétben a háttérben történő renderelésre is van lehetőségünk.

Egyetlen hátránya, hogy kezelőfelülete a Quik-hez hasonló, kompakt programokhoz képest némileg bonyolultabb, így használatát egy kis időbe telhet elsajátítani. A Lightworks funkciói és a segítségével készített videók azonban ezért a kevés, befektetett energiáért egészen biztosan kárpótolni fognak minket.

Movie Maker Online

A Movie Maker Online különleges megoldás azok számára, akik videóikat nem feltétlenül okostelefonjukon, hanem számítógépen szeretnék szerkeszteni, azonban nem rendelkeznek professzionális vágóprogrammal.

Ez az applikáció ugyanis böngészőből fut, így bármikor, bárhonnan elérhető. Használatához nincs szükség letöltésre és telepítésre, így egyszerre gyors, egyszerű és kényelmes megoldást kínál videós a nyersanyag szerkesztésére.

Használatához nincs szükségünk másra, mint videófájljaink feltöltésére. Online egyszerűen szerkeszthetjük és vághatjuk meg őket, és zenét, képeket és különböző effekteket is adhatunk hozzájuk. Amellett pedig, hogy a Movie Maker Online rendkívül egyszerű, kompakt megoldást jelent, még a kisebb teljesítményű, régebbi PC-ken, laptopokon is kiválóan működik.

PowerDirector

A PowerDirector asztali számítógépeken, PC-n, valamint Androidos eszközök egyaránt használható, nagy tudású videó szerkesztő program. Segítségével akár az okostelefonunk kamerájával rögzített felvételekből is tökéletes, 4K minőségű videókat készíthetünk.

Az applikáció különlegességei közé tartoznak a mozgáskövetési és képstabilizáló funkciók, melyek segítségével igazi, professzionális megjelenésű kisfilmeket készíthetünk. Sőt, az egyszínű háttereket a chroma key funkció segítségével akár különleges, speciális effekteket is hozzáadhatunk videónkhoz, melynek köszönhetően a lehengerlő hatás garantált! Ehhez kék, vagy legtöbb esetben inkább zöld háttérrel szükséges felvenni a videónkat.

A PowerDirector applikáció teszt verziója ingyenesen letölthető, ahhoz azonban, hogy funkcióit korlátlanul élvezhessük, havi szinten néhány dollárt már muszáj lesz beáldoznunk.


Álló, vagy fekvő videót készíts?

Sokszor képzi vita tárgyát kreatív körökben, hogy saját készítésű videó esetén milyen formátumban rögzítsük a nyersanyagot: az álló vagy a fekvő videó az ideális megoldás? Erre sokan egyből rávágnák azt, hogy a professzionális megjelenéshez mindenképp fektetett képanyagra van szükségünk, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Összességében azt mondhatnánk, hogy a videó pozicionálása attól függ, milyen platformra készül. Az alapvető videó-megosztókon, mint a YouTube-on, Videán, Vimeo-n alapvetően jobban mutat a fekvő videó. Bizonyos közösségi felületeken (Facebook, Instagram) azonban (melyeket már javarészt az okostelefonok képernyőjére terveztek), az álló videó jelent jó megoldást. Ilyen platform például az Instagram, ahol a tartalom négyzetes megjelenése miatt nem szerencsés fektetett videós anyagot alkalmaznunk.

Míg korábban a fektetett videó jelentette a standard formátumot, addig ma már az új platformoknak és böngészési szokásoknak köszönhetően álló videót is bátran alkalmazhatunk. Ezen felül az álló videót több időbe telik átgörgetni a felhasználónak, mint egy fektetett verziót. Ami már Facebook hirdetések szempontjából is elgondolkoztató.

Ha szeretnéd tudni, melyik felületen milyen méret és milyen felbontás tekinthető ideálisnak, olvass bele a videó méret-felbontás útmutatómba, melyből rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg a YouTube, az Instagram és a Facebook videók optimalizálásáról.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!