Tippek kezdő vállalkozóknak
egy otthoni alap videó marketing stúdió felépítéséhez

2020-08-22   Német János   3.245   844   Technológia, Marketing eszközök

Otthoni videó marketing stúdió

Olvasási idő: 5:30 perc

Szeretnéd fejleszteni a vállalkozásodat? Akkor tudnod kell, hogy a videós tartalomgyártás az online marketing egyik leghatékonyabb eszköze. Ha nem akarod kiszervezni az üzleti videóid gyártását, akkor a saját marketing videó stúdió szabadságot adhat a számodra.

Igaz, hogy bele kell fektetned, de ez meg fog térülni a számodra. Feltéve persze, ha minőségi a tartalmad, mert ugye a videós felszerelés, csak egy minimális lépés. Lehet ledöbbentél, de nem a videós cuccok a legfontosabbak. Ennek ellenére szükséged van a minőségi felszerelésre.

Elöljáróban fogadj meg három tanácsot

  1. Ha profi közeget szeretnél teremteni, akkor ne akarj spórolni a technikai felszerelésen. Bár most a minimális követelményekről fogok beszélni, ez nem jelenti azt, hogy ezzel csúcsra járatjuk a befektetésed.
  2. Csak olyan szintű készüléket vásárolj, amit biztosan tudsz majd használni. Annak nincs értelme, hogy villogj vele a barátok, vagy ügyfelek előtt.
  3. Ne hasra ütésre válassz, tanulmányozd át alaposan a termékspecifikációkat, olvasd el a véleményeket, nézz YouTube-on szakértő videókat. Az üzletben, az eladónak többnyire az értékesítés a célja, így szakértő fotóst, vagy videóst is érdemes megkeresned.

Most pedig tarts velem, nézzük meg, mit tartalmaz az a legkisebb videós eszközpark, amivel már kezdőként belevághatsz a videós tartalmak gyártásába.


Okostelefon

Akár már okostelefonnal is rögzítheted a videóidat. A legújabb, pár százezer forintot kóstáló csúcstelefon is adhat jó minőséget. Egy már itt biztos, semmiképp sem lesz szükséged több milliós videós technikára. Ha nincs tőkéd, akkor kapd elő a telefonodat, tedd egy biztos pontra pl. polcra, vedd fel megfelelő nappali fények között a videódat és már töltheted is fel a közösségi csatornákra. Egy a lényeg, hogy még ma kezdj el videós tartalmakat gyártani.


A videókamera dillemája

A kameraválasztásnál már nem könnyű a helyzet, ez az egésznek az alapja. Ha nagyon bele szeretnék menni a témába, akkor azt kellene bemutatnom, hogy DSLR, MILC, vagy kézi videó kamera kell-e neked. Egy kezdőnek viszont nem kell nagy tudású felszerelés. Ezért is írtam össze pár 200.000 Ft összeg körüli fényképezőt, amivel már el tudsz indulni: Canon 2000D, Canon 250D, Canon M50, Nikon D3500, Nikon D5600, Sony Cyber-shot M2, Panasonic Lumix G80M és FZ1000II. A felsorolt négy márkában érdemes gondolkoznod. Talán ebben a kategóriában nincs kiemelkedő márka és típus, amire azt mondanám, hogy csak azt vedd meg.

Ezek természetesen nem filmes belépőszintet képviselnek, hanem a fotós-videós világ belépéséhez szükséges eszközöket. Induláshoz javaslom, hogy fix objektíves vázat vásárolj. A cserélhető objektív rengeteg kérdést felvet, hogy megismerd és tudd használni. Itt viszont nem a technikai felszerelést kell megtanulnod, hanem, hogy könnyen tudj gépet kezelni, amivel koncentrálni tudsz a videós tartalmadra.

Memóriakártya is kelleni fog. Itt csak arra figyelj, hogy a gépedbe valót vegyél, persze a felvétel mennyiségét is figyelembe véve. Az ára a tárhely méretétől és az írási sebességtől függ. Egy Sandisk 64GB-os memóriakártya ~10.000 Ft-ba kerül.

Érdemes beszerezned plusz akkumulátort a kellemetlen lemerülések esetére. Nem muszáj gyárit vásárolnod, csak arra figyelj, hogy kompatibilis legyen. Ezzel is tudsz akár 30-40%-ot is spórolni.


Stúdió háttér

Erre nem biztos, hogy költened kell, hiszen rengeteg lehetőséged van. Berendezheted az irodádat, az otthonodban egy szobát, vagy kimehetsz a szabadba is. Utóbbinál bár nem lesz szükséged nappali fényekre, viszont a szél ellen drága mikrofon kell beszerezned. Ha viszont mégse találsz megfelelő helyiséget, akkor szükséged lesz egy háttértartó állványra és egy papír, vagy pamut alapú színes háttérre, ami fehér, vagy fekete színű legyen. A háttér felszerelése min. 20.000 Ft.


Állvány

A mobiltelót és a videókamerát is használhatod állvány nélkül néhány helyzetben, de hidd el, nem a legjobb megoldás. Az instabil támaszték eldőlhet, felborulhat, sőt, ha egy barátod, vagy kollégát kérsz meg, hogy tartsa az eszközt, bele fog remegni a kép. Bármennyire is igyekszel, ez így szokott lenni.

Szóval mindenképp ajánlott egy állvány. Figyelj a magasságára, legyen addig állítható, hogy állva is benne legyél a képben. Asztalra, utazáshoz bőven elég egy kézi változat. Egy alap pl. Hama Star 63-as állvány bőven megteszi ~10.000 Ft-ért. Viszont a mozgásban levő felvételre nem alkalmasak, csak arra, hogy stabilan tartsa a kamerát. Ha van „operatőröd”, baráti segítséged és követnie kell a mozgásodat, akkor már min. 70.000 Ft-os árban kell gondolkoznod, ami folyadékfejes (fluid) videó állványból áll. Ettől lesz szép és akadás mentes a felvétel.


Fények

Megfelelő fények nélkül a filmed félholt lesz, azaz homályos, sötét, tompa. Egy így bemutatott termékvideó, vagy szolgáltatásodat részletező videód bizony nem lesz túl bizalomgerjesztő a közönséged számára.

Kezdőként teljesen oké egy olcsó izzó + softbox páros. A LED paneles softbox viszont nem feltétlen drágább, könnyű állítani a fényerejét, nagy élettartammal rendelkezik. Nyilván erről is lehetne cikkezni, hogy LED, vagy izzó ajánlott a videózáshoz, fotózáshoz. De tegyünk pontot rá, vagyis pl. egy LED-es 5000 lumenes softbox szett ~60.000 Ft-ba kerül, ami már tökéletesen elegendő lesz a számodra.


Mikrofon

Enélkül is sikerülhet a videó, de a hang nem lesz tiszta, sistereghet, szakadozhat. Fel lehet ugyan hangosítani, de még úgyis élvezhetetlen lesz. Sok videót láttam, ahol csak a kamera beépített mikrofonját használták (visszhangos volt, halk stb.). Engem mondjuk nagyon idegesít, hogy ha visszhangos egy felvétel. Élvezhetetlen minőséget ad, mert arra fogsz figyelni, hogy értsd, mit mond, ami elveszi a szerepet a tartalomra koncentrálásról. Vedd alapul azt, hogy az emberek türelmetlenek, és akár pár másodperc után is lelécelhetnek, ha nehézségekbe ütköznek a videós tartalmad fogyasztása során.

Az alábbi mikrofonokat ajánlom

  • ~30.000 Ft-ért diktafon pl. Tascam DR-05 V2, Zoom H1n.
  • ~23.000 Ft-ért csíptetős, vezetékes mikrofon pl. Aputure DEITY, Rode Lavaier GO.
  • ~23.000 Ft-ért videós mikrofon, ha nem szeretnél vezetékes megoldást pl. Rode VideoMicro, vagy a pár ezer Ft-al drágább Rode Videomic Go változat.

Utómunka

Akárhogy is ügyeskedsz a felvétellel, minimális videós vágásra szükséged lesz. Nyilván nem fogok ajánlani profi szoftvereket, amiket szakértelem kell pl. az Adobe Premiere Pro. Helyettük mondanám az ingyenes Windows Movie Makert, vagy Apple PC-re az iMovie szofvert, de okostelefonok esetében is több ingyenes, vagy pár dollárért megvásárolható kezdőknek funkciógazdag appokat találunk.


Összegzés

Örök dilemma: új eszközparkot szerezzek be, vagy jó lesz a használt is? Ez nehéz kérdés, mert például a kamerák használtan is megérhetik az árukat, ámde egy új eszköznél mégiscsak ott a garancia, és a tudat, hogy nem jöhet elő egy rejtett hibája az előző felhasználó miatt. Én kivétel nélkül mindig új gépeket vásárolok, mert nem látok bele, hogy pl. beázott-e, vagy le lett-e ejtve, nekiütve valaminek és nem jön ki rögtön a hiba.

Ha összegezzük, hogy mekkora befektetésben kell gondolkoznod, akkor azt mondanám, hogy egy alap fényképezőgép (ami ugye alkalmas videó készítésre is), memóriakártya, állvány, mikrofon és fények tekintetében minimum 300.000 Ft-ban kell gondolkoznod. De ha az új okostelefonoddal indulnál el, akkor a kamerát meg tudod spórolni, így már min. 100.000 Ft-os befektetést is elkönyvelhetsz.

A határ pedig a csillagos ég, mert ha elkap a szakmai fogaskerék, akkor nincs az a pénz, amit mérnökként ne tudnék erre költeni. Ha szeretnéd megismerni, hogy én mikkel dolgozom, akkor lesd meg a videós felszerelésemet.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!