Így készíts tökéletes briefet egy üzleti videó gyártó számára

2020-08-27   Német János   2.692   754   Videó marketing, Marketing eszközök

Így készíts tökéletes üzleti videó briefet egy videó gyártónak

Olvasási idő: 7 perc

Egyszerű kötelesség, vagy a tökéletes munka fontos alappillére? Megmutatom, hogy hogyan írj egy hibátlan briefet üzleti videó gyártáshoz, annak érdekében, hogy elkerüld a felesleges munkát és a rettegett javítókörökkel járó pénzkidobást.

Egy videó legyártása sok esetben körülményes. Előfordul, hogy a megrendelő és a videó gyártó elképzelései nem száz százalékosan egyeznek, emiatt pedig a kész anyagot újra kell vágni, vagy akár teljes egészében újraforgatni. Mindez persze akár dupla költséggel is járhat.

Ezek a problémák az esetek többségében azonban olyan félreértések, melyek a nem megfelelő briefelésből származnak. Néhány alapvető szabály ismeretében pedig száz százalékosan elkerülhetőek lennének.


Miért fontos a brief?

Ahhoz, hogy tökéletes briefet készíthess, először is fontos, hogy tisztáznunk magának a brief-nek a fogalmát. A brief nem más, mint egy rövidebb-hosszabb írásos anyag, ami összefoglalja a megbízás minden fontos paraméterét. Meghatározza magát a feladatot és megadja a kidolgozásához szükséges, alapvető információkat.

Sokan úgy tekintenek erre a dokumentumra, mint egyszerű formaságra, és elkészítésében nem fektetnek sem elég időt, sem elég energiát. Pedig a brief a munka egyik legfontosabb alappillére. A működő brief jól megfogalmazott, lényegre törő, a világos instrukciók mellett pedig fontos, hogy inspirációt és ötleteket ad a megvalósító számára. Ha az ügyfél nem tudja mit szeretne, akkor én sem tudok segíteni addig, míg nem fektetjük le az alapokat.


Mit kell tartalmaznia egy üzleti videó briefnek?

Mutasd be röviden a vállalkozásod

A brief elején néhány mondatban foglald össze vállalkozásod történetét, mutasd be küldetését, tevékenységi köreit. Fejtsd ki, általában milyen stílusban kommunikálsz az ügyfeleiddel, és hogyan szeretnéd őket megszólítani a őket a jelenleg tervezett videós anyagban. Mindezt annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen behatárolni az általad rendelt videó stílusát, a megvalósításhoz szükséges eszközöket és erőforrásokat.

Mutasd be a termékedet, szolgáltatásodat

Ne csak a weboldal címet add meg, hogy majd aki akarja az ott elolvassa az információkat. Az alábbi kérdéseket kell megválaszolnod:

 • Hogyan értékesíted a termékedet, vagy szolgáltatásodat.
 • Mit kell tudni róla: kinek való, mire való, hogyan kell használni, miért jó stb.
 • Mitől jobb, vagy miben más ez a termék/szolgáltatás, mint a többi.
 • Mitől vagy különb a piactársaidnál, adsz-e valamilyen plusz értéket mellé?

Mindezekre azért van szükség, hiszen a videó gyártó ajánlatadó nem ismer téged és azt sem, hogy mivel foglalkozol, mit értékesítesz. Teljes képet kell kapjon a cégedről, az értékesítési mechanizmusodról és az itt taglalt termékedről, szolgáltatásodról.

Határozd meg a pontos célcsoportodat

Az egyik legfontosabb lépés a videó célcsoportjának pontos behatárolása. Legyen bármennyire fontos egy üzenet, az nem szólhat mindenkihez. Képtelenség a lakosság teljes egészét egyetlen kampány segítségével megszólítani. Éppen ezért fontos, hogy mindig pontosan tudd, kiknek készül az általad tervezett videós tartalom. A célközönség igényei az életkortól, nemtől, társadalmi hovatartozástól, vagy épp az érdeklődési körtől függően is eltérőek lehetnek. Nem csak a tartalom, de a vizuális megjelenítés szempontjából is. Nem mindegy, hogy a célcsoportodat fiatalok, idősek, háziasszonyok, vagy aktív internet-felhasználók alkotják. Az sem, hogy a videó a meglévő ügyfeleidnek, vagy épp az oldaladra tévedő, de potenciális ügyfeleidnek készül.

Írd körül a megbízás célját

A legtöbb vállalkozás szeretne hatékony videó marketinget folytatni, sokan azonban azt sem tudják, egészen pontosan milyen anyagra lenne ebből a célból szükségük. Te sose ess ebbe a csapdába, és mindig gondold át, milyen típusú anyagok elkészítését várod a kivitelezőtől. Fontos, hogy tudd, milyen stílusú videó elkészítésére kéred fel az adott videós tartalomgyártót. Egy reklámfilm, egy dokumentumfilm, vagy inkább egy videoblog (vlog) stílusát idézze a kész anyag.

Vizuálisan és narratíva szempontjából is más jellegű anyagra lesz szükséged egy termék bemutatásához, mint egy komplex marketingkampány támogatásához készülő imázs filmhez. A célok vállalkozásod üzenetétől, a meghatározott célcsoporttól, a videó műfajától, és természetesen a költségvetéstől függően is változóak lehetnek. Segítségképpen, hogy lásd milyen üzleti videó kategóriákban gondolkozz, olvasd el ezt a cikkemet.

Határozd meg, milyen platformra készül a film

Saját weboldal, Facebook, Instagram, YouTube, vagy esetleg TV reklám? Attól függően, hogy az általad tervezett videó milyen platformra készül, több meghatározó paraméter is változó lehet. Fontosak az időkorlátok, a videó formátuma és minősége, valamint arról sem szabad megfeledkezned, hogy marketingszempontból melyik felületen milyen vizuális megjelenés működhet jobban.

Még nincs vége, mert a végeredmény a részletekben rejlik

Minden nem lényegesnek vélt részletet is ki kell bontani, pl. azt, hogy kell-e sminkes, vagy fodrász. Azt gondolnád, hogy az adott hölgy megoldja magának, majd a forgatás napján kiderül, hogy nem olyan sminket készített magának, mint ami videófelvételhez szükséges és még a haját sem tudta úgy megcsinálni, ahogy szerette volna. Nem lehet semmilyen aprónak tűnő lépésen elcsúszni, mert odalehet az egész napi forgatás, ami a te számládra fog menni, hiszen nem a videó gyártó hibázott.

Nézzük, hogy mi mindenre kell figyelj

 • Forgatókönyvírás: Még ha pici költségvetésű is a film, kell egy storyboard és egy forgatókönyv, ami alapján pontosan nyomon lehet követni, hogy mit kell felvenni. Ezt biztosan nem te fogod megírni, hanem a videó gyártó.
 • Szövegírás: A szereplők szövegét ki fogja megírni, vagy maga előre felkészül és fejből tudni fogja, mert gyakorlott színész, vagy előadó. Súgógép fog-e kelleni az előre megírt szöveghez, amelyet a videó gyártó biztosít.
 • A felvétel időpontja és helyszíne: Nem mindegy, hogy nappal, vagy éjszaka történik a forgatás, hiszen más videós felszerelés és beállás szükséges hozzá. Ahogy az sem mindegy, hogy hol lesz a helyszín és hány helyszínen zajlik a forgatás. Minden helyszínre ki kell települni, be kell állítani a technikát, próbafelvétel, éles felvételek, esetleg egyéb befolyásoló tényezők, majd elpakolás. Ha hosszabb egy-egy felvétel, akkor tuti nem lehet egy nap alatt megoldani, ezért a költségek csökkentése végett nagyon logisztikázni kell, hogy mi miután és hol következik.
 • Hangfelvétel: Nem minden esetben van hangfelvétel, ha mondjuk van egy narrátor, vagy csak egy cselekmény kerül bemutatásra háttérzene mellett. Plusz az sem mindegy, hogy kültéri, vagy beltéri hangfelvétel lesz.
 • Sminkes, fodrász, stylist: Ki fogja a szereplőket öltöztetni és gondoskodni róluk, hogy "kamerakompatibilisek" legyenek.
 • Szereplők: Ki fog szerepelni a kisfilmedben? Ügyvezető, munkatárs, színész, modell vagy ismert ember. Hány szereplő lesz, mi lesz a feladatuk. Kell-e statiszta, mellékszereplő.
 • Feliratozás: Itt nem arról van szó, hogy a szereplők nevét feliratozzuk, hanem, hogy egy külső .srt fájl készüljön-e, ami végig feliratozza a videó tartalmát. Ez nagyon hasznos nem csak a siketek és nagyothallók számára, hanem a közösségi média felületekre szánt videókba is.
 • Narrátor: Vagyis egy mesélő személy, aki elmondja a sztorit. Ez is kérdéses, hogy női, vagy férfi orgánumú legyen a hang, vagy egy szinkronszínész a megoldás, mert annak a hangját már ismerik az emberek.
 • Háttérzene, hang effektek: Vásárolt, úgymond stock zene és effektek megfelelőek, vagy egyedi zeneszerzésre és stúdióra van szükség, mint a filmek esetében.
 • Extra felvételek: Földön, vízen, vagy levegőben lesz a forgatás? Feldobnád-e a videót drónos légifelvételekkel, ami nélkül lehet, hogy nem is lehetne átadni a teljes vizuális képet, illetve élményt. Vagy akár víz alatt akarunk-e sportkamerával forgatni.
 • Speciális effektek, animáció: Szeretnél-e green box háttérrel való felvételt, hogy azt kivágva, bármilyen hátteret oda lehessen varázsolni. Logó, vagy kiegészítő animációra szükség van-e. Vagy filmes effekteket igényel-e a produkció mint pl. égő ház imitálása, oda nem illő tárgyak eltűntetése a felvételről.
 • Kapcsolattartó(k): Ki(k) az(ok) a személy(ek), akivel, vagy akikkel a szolgáltató tartja a kapcsolatot, intézi az ügyeket. Fontos a döntéshozói kör tisztázása is, hogy ne kelljen órákat, vagy rosszabb esetben napokat várni egy-egy apró kérdésre.
 • Határidő és költségvetés: Észszerű keretek között határozd meg, hogy mikor indulna a kampány, vagyis mikorra kell elkészülnie a videó(k)nak. A büdzsét is fontos tisztázni, hiszen lehet szép és nagy elképzelésed, ha annak a megvalósítása jóval nagyobb kiadás lenne, mint amit te gondolsz.

A nagy stúdióknál a legtöbb fenti kérdésekre való szolgáltatást az ár már tartalmazza. Nem véletlenül dolgoznak nagyon magas költségekkel. A kisebb videó gyártó vállalkozások esetében azonban csak azokért a szolgáltatásokért kell fizetnünk, amikre valóban szükségünk van. Ha saját szövegíróval, kész forgatókönyvvel, vagy épp saját színészekkel is rendelkezel, egy kisebb forgatás akár 200-300.000 forintból is kihozható.


Amit mindenképp kerülj el

 • Ne briefelj telefonban, vagy személyesen. Egyrészt a másik fél nem gyorsíró, vagy titkárnő. Másrészt ha egy dokumentumban le van írva pontokba szedve és oldalszámozva, akkor lehet bármelyik sorára hivatkozni. Plusz mindkettő fél tud bele írni, aminél csak arra kell figyelni, hogy minden módosított verzió külön legyen elmentve. Én sem szeretem amikor az ügyfél felhív, hogy most vagy egy kis ideje és ledarálná mire gondolt.
 • Ha van valami videód, amit Pigyu csinált olcsón, akkor ne mond a videó gyártónak, hogy jó lesz az általad adott videó, amit majd átretusálnak. Ilyen esetben alapból elutasítom az ügyfelet, mert az nem én munkám, nem adok ki rossz minőséget a kezemből. Csak olyan minőségi videót lehet felhasználni, amit egy másik videós stúdió készített és abból szeretnénk jeleneteket kivágni.
 • Olcsón, holnapra és minőséget. Ebből a háromból maximum kettő teljesülhet (maradjunk inkább az egynél, hogy minőséget), bármilyen szolgáltatásról is legyen szó.

Miután minden érthető

Az a legfontosabb, hogy pontosan azt kapd, amire szükséged van. Ha fenti információkat és kérdéseket lényegre törően és határozottan meg tudod válaszolni magadnak, akkor már nyugodt lehetsz afelől, hogy a videó gyártó szempontjából is hasznos, informatív brief születik az ötleteidből. Ha pedig további kérdéseid lennének a megvalósítást illetően, fontos, hogy ezeket mindig időben tisztázd a szolgáltatóval.

Ha szeretnéd megismerni a NETEN A VIDEÓM árait, akkor javaslom a Mennyibe kerül? - Árak menüpont tartalmát, ahol árajánlatot is tudsz kérni. Emellé a Mennyibe kerül egy reklámfilm? cikkem is a segítségedre lesz, amiben kibontom a videógyártási árajánlatadás pontjait egy filmstúdió és szabadúszó szemszögéből.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!