Ismerd meg az üzleti videó kategóriákat

2020-05-16   Német János   2.993   838   Videó marketing, Online videó

Ismerd meg az üzleti videó kategóriákat

Olvasási idő: 8:00+ perc

Számos videót nézünk naponta, de sokszor nem tudjuk őket kategóriába sorolni és nem ismerjük a pontos definíciójukat. Emellett vannak videó gyártók is, akik keverik őket. Mint amikor egy hagyományos cégbemutató videót image filmre keresztelnek, pedig teljesen más a kettőnek a jelentése. Ezért is gondoltam, hogy ideje a videó főkategóriákat és az alkategóriákat is bemutatni, hogy egyértelmű legyen mindenki számára.


Brand videó

Az egyik legismertebb kategória. A brand videóra azért van szükség, mert a jó bornak is kell a cégér. Hogy miért is gondolom így? A lenti alkategóriák példáiból rögtön be fog ugrani.

 • szeretet, érzelmek, család pl.: Coca Cola
 • biztonság, stabilitás pl.: Volvo
 • motiváció pl.: Nike

A leghatásosabb, ha a mondanivalót egy sztori köré tudod építeni, ami a mindennapi problémákra nyújt megoldást. De szólhat akár egy adott cég csapatának is a bemutatásáról is, hogy miért szeretnek ott dolgozni és miért elkötelezettek a cég iránt.

Nézd meg pl.: a Coca Cola Youtube csatornáját, hogy milyen sok videójuk van. Az egyik legnépszerűbb közülük a karácsonyi videók.


Interjú videó

Főként szakmai interjúról van szó, ami szakértővel, vélemény vezérrel, celebbel, ismert személlyel készül. Mondhatjuk, hogy a videó forgatása kisebb befektetést igényel, hiszen egyrészt a kérdéseket előre megírjuk, majd átküldjük az interjú alanynak, aki előre fel tud készülni. Rögtönözni is lehet, de itt nem a színészi tehetségét kell bemutatnia, hanem szakmai információk révén a hitelesség lesz a legfontosabb szempont. Másrészt a videó felvétel statikus lesz, tehát áll(nak), vagy ül(nek) a szereplő)k) egy irodában, valaki otthonában, vagy egy szép háttér előtt. Evégett könnyebb a stáb dolga, hiszen nem kell több kameraállás között váltani, „csak egyszer” kell beállítani mindent.


Dokumentumfilm

Innen már csak egy ugrás lehetne az interjú videóból, hiszen egy teljes kérdésre, vagy témára ad választ. Egy cégbemutató videót dokumentumfilm jelleggel is be lehet mutatni pl.: a termék elkészülése a kezdetektől a fogyasztóig való eljutásig. Bár ugye egy cégbemutató pár perces és nincs arra idő, hogy részletekbe belemenjünk, addig a dokumentumfilm esetében mindent ki tudunk bontani. Lehet benne referencia videó, drón videó, termék videó is, tehát több kategória keveredése.

Van olyan kategória is, amikor a dokumentumfilm és azt interjú párosul, mint a Netflix The Last Dance című dokumentumfilmjében.


Cégbemutató videó

Egy cégbemutató lehet egyszerűbb, és mint a dokumentumfilm esetében vegyesen is tartalmazhat több videó kategóriát. Itt nem abban kell gondolkodni, mint amit egy régi weboldal kezdőlapján olvashattunk pl.: Cégünk 1991-ben jött létre, 122-en dolgoznak itt stb. Ugyanis ezek az információk senkit sem érdekelnek (ahogy a weboldalon sem), ez inkább dokumentumfilm szagú lehetne. Itt bizony sales mondatokra és felépítésre van szükség, ami nem csak bemutat, hanem részben értékesít is. Vagyis más szempontokat is figyelembe kell venni, amikhez nem biztos, hogy kell szereplő, bár mindenképp javasolt legalább a cég reklámarcának (ügyvezető, egy munkatárs stb.) szerepelnie.


Reklámfilm

Szintúgy több videó kategória tud keveredni, aminek az alapja a TV-s reklámok. Ez lehet termék bemutatása, cégbemutató, brand építő, viszont mindenképp rövid hosszúságú. Jelenleg itthon egy tv-s reklám hossza átlagosan 23 másodperc. Nem csak azért ilyen rövid, mert maga a reklám drága az adott csatornán, adott műsorsávban és adott másodperc alapján, hanem mert a nézők befogadóképessége is rövid időtartamú. A videó hosszúságát pl.: a Facebook hirdetésekben is lehet szemléltetni, ahol átlagosan egy videó hirdetés, illetve videó reklám hossza 15 másodperc. A nehézséget így az okozza, hogy szinte pár másodperc alatt át kell mennie az üzenetnek. Ez ugyanolyan nehéz, mint a liftmarketing, amiben 30 másodpercünk van arra, hogy bemutatkozzunk, elmondjuk, hogy mivel foglalkozunk és milyen problémá(k)ra adunk megoldást.
Te el tudod adni magad 30 másodperc alatt?


Image (imázs) film

Az image film műfaja nem egyszerű, ugyanis nem a sales, nem a cégbemutatás kap főszerepet, hanem az életérzés, hogy miért téged válasszanak. Ehhez nagyon kell ismerned a célcsoportodat, a termékedet, szolgáltatásodat és az ügyfeleid fájó pontját. Több helyszínen, több szereplővel kell videókat gyártani, hogy minél színesebb legyen, és széles látókörrel lehessen átadni a témát.

Példaként sorold fel Magyarország jellemzőit. Vagyis mi a legjellemzőbb a magyar emberekre és mit mutatnál be egy külföldi turista számára. Biztosra veszem, hogy elsőre eszedbe fognak jutni az alábbiak: néptáncosok, húsvéti falusi locsolkodás, busójárás, Balaton, kulturális örökségeink, Hortobágy, gulyásleves, Erős Pista stb. Idáig könnyű, na de ezt átadni akár fél, vagy egy évbe is beletelhet, ha minden évszakot, eseményt és helyszínt meg szeretnénk mutatni. Nem véletlenül az image videó az egyik leköltségesebb műfaj.

Az Emirates légitársaság egyik image filmje a Gyere, repülj velünk! szlogennel. A csatornájukon számos reklámfilm is látható.


Oktató videó

Az oktató videó új és meglévő vásárlóknak egyaránt szól és több alkategóriát is tartalmaz:

 • best practice (tanácsok)
 • tippek-trükkök bemutatása
 • előadás (pl.: egy tábla előtt)
 • e-learning (online tanfolyamok)
 • hogyan használd (használati utasítás)

A legjobb hely számukra a blog és a YouTube. Viszont ha tippek-trükkök, tanácsok, tehát kis lélegzetvételű videók gyártása a cél, akkor a Facebook és Instagram platformok is kompatibilisek lesznek. Röviden az oktató videó alapja, hogy segít megoldani egy problémát. A hangsúly nem a terméken, vagy szolgáltatáson van, nem értékesítés a cél és nem összekeverendő a termék videóval.

A Nespresso Barista hogyan használd videója.


Termék videó

A termék videó típusnak is több alkategóriája van:

 • termék kicsomagolás (unboxing videókként is ismertek)
 • termékteszt, termékbemutató
 • termék összehasonlítás

Abból indulj ki, te hogyan keresel egy termékre, majd milyen videókat néznél róla szívesen. Hát persze, hogy főként a termék videók érdekelnek. Kevés cég alkalmazza, hogy a termékeiket videókban kellene bemutatniuk, ha pedig alkalmazzák, akkor a legtöbb esetben nem jól. Itt nem csak az influencerekről van szó, akik valahogy bemutatják a terméket, hanem szakértői termék teszt, vagy termék összehasonlításról. Én magam is számos szakértői termék videót szoktam megnézni, amelyekben a teszt, az összehasonlítás és az oktatás kap szerepet.

Tudod miért népszerű a Media Markt? Mert több érzékszervünket használhatják az emberek, hogy megismerjék az adott terméket. Ennek a videó típusnak az a nagy előnye, hogy használat közben láthatja a néző és mielőtt megvásárolná, ki tudja "online próbálni".

Ki ne emlékezne arra a termékbemutató videóra, amiben a turmixgép szó szerint minden ledarál. Hatalmas marketingfogás volt, amely nagy népszerűségre tett szert. Nem is lehetett volna jobban szemléltetni a gép erejét, mint azzal, hogy az ismert használati eszközöket egyesével beledobálják és ledarálják.

A híressé vált arc és a Blendtec daráló. Ebben a videóban a legelső telefonomat a Nokia 3310-et darálja szét.


Werkvideó, hangulat videó

A hangulat videó szó hallatán talán elsőre nem tudjuk ezt hova helyezni. Lényegében ez egy olyan közvetlen videó, amit betekintést nyújt a kulisszák mögé. Nem meglepően a közösségi csatornákra a legalkalmasabbak, amibe tényleg bármi beleférhet pl.: egy nap az irodában, csapatépítő tréning, bemutatkozás, hogyan zajlott a forgatás. Nem feltétele, hogy legyen benne beszéd, inkább a történet viszi magával a nézőt. Itt is megmutatkozik, hogy egy jó sztori a megfelelő előadásmóddal és videós elemekkel mindig sikert arat.


A-roll és B-roll videó

A B-roll végeredményben kiegészítő videót jelent, amelyet másodlagosnak tekintenek az elsődleges felvételhez képest. Az A-roll és a B-roll kifejezés a régi hollywoodi filmkészítésből származik. A fő felvételt nevezték A-rollnak, a B-roll tekercset pedig töltőanyagként használták a kiegészítő vágásokhoz.

A B-roll sorozat önmagában csak akkor tekinthető egységesnek, ha képes még egy történetet elmesélni anélkül, hogy a sztorit el kellene mondani. Tehát elkülönül a fő szálltól az A-roll-tól. De lehet olyan narrátor is a B-roll-ban, akinek az arca nem látszik, tehát mesélő szerepe van. A kreativitás és a videó kategóriák sokször összemosódnak.

A B-roll videó nem csak a filmekben figyelhető meg. Üzleti videó gyártásban egy folyamatot egymást követő jelenetekből raknak össze némely esetben egyedi kamera nézetekből. Ez lehet egy hamburger készítés folyamata is, ahogy a lenti videóban látható. Vagy felvesznek egy jelenetet amelyet stock videók formájában értékesítenek és vágóképként bárhova beilleszthető. Ilyen pl. hagyma darabolása, ahol nem látszódik a szereplő, lehet még a háttér sem, csak maga a folyamat ábrázolása.


Referencia videó

Az ügyfeleid értékesítenek téged. Vagyis itt nem te vagy a középpontban, hanem csak az elégedett ügyfeleid. Hiszen ki más tudná legjobban elmondani, hogy miért vált be neki a terméked, vagy a szolgáltatásod, mint aki már kipróbálta. Ámde ügyelni kell arra, hogy ez nem termékbemutató, vagyis ne a termékről és annak előnyeiről szóljon, hanem egy probléma megoldása köré építve, amit az ügyfele(i)d fog(nak) elmagyarázni. Probléma felvetés, megoldás, hitelesség: mindez az ügyfél szemszögéből. Valami olyasmi felépítést képzelj el, mint egy jó sales landing oldal esetében, ami a végén eladja neked a terméked, pedig a referencia videóban be se mutattuk. Ehhez megfelelő kérdések is kellenek, amire az ügyfelednek fel kell készülnie, természetesen a saját szavaival. Mindezzel arra akarok célozni, hogy nem csak odamegyünk és forog a kamera, hanem ugyanúgy meg kell tervezni a forgatókönyvet.


Animációs videó

Van úgy, hogy egy karakter animációval jobban el lehet magyarázni egy témát, mint egy, vagy több szereplős videó esetében. Ráadásul nem mindig kell hozzá szöveg sem, mert ha egyértelmű az animáció, akkor már az eladja magát, pontosabban mindenkinek egyértelmű lesz az üzenete. Egy példa lehet a mostani koronavírus helyzet, hogy miért maradjanak otthon az emberek, vagy, hogy hogyan mossanak kezet helyesen. Persze lehet úgy is csinálni, hogy veszünk egy ismert arcot, Győrfi Pált és hatásosabban vele adjuk át a fő üzenetünket.
Nem csak teljes videós animációban gondolkodhatunk, amelyet 3D-s, vagy 2D-s animált karakterek játszanak el, hanem a felvett videóink közé ékelődhetnek pl.: felirat animációk, átmenetek, animált ikonok, diagramok stb. is.

Eme humoros animációs azt akarja bemutatni, hogy mi lenne, ha az állatok elhíznának. Nem is kell megszólalnia benne senkinek, mert magával ragad bennünket.


Showreel videó

A showreel egy rövid videó, amely egy személy, vagy stúdió munkáit mutatja be. Használják a filmkészítésben és médiában egyaránt, mint pl. színészek, animátorok, vagy modellek. Általában 2-3 perc hosszúságú és különböző (már meglévő) projektek felvételeiből áll össze. Lehet mozgalmas és gyors lefutású, de színész esetében önéletrajzként is alkalmazható. A cégek brandépítésre és marketing kommunikációra használják.


Behind the scenes videó

Röviden BTS, jelentése színfalak mögött, avagy betekintés a kulisszák mögé, de werkvideóként is szokták említeni. A nézőt elkalauzolják a filmkészítés, illetve a produkció gyártási fázisai közé. Ennek a műfajnak két célja is lehet. Az egyik, hogy a kivitelező szeretné megmutatni, hogy milyen munkafolyamatokat tud ellátni egy forgatáson, amely elősegíti az ügyfélszerzésben. A másik cél a nézőnek szól, hogy egyes felvételeket milyen trükökkel, megoldásokkal készítettek. Hosszát tekintve nem csak pár perc, de akár dokumentumfilm hosszúságú is lehet.

Mission Impossible Utóhatás (2018) című film BTS videója a Paramount Pictures-től.


Video blog - Vlog

Mint amilyen a feltörekvő Netem a Videóm YouTube csatornája is. A szereplő lehet egy személy, vagy akár egy csapat is. A vlog legfontosabb ismérve, hogy kérdés(ek)re ad választ, amire keres a vásárló, tehát amire szüksége van. Hitelesnek és szakmainak kell lennie, de az is fontos, hogy egyben szórakoztasson is, ami szintúgy nem könnyű műfaj. Lehet benne termék videó, oktatás, cégbemutatás, vagyis számos videó kategóriát tud átölelni. A személyes és céges brandünket tudjuk így felépíteni, ezért érdemes egy szakértő személyt kiválasztani, aki a céget arcát képviseli és tud azonosulni vele a néző.


Landing oldal sales videók

Utoljára hagytam az első és legfontosabb videó típust, ugyanis ha videó gyártásba kezdesz, először ezzel kell elindulnod. Mindegy, hogy terméket értékesítesz, vagy szolgáltatást adsz el, minden esetben fel kell építened egy vásárlói tölcsért, amely bármelyik folyamatába tudsz (és mindenképp érdemes is) videót illeszteni. Ez lehet egy feliratkozás előtti videó, feliratkozás utáni köszönő videó, játék felhívás videó, vásárlást elősegítő tanácsokról szóló, a miért elmagyarázásához stb. Mivel a vásárlási folyamathoz tartoznak, ezért rövidnek és tömörnek kell lenniük. A felhasználók sietnek, legtöbbször gyorsan döntenek, ezért az ők fejével kell gondolkodni, mert itt nem lehet hibázni, hiszen a konverzió (vásárlás) a cél, természetesen minél nagyobb kosárértékkel.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!