Hogyan készíts sikeres unboxing termékvideót

2020-07-24   Német János   2.436   731   YouTube, Facebook, Instagram, Videó marketing, Online videó,

Hogyan legyen sikeres unboxing termékvideód, vagy termékkicsomagolás videód

Olvasási idő: 4:33 perc

Kép forrása: Freepik

Az unboxing videó - magyarosítva termékkicsomagolás videó -, az egyik legnépszerűbb YouTube videó kategória. Szeretjük szemügyre venni a terméket, hogy mit fogunk kézbe kapni mielőtt megvesszük, vagy milyen kiegészítők járnak hozzá. Végeredményben a termék dobozának tartalmát sokkal könnyebben át tudjuk adni videóval, mint képekkel. Ráadásul, ha mellé szakértelem is párosul, vagyis ismerjük a dobozban lévő terméket, akkor nyert ügyünk vagy.

Az unboxing termékvideóban a kamera előtt csomagolják ki először a terméket. Ez persze nem feltétlenül van mindig így, de a bizalomépítés végett ez a bevált módszer. Az egyik legnépszerűbb kategóriák között vannak, a csúcstechnikai eszközök (pl. okostelefonok), a játékok, szépségipari termékek és a kütyük bemutatása. Az unboxing videó lehetővé teszi, hogy a nézők különféle módon tapasztalják meg az adott terméket.


Hogyan kezdj neki?

Átlagember szerepeljen a videóba, aki felé lojálisak lesznek a nézők. Nyilván egy minimális forgatókönyvet kell írni, a szöveget pedig gyakorolni kell, de ezt semmiképp se súgógépről olvasd. Ennek a videónak pont a meglepetés a lényege, hogy bár tudod mi van a dobozban, de kicsomagolás közben és után is őszinte reakciókat kell kiváltania belőled. Ha ezt többször elgyakoroltad, akkor valószínűleg a doboz is sérülni fog, amit észre fog venni a néző, ezért erre is ügyelj.

Az unboxing videóban nem ajánlott ismert embert, vagy színészt alkalmazni, hiszen ő azért kap pénzt, hogy azt mondjon a termékről, amit te szeretnél. Az egész videó szóljon a lelkesedésről, a szaktudásodról és az egyedi személyiségedről. Fontos, hogy ha nem tudsz szakértőként beszélni a termékről, akkor még ne kezdj bele.


Téma kiválasztása

Szinte bármilyen termékről készíthetsz unboxing termékvideót.

  1. Célcsoport meghatározása: Elsőként fel kell mérned, mire van igény, hogy felesleges videós tartalmakat ne gyárts. Tudom, már megint a célcsoport, unalmas, de akkor is a piackutatás alapja.
  2. Legyél időszerű és gyors: Törekedj a legújabb termékek bemutatására. Ha kijön egy új termék, akkor te mutasd be leghamarabb.
  3. Maradj egy témánál: Ha elkezdesz pl. okostelefonokat bemutatni, majd átváltasz kerti szerszámokra is, azzal nemcsak összezavarod a nézőt, de akadályozni fogod a YouTube csatornád sikerét is.

Tegyük fel, hogy tényleg értesz mindkettőhöz, de akkor is meg kell maradnod egy mikroszegmentációnál. Ugyanaz történik, mint az online marketingben, amikor a több ezer termékből kiválasztunk egy kisebb csoportot és csak annak a brandjét kezdjük el felépíteni.


Videós felszerelés

A minimális videós felszerelésről ebben a cikkben írtam részletesen, így most csak felsorolás szinten írok róla, hogy mire készülj.

  • Minőségi kamera: lehet okostelefon is, de ha nagyban gondolkozol videókamerába kell fektetned.
  • Videós állvány: itt nem kell márkásra gondolni, hiszen neked elsőként a stabilitás a lényeg.
  • Világítás: ezt sem tudod elhagyni, ezért legalább 2db Softbox szükséges a helyes megvilágításhoz.
  • Videószerkesztő: bár vannak ingyenes szoftverek, de sajnos itt sem tudod megúszni, hogy később megvásárold és érts hozzá.

Helyszín, berendezés

Először is ne legyen stúdió szaga a háttérnek, inkább otthoni hangulatú legyen. A helyszín, illetve háttér lehet konyha, nappali, vagy iroda. Egy a lényeg, hogy olyan környezet teremts, ahova a terméket be tudod illeszteni. Mindenképp kell egy asztal, vagy pult, ahol tudod kezelni a csomagot. Ez általában derékmagasságig ér, ami mögött vagy ülsz, vagy állsz, ami igazából nincs kőbe vésve.

Ha nagyon profi videót szeretnél, akkor több kamerára és kamerabeállásra lesz szükséged. Egy szemből, egy oldalról és egy felülről, amikkel videóvágásnál könnyen lehet váltani a kameraállások között. Ezzel a technikával nem csak mozgalmassá lehet tenni a videót, de olyan jeleneteknél, ahol apró dologra is figyelni kell a nézőnek, ott egy felső közeli nézet ideális választás lehet.


Mutasd be a terméket

Nem csak bemutatni tudod a terméket, de érdemes összehasonlítani is más termékkel. Ez nem kimondottan termékteszt videó lenne, mert azt mindenképp külön forgatnám. Úgy tudod hatásosan bemutatni a terméket, ha tudod, hogy mi a fájó pontja a vásárlónak, vagyis mire van igénye, milyen megoldásra van szüksége.

Ezután mond el, hogy hogyan kell használni, ami végeredményben egy videós használati útmutató. Hidd el, ezzel tarolni fogsz. Jobban fogják szeretni a videós bemutatót, mint a nyomtatott verziót, amit minden gyártónak kötelező magyar nyelven a termékhez biztosítania. De azt már nem szabályozza a fogyasztóvédelem, hogy a leírás mennyire legyen kiterjedt és részletes. Találkoztam már olyan termékhasználati útmutatóval, amit én se tudtam volna megfejteni, ha műszaki vénám révén nem értettem volna hozzá.


Vásároltam egy kézi gőzölőt

Két hónapja vásároltam egy Philips Steam&Go Plus kézi gőzölőt (ez nem a reklám helye). Egyrészt sok ingem van és férfi létemre nem a vasalás az erősségem. Másrészt, a pamut stúdió hátterem bár minőségi, de nem tökéletesen vasalásmentes. Ahhoz, hogy a kisebb gyűrődéseket könnyen eltávolítsam, nagy segítség egy kézi gőzölő. Én is ugyanúgy kezdtem az ilyen jellegű termékek után kutatni, ahogy te is. Fontos volt számomra, hogy minőségi legyen, könnyen kezelhető, mobilis és nagy teljesítményű. A kiválasztott termékről csak gyári videókat találtam és talán egy-két független termékbemutató videót, de azok nem győztek meg. Végül nem a videók alapján döntöttem, hanem a termékek specifikációit vettem figyelembe ár-érték arányban.

De milyen jó lett volna, ha mondjuk egy olyan unboxing és termékteszt videó(ka)t találok, amiben egy átlagos férfi problémáját mutatják be. Nem szeret vasalni, vagy nem tudja gyűrődésmentesen kivasalni az ingjeit, pedig számára fontos az igényes megjelenés. Arról nem kell beszéljek, hogy üzleti körökben az elegancia milyen fontos, amihez egy hófehér élére vasalt ing kardinális szerepet tölt be. Akár két videót is el tudnék képzelni, mindkettőt férfi főszereplővel. Az egyik üzletember, ing vasalás témában, a másik, az átlagos apuka, aki otthon is könnyen besegít a feleségének. Dupla dinamit. Emellett a stúdió háttér gőzölésére is van ideje, hiszen rengeteg időt megspórol a vasalással. Sokkal hatásosabb lehetne ilyen szemszögekből megközelíteni, mint egy háziasszony karakterrel (elnézést hölgyeim, ebben az esetben a videó marketinget tartottam szem előtt).


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!