preloader

Ezért jó marketingeszköz az oktató videó

2020-09-21   Német János   328   125   Videó marketing

Oktató videó forgatás, vagy oktató videó készítés otthon, vagy stúdióban

Olvasási idő: 5:06 perc

Az oktató videó napjainkban kiemelkedően népszerű médium. Egyre több cég látja meg a műfajban a fantáziát és használja fel mind a vásárlókkal, mind a munkatársakkal történő kommunikáció eszközeként.

De hogyan is épül fel egy jó oktató videó? Kiknek érdemes belevágnia a készítésébe, és mik azok a dolgok melyekre a munka során mindenképp oda kell figyelni? Aktuális cikkemben most ezekre a kérdésekre adom meg a választ.


Kinek érdemes online oktatásban és oktató videókban gondolkodnia?

Az oktató videó kifejezés hallatán a legtöbben azonnal az online oktatás egy olyan eszközére asszociálnak, melyet az oktatási intézmények, nyelviskolák, magániskolák tudnak hasznosítani. Való igaz, hogy ezek a körök már jó ideje felfedezték a videós formátumban rejlő lehetőségeket, azonban ez továbbra is csak az érme egyik oldalát jelenti.

A vírushelyzetnek végett a digitális oktatás szerepe jelentősen felértékelődött. Az oktatási intézmények mellett ma már a vállalkozások többsége is online formában kénytelen lebonyolítani tréningjeit, így az oktató videó az üzleti berkeken belül is egyre gyakoribb megoldásnak számít.

Sőt, a műfaj az elmúlt időszakban az online marketing egyik népszerű eleme is lett. A cégek pedig a belsős oktatás megkönnyítése mellett termékeik bemutatására, népszerűsítésére is gyakran alkalmazzák.


Melyek az oktató videó leggyakoribb felhasználási területei

Cégek, belsős használat céljából

A legtöbb vállalkozás az új munkaerő felvétele, vagy új munkafolyamatok bevezetése esetén személyes tréninget tart a kollégák számára. Ez azonban az elmúlt időszakban egyre nehezebb feladat lett, egyrészt a vírushelyzet miatt és az általa egyre gyakoribbá vált otthoni munkavégzés miatt.

A cégek többsége így a belsős oktatás kénytelen digitális alapokra helyezni, és a tréningeket online konferenciák, valamint oktató videók formájában vezénylik le.

A belsős oktató videók egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhonnan megoszthatjuk őket a kollégákkal, és nincs szükség az extra időt, pénzt és humán erőforrást felemésztő tréningek megtartására. A jelenlegi helyzetben pedig egyértelmű, hogy kizárólag ez jelent biztonságos megoldást az ismeretanyag átadásának hatékony megszervezésére.


Cégek, külsős használat céljából

Az oktató videó egy termék esetében a leghasznosabb marketingeszköz. Elsőre talán nem is gondolnánk, hányan keresnek ré naponta egy adott termék használatával, működésével kapcsolatos információkra.

És hiába a rengeteg használati utasítás, az emberek mindig az egyszerűbb megoldásokat részesítik majd előnyben. Egy videó sokkal alkalmasabb a termékeinkkel kapcsolatos információk átadására, mint az írott szöveg. Hiszen gördülékenyebb, lényegre törőbb, és nem utolsó sorban szórakoztatóbb is lehet.

A szöveges tartalom ezzel szemben szárazabb, a vásárlók gyakran átugorják a szakmai részeket, nehezebben értelmezik őket. Sokszor már csak akkor térnek vissza a használati utasítás részletes elolvasásához, amikor késő, hiszen probléma adódott a termékkel.

Ez teljesen érthető, hiszen senki sem szán szívesen értékes perceket egy több oldalas szakmai szöveg értelmezésére. Főleg akkor, ha ugyanennyi, vagy jóval kevesebb idő alatt megnézhetünk egy olyan videót, amiben lépésről lépésre követhetjük az adott folyamatot.


Oktatási intézmények, magániskolák

Az oktató videó nem csak termékek bemutatására, vagy céges tréningek, oktatóanyagok prezentálására alkalmas. Főként a pandémia időszakában egyre több oktatási intézmény is él az oktató videók által kínált lehetőségekkel.

Példaként számos nyelviskola építi videós kurzusokra a tevékenységét. A hosszabb, előfizetők számára fenntartott tananyagok mellett pedig rövidebb, praktikus tudásanyagot tartalmazó videót is készítenek, melyek többsége a közösségi médián, vagy saját felületükön keresztül elérhető.

Ezek a rövid videók egyrészt szórakoztatóak és tanulhatunk is belőlük, másrészt pedig remek csalianyagként is működnek. Bevonzzák ugyanis azokat az érdeklődőket, akik néhány rövid oktató videó megtekintése után nagy eséllyel iratkoznak be egy teljes értékű, fizetős online kurzusra.


Milyen a jó oktató videó?

Látványos

Tökéletes oktató videót készíteni nem egyszerű feladat, hiszen a műfajnak megvannak a maga buktatói. Sokan esnek abba a hibába, hogy túlságosan száraz és unalmas anyagot terveznek. Ezzel viszont legalább annyira képtelenség lekötni a nézők figyelmét, mint egy írott anyaggal.

Pedig az oktató videó is lehet látványos. A legjobb hatást pedig akkor érhetjük el vele, ha nem csak edukatív, de vizuális és tartalmi szempontból egyaránt érdekes.

És mivel egy oktató videó legfőbb célja az ismeretterjesztés, ezért fontos, hogy a szöveges kiemeléseket valamint illusztrációkat is használjunk. Minél látványosabb ugyanis az anyag, annál emlékezetesebb is egyben. A vizuális elemek segítik az asszociációt, és lehetővé teszik azt, hogy bizonyos információkat később könnyebb legyen memóriánkból felidézni.


Rövid

És ha már a figyelem fenntartásánál tartunk, érdemes megemlítenünk az oktató videók ajánlott időtartamát is. Ez a paraméter céljainktól függően változó lehet, hiszen egy online oktatáshoz használt, belsős anyag felépítése és hossza is eltérő lehet egy marketing célú videóhoz képest.

Míg egy virtuális tananyag akár 30-40 perc hosszúságú is lehet, addig egy reklámcélú oktató videó esetében érdemes minél rövidebbre fogni a témát, és 3-4 percben gondolkodnunk.

Amennyiben ennél nagyobb ismeretanyag átadását tervezzük, abban az esetben már érdemes videó sorozatban gondolkodni, melyben több részre bontva, maximális hatékonysággal mutathatjuk be a termékünkkel kapcsolatos, fontos tudnivalókat.


Megfelelő módon tagolt

A videó hosszától függetlenül a tartalmat érdemes különböző blokkokra bontanunk. Ez több okból is szükséges. Az egyik lényeges szempont a dinamika, hiszen a 30-40 másodperces blokkok gördülékennyé és látványosabbá teszik a videót. Ez pedig hozzájárul az egyszerűbb értelmezhetőséghez, megkönnyíti a nézők számára a tartalom befogadását.

Nem szabad persze arról sem megfeledkezni, hogy a rövidebb blokkok a narráció miatt is előnyösebbek. Egy pár másodperces szöveg sokkal természetesebben hat, hiszen a narrátor vágás nélkül, egy szuszra is elő tudja adni a szöveget. Ez pedig végeredményben a nézők számára sokkal hitelesebben, sokkal természetesebben hat.


Saját felszereléssel vagy anélkül? Avagy megéri-e a munkát profik kezébe adni?

Az oktató videók elkészítése nem tűnik túlzottan nagy ördöngösségnek, azonban mind technikai-, mind pedig elméleti tudás szintjén komoly felkészültséget igényel.

Fontos, hogy mielőtt nekivágunk a feladatnak, jól megírt forgatókönyvvel rendelkezzünk, és az előadónk profi módon, a magabiztosan beszéljen az adott témáról. A felkészületlenség ugyanis amatörizmust sugároz, ami egy marketingcélú anyag esetében végzetes lehet. Hiszen senki nem szeretne olyan céggel üzletet kötni, aki saját termékeit vagy szolgáltatásait illetően nem áll a helyzet magaslatán.

Ne feledjük továbbá azt sem, hogy a saját videók készítéséhez nem feltétlenül elég egy kamera. A tökélete kép- és hangminőséghez egyéb kiegészítőkre, például fényekre és mikrofonokra is szükség lesz, és a vágás feladatát is meg kell oldanunk. Érdemes átgondolni, hogy milyen minimális felszerelésre van szükség.

Ha pedig nem akarunk magunk belevágni és nem rendelkezünk a megfelelő technikai háttérrel, akkor oktató videóink elkészítését mindenképp érdemes profi filmes csapatra bíznunk. A kiadás elsőre soknak tűnhet, azonban ha hosszú távon gondolkodunk, egészen biztosak lehetünk abban, hogy kamatostól megtérül!


Látni szeretnél működő stratégián alapuló oktató videókat?

Mivel tantermi keretek között oktató is vagyok, így az idejét éreztem annak, hogy az online marketing oktatásaimat átvigyem az online felületre is. Ismerd meg az online marketing kiképzés weboldalamat, ahol a nap 24 órájában bármikor és bárhol tanulhatsz.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!