Drónnal készült légi felvételek az üzleti videóban.
Miért érdemes őket használni?

2020-10-07   Német János   1.531   444   Drón, Technológia

Drón videó légi felvétel alkalmazása az üzleti videókban

Olvasási idő: 4:26 perc

A légi felvételeket ma már rengeteg videós műfajban használják, nem véletlenül. Lenyűgöző látványt nyújtanak és különleges, exkluzív hangulatot kölcsönöznek a végeredménynek. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a légi felvételek készítése ma már egyáltalán nem számít luxuskiadásnak.

Szeretnék némi betekintést nyújtani a drónos videózás világába. Megmutatom, hogy miért és hogyan érdemes légi felvételeket alkalmazni egy üzleti videó készítése során, és azt is, hogy a tökéletes jelenetekhez milyen eszközre lesz szükségünk.


Miért annyira nagy szám a drón?

Az elmúlt években valamilyen formában nyilván mindenki találkozott a drón fogalmával. A drón nem más, mint pilóta nélküli robotrepülőgép, melyet a világon rengeteg célra használnak. Találkozhatunk vele a logisztika, a mezőgazdaság, a játék- vagy épp a hadiipar területén is. Hatalmas népszerűsége azonban egészen másnak köszönhető.

A drónok legnagyobb előnye, hogy kamerával felszerelve kiváló megoldást jelentenek a légi felvételek készítésére, az olyan, hagyományos megoldásokkal szemben, mint például a repülőgépből történő forgatás. Nem véletlenül, hiszen egy drón jóval egyszerűbben és nagyon olcsón üzemeltethető, mint egy repülőgép. Használatához pedig nem meglepően pilótára sincs szükség.


A levegőben történő felvétel ma már nem luxus

Sokan úgy gondolják, a drónos felvételek készítése egy vagyonba kerül. Az igazság azonban az, hogy ma már nem kell túlzottan mélyre nyúlnunk a pénztárcánkban ahhoz, hogy tökéletes légi felvételeket készítsünk. Az ár persze attól is függ, hogy az elkészült videóanyagot mire szeretnénk pontosan használni.

Egy hobbi drónt akár már néhány tízezer forintért is beszerezhetünk. Egy ilyen eszköz segítségével (pl. DJI Tello) is készíthetünk látványos felvételeket, azonban ezek minősége nem alkalmas arra, hogy üzleti videókat készítsünk.

hobbi használatra a dji trello

Kép forrása: www.store.dji.com

A hobbi drónok legnagyobb előnye, hogy olcsók és egyszerűen megtanulható a kezelésük. Kitapasztalhatjuk az irányításukat, és ha szeretnénk egy nagyobb, komolyabb eszközre váltani, nem kell teljesen kezdőként belevágnunk a drónozásba. Kevésbé magasra repülhetünk velük és általában a videó készítési képességük is limitált. Leginkább csak egy érdekes hobbiként, saját szórakoztatásunkra szánt felvételeket készíthetünk velük.

A komolyabb drónok ezzel szemben már rádiójelekkel kommunikálnak, így akár több kilométer távolságban is jól használhatóak. Ezen drónokat olyan kamerával látták el, melyek tökéletes minőségű felvételeket készítenek, és filmben, vagy kereskedelmi célra szánt videóban is bátran használhatjuk őket.


Milyen kamerával készíthetünk tökéletes légi felvételeket?

A profi drónok többsége beépített kamerával rendelkezik, mely alkalmas a minőségi videó gyártáshoz használható képanyag készítésére. Ehhez egy 20MP-s 4K kamerával felszerelt eszközre lesz szükségünk, mely megfelelő stabilizátorral rendelkezik, és a nem feltétlenül tökéletes fényviszonyok mellett is képes jól teljesíteni. Egy ilyen drón ára, amit én is használok (DJI Phantom 4 PRO v2), minden kiegészítővel együtt az 1 milliót súrolja. Tehát elmondható, hogy ez nem a kezdő és az olcsó kategória.

Profi Drón a Dji Phantom, amely üzleti videókhoz a legalkalmasabb

Kép forrása: www.dji.com

A másik drón típusra saját DSLR, vagy MILC kameránkat is csatlakoztathatjuk. Ez a megoldás viszont jóval drágább, hiszen teljesen más felszerelésű drón vázra van szükségünk. Nem csak jóval nagyobb terhet kell röptetni, de legtöbb esetben már két pilóta is szükséges hozzá, amelyik egyik a drónt vezérli, míg a másik a kamerát. Ez a szint a filmipari drónozás teteje. Egy ilyen drón (pl. DJI Inspire 2, DJI Matrice 600PRO) és a kamera ára min. 5 millió Ft. Persze függ a kamerától és az objektívektől, illetve az egyéb kiegészítőktől is, mert azokkal simán dupla ilyen árra jön ki a szett.

Profi drón a Dji Inspire, amely filmekhez kiváló

Kép forrása: www.dji.com

Érdemes beszélni egy harmadik drón típusról is, amit röviden FPV (first-person-view) drónnak nevezünk. Az FPV drón segítségével izgalmas akciójeleneteket forgathatunk, mivel nagy sebességgel lehet követni az autót, ráadásul extrém irányítással szinte bármilyen kameramozgást véghez tudunk venni. Egy hátránya van, hogy nincs akadályérzékelője, ami végett az ilyen jellegű drónok csak hozzáértők kezébe ajánlott.


Milyen üzleti videókban érdemes drónt használni?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy vajon érdemes-e saját reklámfilmjükben, vagy cégbemutatójukban drónos felvételeket használniuk. Erre a válaszom egyértelműen az, hogy igen. Legyen szó bármilyen márkáról, termékről vagy szolgáltatásról, a légi felvételek minden üzleti célú videót képesek látványossá és professzionális megjelenésűvé tenni. Több mindent képesek megmutatni egy vállalkozásból, és könnyebben megkülönböztethetővé teszi a végeredményt a konkurens vállalkozások videóitól.

Sőt, akadnak olyan szakterületek, ahol a drónos felvételek alkalmazása ma már szinte elkerülhetetlen. Ilyen például a mezőgazdaság, ahol a nagy területetek és a monumentális gépek bemutatása ma már szinte elképzelhetetlen lenne látványos légi felvételek nélkül. De a nagyobb rendezvények marketingje, a turisztika, valamint az ingatlanpiac is olyan lehetőségeket rejtenek magukban, melyeket leginkább drónos felvételek használatával lehet kiaknázni. Legyen szó tehát cégbemutatóról, reklámfilmről, imázsfilmről, vagy egyszerű üzleti videókról, biztosak lehetünk abban, hogy a drónnal készült felvételek csak hozzátehetnek a végeredményhez. Új perspektívába helyezhetjük velük vállalkozásunkat, megmutathatjuk eddig ismeretlen arcunkat, ezáltal pedig hatékonyan maximalizálhatjuk az ügyfélélményt.


Bárki kedvére drónozhat?

Mindenképp fontos megemlítenem, hogy a drónok használata fontos biztonsági és jogi szabályokhoz kötött. Először is szükségünk lesz légtérhasználati engedélyre, melyet a forgatás előtt min. 30 nappal kell megigényelnünk az illetékes hatóságoktól. Az engedélyt adott napra, adott koordinátákra és időpontra szól, ezért a forgatás előtt minden esetben jól át kell gondolni, hogy mikor és mit akarunk forgatni.

Az engedély mellett kötelezően rendelkeznünk kell a drónra kötött felelősségbiztosítással is. Ez azért is fontos, mert egy meghibásodott és elszabadult drón akár komoly károkat is okozhat, melynek megtérítése a biztosítás árának sokszorosába is kerülhet. Egy korábbi cikkemben minden lényeges dolgot összefoglaltam, melyet feltétlenül tudnod kell azelőtt, hogy drón reptetésbe kezdenél.

Ha nem akarunk saját eszközre beruházni, akkor a munkát profi videó készítőkre is bízhatjuk. Ezt mindenképp érdemes megfontolni, hiszen egyetlen videó elkészítése miatt nem éri meg egy drága eszközt megvásárolni és a használatát megtanulni a megfelelő hazai és EU-s szabályozásokat betartva.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!