preloader

A hatékony sales funnel videó készítésének titkai

2020-09-01   Német János   374   135   Videó marketing, E-kereskedelem

Értékesítési tölcsér videók, vagy angolosan sales funnel videók

Olvasási idő: 4:49 perc

Most megismerkedünk a sales funnel fogalmával és bemutatom azt, hogyan működik az értékesítési csatorna. Valamint megtudhatod azt is, mikor, milyen videós tartalmat érdemes használnod annak érdekében, hogy a lehető legtöbb érdeklődőt alakíthasd aktív, lojális ügyféllé.

Hogyan is készül egész pontosan egy film? Ha nagyvonalakban vizsgáljuk a témát, nagyjából a következő a folyamat: megszületik az ötlet, ebből később forgatókönyv készül, végül pedig leforgatásra kerül a mozivászonra, televízióba, vagy az internetre kerülő produktumot.

Egy üzleti videó esetében azonban némileg más a helyzet. A forgatás kezdete előtt ugyanis figyelembe kell vennünk a már kidolgozott marketingstratégiát és át kell gondolnunk, hogy hol, milyen módon illik a tervezett anyag a koncepcióba. Az egyik legfontosabb kérdés pedig, melyet már a folyamat elején fel kell tennünk magunknak: az értékesítési tölcsér mely szakaszában kell elkészítenünk a videó(ka)t.

De ne rohanjunk ennyire előre. Először is nézzük meg pontosan, mit is jelent az értékesítési tölcsér, azaz sales funnel fogalma.


Mi is az a sales funnel?

A sales funnel, azaz az értékesítési tölcsér tulajdonképpen nem más, mint a vásárlási folyamat vizuális ábrázolása. Koncepciójának lényege, hogy az emberek egy bizonyos útvonalat bejárva jutnak az egyszerű érdeklődéstől addig a pontig, hogy vásárlónak, ügyfélnek tekinthessük őket.

Ez az útvonal azonban különböző szakaszokból tevődik össze. A marketingeseknek pedig minden egyes szakaszban más és más eszközt kell bevetniük annak érdekében, hogy a potenciális ügyfelet megfogják, vagy épp hatékonyan tudják megtartani.

A modell tulajdonképpen innen kapta a nevét, hiszen egy tölcsérhez hasonlóan, folyamatosan szűkül. A folyamat elején nagy merítéssel indítunk, melyből a különböző szakaszok során sokan lemorzsolódnak. Így végül a sales funnel azzal a szűk réteggel zárul, akiket valóban fogyasztóinknak, aktív ügyfeleinknek nevezhetünk.


Milyen szakaszokból épül fel az értékesítési tölcsér?

Az értékesítési tölcsér szakaszait leggyakrabban az úgynevezett AIDA modellel írjuk le. Ez az egyik leghatékonyabb modell, ami a márkával való első találkozástól kezdve, egészen a konverzió pillanatáig követi a lehetséges ügyfelet. Az AIDA modell elemei a következők:

  • A – Attention/Awareness (figyelem/tudatosság): Ebben a szakaszban a fő cél, hogy márkámat bemutassam a potenciális ügyfeleknek, megismertessem velük a kínálatomat, egyszóval felkeltsem az érdeklődésük.
  • I – Interest (érdeklődés): Ha az emberek felfigyeltek a márkára, a második szakaszban kialakul az iránta mutatott érdeklődés. Ebben a stádiumban a lehetséges fogyasztók azonban más márkákkal, a problémájukra szintén megoldást nyújtó, egyéb alternatívákkal is megismerkednek. Éppen ezért a cél itt az egyedi jellemzők és előnyök kiemelésével az érdeklődés fenntartása, megerősítése.
  • D – Desire (vágy): Az érdeklődés után kialakul az adott termék utáni vágyakozás. Ez a szakasz nagyon hasonlít az előbbihez, azonban ilyenkor a sikeres konverzióhoz általában már elég egy egész apró lökés is.
  • A – Action (cselekvés): A modell utolsó szakasza maga a beteljesedés. Az az állomás, amikor a potenciális ügyfélből valódi ügyfél válik. Ebbe a szakaszban érdemes olyan üzenetekkel bombázni az érdeklődőt, ami némileg sürgető jellegű, és azonnali cselekvésre késztet.

Ahogy látható, az ügyfelek az értékesítési tölcsér minden egyes szakaszában máshogy viszonyulnak az adott márkához vagy annak termékéhez. Eleinte kevés tudással rendelkeznek róla, meg kell ismertetnem őket az előnyökkel, rá kell beszélnem őket a konverzióra.

Ahogyan haladunk előre a tölcsérben, úgy a potenciális ügyfelek egyre több tudással rendelkeznek, és egyre direktebb eszközökkel kell arra késztetnem, hogy idővel bekövetkezzen a cselekvés, és a vásárlás létrejöjjön.


A sales funnel melyik szakaszában érdemes üzleti videót elhelyeznem?

Az első és egyben a legfontosabb dolog előre megtervezni, hogy marketing videó milyen szerepet játszik az értékesítési tölcsérünkben. A különböző fázisokban ugyanis tartalmilag és időtartamot tekintve is más jellegű videókra lesz szükségünk, más formátumból, stílusból és műfajból érdemes válogatnunk.

A figyelemfelkeltés fázisában a potenciális ügyfelek még kevés ismerettel rendelkeznek vállalkozásunkkal kapcsolatban. Itt fontos, hogy valami olyan dologgal célozzuk meg őket, ami rövid és frappáns, és szinte azonnal felébred bennük a vágy aziránt, hogy többet tudjanak meg cégünkről.

Egy landing oldal videó például tökéletes lehet erre a célra, hiszen azonnal képes megfogni a landingre kattintó látogató figyelmét, és nagy eséllyel keltheti fel érdeklődését az adott termék vagy szolgáltatás iránt. A jó landing video röviden és tömören, általában 2 és 5 perc közötti időtartamban ad át fontos információkat. Akár animációs, akár élőszereplős formában mutatva be cégünk küldetését, vagy termékünk rendeltetését. Ezzel terelve tovább a potenciális érdeklődőt a következő szakaszhoz.

Az érdeklődés fázisában már valami konkrétummal kell felkeltenünk a potenciális ügyfelek figyelmét. Ebben a szakaszban érdemes az olyan, hosszabb és tartalmasabb videókat bevetni, mint például a cég- és termékbemutatók. Ezek a videók a bemutatott terméktől függően akár 5-15 perc hosszúságúak is lehetnek. A lényeg, hogy minél több, nagyobb meggyőzőerővel rendelkező, hasznos információt hordozzanak magukban.

Ha az általunk forgalmazott termék vagy népszerűsített szolgáltatás bemutatása komoly szakmai precizitást igényel, akár egy nagyobb terjedelmű, 20-40 perces, online megjelenő dokumentumfilmben is gondolkodhatunk.

Szereplőket tekintve érdemes olyan hiteles arcot találnunk, aki már megjelenésével is segíti a bizalomépítést. Jó döntés lehet a cégvezető, vagy vállalkozásunk releváns szakemberei, hiszen ez egyrészt hitelességet sugároz, másrészt pedig közelebb segít megmutatni a cég emberi arcát, közelebb hozza a vállalkozást az ügyfelekhez. De akár a termék vagy szolgáltatás szempontjából releváns hírességekkel, influenszerekkel is dolgozhatunk együtt.

Mivel a vágykeltés fázisa sokban hasonlít az érdeklődés stádiumához, így ebben a szakaszban is hasonló tartalmak működnek. Olyan videókat kell készítenünk, melyek konkrétan azt válaszolják meg, miért érdemes az érdeklődőnek a mi termékünket vagy szolgáltatásunkat választania. Ebben az esetben a leginkább az előző szakaszban is alkalmazott megoldások működnek. Például egy termék- vagy egy referencia videó tökéletes megoldás lehet.

Az, hogy egész pontosan melyik szakaszban alkalmazok videós tartalmat, attól függ, melyik réteg meggyőzésére szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni. Azokra, akik még keveset tudnak a márkámról, vagy pedig azokra, akiket már kevesebb információ felhasználásával is nagyobb eséllyel ösztönözhetek a konverzióra?


Az üzleti videó jó stratégiai elem, de mindent nem helyettesít

Az üzleti videó, legyen akár élőszereplős termékbemutató vagy animációs oktatófilm, kiváló eleme a lehet marketingstratégiának. Önmagában azonban nem képes arra, hogy minden egyéb építőkockát helyettesítsen. Éppen ezért, mielőtt nekikezdenénk a forgatásnak, jól gondoljuk át, a sales funnel melyik stádiumában, milyen céllal szeretnénk üzleti videót készíteni, és annak megvalósításához milyen eszközökre lesz szükségünk.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!