preloader

Televíziós reklámfilm gyártás-forgatás,
amely a közösségi média korában is működik

2020-09-11   Német János   1.413   452   Videó marketing, Televízió

A televíziós tv-s reklámfilmnek óriási ereje van

Olvasási idő: 4:42 perc

A televízió sokak szerint a reklámipar csúcsát jelenti. A képernyőn keresztül rengeteg emberhez juthat el egy vállalkozás üzenete és százezrek, vagy akár milliók is megismerkedhetnek egy adott márkával.

Mások azonban egészen másképp látják a helyzetet. A fiatalabbak közül a legtöbben úgy gondolják, hogy a közösségi média térhódítása kibillentette uralkodó helyzetéből a TV-t, és ma már az embereket az online csatornákon keresztül lehet hatékonyan elérni. És hogy kinek van igaza? Természetesen mindkét félnek.

A televíziózás és a közösségi média tökéletesen megférnek egymás mellett.

Sok szempontból hasonló, mégis nagyon különböző marketingcsatornákról beszélünk ugyanis, melyek ugyanazon eszköz használatával merőben más célcsoportokat képesek megszólítani. Most megmutatom, hogyan fér meg egymás mellett a televíziós reklámfilm és a közösségi médiára készített videó, és miért érdemes a rengeteg online lehetőség mellett 2020-ban televíziós reklámba is fektetni.


Miben más a TV és egy közösségi csatorna?

Az interaktivitás hiánya

A legnagyobb különbséget a televízió és a közösségi csatornák közt az interaktivitás jelenti. Míg a közösségi felületek lehetőséget kínálnak az interaktivitásra, addig a televíziózás egyirányú kommunikációra épülő médium. Nincsenek kattintható felületek, nem tehetünk fel kérdéseket komment formájában. A televízió a csatorna, melyen keresztül megkapjuk az üzenetet. Dekódoljuk azt, de azonnali válaszra már nincs lehetőségünk.

A reklámfilm legfőbb célja tehát az üzenet átadása, az ezen keresztül történő, hatékony meggyőzés. Megjelenésével, hangulatával és tartalmával is arra kell ösztönöznie a TV-nézőt, hogy felkeljen a fotelból (vagy elővegye az okoseszközét), és megvásárolja az adott terméket, vagy igénybe vegye a bemutatott szolgáltatást.

Direkt üzenet

Az online felületeken megjelenő videók esetében több formátumból is választhatunk. A klasszikus reklámfilmek mellett többel közt termékvideókat, cégbemutatókat, promóciós- és imázs filmeket is készíthetünk. Egy imázs film például kevésbé direkt, nem feltétlenül szólít fel vásárlásra, sokkal inkább márkánk pozitívumait, cégünk küldetését mutatja be a célközönségnek.

Magasabb költségek

Alapvetően elmondható, hogy a közösségi médiában való megjelenés jóval olcsóbb, mintha a televíziós reklámfilmmel tervezünk. Az olyan felületeken való megjelenésért ugyanis, mint a Facebook, a YouTube vagy az Instagram nem feltétlenül kell fizetnünk. Bármikor posztolhatunk tartalmakat, az más kérdés, hogy organikusan hány felhasználót érünk el hirdetés nélkül.

Más a helyzet természetesen a kiemelt tartalmak és szponzorált hirdetések esetében, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a közösségi médiafelületek ingyen használhatók, ellentétben a televízióval, ahol reklámfilmünk elhelyezéséért mindenképp fizetni kell.

Ez a plusz költség azonban nagyobb presztizs értékkel is bír. A fogyasztók többsége ugyanis továbbra is úgy gondolja, hogy a televízióba bekerülő márkák megbízhatóbbak, hiszen jóval nagyobb összegeket áldoznak a megjelenésre, mint a kizárólag online felületeken megjelenő brandek.


Kinek való a televíziós tartalomgyártás?

Az internet széles körben történő elterjedése és a közösségi média felvirágzása előtt a televíziós reklám rendkívül nagy hatékonysággal bírt. Egy jól irányzott üzenet az esti filmek szünetében vagy a szombat délelőtti műsorsávban szinte bármely korosztály bármely tagját képes volt megmozgatni, hiszen a televíziózás mindenki számára szórakozást jelentett, idősek és fiatalok egyaránt megtalálták a számukra érdekes programokat. Mára a helyzet azonban megváltozott.

A TV-s megjelenés továbbra is fontos, azonban nem feltétlenül való mindenkinek.

A fiatalabb korosztály napjainkban egyértelmű, hogy az internetet részesíti előnyben. Online dolgozik, naponta böngészi a virtuális híroldalakat, és a kikapcsolódás egyik legfontosabb formáját is a közösségi felületek valamint a streaming oldalak jelentik.

Éppen ezért bizonyos célcsoportokat sokkal hatékonyabban szólíthatunk meg az online felületeken, mint egy televíziós hirdetési sávban.

Ettől függetlenül azonban egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a televízió halott médium lenne. A Nielsen legutóbbi 2019-es felmérése alapján például egyáltalán nem. A megkérdezettek közel fele továbbra is napi rendszerességgel nézi meg a TV-ben legalább kedvenc sorozatát, naponta pedig átlagosan 4 óra 26 percet töltünk a készülék előtt.

Ezalatt az idő alatt pedig, ha akarjuk, ha nem, találkozni fogunk reklámfilmekkel.

Az eredmények egyébként azt mutatják, hogy a televízió az 50 év felettiek körében a legnépszerűbb médium. Meglepő módon viszont a tévézéssel töltött átlagidő a 18 év alattiak esetében is növekedést mutatott az elmúlt egy évben. A 18 és 49 év közötti nézők esetében némileg csökkent, azonban nem mondhatjuk azt, hogy drasztikusan, hiszen átlagosan mindössze 3 percről beszélünk.

A lényeg, hogy mielőtt reklámfilm-készítésbe kezdenénk, ismerjük meg saját célcsoportunkat. Ha szükséges, indítsunk kutatást médiafogyasztási szokásaikat illetően, és csak ezután döntsünk arról, online videós, vagy pedig televíziós reklámkampányt szeretnénk indítani.


Hogyan épül fel egy jó reklámfilm?

A jó reklámfilm feladata alapvetően a következő: meggyőzni a célközönséget arról, hogy szüksége van az általa bemutatott termékre vagy szolgáltatásra. Ennek érdekében kiemeli annak előnyeit, egyediségét, és megvilágítja azt, az adott márka miért lehet jó döntés a fogyasztó számára.

Egy reklámfilm ennek érdekében a narratívát tekintve többféle lehet. Elmesélhet egy történetet, vagy egyszerűen bemutathat egy terméket, szolgáltatást. A lényeg, hogy mind a vizuális megjelenés, mind pedig az üzenet szempontjából egy adott célközönség problémájára kínáljon megoldást.

A televíziós reklámfilm esetében a tartalom mellett fontos szempont az időtartam is. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ebben az esetben időbeli kötöttségekkel kell dolgoznunk. Mindössze 20-30 másodperc áll rendelkezésre abból a célból, hogy meggyőzzük a potenciális vásárlókat. Jelenleg egy magyar reklám átlagosan 23 másodperc hosszú.

Érdemes tehát olyan eszközökhöz folyamodnunk, melyek gyors, ám hatásos impulzusok formájában képesek meggyőzni a televízió előtt ülőket arról, hogy épp ránk és termékünkre van szüksége.

Ez azonban összetett feladat, melyben a tökéletes forgatókönyv és a megfelelő szereplők kiválasztása mellett fontos kommunikációs elemnek számítanak a hatásos kamerabeállítások, a megfelelő színhasználat, a vágás, az utómunka, vagy épp a jó reklámzene. Utóbbi a képi világ aláfestéseként például nagy szerepet játszik a hangulat megteremtésében, ezáltal pedig a cég, illetve a reklámozott termék arculatának gyors és hatékony felvázolásában.


A televízió, a jól átgondolt és kimunkált reklámfilm terepe

Összességében elmondható, hogy a TV-reklámok felépítése komolyabb tervezést, átgondolt felépítést igényel. Az egyirányú kommunikációnak köszönhetően minden bevethető eszközt annak érdekében kell finomhangolnunk, hogy növeljük videó meggyőzőerejét.

Fontos, hogy jól ismerjük célközönségünket, és üzenetünket kifejezetten az ideális vásárló igényeire szabjuk. Dolgozzunk minél látványosabb és emlékezetesebb vizuális elemekkel, és ne feledkezzünk meg egy erős call-to-action formájában tudatosítani a nézőkben videónk célját. Egy reklámfilmnek ugyanis, legyen bármennyire profi és esztétikus a megvalósítása, a legfőbb célja nem a szórakoztatás, hanem eladások hatékony növelése.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!