preloader

Szabadúszó vállalkozó lennél?
Az alábbi 9 pontot gondold át mielőtt belevágsz!

2020-11-04   Német János   1.616   469   Vállalkozás

Szabadúszó egyéni vállalkozó problémák és gondolatok

Olvasási idő: 9:20 perc

Ez a cikk most kivételesen nem az online marketingről, vagy videó technológiáról szól, hanem egy vállalkozás elindításának kérdéseiről. Alkalmanként vállalkozói gondolatokat is szeretnék írni, így az első cikkemben rögtön bele is csaptam a közepébe.

A szabadúszó, vagy önálló vállalkozói lét elsőre nagyon jól hangzik, hogy ott és akkor dolgozhatsz, amikor csak akarsz. De jön az első kérdés, hogy honnan lesz ügyfeled és miből tartod el magad? Hiszen senki sem fog magától kopogtatni az ajtón, hoztam munkákat alapon.

Többen könnyelműen azt gondolják, hogy alakul majd, jó vagy a szakmádban, nem kell aggódni. Itt viszont máris kettéválik a történet, ugyanis attól, hogy ha valaki jó szakember nem biztos, hogy vállalkozónak is alkalmas. Vagy attól, hogy jó vállalkozó (pontosabban jó vezető) nem biztos, hogy el is tudja látni az adott szakterületet.

2013 óta egyszerű KATA-s (kisadózó vállalkozások tételes adója) egyéni vállalkozást indítani, ami miatt népszerű lett főként a szolgáltatói iparág körében. Az alapítási menetére nem térek ki, csak pár lényeges elemre.

 • törzstőke nélkül alapítható, szemben a Kft-vel ahol 3M Ft szükséges az induláshoz
 • könnyen adminisztrálható és egyszerű az adózása
 • bármikor szüneteltethető, de max. 2 évig lehet folyamatos
 • könnyen megszüntethető, de utána a tárgyévben és azt követő 12 hónapban új vállalkozás nem alapítható

Összeszedtem pár pontot, hogy mit is kell átgondolnod, mielőtt önálló vállalkozásba kezdesz. De még mielőtt elkezdeném kifejteni, itt hagyok pár gondolatébresztőt.

 • tőke (munkaeszköz, havi megélhetés)
 • ügyfelek (hogyan)
 • üzleti terv (min. 2 évre, szakmai és gazdasági megvalósítás)

1. Az önálló munkavégzés és a kitartás

Képes vagy-e önállóan dolgozni, úgy, hogy magad osztod be az idődet? Az otthoni munka mellett könnyen el lehet lazítani az időt és tolni a melókat. "Kicsit még Facebookozok, ezt a YouTube videót még megnézem." Valószínűleg ez ismerős lehet pár embernek. Magadat kell motiválnod, illetve hajtanod, nem lesz aki segítsen. Nem várhatod másoktól a megoldást, max az utat tudják neked megmutatni, de kitaposni és végigmenni rajta csak te tudsz.

Lehet fura a kérdés, de szeretsz dolgozni? Ha nem imádod a szakmádat és a munkahelyeden alig várod, hogy vége legyen a napi műszaknak, akkor a vállalkozás nem neked való, mert ez "nem csak játék és mese".

Nem kell ahhoz Szabó Pétert, vagy Bryan Tracit hallgatnod, hogy motivált legyél, hiszen nem az tesz jó szakemberré, vagy más gondolkodásúvá (nem azt mondom, hogy ne tedd). Az erő mindenkiben benne lakozik, csak valaki egyáltalán nem képes többet kihozni magából, van aki bizonyos ideig és van aki maximális erőt alkalmaz folyamatosan. Most nem motivációs trénert akarok játszani, csak át akarom adni azt a szemléletmódot, hogy nagyon sok erő és kitartás kell a vállalkozáshoz.

Előre szólok, hogy lesznek mélypontjaid, stresszes időszakjaid még sikeres vállalkozóként is. Akkor is kell megoldást találnod, nem csak a kezdeti szakaszban. Erre a harcra, küzdelemre készen állsz?


2. Jó vagy a szakmádban, vagy még van mit tanulnod?

Sajnos több huszonéves fiatal beleesik abba a hibába, hogy még ő maga is tudja, hogy nem piacképes a tudása, de a pénzt látja maga előtt, illetve abban a hitben él, hogy ez gyerekjáték. Az ügyfél és az üzleti világ viszont kemény fél, nem lesznek elnézőek, mert te még fiatal vagy. Ők csak egy vállalkozót látnak benned. A szerződés pedig köt, teljesítened kell, különben bírósági következményei is lehetnek. Ez nem egy virtuális tér, hogy kipróbálom magamat és lesz ami lesz. Vagy odateszed magad és teljes felkészültséggel indulsz neki, vagy még várj pár évet, állj meg, gondold át, szerezz tapasztalatot és tanulj.

Kevés ember képes arra, hogy huszonévesen sikeres legyen. Egy diploma önmagában kevés, ugyanis a sulik elvégzése után egy élethossznyi tanulási pálya indul el. Menj el dolgozni egy, vagy több ügynökséghez, tapasztald meg a munkaterületed és mellette tanulj. Autodidakta is sok mindent el lehet érni, de ha szükséges, akkor végezz el tanfolyamokat, vagy további sulit.

Tudtad, hogy Benedek Tibor (†2020) háromszoros olimpiai vízilabdázónk 35 évesen úszóleckéket vett, hogy tökéletesítse az úszását? Pedig akkor már kétszeres bajnok volt! Heti hét alkalommal járt úszni 2.5 éven keresztül. Mindez nemcsak azt jelzi, hogy maximalista volt, hanem tudta mit kell még tovább csiszolnia a tudásán és sosem adta fel.


3. Főállású, vagy mellékállású vállalkozás?

Rögtön belevágsz a nagybetűs vállalkozási életbe, vagy először mellékesként végzed. Én az utóbbit javaslom abban az esetben, ha még sose voltál vállalkozó és nehezen megy az ügyfélszerzés. Mellékállásban nincs nagy veszélye, ugyanis, ha mégse alakulnak megfelelően az elképzelésid, akkor bármikor szüneteltetheted, vagy végső esetben megszüntetheted. Ráadásul kevesebb járulékot is kell fizetned magad után, mint ha főállásban végeznéd. Sajnos más területen nem tudsz spórolni a költségeken, de erről a költségvetés blokkban olvashatsz.

Ha családos ember vagy, az is nehezít az indulásban, hiszen a gyermek az első. Másrészt alaposan át kell gondolni a főállású vállalkozást, ha az anyagi körülményeket nem tudod az elején biztosítani, vagyis nincs megtakarításod. Ha még hiteled is van, akkor végképp a mellékállásban kezdj neki.


4. Mi az a szabadság?

Egy vállalkozónak nem 8:00-tól 16:30 óráig tart a munkaideje. Az első pár évben legalábbis biztosan nem, sőt a hétvégédből legalább a szombatot is fel kell áldoznod. Akkor lehet nem az ügyfeleid projektjein dolgozol, hanem építed a saját brandedet. Természetesen nem azt mondom, hogy egy vállalkozónak bele kell szakadnia a munkába, hanem arra mutatok rá, hogy sokat kell tenned azért, hogy sikeres legyél, ami pedig áldozatokkal jár. Az áldozatod nem más, mint a saját időd. El kell felejteni az egyetemi bulis napokat, hétvégéket, itt már "a lét a tét".


5. Jog és könyvelés, avagy ezekkel is tisztában kell lenned

A NAV is azt mondja, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a büntetés alól. Ez így van a polgárjogban is, vagyis a te felelősséged, hogy képben legyél.

Egy jó vállalatvezető jobb jogász, mint a jogásza, jobb könyvelő, mint a könyvelője, jobb szakértő, mint a szakértője. Mindenhez érteni kell ahhoz, hogy sikeres legyek.
Klapka György

Félreértés ne essék, nem azt állítja, hogy mindenkinél jobbnak kell lenned, hanem érts minden területhez, legyél képben. Tudnod kell, hogy milyen jogi feltételek vonatkoznak a termékeidre, vagy szolgáltatásaidra és annak a könyvelési menetét is. Ehhez utána kell járnod (elsőként Google a barátod), meg kell tanulnod és szakértői segítségre is szükséged lesz.

Téves az a megállapítás, hogy a KATA-s vállalkozónak nem kell könyvelő. Kecsegtető, hogy évente csak egyszer kell adóbevallást készíteni, amit akár magad is megtehetsz. Viszont a könyvelő naprakész és pontosan tudja, hogy hogyan kell jogszerűen tevékenykedned. Ezen felül mindenben tud segíteni, az egyéni vállalkozás megalapításától a napi szintű tanácsadásig. Átlagosan 10.000 Ft/hó költséggel kell számolni a könyvelőre, ami mindenkinek megéri (ez szolgáltató szektorra igaz).

Ha webshopod, vagy weboldalad van (ez ma már evidens), akkor nem tudod megkerülni a szakjogászt, aki segít az adatvédelmi szabályzat és/vagy ÁSZF megírásában. Ha pedig fizikai bolttal is rendelkezel, akkor működési engedély is szükséges, ami akár több szakhatóság közreműködésével valósulhat meg.


6. Költségvetés, amikre számolnod kell

Vegyünk egy főállású, vidéken élő, grafikus szabadúszót alap kiadásokkal és nézzünk meg egy egyszerű matekot egy hónapra lebontva. Feltételezem, hogy az illető már rendelkezik home office infrastruktúrával, mint pl. notebook/asztali gép, nyomtató.

 • NAV járulék: 50.000 Ft/hó
 • Iparűzési adó: 4.167 Ft/hó (valójában két részletbe kell fizetni 1 évre összesen 50.000 Ft)
 • Könyvelő: ~10.000 Ft/hó
 • Vállalkozói bankszámla: ~3.000 Ft/hó
 • Online számlázó: ~1.100 Ft/hó
 • Rezsi (albérlet, kaja): ~180.000 Ft
 • Egyéb (utazási bérlet, némi szórakozás, ruházat): ~30.000 Ft
 • Szoftverek licenszdíja (pl. Adobe Creative Cloud): ~23.000 Ft/hó
 • Opcionális: Coworking iroda ~50.000 Ft/hó (saját iroda húzósabb, ezért nem írtam)
 • ÖSSZESEN: ~300.000 Ft / hó szükséges a havi megélhetéshez + opcionális iroda

Ha nem egyedül laksz (pároddal, szobatárssal), akkor le tud csökkenni akár 200.000 Ft közelébe is a havi kiadásaidat. Ha pedig nem dolgozol spéci szoftverekkel, akkor a licenszeket is megspórolhatod (pl. ingyenes OpenOffice). Tehát min. ennyit kell keresned, hogy el tudd magad tartani.

Viszont itt még nullán vagy és nincs benne az ügyfélszerző (pl. saját weboldal), vagy marketing költséged. A "Jó bornak is kell a cégér" idézetet nyilván ismered és az sem lehet meglepő számodra, hogy miért van szüksége reklámozásra is olyan cégeknek min pl. Tesco, Jysk, Coca-Cola. A kérdés, hogy miként tudsz nagyobb bevételre szert tenni.


7. Hogyan lesznek ügyfeleid?

Előrebocsátom, hogy maguktól nem jönnek az ügyfelek. Aki azt mondja, hogy egy vállalkozónak könnyű, az sose volt még vállalkozó. Első lépésben készíts saját referenciákat, amiket többnyire ingyen, vagy minimális költségért tudsz megtenni. Jobban jársz, ha megkeresel kisebb cégeket és beajánlod magad, hogy bizonyos keretek között ingyen csinálsz nekik pl. grafikát, mert portfóliót szeretnél kiépíteni. Hidd el, hogy ez működőképes elv, mert ki ne szeretne ingyen munkát. Az más kérdés, hogy milyen minőséget tudsz letenni az asztalra és arra vigyázni kell, hogy "ha a kisujjadat adod a kezedet ne".

Ha ezzel megvagy, akkor készítened kell egy weboldalt, amit akár ingyen is meg tudsz csinálni pl. Webnode segítségével. De én azt javaslom, hogy egy barátot, vagy ismerőst kérj meg, hogy dobjatok össze közösen egy sajatbrand.hu domain alatt futó alap weboldalt, amihez email címed is lesz.

Készíts üzleti Facebook és Instagram fiókot, ezek a legfontosabb közösségi felülettel. Kezdj el értékes tartalmakat gyártani, akár saját kútfőből is. Az online marketingbe részletei nem megyek bele, mert ez külön szakma és most nem ezen van a hangsúly. A Pinterest is érdekes lehet, ha pl. grafikával foglalkozol. Ha pedig már kamera kompatibilis vagy, akkor irány a YouTube és építsd ki a saját közönségedet. Egy dologra figyelj, hogy aki nincs benne szakmailag a témában, az hamar kiszűrhető, így ne rontsd le a renomédat hiánytalan, vagy nem pontos információkat alkalmazva.

Van portfóliód, vannak közösségi csatornáid, ideje felkeresni online és személyesen is az ügynökségeket, potenciális cégeket, akiknek küldj/vigyél bemutatkozó anyagot. Egyszerűen tűnhet, de ez lesz a legnehezebb feladatod.


8. Kommunikáció és beszéljünk a pénzről is

Ahhoz, hogy ügyféllel tárgyalj jó kommunikációs készséggel kell rendelkezned. Ha alapból jó a beszélőkéd és könnyen tudsz kapcsolatot teremteni másokkal, akkor az üzleti technikákat könnyebb lesz elsajátítanod. Az alapok könyvekből megtanulhatóak (meg persze rengeteg gyakorlat), de ha nehezen szólalsz meg, nem tűnsz magabiztosnak, vagyis nem tudod eladni magad, akkor gondjaid lesznek. Utóbbi esetben érdemes kommunikációs tanfolyamot is végezned.

Hiszel magadban és a tudásodban, illetve tudod mennyit ér a munkád? Tudsz határozott lenni? Tudni kell beszélni a pénzről és tudni kell nemet is mondani. Mindkettő nehéz téma, még annak is, aki nem vállalkozó. Vajon mennyit kérjek ezért a munkáért, vagy biztosan elvállaljam-e az ügyfelet, mert pl. rossz érzésem van vele kapcsolatban. Ismerd meg piacodat, térképezd fel a konkurenciát. Bár én nem szeretem használni a konkurens kifejezést, inkább azt mondanám, hogy ismerd meg a szakmai világodat.


9. A család és barátok támogatása

Sokat számít, hogy kik vesznek körül és támogatnak-e a céljaidban. Ha egy barát azt mondja, hogy ezt ne csináld, belebuksz, akkor mérlegelni kell az alábbiakat: mire alapozza az állítását? mennyire megbízható, igaz barát? Nem kell feltétlen rosszra gondolni, mert simán lehet, hogy ő, vagy a szüleid csak meg akarnak védeni, mert nem értenek az adott szakmához és a célpiachoz. Ha viszont te már több száz, vagy jobb esetben több ezer munkaórát beletettél, akkor teljesen másképp látod az indulást.

Rájuk nem szakmai tanácsban van szükség, hanem, hogy amit te felvázolsz számukra hitelesen, abban támogassanak. Lesznek buktatók, de akkor nem azt fogják mondani, hogy "megmondtam, hagyd abba", hanem segítenek a megoldásban. Ne anyagi támaszban gondolkodj, hanem mentális segítségben. Legrosszabb esetben az állítólagos barátokat, akik negativitást sugároznak és tényleg rosszat akarnak neked ki kell zárnod az életedből.


Tudom milyen a vállalkozói lét

Nemrég lettem 9 éves vállalkozó és több mint 10 éves szakmai tapasztalattal közeledek a 40-hez. Eleinte cégként működtem, de mára egyéni vállalkozóként tevékenykedem és szükség esetén alvállalkozókkal dolgozok együtt. Sok mindent megéltem, úgy, hogy az első években alig volt bevételem. Sosem adtam fel. Majd jött az első siker, utána a következő és a nulláról egyedül felépítettem magam. Szakmai alázat, tudás és sok erő. Ha ez mind megvan benned, akkor képes leszel te is arra, hogy felépítsd a saját bizniszed.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!