preloader

Mi is az a Pinterest SEO keresőoptimalizálás
és miért éri meg használni?

2020-12-21   Német János   1.444   462   Videó marketing

A Pinterest keresőoptimalizálása, avagy hogyan legyél Pinterest SEO barát

Olvasási idő: 5:59 perc

A Pinterest egy feltörekvő közösségi platform, melyről egyre többet hallani. Az eredetileg képek megosztására tervezett oldalt ma már videós tartalmak közzétételére is használhatjuk, így egyre több vállalkozás találja meg itt is a célközönségét.

De miben rejlik a Pinterest sikerének a titka? Miért böngészik naponta felhasználók milliói, és hogyan fordíthatod Te is saját vállalkozásod javára a megfelelő optimalizáció segítségével? Ebben a cikkben bemutatom a Pinterest közösségi platformot és annak keresőoptimalizálási módszerét.


Mi az a Pinterest

A Pinterest egy különleges közösségi oldal, mely lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten osszanak meg egymással tartalmakat. Az oldal saját bevallása szerint egyfajta "vizuális felfedezőrendszer", melyet főként inspirációszerzésre használhatunk. Tehát teljesen más szerepet tölt be a többi képmegosztó oldallal szemben.

Eleinte kifejezetten képek megosztására jött létre, azonban egy ideje azonban a kreatív videók is helyet kaptak rajta, kibővítve ezzel a lehetőségek tárházát.

A Pinterest-en a főzés, a lakberendezés, az öltözködés és az alkotás megannyi témakörében találhatunk olyan tartalmakat, melyek képesek lehetnek arra, hogy megihlessenek. Ehhez nincs más teendőnk, mint regisztrálni az oldalon és egy adott kulcsszót begépelni a keresősávjába.

Ez milliónyi találatot eredményez, melyek közül a számunkra szimpatikus tartalmakat, az úgynevezett pineket táblákra menthetjük, annak érdekében, hogy később könnyebben megtaláljuk őket.

A pinek tulajdonképpen olyan tartalmak, melyeket a felhasználók az interneten találnak és megosztanak a platformon. Minden Pin megőrzi az adott weboldal linkjét, a képre kattintva pedig annak forrása fog megnyílni.

De a Pinterest-en bármikor létrehozhatunk olyan, saját tartalmat is, mely másoknak segíthet az inspirációszerzésben. Ahhoz pedig, hogy ezeket megtalálják, tulajdonképpen nincs más dolgunk, minthogy a leírásban a megfelelő kulcsszavakat használjuk.

Hiszen a Pinterest főoldala minden felhasználó számára olyan pineket jelenít meg, melyeket legutóbbi kereséseik és saját tábláik alapján relevánsnak gondol a számukra.


Miért éri meg neked is használnod a Pinterestet

A Pinterest az elmúlt időszakban rendkívül nagy népszerűségre tett szert. A platformnak havonta több mint 442 millió látogatója van, a pinek nyolcvan százaléka pedig úgynevezett re-pin, azaz megosztás.

Ez azt mutatja, hogy nem csak egy egyszerű, jópofa ötletek megosztására szolgáló platformmal van dolgunk, hanem egy igen komoly eredményeket produkáló keresőmotorral is.

Ebből talán már jól érzékelhető, miért lehet érdemes egy vállalkozásnak vizuálisan vonzó és jól optimalizált tartalmakkal jelen lennie a Pinterest-en, és miért vált az oldal az elmúlt időszakban az online marketingesek egyik kedvelt eszközévé.

Ha pedig ez nem lenne elég, érdemes lehet belepillantani a Pinterest által készített felmérésbe, melyben aktív felhasználóikat vásárlási szokásaikról kérdezték.

A felmérésből az derül ki, hogy

 • a felhasználók 7%-át inspirálják a platformon látott tartalmak vásárlásra,
 • 70% talált már a számára megfelelő terméket az oldalon,
 • és 90% pedig szívesen fordul a Pinterest keresőjéhez, ha valami új dolgot szeretne kipróbálni.

Hogyan működik a Pinterest keresési algoritmusa

A Pinterest működése felhasználói szemszögből alapvetően egyszerű. Először is regisztrálni kell a platformon, majd a keresősávban gyakorlatilag bármilyen kulcsszóra rákereshetünk, melyekkel kapcsolatban a rendszer megjeleníti a számunkra releváns találatokat.

Ezek közül a találatok közül a kedvenceiket saját maguk által létrehozott táblákon gyűjthetik, ezáltal kategorizálva és átláthatóvá téve a számukra fontos és érdekes tartalmakat.

De mi alapján ajánl fel a Pinterest rendszere egy általa relevánsnak ítélt fotót vagy épp videós tartalmat? Természetesen fontosak a pinek leírásaiban használt kulcsszavak, csak úgy, mint egy Google keresés esetében. Azonban, mint a legtöbb közösségi platform esetében, a megfelelő kifejezések használata önmagában még nem minden. Az alábbi példában "számítógép asztal" kulcsszóra kerestem rá.

A kulcsszókutatás a leghatékonyabb Pinterest keresőoptimalizálási lépés

A keresőalgoritmus működésének alapvetően négy alappillére van:

 • a tartalom származási helye
 • a pin minősége
 • a pinner (alkotó) minősége
 • a téma relevanciája

Az első pillér nem más, mint hogy az adott pin mennyire megbízható weboldalról származik. A Pinterest rendszere hátrébb sorolja azokat az oldalakat, melyekről ritkábban kerülnek ki pinek, és egyértelműen azokat is, melyek gyenge minőségű tartalmakat kínálnak a felhasználóknak.

A pin minősége már egy érdekesebb kérdés. Ezt a platform algoritmusa a tartalom frissessége, népszerűsége, valamint a megtekintések és megosztások mennyisége alapján határozza meg. Minél népszerűbbnek bizonyul tehát egy tartalom, a Pinterest annál előrébb jeleníti meg azt a főoldali találati listáján.

A Pinterest rendszere a megosztásokat és megtekintéseket abban az esetben is számolja, ha az adott pint valaki nem a mi profilunkról, hanem egy másik felhasználó egyik táblájáról osztja tovább. ilyen módon egy jó minőségű fotó vagy egy érdekes videó részlet csodákra lehet képes, és rövid úton felhasználók ezreihez, vagy akár millióihoz is eljuthat.

Egy keresés eredménye azonban attól is függhet, hogy az adott pint megosztó felhasználó minősítése milyen a platformon. Az algoritmus ugyanis azokat a profilokat részesíti előnyben, akik aktívak, többet posztolnak és gyakrabban reagálnak mások tartalmaira. Ilyen módon a rendszer képes kiszűrni a kizárólag spamek, reklámok terjesztésére létrehozott felhasználói profilokat.

De SEO, vagyis keresőoptimalizálás szempontból sokat számíthat akár a megfelelő felhasználónév kiválasztása is. Egy üzleti Pinterest profil létrehozása esetén például mindenképp érdemes odafigyelnünk arra, hogy az általunk választott név vállalkozásunk profilját, vagy magát márkánkat reprezentálja.


Hozz létre egy Pinterest üzleti fiókot

Ne magánszemélyként regisztrálj, hanem rögtön üzleti fiókot hozz létre. Bár később van lehetőséged átváltani, de jobb előre gondolkodni. A Pinterest üzleti fiók személyre szabott támogatást, kreatív stratégiát és kampány útmutatást is tartalmaz. Ezen felül hozzáférést biztosít az elemzésekhez és a hirdetésekhez is, adatokat gyűjthetsz a megtekintésekről és az elköteleződésről.

Hozz létre egyszerűen egy Pinteres üzleti fiókot

Hogyan keresőoptimalizáld a Pinterest fiókodat

Stratégiailag alapon készíts Pinterest táblákat. Hogy honnan tudja a Pinterest, mely pineket kell összehasonlítani? Ahogy már említettem, kulcsszavak használatával. Vagyis kulcsszó alapon kell meghatároznod a tábla nevét, a leírását és a hozzá tartozó összes fotód nevét és leírását. Ez megmondja a Pinterestnek, hogyan kell kategorizálnia a tartalmat.

Ahogy az általános keresőoptimalizálásban, itt is kulcsszó kutatással kell indítani. Keresd meg a Pinteresten a célközönségeddel és az iparágaddal összefüggő kifejezéseket. Segítségedre lesz, hogy gépelés közben a Pinterest automatikusan különféle kifejezéseket javasol a keresésed szűkítéséhez. A releváns hashtageket se felejtsd el integrálni a megfelelő kifejezésekhez.


Összefoglalva néhány tipp a Pinterest keresőoptimalizáláshoz

Kövesd az alábbi lépéseket, amelyek nem csak a SEO-hoz, de a Pinterest fiókod optimalizálásához is elengedhetetlen.

 1. Válassz megfelelő felhasználónevet.
 2. Töltsd ki a Pinterest üzleti fiókod releváns adatokkal, hogy a követők tudják mivel foglalkozol és hol érhetnek el. Már itt is érdemes kulcsszavas leírásban gondolkodni.
 3. Igazold vissza a webhelyedet, hogy tudja a Pinterest hiteles tartalomból származnak a pinjeid.
 4. Használd a Pinterest pixel kódját, ugyanúgy, mint a Facebook pixel esetében. Így be tudsz állítani konverziós eseményeket, hogy mindent nyomon követhess.
 5. Keress kulcsszavakat a Pinteresten, hogy meghatározd az irányvonaladat.
 6. Rendezd kategóriába a táblákat.
 7. Gondolkodja keresőbarát szövegírásban a táblák és fotók feltöltésénél. Használj figyelemfelkeltő címeket.
 8. Képek feltöltésénél a 2:3 képarányt használd és min 1.000x1.500px méretet.
 9. Kizárólag minőségi tartalomra törekedj, mint az Instagram esetében. Ugyanis a felhasználók a magas színvonalú fotókat és videókat részesítik előnyben.

Használd ki a Pinterest kereső erejét!

Összegezve tehát a fentebb leírtakat, elmondhatjuk, hogy maga a Pinterest egy hatékony keresőmotor, mely a megfelelően optimalizáljuk tartalmak esetén rengeteg látogatót képes saját weboldalunkra vonzani.

Ennek érdekében pedig olyan pineket kell megosztanunk, ami a felhasználók számára releváns, inspirálja őket, segít megoldani egy adott problémájukat.

A tartalom mellett persze a forma is fontos, így igyekezzünk minél látványosabb és minőségi fotókkal, rövid videókkal jelen lenni a platformon. Mindenképp használjunk olyan címeket és kulcsszavakat, melyek szorosan illeszkednek a témánkhoz és természetesen a felhasználók körében is népszerűek.


Kövess a Pinteresten!

Üzleti szempontból én is most indultam el a Pinterest-en. Az oldalt itt tudod követni, melyet előre is köszönök!


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!