Minden, amit tudni akartál a YouTube SEO
keresőoptimalizálásról, de sosem merted megkérdezni

2020-11-12   Német János   2.935   822   YouTube, Videó marketing, Videó marketing eszközök

Minden tudnivaló a YouTube SEO keresőoptimalizálásról

Olvasási idő: 12:14 perc

Hogyan építsünk fel egy új YouTube csatornát, egészen a nulláról indulva? Mi kell ahhoz, hogy videóink a találati lista élvonalában végezzenek, és hogyan szerezhetünk még több aktív feliratkozót, akik rendszeresen várják és nézik is a tartalmainkat?

Sokan úgy gondolják, a YouTube-os ismertség olyan ködös dolog, mely pusztán a szerencsén múlik. Az igazság azonban az, hogy a történetben a legnagyobb szerepet két dolog játssza. Az egyik a minőségi tartalomgyártás, a másik pedig a megfelelő keresőoptimalizálás.

A tökéletes marketing videó előállításával már több cikkembenben is foglalkoztam. Éppen ezért ebben a bejegyzésben most csak a YouTube SEO-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttem össze.


Mire lesz szükség a YouTube SEO optimalizálásához

Ahhoz, hogy videóinkat megfelelő módon tudjuk optimalizálni, először érdemes tisztába tennünk magának a SEO-nak, azaz a keresőoptimalizálásnak a fogalmát.

A keresőoptimalizálás (SEO, Search Engine Optimization) egy olyan marketingtevékenység, mely különböző technikák használatával teszi lehetővé, hogy az általunk készített online tartalmak egy adott keresőmotor találati listáján előkelőbb helyen végezzenek. Lehetőleg az első helyen, hiszen a legtöbb felmérés azt igazolja, hogy a felhasználók többsége egy Google keresés során nem jut túl az első oldal találatain.

Attól függően, hogy tartalmainkat milyen platformra szeretnénk optimalizáni, a SEO technikák eltérőek lehetnek. Egy weboldal felépítése ugyanúgy befolyásolhatja a találati listán történő helyezést, mint a megfelelő minőségű kulcsszavak használata, a meta leírások, vagy épp az általunk készített tartalom minősége, befogadhatósága.

Ahhoz, hogy Youtube videóink megfelelő keresőoptimalizáltságát biztosítsuk, az alábbi dolgokra kell mindenképp odafigyelnünk:

  • Csatornánk megfelelő optimalizálása
  • Releváns kulcsszavak és címkék felkutatása, alkalmazása
  • Saját, egyedi tartalom készítése
  • Nézők interakcióra történő ösztönzése
  • Teljesítmény mérése, adatok elemzése

Ezek az alapvető lépések segítenek abban, hogy akár egy egyszerű keresés is elég legyen ahhoz, hogy tízezrek, százezrek, esetleg milliók találjanak rá videós kontentünkre.

YouTube csatorna indításával elindul a kreatív utazás

A feltöltés utáni első 48 óra kritikus

A YouTube algoritmusai nem úgy viselkednek, mint a Google esetében. Új videó feltöltésekor meg kell győzödnöd arról, hogy tökéletes a tartalmad és minden keresőptimalizálási lépést végrehajtottáé-e. "Vagyis rúgd be az ajtót és ne keresd a kulcsot." Magyarul ha nem állsz készen, akkor várj még a videó feltöltéssel. Ne gondolkodj úgy, hogy feltöltesz egy minőséginek vélt videót és majd később optimalizálod. Ha a YouTube már az elején nem tudja eldönteni, hogy milyen videóról van szó és ezzel együtt a nézők részéről sem lesz interakció, akkor le fog pontozni és eldob, amit nagyon nehéz visszaszerezni.

Természetesen nem azt mondom, hogy később nem finomíthatsz pl. a videód címén, leírásán, vagy borítóképén, viszont a feltöltés utáni első 48 óra a legfontosabb.


1. lépés: A csatorna megfelelő beállítása és optimalizálása

Annak érdekében, hogy videóinkat a lehető legnagyobb eséllyel juttathassuk el célközönségünkhöz, először is a csatornánkat kell megfelelően optimalizálttá alakítanunk. Ez alapvetően nem olyan nagy feladat, de mindenképp megéri energiát fektetnünk bele.

Olyan nevet válasszunk, mely már önmagában is beszédes

A legjobb megoldás egy jól megjegyezhető fantázianév, melyet magával az általunk feldolgozott témával is kiegészíthetünk. Így csatornánk nevében szerepel a márkanevünk, azonban azok is könnyen rátalálhatnak majd, akik nem egy konkrét brandet keresnek, hanem egy adott témakörben szeretnének hasznos videókat böngészni.

A csatorna leírásának megadása

Ez trükkös lépés, és kiemelten fontos, hogy releváns kulcsszavakat használjunk. Azonban figyeljünk oda arra is, hogy kerüljük a direkt kulcsszóhalmozást. Ezt a megoldást ugyanis mind a YouTube, mind pedig a Google keresőmotorjai büntetik, és ahelyett, hogy előkelőbb helyen végeznénk általa, előfordulhat, hogy oldalunk meg sem jelenik a találati listán.

Az egységes megjelenés is számít

A YouTube Studio felülete kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy saját csatornánkat testre szabjuk, és vizuális megjelenésünk ezen a felületen is vállalkozásunk profizmusát tükrözze. A felmérések általánosságban azt mutatják, hogy egy jól összeszedett, ízléses fejléccel, profilképpel és bélyegképekkel (videó borítókép) dolgozó, vizuális megjelenésében egységes csatorna sokkal jobban teljesít, mind azok a fiókok, melyek alapvetően jó minőségű tartalmakat gyártanak, azonban nem adnak a külsőségekre.

Ha idáig sikerül eljutnunk, alapvetően elmondható, hogy csatornánk megfelelő módon optimalizált. Innentől már csak arra kell figyelnünk, hogy lehetőség szerint minél nagyobb rendszerességgel töltsünk fel olyan tartalmat, melyet a megfelelő kulcsszavak, címkék és hivatkozások segítségével szintén igyekszünk tudatosan optimalizálni.

YouTube csatorna beállítása

2. lépés: Egyedi és minőségi tartalom készítése

Arról, hogy mi számít minőségi tartalomnak, a vélemények alapvetően megoszlanak. Azonban akad néhány dolog, melyet a videó készítése során mindenképp érdemes szem előtt tartanunk.

Lendületes előadásmód

Először is fontos, hogy az általunk gyártott tartalom lendületes, pörgős és lényegre törő legyen. Igyekezzünk hatni a nézők érzelmeire, és mindig mutassuk a legjobb arcunk a világ felé. Hiszen minél lelkesebben beszélünk egy adott témáról, minél jobban beleéljük magunkat a videóba, annál profibbnak, szakavatottabbnak fogunk tűnni, a közönség pedig annál jobban megbízik majd bennünk.

Használjunk minél kevesebb száraz statisztikai adatot. Ahol persze szükséges, hitelességünket támasszuk alá a megfelelő hivatkozásokkal, kitekintésekkel.

Megfelelő hosszúságú tartalom

Fontos továbbá az is, hogy figyeljünk a videó hosszára, és lehetőség szerint minimum 5 perces tartalmakat publikáljunk. Minél hosszabb ugyanis egy adott videó és minél többet néznek meg abból a látogatók, annál nagyobb az esélye annak, hogy előrébb végez majd a YouTube kereső találati listáján.

Kizárólag saját tollunkkal ékeskedjünk

Kerüljük mások videóinak a feltöltését, és kizárólag a szerzői jogi törvények ismeretében használjunk más szellemi termékeinek részleteit a saját videónk elkészítése során. Már csak azért is, mert a YouTube algoritmusai ugrásra készen várják, hogy mikor csaphatnak le azonnal a jogsértő tartalmakra, és mikor tilthatják, vagy törölhetik őket végleg rendszerükből.

Videó leírása

Ahogyan csatornánk leírásának esetében, úgy minden egyes feltöltött videónál is oda kell figyelnünk a megfelelően optimalizált leírásra. Fontos, hogy mindig használjuk az adott videós tartalom szempontjából releváns kulcsszavakat, melyeket a kulcsszókutatás során sikerült összegyűjtenünk. Minimum 250 karakter hosszúságban gondolkozzunk, de ha az első karakterek között mindenképp szerepeljen a kulcsszavunk.

Videónk leírásában egész nyugodtan használjunk hivatkozásokat is, melyek vállalkozásunk honlapjára/webshopjára, egyéb közösségi platformjaira mutatnak. Ezek ugyanis interakcióra, jobb esetben vásárlásra késztetik a látogatókat, és mind a YouTube csatornánkra, mind pedig az üzleti weboldalunkra pozitív hatással lehetnek keresőoptimalizálás szempontjából.

Bélyegkép, avagy a videónk indexképe

A bélyegkép különösen fontos szerepet játszik a találati listában, hiszen a legtöbben nem feltétlenül a cím, sokkal inkább a vizuális inger alapján kattintanak egy adott videóra. Éppen ezért fontos, hogy tartalmainkhoz színes, beszédes, figyelemfelkeltő bélyegképet használjunk, melyeken 20-30 karakterben, röviden a videó témáját is összefoglaljuk.

Amire mindenképo figyelj borítókép gyártásnál

  • A logód ne takarja ki az egész képet
  • Ne legyen sokszínű, átláthatatlan
  • Ne csak szövegből álljon
YouTube videó feltöltésének keresőoptimalizálása

A feltöltött videó neve, fájlnév

Azt gondolnánk, hogy a videófájl neve nem számít, pedig az is egy pontot jelent a YouTube algoritmusa számára. Tehát nevezd el ugyanúgy, mint ha képet optimalizálnál a weboldalon pl. samsung-s20-termekteszt.mp4

És ne feledkezzünk meg a CTA-ról sem

Az üzleti célú YouTube videók legfőbb feladata, hogy interakcióra késztessék a nézőt. Ez az interakció szinte bármi lehet. Vásárlás, átkattintás a weboldalunkra, vagy épp a csatornánkra való feliratkozás ösztönzése. Éppen ezért fontos, hogy kihasználjuk azokat a lehetőségeket, melyeket a videón belüli és kívüli CTA gombok elhelyezése biztosít.

Videónk leírásában bármilyen kattintható linket alkalmazhatunk, sőt, a cselekvésre akár magában a videóban is ösztönözhetjük a nézőinket pl. a videóban elmondod, hogy kattints a videó alatti hivatkozásra és ott megvásárolhatod a terméket, vagy kattins a jobb alsó sarokba és iratkozz fel a csatornára. Az elhelyezett linkek az átkattintásoknak köszönhetően szintúgy növelik videónk keresőoptimalizáltságát.


3. lépés: Releváns kulcsszavak felkutatása

Mi az a kulcsszó és miért van rá szükségünk

A kulcsszó, más néven keresőszó egy olyan kifejezés, melyet bizonyos online tartalmak azonosítására, megtalálására használunk. Az, hogy milyen kulcsszavakat alkalmazunk egy tartalom feltöltése során, nagyban függ attól, milyen jellegű tartalmat készítünk, illetve attól is, hogy milyen webes platformra szeretnénk azt SEO-zni, optimalizálni.

Éppen ezért legyen szó bármilyen keresőről, az optimalizálási folyamat egyik első lépését a kulcsszókutatás jelenti.

Nincs ez másként a YouTube esetében sem, ami gyakorlatilag a világ második legnagyobb keresőmotorja, így jól megválasztott kulcsszavak szintén sokat segíthetnek abban, hogy a felhasználók rátaláljanak az érdekes tartalmakra.

A kulcsszókutatás lényege tehát nem más, mint hogy megtaláljuk azokat a számunkra releváns kulcsszavakat, melyek leginkább videós tartalmainkhoz vonzzák az érdeklődőket. Ehhez különböző, ingyenes és fizetős eszközöket is használhatunk. Ezek közül néhányat kiemelek.

A puritán módszerek is működhetnek

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy releváns kulcsszavakat találjunk videóinkhoz a YouTube keresősávjának célirányos használata. Abban az esetben ugyanis, ha elkezdünk begépelni egy kifejezést, a rendszer az autocomplete (automata kiegészítés minden egyes leütött karakter után) funkciónak köszönhetően automatikusan felajánlja a mások által leggyakrabban használt és keresett kifejezéseket. Ez ugyanúgy igaz a Google keresőjére is, amivel már szintúgy bizosan találkoztál. Eme megoldás nem túlzottan specifikus, azonban jó kiindulási alap lehet ahhoz, hogy belevágjunk a YouTube tartalmaink keresőoptimalizálásába.

YouTube autocomplete funckió a kezdeti kulcsszókutatáshoz

YouTube kereső trükkök

  • Ha a keresőkifejezés elé egy alsóvonalat és egy szóközt rakunk pl. _ kulcsszó, akkor a YouTube bővített javaslatokat is kínál, melyekből jó ötleteket meríthetünk.
  • Használod-e a szűrés funckiót, amely a kereső alatt található? A videó feltöltés dátuma, típusa, időtartama és egyéb jellemzői (pl. hely, felbontás) között szűrhetünk, amivel specifikus videókat tudunk keresni.

De egyszerű megoldás lehet az is, ha a népszerű csatornák videó címkéi között csemegézve keresgélünk kulcsszavakat, melyek épp divatosnak, felkapottnak számítanak a felhasználók körében. De ha már felkapott szavakról beszélek, használhatod a Google Trends ingyenes eszközét is, amivel a legfrissebb elemzéseket találod arról, hogy épp mik a jelenlegi legnépszerűbb kifejezések a Google-ben.

Google Trends kulcsszókutatás a hatékony videós tartalmakhoz

Eszközök, melyekkel gyerekjáték a kulcsszókutatás

Abban az esetben, ha szakszerűbb megoldást keresünk, rengeteg olyan eszköz áll rendelkezésünkre, melyek nagy része ingyen, vagy akár már havi néhány dollárért cserébe is elérhető.

Ha igazán egyszerű, mégis népszerű és egyben félig ingyenes SEO megoldást keresünk, jó választás lehet a Keyword Tool, amely megmutatja a tökéletes kulcsszavakat egyedi tartalmainkhoz. A Keyword Tool a YouTube mellett több keresőmotorra is segít keresőoptimalizálni videóinkat, akár az Instagram-ra is. Azért csak részben ingyenes, mert bár kulcsszavakat kidobja, de nem látjuk melletta az egyéb fontos statisztikákat, mint a Google Ads licitálási ajánlatot, verseny szintjét, rejtett kulcsszavakat, szűrési funkciükat, vagy az exportálást.

KeyWord Tool a YouTube SEO keresőoptimalizáláshoz használandó eszköz

Abban az esetben azonban, ha kifejezetten a YouTube-ra tervezett, profi megoldást keresünk, érdemes megismerkedni a Tube Buddy nevű alkalmazással, mely külön applikáció, valamint böngészőnkbe beépülő kiegészítőként is képes segíteni YouTube csatornánk keresőoptimalizálását. A Tube Buddy sok egyéb, hasznos funkció mellett rendkívül fejlett YouTube SEO kulcsszókutató megoldással rendelkezik, és segít abban, hogy mindig megtaláljuk a célközönségünk keresési szokásai szempontjából leginkább ideális kifejezéseket.

Tube Buddy a YouTube SEO keresőoptimalizáláshoz használandó eszköz

Igazi SEO aduász, mely átlátható módon teszi gyorsabbá és egyszerűbbé a keresőoptimalizálás feladatát. Le tudjuk ellenőrizni vele azt is, hogy az egyes videókhoz milyen címkéket használt a feltöltő. Így nem számít csalásnak, ha az ő releváns címkéit is alkalmazzuk a saját YouTube videóink keresőoptimalizálásánál.

A lényeg, hogy minden esetben tudatosan kezdjünk neki a kulcsszókutatási feladatnak. Legyünk tisztában céljainkkal és próbáljunk meg felállítani egy olyan hierarchiát a lehetséges kulcsszavak közt, mely egyszerűbbé teszi a felhasználók számára azt, hogy rátaláljanak videóinkra. Fő kulcsszavunk mindig utaljon az általunk készített videó kategóriájára (pl. kicsomagolás, teszt, stb.), majd az ez alá rendelt kulcsszavak a videóban látható konkrét termékre, szolgáltatásra (pl. Sony x típusú fényképezőgép). Ezt a kört annak tükrében, hogy az általunk készített tartalom mennyire specifikus, még két-három szinten keresztül bővíthetjük is.

Miért érdemes feliratokat használni

A feliratok használata YouTube videók esetében több szempontból is remek ötlet lehet. Ezt támasztja alá a Discovery Digital Networks tanulmánya is, mely szerint azok a videók, melyek legalább egy nyelven tartalmaznak feliratot, SEO szempontból jóval előnyösebb helyzetből indulnak, mint a felirat hozzáadása nélkül készült társaik.

A YouTube indexeli a videókhoz tartozó feliratokat is, ami növeli a kulcsszósűrűséget. Ezáltal pedig szintén nagyobb eséllyel találhatnak rá a felhasználók egy adott tartalomra.

A feliratok további nagy előnye, hogy lehetővé teszik a nézők számára azt, hogy tartalmainkat akár olyan helyen is megtekinthessék, ahol nincs lehetőségük arra, hogy ezt az eredeti hanggal együtt tegyék. Például egy zajos vonatúton, egy csendes könyvtárban, vagy épp otthon, a szunyókáló kisgyermeket ringatva. Ez nagyobb nézettséget és hosszabb nézettségi időt generál, ami szintén segít abban, hogy videóink összességében előkelőbb helyen végezzenek a videómegosztó találati listáján.

A videóddal bármelyik országba eljuthatsz. Ha esetleg csak magyarul töltjük fel a feliratot, akkor lehetősége van a nézőnek, hogy egyéb nyelvekre lefordítsa a YouTube. Természetesen ez nem lesz tökéletes tükörfordítás, hiszen ha külföldre szeretnék célozni, akkor adott nyelven is fel kell töltenünk a feliratokat. Viszont lehetőséget adunk arra, hogy a világ bármely részén hozzávetőlegesen megértsék az emberek, hogy miről beszélsz a videóban.

Használjuk ki a címkézés lehetőségeit

A címkék használatával további kulcsszavakat társíthatunk egy videódhoz, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy a nézők rátaláljanak az adott tartalomra. Ez szintúgy kardinális SEO pont. Úgy kell elképzelni, mint régen a keywords meta tagot a weboldalakban (már rég nem veszi figyelembe a Google), amely megmondták a keresőnek, hogy miről szól az adott aloldal. Bármennyi címkét használhatunk, ami leírja az adott videó tartalmát, azonban figyeljünk oda arra, hogy kizárólag a tartalom szempontjából releváns címkéket alkalmazzunk. Általában erre 10-20 címke használata bőven elegendő.


4. lépés: Ne csak egy platformban gondolkodjunk

Mivel a YouTube tulajdonképp a Google egyik szolgáltatása, így nem meglepő, hogy a Google keresési találatai közül sokszor találkozhatunk YouTube videókkal is. Az ilyen módon megjelenő videók rengeteg olyan felhasználót érhetnek el, akik alapvetően nem, vagy csak ritkán kutatnak tartalmak után a legnagyobb videó megosztón.

Tartalmainkat éppen ezért érdemes úgy optimalizálni (SEO-zni, seózni, mert szép a magyar nyelv), hogy azok ne csak egy platformon legyenek működőképesek, hiszen ilyen módon célközönségünk sokkal nagyobb rétegét tudjuk majd elérni.

A kutatások szerint a Google találati listáján leginkább az oktató jellegű, úgynevezett tutorial videók számítanak leginkább népszerűnek, de egy adott szolgáltatásra rákeresve a cégbemutató videókból sem szenvedünk hiányt.

Annak érdekében, hogy YouTube tartalmainkat a Google keresőjével is kompatibilissé tegyük, érdemes már a kulcsszókutatás során célirányosan keresnünk, és megvizsgálnunk azt, hogy az általunk kínált termékekkel, vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban milyen videós találatokat kínál a keresőmotor.

Fontos továbbá, hogy a követőbázisunk aktív építésén folyamatosan dolgozzunk. Videóinkat és csatornánk linkjét osszuk meg a lehető legtöbb közösségi felületen. Tegyük elérhetővé saját weboldalunkról, vagy akár e-mailünk aláírásából is. Ilyen módon új ügyfeleink egyszerűbben találhatnak rá tartalmainkra, és hatékonyan növelhetjük feliratkozószámunkat.


5. lépés: A teljesítmény mérése és az adatok elemzése

Abban, hogy YouTube (SEO) keresőoptimalizálási törekvéseink megtérülnek-e, kizárólag akkor lehetünk biztosak, ha a videóink által generált forgalmat valamilyen formában monitorozzuk. Erre a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a YouTube Analytics felülete, mely segít abban, hogy folyamatosan nyomon követhessük tartalmaink teljesítményét.

A YouTube Analytics felülete minden olyan hasznos információt megmutat, melynek segítségével felmérhető, mely videóink milyen közönség körében voltak sikeresek. Ilyen többek közt a like/dislike arány, a megtekintési idő, a forgalom forrása, a közönségmegtartás vagy épp az, hogy hányan kattintottak a videóban található CTA-ra. Ezeknek az adatoknak a birtokában jövőbeli tartalmainkat hatékonyabban, direktebben keresőoptimalizálhatjuk, ezáltal pedig nagyobb közönséghez juttathatjuk el őket.


Content is king - A tartalom a király

A videós tartalomgyártás gyors ütemben halad és agresszívan tör előre, ezért nem engedheted meg magadnak a silány munkát, különben nem sok értelme lesz a videóidnak. Hosszútávú kapcsolatot szeretnél kiépíteni a feliratkozókkal, amihez folyamatosan videós tartalmakat kell gyártanod a YouTube-ra, betartva a SEO keresőoptimalizálási lépéseket. Itt is érvényes az a szabály, mint a közösségi oldalak posztolásánál, miszerint a minőség és a rendszeresség párosa biztosítja a sikert.

Ha már itt vagy, kövesd be kérlek a Neten a Videóm YouTube csatornáját. Bár el vagyok maradva a tartalomgyártással, de ígérem számos szakmai videó vár még rád.

  FELIRATKOZÁS


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!