Minden, amit a greenbox és a chroma key hátterekről tudni érdemes

2020-11-23   Német János   7.283   1.748   Technológia

Greenbox háttér a videó gyártáshoz chroma key technikával

Olvasási idő: 4:36 perc

A videós tartalmak esetében az egyik legfontosabb szempontot a látvány jelenti. Éppen ezért a digitális utómunka a filmekben, a reklámfilmekben, valamint az üzleti videókban egyaránt nagy szerepet játszik.

Az úgynevezett chroma key technika az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb eljárás, mely lehetővé teszi a látványos speciális effektek alkalmazását, használatához pedig mindössze néhány egyszerűen beszerezhető dologra (pl. greenbox háttér, melyet később taglalok) van szükségünk.

De mit is jelent pontosan a chroma key? Mi a különbség a greenbox és a bluebox között, és mlyen színű hátteret érdemes alkalmaznunk a benne rejlő lehetőségek kiaknázásához? Ebben a bejegyzésben minden olyan, fontos dolgot összegyűjtöttem, melyet a chroma key hátterekről és magáról a technikáról tudni érdemes.


Mit jelent a chroma key technika?

A chroma key technika egy népszerű videós eljárás, melynek segítségével két- vagy többrétegnyi videó anyagot állíthatunk össze, színárnyalatok alapján. A chroma key effektus segít az egyszínű háttér eltüntetésében, így azt egy másik háttérre cserélhetjük ki. Úgy, hogy az előtte lévő szereplők továbbra is változatlanok maradnak.

Ilyen módon azt a hatást érhetjük el, mintha ott zajlanának az események, ahol a háttér videó játszódik. A technika a fotós és videós utómunka terén rendkívül népszerű, és a játékfilm-gyártás terén éppúgy használatos, mint a videójátékok készítése során, vagy épp a reklámfilmek és az üzleti videók gyártásánál.

Népszerűsége pedig nem véletlen, hiszen egy alapvetően olcsón elérhető, bárki számára alkalmazható technológiáról beszélünk, melynek segítségével igazán látványos, lenyűgöző eredményeket érhetünk el a videó gyártás terén.


Milyen színű lehet a chrome key háttér?

A chroma key effektus elérésében a háttér egyenletes színe fontos szerepet játszik, a feldolgozó szoftver ugyanis ennek segítségével tudja megkülönböztetni és kivágni az alanyt háttérből. A felhasznált háttér színe viszont gyakorlatilag bármilyen lehetne, a lényeg, hogy a háttér megfelelő megvilágítást kapjon, illetve hogy az előtte tartózkodó szereplők ruháján ne forduljon elő hasonló szín.

A leggyakrabban használt hátterek azonban a zöld, illetve a kék színűek (az úgynevezett greenbox és bluebox technika), és persze nem véletlenül.

Hollywoodban először a bluebox használata vált népszerűvé, a kék ugyanis az a szín, mely leginkább eltér az emberi bőrtónus fő színének számító pirostól. Hasonló a helyzet a zöld szín esetében is, hiszen az emberi bőrtónusban ez kékhez hasonlóan szintén nincs jelen, ezáltal eme színek használatával lehet leginkább elkerülni a háttérrel történő összemosódást.

Napjainkban a kék színű háttér használata azonban kevésbé népszerű, és a legtöbb stúdióban greenbox technikával találkozhatunk. Ennek oka nem más, mint a digitális technológia térnyerése, a digitális kamerák és fényképezők elterjedése.

Ezen eszközök szenzorai ugyanis a zöld színre fokozottan érzékenyek. Mivel a zöld a legtisztább színcsatorna a digitális kamerákon, ezáltal a szenzorok kevesebb zajt érzékelnek, és olyan minőségű nyersanyagot kapunk, mely lehetővé teszi az egyszerűbb, mégis színvonalasabb utómunkát.

A kék háttér használata leginkább olyan jelentek esetében indokolt, mikor kevesebb fénnyel kell dolgozzunk (például éjszaka forgatott jelenetek esetében). A kék háttér ugyanis sötétebb, ezáltal használatával ilyen körülmények közt realisztikusabb végeredményt érhetünk el, mintha a greenbox megoldást választanánk.

Bosszúállók Végtelen háború greenbox és jelenet vfx használatával

Jelenet a Bosszúállók - Végtelen háború című filmből, ahol egy csapat futása valójában stúdióban, futópadon történt greenbox alkalmazásával. Ezen felül természetesen VFX, CGI effektek segítették a végső munkálatokat.


A megfelelő háttér kiválasztása és használata

Fontos a tökéletes árnyalat

Ahhoz, hogy megfelelő minőségű nyersanyagot forgathassunk, először is szükség lesz a megfelelő háttérre. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, a zöld (vagy a kék) mely árnyalatát választjuk, és milyen felületű hátteret alkalmazunk a forgatás során.

Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy az általunk választott anyag ne legyen fényvisszaverő hatású. A legnépszerűbb megoldás a chroma key háttér esetében a vászon, hiszen ezen nem tükröződik a forgatás során használt lámpák fénye, ezáltal a háttér utómunka során könnyedén eltávolítható lesz.

Árnyalat tekintetében érdemes olyan vásznat keresnünk, amit kifejezetten videós munkára terveztek, hiszen ezek a zöld (vagy a kék) kifejezetten olyan tónusaiban készülnek, melyek ideálisak a digitális kamerák szenzorai számára.

Ügyeljünk a megvilágításra

A tökéletes végeredmény érdekében fontos, hogy a hátteret és az általunk videózott alanyt vagy tárgyat külön-külön megvilágítsuk.

A zöld (vagy kék) háttér esetében figyelnünk kell arra, hogy a világítás egyenletes legyen, a színárnyalatot ne befolyásolnák nemkívánatos árnyékok vagy fények, illetve elkerüljük a zöld szín úgynevezett túlszivárgását.

A fények és árnyékok megfelelő beállítása érdekében a chroma key háttér előtt videózott tárgyat, vagy alanyt érdemes legalább hat méteres távolságra állítanunk a háttértől. Figyelnünk kell arra is, hogy a szereplők ne viseljenek olyan ruházatot, mely a zöld (vagy kék) bármely árnyalatát tartalmazza, ebben az esetben ugyanis a háttér színe be fog szivárogni az előtér azonos tónusú részeibe

Nem mindegy, milyen beállításokkal dolgozunk

Nem csak a háttér és a megfelelő megvilágítás, de a forgatáshoz használt eszközök beállítása is lényeges. Fontos, hogy a nyersanyagot minden esetben a lehető legnagyobb felbontásban, a legkevésbé tömörített formátumban forgassuk.

Ez ugyanis lehetővé teszi azt, hogy a digitális utómunka során a lehető legtöbbet hozzuk ki az általunk készített nyersanyagból, és a videósávok rétegelése során a lehető legélethűbb végeredményt kapjuk.

Használjunk videós munkára tervezett eszközöket

Ma már kifejezetten fotós és videó munkára tervezett chroma key háttereket, illetve a rögzítésükhöz szükséges állványokat, vagy akár a megvilágítás szempontjából nélkülözhetetlen fényeket tartalmazó készleteket is vásárolhatunk.

Általában különböző formájú és méretű hátterek közül is választhatunk, és céljainknak megfelelően az állandó stúdiómunkára telepíthető hátterek mellett a kisebb, mobilis megoldást is választhatunk.


Kiknek ajánlott a green screen használata?

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a bluebox és a greenbox technológia csak a filmstúdiók kiváltsága volt, mára rendkívül elterjedté vált, és szinte mindenki alkalmazza, aki videógyártással foglalkozik.

A chroma key technika a filmipar mellett ugyanúgy jelen van a reklámfilm-készítés terén, és egyre gyakrabban használják a különböző közösségi platformokon jelen lévő videósok is. Manapság például egy menő vlogger szinte elképzelhetetlen lenne az utómunkához szükséges zöld háttér és a járulékos eszközök hiányában. De a technológiát egyre több nagy cég és kisvállalkozás is előszeretettel alkalmazza annak érdekében, hogy látványosabbá, érdekesebbé tegye üzleti videóit, termék- és cégbemutató anyagait.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!