Milyen videó platformokat használj
a YouTube és Facebook mellett?

2020-12-03   Német János   3.231   840   Videó marketing, Eszközök

Az öt legnépszerűbb videós platformok: Twitch, Dailymotion, Vimeo, TikTok, DTube

Olvasási idő: 4:30 perc

Idén sokszor, sok helyről hallottuk, hogy a videós tartalom az online marketing egyik legjobban működő fegyvere. Ez való igaz, a nézettség azonban sok dologtól függ.

Videóid tartalma és minősége mellett például lényeges az, hogy milyen platformokon próbálod meg elérni a célközönséged. Előfordulhat ugyanis, hogy rossz ajtókon kopogtatsz, és a klasszikus YouTube-os és Facebook-os megjelenés önmagában nem elég.

Most megmutatom, melyek azok a felkapott csatornák, melyeken érdemes jelen lenned annak érdekében, hogy vállalkozásod üzenetét a leghatékonyabban sikerüljön eljuttatnod jelenlegi és leendő nézőidhez, ügyfeleidhez!


TikTok: ha igazán fiatalos célközönségnek videózol

A TikTok napjaink egyik felkapott videós platformja, nem véletlenül. Az egyik leggyorsabban fejlődő közösségi platform, melyet világszerte nem kevesebben, mint nyolcszázmillió használnak. Nem csoda tehát, hogy az elmúlt év online marketingkampányainak szerves részét képzi a TikTok stratégia, és a nagy cégek mellett egyre több kis- és középvállalkozás is szerencsét próbál az applikációval.

Mielőtt azonban TikTok videók készítésébe vágnánk, fontos tudni, hogy egy olyan platformról van szó, melyet leginkább fiatalok használnak. A felhasználók életkora leginkább tizenhárom évtől harminc éves korig terjed, és a felület egyértelműen a kamaszok körében a legnépszerűbb. Éppen ezért a konkrét reklámvideók itt kevésbé működőképesek.

Mivel egy alapvetően zenealapú platformról beszélünk, a használata sokkal inkább zenészeknek, médiaszemélyiségeknek ajánlott. Azoknak, akik rövid, szórakoztató tartalmakkal képesek követőbázist építeni, és direkt reklám nélkül is át tudják adni üzenetüket a platformot uraló fiataloknak.

A TikTok tehát kiváló megoldás lehet, ha célközönségünket rövid, humoros, zenés videókkal szeretnénk megcélozni, azonban a komolyabb hangvételű, hosszabb anyagok esetében ezt a felületet, bármennyire népszerű is napjainkban, sajnos el kell engednünk.


Vimeo: a tökéletes választás profi videósok számára

A Vimeo platformot filmesek alapították, így nem meglepő, hogy ez egyik legprofibb platform a kreatív elmék számára. Felületét a video készítőktől kezdve a reklámügynökségekig rengetegen használják.

Egyértelműen nem az az oldal, amit rövid reklámfilmeknek, vicces videóknak vagy épp vlogoknak találtak ki. Abban az esetben azonban, ha a látványos bemutatófilmek, esküvői videók és mood videók készítésében utazunk, a Vimeo tökéletes lehetőséget kíván ezek jó minőségű megosztására.

A Vimeo kiváló alternatíva lehet azon vállalkozások számára, akiknek fontos a minőség, célközönségüket pedig látványos, tartalmas videókon keresztül szeretnék megszólítani.

Kezelőfelülete letisztult és átlátható, videóinkat a Youtube-nál sokkal jobb minőségben, akár 4K Ultra HD felbontásban is feltölthetjük. Arról már nem is beszélve, hogy a Vimeo nem szakítja meg reklámokkal a lejátszást, így lehetővé teszi nézőink számára a tökéletes felhasználói élmény elérését.

Mindezek ellenére minden olyan, hasznos funkcióval rendelkezik, melyek lehetővé teszik, hogy aktív követőbázist építsünk. A felhasználók feliratkozhatnak csatornánkra, megjegyzéseket fűzhetnek videóinkhoz, és meg is oszthatják őket közösségi médiafelületeiken.

A Vimeo business előfizetését mindenképp kiemelném. A 4K és egyéb "K-k" világa mellett az üzleti szolgáltatása miatt lehet vonzó választás, amitől teljesen eltér a YouTube-tól. Havi, vagy éves előfizetéssel nem csak személyre tudjuk szabni a fiókunkat, de a videóinkat le tudjuk jelszavazni, megtilthatjuk a letöltési lehetőséget, kategóriánként egyedeli logót alkalmazhatunk, mélyreható statisztikát kapunk, csapattagokat és jogosultságokat állíthatunk be, vagy számos integrációt kapunk (pl. Google Drive).


Dailymotion

A Dailymotion egy olyan videó megosztó, mely talán a legjobban hasonlít a YouTube-hoz. Mind kezelőfelületét, mind megjelenését tekintve. Egyesek szerint az egyik legjobb alternatíva, ha hasonló megoldást keresünk, mások éppen ezért rosszindulatúan a "szegény ember YouTube-jának" is nevezik.

Tagadhatatlan azonban, hogy népszerűsége egyre növekszik, hiszen havonta nem kevesebb, mint 112 millió nézőt vonz.

Azok, akik a Dailymotion használata mellett döntenek, leginkább a feltöltött videók minősége miatt döntenek a platform mellett. A felület ugyanis a 4 GB-ig terjedő, 1080p felbontású tartalmak feltöltését tömörítés nélkül is lehetővé teszi a felhasználók számára, ilyen módon pedig elkerülhető a YouTube esetében sokszor tapasztalható minőségromlás.

Sőt, a YouTube-hoz hasonlóan arra is lehetőségünk van, hogy tartalmainkból hirdetések elhelyezésével bevételt szerezzünk.

Összességében egy jól kezelhető, egyszerűen használható felület, egyetlen hátránya azonban, hogy a legtöbb vetélytársával ellentétben maximum 60 perc hosszúságú videót tölthetünk fel. Így használata leginkább azoknak ajánlott, akik a platformot főként rövidebb reklámfilmek, termékbemutatók vagy vlogok feltöltésére és megosztására használnák.


DTube

A GDPR törvények bevezetése óta egyre fontosabbnak számít az adatvédelem. A DTube egy olyan videó megosztó alternatíva, melynek ereje leginkább a személyes adatok védelmében, megfelelő kezelésében rejlik.

A DTube-ra ugyanis a YouTube-bal ellentétben a feltöltött videók nem egy központi szerveren keresztül, hanem decentralizált módon, az úgynevezett Blockchain technológia segítségével kerülnek feltöltésre. Ez azt jelenti, hogy titkosított csatornákon keresztül futnak, ami a hackerek számára megnehezíti a tartalmak manipulálását, a felhasználói fiókok feltörését, és a feltöltők, valamint a felhasználók személyes adataihoz való hozzáférést.

A DTube másik nagy előnye, hogy a felhasználói felülete hasonlóan egyszerű a YouTube-éhoz, a feltöltött videókat azonban nem szakítják félbe reklámok. Nincs ajánlási algoritmusa, így használatával a videók közti böngészés sokkal szabadabb, kevésbé irányított élmény lesz.

Sőt, a DTube a tartalmak szempontjából is elnézőbb, hiszen nincs moderátori cenzúra. A feltöltött kontentek felett kizárólag a felhasználói közösség mond ítéletet. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy a fokozott szabadság ellenére is lehetőség van arra, hogy tartalmainkkal pénzt keressünk, a bevételre pedig kriptovaluta formájában tehetünk szert.


Twitch

Szintén felkapott felületnek számít mostanában a Twitch, mely fentebb említett platformokkal ellentétben nem egyszerű videó megosztó. A Twitch a világ legnagyobb online videojáték streaming platformja, melyet naponta több mint 15 millió aktív felhasználó látogat.

És habár legtöbben arra használják, hogy élő gameplay videókat közvetítsenek, a Twitch-ben ennél jóval több lehetőség rejlik.

Az elmúlt időszakban például egyre népszerűbbé váltak a termékbemutató, kicsomagoló videók, a DIY tartalmak, illetve a különböző szubkulturális témákkal foglalkozó stream-ek is. Éppen ezért, ha például élő termékbemutatókban, kérdezz-felelek videókban gondolkodunk, érdemes lehet megcéloznunk ezt a platformot, különösen abban az esetben, ha célközönségünk keménymagját a fiatalabb korosztály képzi.

A Twitch ugyanis leginkább azok számára alkalmas, akik nem előre elkészített, vágott videós tartalmakkal szeretnének közösséget építeni, hanem élő, online közvetítésekben gondolkodnak, és fontos számukra a nézőikkel való kapcsolattartás, az állandó valós idejű interakció lehetősége.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!