preloader

Milyen kamerákat használnak a filmekben?
TOP 20 film elemzése

2021-11-14   Német János   2.643   740   Technológia, Film

Ismerd meg, hogy milyen típusú kamerákat használnak a filmekben

Olvasási idő: 13:22 perc

Bevezető: mozikamerák és videókamerák

Mielőtt belevetnénk magunkat a filmek elemzésébe ismerkedjünk meg a mozis kamerákkal, illetve a két legnépszerűbb márkával.

A mozikamera lényegében egy olyan kamera, amellyel a milliárdos bevételeket hozó filmeket forgatják. Egészen a közelmúltig a legtöbb mozifilmet nagyszabású kamerákkal forgatták. De 2006-ban a RED Digital Cinema (2006) és 2010-ben az ARRI (több mint 100 éves mozgófilmes berendezések gyártója) digitális videókamerákat hoztak létre mozifilmek készítéséhez. A digitális megjelenés előtt csak celluloid alapú felvételek voltak. Ezek a kamerák már 2006-ban 4K-ban tudtak rögzíteni. Ha röviden akarnám bemutatni, akkor ezeknek a kameráknak van a legnagyobb dinamikai tartománya, így ebből érdemes kiindulni.

Az emberi szem képes igen nagy dinamikatartományú (igen világos és igen sötét elemeket tartalmazó) képek befogadására és feldolgozására. Míg az emberi szem jól tolerálja ezeket a különbségeket, a fényképezőgépek érzékelője és a mögötte található digitális jelfeldolgozó nem tudja ezt lekezelni, csupán technológiai okokból. Az emberi szem dinamikai tartománya 18 lépésből áll és a mozikamerák 14+ lépéses dinamikatartománnyal rendelkeznek.

Emellett olyan technológiai elemeket is lehetne említeni, mint a 10 bit feletti képrögzítés, vagy a magas felbontású szenzorok. A bit a színmélységet jelöli, vagyis minél nagyobb tartományban történik a rögzítés, annál több szín lesz a képen, amely főként utómunkánál jelent segítséget. A szenzorok nagysága és a felbontása összefügg, amelyről röviden annyit, hogy majdnem dupla akkora egy mozis kamera szenzorának a mérete egy MILC-hez, vagy DSRL-hez képest. Minél nagyobb a szenzor, annál több adat fér el rajta. Nyilván ezt nem lehet csak ennyivel elmagyarázni, hiszen a processzortól és egyéb hardvertől egyaránt függ a rögzített kép minősége. De mély technikai adatokba most nem megyek bele.


ARRI és RED, a mozikamerák királyai

Több márkájú mozis kamera van a piacon, de talán az ARRI és RED a legnépszerűbb, illetve az elmúlt években ezeket a kamerákat használják a legtöbbször filmekben. Két külön árkategória, így talán ezért is érdemes ezt a két márkát összevetni. A filmes körökben szinte folyamatos vitát szül, hogy melyik kamera a jobb.

Kamerák típusai a filmekben - ARRI kamerák az Emola Holmes filmben

"Enola Holmes" (2020) című film egyik jelenete, amiben ARRI Alexa LF kamerákat használtak.

Ha csak egy mondatban kellene összegezni, akkor az ARRI a nagy dinamikatartományra megy rá, míg a RED az egyre nagyobb felbontásra. Az ARRI színkezelése a legjobb, hiszen ez a márka csak a mozis filmkészítőket célozza, nincs B2C változata. Szemben a RED már egy elérhetőbb áron kínálja a mozis filmvilágba való belépést.

A RED a kezdetektől arra ösztönzi a filmeseket, hogy új és érdekes módokon használják fel kamerájukat. A digitális technológia új lehetőséget teremtett és a RED azt akarja, hogy ezt bárki megragadja. Az ARRI lényegében magáévá teszi ezeket a szabadságjogokat. Az ARRI Alexa az egyetlen kivétel a megbízható, azonnal használható funkcióikról és márkatámogatásukról ismert kameráik közül. A RED identitása a modularitásban rejlik.

A moduláris, vagyis építhető kamerák több választási lehetőséget biztosítanak az operatőröknek, hogy tetszőlegesen felépíthessék, olyan igényeket figyelembe véve, mint a mozgás, a súly és persze költségvetés. A RED egy masszív kocka testből áll és ahogy írtam tetszőlegesen felszerelhető, ezért is hívják modulárisnak. Súlya változattól függően 0.9-1.8kg között mozog, ami elég jónak tekinthető az ARRI Alexa 6.3-7.8kg-os súlyához képest (ezek csak a vázak).

Másodsorban akciójelenetekhez a GoPro kamerák alkalmatlanok a mozis világban, melyet hamar felismertek a filmgyártók. Lényegében a mozikamerák GoPro-ja lett a RED. A nagyobb ARRI kamerákhoz képest ez strapabíróbb, úgymond zúzhatóbb és esetleges baleset esetén is könnyebben pótolható, hiszen olcsóbb.

Kamerák típusai a filmekben - RED kamerák A vezércsel filmben

"A vezércsel" (2020) című NETFLIX sorozat egyik jelenete, amiben RED Ranger kamerákkal forgattak.


Mennyibe kerül egy mozikamera, filmes kamera?

Ha ár tekintetében vizsgálódunk, akkor az alábbi USA árakat találjuk, amelyek csak vázak:

ARRI Alexa Mini 36.000$
ARRI Alexa LF (large format) 59.000$
ARRI Amira Live 24.000$
RED V-Raptor 8K 24.500$
RED Komodo 6K 6.000$
RED Ranger Monstro 8K 59.950$

Ha teljesen profin fel szeretnénk szerelni a belépő szintű RED Komodo-t, akkor vámmal, Áfa tartalommal, objektívvel, monitorral és mindennel együtt min. 5.000.000 Ft-ba kerülne. Ha egy Alexa Miniben gondolkozunk, akkor csak maga egy darab objektív kerül annyiba, mint maga a váz. Ezt azt jelenti, hogy egy komplett Alexa Mini torony min. 35.000.000 Ft-ot kóstál. A mozifilmekben viszont legalább egy RED Dragon típussal dolgoznak, ahol az ár már felugrik min. 13.000.000 Ft-ra. Egy kamera, nem kamera, több objektív is kell és nyilván egy komplex stáb dolgozik a filmen. Az egész filmes felszerelés több száz millió forintra, vagy hollywoodi filmek esetében milliárdos értékre is felrúghat. Ez természetesen csak egy szemléltetés volt, hogy honnan kezdődnek az árak mozis kamerák esetében.


Oscar és Golden Globe nyertes kamerák

Találtam két táblázatot a www.ymcinema.com oldalán, amin felsorakoztatták a kamerákat az elnyert díjak szerint. Természetesen maguk a filmek nyertek díjat és itt a filmekben használt márkát és típust teszik sorrendbe.

A 2021-es 93. Oscar díjátadó filmjei között szinte csak ARRI kamerákat találhatunk, egy-egy kivétellel, ahol a RED, SONY és Aaton is szerepel. A cikkemben a SONY VENICE kameráiról nem írtam, mert nem voltak olyan top filmek amiket ezzel forgattak volna. Ettől függetlenül a SONY mozikameráját is előszeretettel használják a filmesek.

A 2020-as évhez képest képest jelentősen csökkentek a filmes kamerák száma és már a RED is felkerült a listára. Ennek igazából az lehet a logikus magyarázata, hogy a vírushelyzet végett a filmek elsősorban streamelésre készültek, nem pedig mozis vásznon történő vetítésre. A NETFLIX-re forgatni nem ugyanaz, mint egy moziba, példaként ha IMAX típusú kamerákról is beszélünk.

A 2021-es Oscar díjadón bemutatott filmekben ARRI, RED, SONY kamerákat használtak

A 2021-es 78. Golden Globe Awards adataival összehasonlítva négy alapvető változást figyelhetünk meg: a filmes kamerák csökkenése, a Panavision kamerák (DXL) hiánya, a Blackmagic kamerák felemelkedése és a Sony VENICE jelentős előrelépése. Az ALEXA Mini továbbra is rendkívül népszerű kamera a csúcskategóriás produkciók körében és összességében itt is az ARRI kamerák nyertek. A SONY VENICE azonban az előző éves utolsó helyről az 1. helyre ugrott. Egy másik érdekes felfedezés a Blackmagic kamerák (URSA G2 és Pocket 4K) megjelenése. A 2020-as Golden Globe-hoz képest nem sok filmes kamera látható (a kamerák 30%-a volt filmes).

A 2021-es Golden Globe díjadón bemutatott filmekben ARRI, RED, SONY és Blackmagic kamerákat használtak

TOP 20-as filmek elemzése

Az IMDb TOP 100-as listájáról kiválogattam néhány filmet, főként a népszerűségük és a technikai adataik alapján. Viszont csak az utolsó 10 évet vettem alapul, hogy a mai technológiát lássuk. Az első 5 film bár nincs benne az IMDb listában (így a TOP 20-as címem nem tökéletes), de azért tettem bele sorozatokat, hogy a hollywoodi filmek mellett ne menjünk el a NETFLIX és a HBO filmgyártásától sem.

Különösen veszélyes bűnözők (2021) – NETFLIX film

Kamerák típusai a filmekben - Különösen veszélyes bűnözők

Műfaj: akció, vígjáték, krimi
Gyártás: USA
Költségvetés: 160.000.000$
Kamera: RED Komodo, RED Ranger Monstro
Optika: Panavision APO Panatar & Ultra Panatar

A NETFLIX legfrissebb (bemutató 11.12.), saját gyártású filmje.

Nem is azért említem, mert új film, hanem mert a NETFLIX nevezetes arról, hogy a forgatásokon csak RED típusú kamerákat használ. Az ARRI kamerákhoz képest alacsonyabb költségvetésű kamera felszereléssel, de ugyanolyan jó minőségben képes filmet gyártani. Ettől függetlenül maga a produkció nem lesz olcsóbb, ha egy olyan filmről van szó, ahol rengeteg látványos akciójelenet, SFX és VFX van a filmben.

Nyerd meg az életed (2021) – NETFLIX sorozat

Kamerák típusai a filmekben - Nyerd meg az életed

Műfaj: akció, dráma, rejtély
Gyártás: Dél-Korea
Költségvetés: ~2.400.000$ epizódonként
Kamera: RED DSMC2 8K CF, RED Ranger Monstro
Optika: Zeiss Master Prime, Angenieux Optimo Ultra

A NETFLIX megvásárolta a sorozatot, vagyis nem a saját gyártása. A sorozat jelenleg 1 évados, de már készül a 2. évad.

Jóval nagyobb világsikere lett, mint amire a gyártó, illetve a NETFLIX számított. A dél-koreai filmgyártó ugyanúgy a RED márkát választotta.

Kevesen tudják, hogy magyarok is részt vettek a sorozatban. A sorozat zenei aláfestését egy magyar zenekar (Budapest Scoring) kölcsönözte, sőt, a hangfelvételeket is Magyarországon készítették.

Érdemes elolvasnod a 24.hu részletes cikkét arról, hogy miért lett ennyire sikeres a Squid Game.

A nagy pénzrablás (2017-2021) – NETFLIX sorozat

Kamerák típusai a filmekben - A nagy pénzrablás

Műfaj: akció, dráma, krimi
Gyártás: Spanyolország
Költségvetés: ~500.000$ epizódonként
Kamera: ARRI Alexa Mini, RED Ranger Helium
Optika: Leitz SUMMILUX-C

A NETFLIX megvásárolta a sorozatot, vagyis nem a saját gyártása. A sorozat befejező részeit idén decemberben fogják bemutatni.

Érdekessége, hogy azért sikerült ilyen alacsonyan tartani a költségvetést, mert szinte minden felvételt vizuális effektek nélkül oldottak meg.

Érdemes megnézned két dokumentumfilmet is: A sorozat népszerűségének titka részben a nevében adódóan bemutatja a sztorit, míg a Tokiótól Berlinig részben a szereplők arról beszélnek, hogy milyen érzelmi és művészi folyamatok játszódtak le bennük az utolsó évad első felének forgatásakor.

Trónok harca (2011-2019) – HBO sorozat

Kamerák típusai a filmekben - Trónok harca

Műfaj: akció, kaland, dráma, fantasy
Gyártás: USA, Anglia
Költségvetés: ~15.000.000$ epizódonként
Kamera: ARRI Alexa Mini, ARRI Alexa SXT Plus, ARRI Alexa Studio, ARRI Alexa XT, RED Epic Dragon
Optika: Cooke S4/i, Hawk V-Series, Angenieux Optimo

A HBO saját gyártású nagy költségvetésű, kultikus sorozata, amely sokak számára ismert.

A HBO főként ARRI kamerákkal forgatja a filmjeit és csak kiegészítésként használnak Panavision és RED kamerákat. Adódik a kérdés, hogy a HBO-nál nagyobb lenne a büdzsé, mint a NETFLIX-nél? Nem, inkább arról van szó, hogy az ARRI kimondottan mozis kamera és az USA-ban a hollywoodi filmeknél ritkán nyúlnak más márkájú kamerához.

Az ARRI kameraarzenáljának szinte mindegyikét használták. A sorozat főként a vizuális effektekre (VFX) épült, így nagy feladat volt a digitális utómunka.

Hannah Grace holtteste (2018)

Kamerák típusai a filmekben - Hannah Grace holtteste

Műfaj: horror, rejtély, thriller
Gyártás: USA
Költségvetés: 7.700.000$
Kamera: Sony A7S II
Optika: Hawk V-Plus & Hawk65

Ez a film egy kakukktojás, ugyanis nem a legjobbak között tartják számon. Csak azért említem, mert én A7S III kamerával rendelkezem és itt az egész film Sony A7S II kamerával készült. Ha csak a filmvilágot és a minőséget értékeljük, akkor belátható, hogy megállja a helyét a mozis világban.

Itt bebizonyították, hogy alacsony költségvetésű technikával is lehet színvonalas filmet alkotni. Nyilván az más kérdés, hogy milyen a forgatókönyv és a rendezés, de eme cikkben csak a kamerákról beszélek.

Dűne (2021)

Kamerák típusai a filmekben - Dűne

Műfaj: akció, kaland, dráma
Gyártás: USA, Kanada
Költségvetés: 165.000.000$
Kamera: ARRI Alexa LF IMAX, ARRI Alexa Mini LF IMAX
Optika: Panavision H-Series & Ultra Vista

A Dűne egy magas költségvetésű produkció, hiszen a látványvilágot megteremteni itt sem kis feladat volt.

Az érdekessége, hogy IMAX (a kanadai IMAX Corporation nevéhez fűződik mint szabvány és nem kamera) kamerákkal készült. Az IMAX a legelterjedtebb filmformátum a mozis iparban, amely a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgál. Magyarországon csak a Cinema Citynek van kizárólagos joga IMAX mozik üzemeltetésére.

1917 (2019)

Kamerák típusai a filmekben - Dűne

Műfaj: akció, dráma, háború
Gyártás: USA, Kanada, Anglia, India, Spanyolország, Kína
Költségvetés: 95.000.000$
Kamera: ARRI Alexa Mini LF
Optika: ARRI Signature Prime

A filmben csak egy típusú ARRI kamerával és ugyanilyen márkájú optikával dolgoztak, amely nem meglepő olyan nagy produkcióknál sem, mint ez a film. Talán csak érdekesség, hogy nem minden esetben használnak nagy kameraarzenált.

Joker (2019)

Kamerák típusai a filmekben - Joker

Műfaj: krimi, dráma, thriller
Gyártás: USA, Kanada
Költségvetés: 55.000.000$
Kamera: ARRI Alexa 65, ARRI Alexa LF, ARRI Alexa Mini
Optika: ARRI Prime, Zeiss Compact Prime, Vintage 765, Leica R, Canon CN-E, Nikon Nikkor

Próbáltam plusz infót kinyerni a filmből, de legfeljebb az optikák említése lehet érdekes, hogy 6 eltérő márkájút használtak az ARRI kamerákhoz.

Az aszfalt királyai (2019)

Kamerák típusai a filmekben - Az aszfalt királyai

Műfaj: akció, életrajz, dráma
Gyártás: USA
Költségvetés: 97.600.000$
Kamera: ARRI Alexa LF, ARRI Alexa Mini
Optika: Panavision H-,C-,T-Series

Ennél a filmnél talán csak azt érdemes megemlíteni, hogy Panavision objektíveket használtak az ARRI kamerákhoz. Természetesen nincs kőbe vésve sehol, hogy ugyanazt a márkát kell használni a kamerához és objektívhez egyaránt. Amit figyelembe kell venni az a kompatibilitás, minőségre nem feltétlen jobb az ARRI optikája.

Bosszúállók: Végjáték (2019)

Kamerák típusai a filmekben - Bosszúállók: Végjáték

Műfaj: akció, kaland, dráma
Gyártás: USA
Költségvetés: 356.000.000$
Kamera: ARRI Alexa 65 IMAX
Optika: Panavision Sphero 65, Ultra Panatar

Brutális költségvetésű Marvel film, melyet méltóan IMAX típusú kamerákkal forgattak. Itt nyilván nem kell említeni, hogy miért került ennyibe.

Zöld könyv: Útmutató az élethez (2018)

Kamerák típusai a filmekben - Zöld könyv

Műfaj: életrajz, vígjáték, dráma
Gyártás: USA, Kína
Költségvetés: 23.000.000$
Kamera: ARRI Alexa Mini
Optika: Leitz SUMMILUX-C

A hollywoodi filgyártáshoz képest ez egy alacsony költségvetésű film volt, amelyet csak egyféle ARRI kamerával forgattak. Nyilván maga a sztori sem kívánta meg a terjedelmes digitális utómunkát, hiszen egy életrajzi vonal bemutatása volt a cél.

Logan: Farkas (2017)

Kamerák típusai a filmekben - Logan: Farkas

Műfaj: akció, dráma, sci-fi
Gyártás: USA
Költségvetés: 97.000.000$
Kamera: ARRI Alexa Mini, ARRI Alexa XT Plus + néhány jelenet: Blackmagic Pocket Cinema, Canon FS20, Sony A7S II
Optika: Panavision E-,T-Series

Meglepő volt számomra, hogy a nagy ARRI kamerák mellett olyan nem mozis kamerákat is használtak, mint a Blackmagic Pocket, vagy a Sony S széria. Valószínűnek tartom, hogy kísérletezgettek és az adott jelenethez legjobban illeszkedő kamerát választottak.

Azt tudni kell, hogy sok eltérő kameratípust azért sem érdemes használni, mert más a szenzoruk, és röviden megfogalmazva más színvilágot is képviselnek. Mindezt összefésülni utólag plusz munkát jelent a colorist (fényelés, színek beállítása) számára. Persze, ha ez egy nagy produkció, akkor ezek a feladatok nem jelentenek nekik gondot.

A fegyvertelen katona (2019)

Kamerák típusai a filmekben - A fegyvertelen katona

Műfaj: életrajz, dráma, történelem
Gyártás: USA, Ausztrália
Költségvetés: 40.000.000$
Kamera: ARRI Alexa XT Plus, RED Epic Dragon + néhány jelenet: Blackmagic Pocket Cinema
Optika: Panavision Primo, PCZ, Angenieux Optimo

A RED kamerát a dinamikus, illetve "futkorászós" jelenetekhez alkalmazták. A filmben szinte felválta használták az ARRI és RED kamerákat, ami a hollywoodi filmekre nem jellemző. Érdekesség itt is a Blackmagic Pocket, mint kiegészítő kamera.

Mad Max: A harag útja (2015)

Kamerák típusai a filmekben - Mad Max: A harag útja

Műfaj: akció, kaland, sci-fi
Gyártás: Ausztrália, Dél-Afrika
Költségvetés: 150.000.000$
Kamera: ARRI Alexa M, ARRI Alexa Plus + néhány jelenet: Blackmagic Pocket Cinema, Canon EOS 5D Mark II, Nikon D800, Olympus OM-D EM-5
Optika: Panavision Primo, Ultra Speed MKII, Angenieux Optimo Lenses

Itt aztán tényleg sok márkát bevetettek. A Nikonra, vagy az Olympusra egyáltalán nem tippeltem volna. Nyilván azt nem tudom, hogy milyen részben használták fel az egyes kamerákat, de maga a tény is izgalmas, hogy a gyártó a sokszínűségre törekszik és nem teszi le csak egy márka mellett a voksát.

Csillagok között (2014)

Kamerák típusai a filmekben - Csillagok között

Műfaj: kaland, dráma, sci-fi
Gyártás: USA, Kanada, Anglia
Költségvetés: 165.000.000$
Kamera: Beaumont VistaVision
Optika: Leica IMAX MSM 9802, Hasselblad & Mamiya Panavision Panaflex Millennium XL2, Panavision C-, D-, E-Series, Ultra Speed Golden

Amikor azt gondolod ezt biztos ARRI kamerával forgathatták, jön a meglepő tény, hogy mégsem. Ráadásul csak egyféle típussal dolgoztak.

A VistaVision szintúgy egy nagyfelbontású szabvány, mint az IMAX, viszont ez egy direkt szélesvásznú változat. A Beaumont márka mára már kevés helyen fellelhető, többnyire csak másodlagos kameraként.

Hitchcock is alkalmazott ilyen kamerát a "Szédülés" (1958) című filmjében, vagy Christopher Nolan a "Sötét lovag" (2008) filmjében és ne menjünk el Steven Spielperg népszerű "Jurassic Park" (1997) filmje mellett sem.

A Wall Street farkasa (2013)

Kamerák típusai a filmekben - A Wall Street farkasa

Műfaj: életrajz, vígjáték, krimi
Gyártás: USA
Költségvetés: 100.000.000$
Kamera: ARRI Alexa Plus, ARRI Alexa Studio, ARRIcam LT + néhány jelenet: Canon EOS C500, Phantom HD
Optika: Hawk V-Lite, V-Plus, V-Series, Zeiss Master Prime, Angenieux Optimo

Leragadtam a kiegészítő Phantom HD kameránál. Ezt csak a nagy FPS típusú jelenetekhez használták, hiszen ez egy tipikus nagysebességű felvételekhez készült márka. Ha láttad a filmet, akkor tuti beugranak azok a jelenetek, amit szuperlassan játszanak le. Főként a kábítószeres állapotú perspektívát akarták a slow motion technikával szemléltetni.

Vagyis ez nem azt jelenti, hogy csak gyors mozgású jelenetekhez alkalmazzák, hiszen a képkockák lelassítása a cél. A Phantom legnagyobb típusa akár 25.000 FPS-re is képes, ami azt jelenti, hogy akár 25.000 képet is képes rögzíteni egy másodpercben. A magas kategóriájú 4K-s videókamerák többnyire 120-200 FPS-re képesek.

Django elszabadul (2011)

Kamerák típusai a filmekben - Django elszabadul

Műfaj: dráma, western
Gyártás: USA
Költségvetés: 100.000.000$
Kamera: Panavision Panaflex Millennium XL2
Optika: Panavision Primo & E-Series, ATZ & AWZ2

Csak Panavision kamera, abból is csak egy típus.

Életrevalók (2011)

Kamerák típusai a filmekben - Életrevalók

Műfaj: életrajz, vígjáték, dráma
Gyártás: Franciaország
Költségvetés: 9.500.000$
Kamera: Aaton Penelope, ARRI Alexa, ARRIflex 435
Optika: Panavision Primo

Itt csak az Aaton Penelope kamera az érdekes, amelyet 2008-ban mutattak be, tehát nem tekinthető réginek. A kamera ideális alacsony költségvetésű filmekhez. Valószínűleg ezért is választották, bár fura, mert két ARRI kamera is van mellette, így a kamera koncepció nem áll össze nekem.

Aaton Penelope kamerát használtak például az "Az első ember" (2018, Ryan Gosling), vagy "Jason Bourne" (2016, Matt Damon) című filmben, ami nem azt jelenti, hogy ritka, csak egy nem annyira ismert márkáról van szó.

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (2011)

Kamerák típusai a filmekben - Harry Potter

Műfaj: kaland, fantasy, rejtély
Gyártás: USA, Anglia
Költségvetés: 125.000.000$
Kamera: ARRIcam LT & ST, Panavision
Optika: Cooke S4 Lenses, Panavision

Harry Pottert szerintem mindenki ismeri, vagy legalább hallott róla. Itt több infót nem tudok írni az előző filmekhez képest.

Eredet (2010)

Kamerák a filmekben - Eredet

Műfaj: akció, kaland, sci-fi
Gyártás: USA, Anglia
Költségvetés: 160.000.000$
Kamera: ARRIflex 235 & 435 ES, Beaumont VistaVision, Panavision 65 HR Camera, Panavision Panaflex Millennium XL, Panavision Panaflex System 65 Studio, Photo-Sonics 4C & 4ER
Optika: Panavision Primo & C-,E-,G-Series, Panavision System 65

Utolsó TOP 20-as filmként említve itt is felsorakoznak a különböző márkájú kamerák. ARRI, Beaumont és főként Panavision brandek, ami mellé még egy, a többi filmhez képest új kamera szereplő is csatlakozott.

Photo-Sonics 1925 óta van jelen és két üzleti tevékenységre összpontosít: az optikai nyomkövető rendszerre és HUD kamerákra (vadászrepülőkhöz) kiegészülve gimbal felfügesztésekkel.

Photo-Sonics 35mm-4ER kamerát használtak a "A Karib-tenger kalózai: A világ végén" (2007), a "Thor" (2011), "Transformers" (2007), az "Én a robot" (2004), a "300" (2006) és a "Még drágább az életed" (1990) filmekben is.

Valószínűnek tartom, hogy azért használták ezeket a kameratípusokat, mert bár a digitális utómunka a látványvilág megalkotásában nagy szerepet játszott, de a szuperlassítások és maguk a perspektívák, illetve nézőpontok megkívánták a specifikus kamerákat.

Összefoglaló

Sajnos nem minden infó található meg az interneten, így a kutatások adataiból csak egy kisebb következtetést tudtam levonni. Nyilván az lett volna a legjobb, ha a rendező maga mondja el, hogy egy-egy jelenethez miért az adott márkájú és típusú kamerát választotta és az operatőr hogyan tudott a kamerákkal dolgozni, vagy egyes jeleneteknél miért jobb egyik kamera/objektív a másiknál. A cikkem viszont arra rámutatott, hogy a mai filmgyártási technológia sokrétű és szinte bármilyen minőségi videókamerával lehet maradandót alkotni.

Források:
www.cined.com
www.imdb.com
www.ymcinema.com/2021Oscar
www.ymcinema.com/2021GoldenGlobe
www.panavision.com
www.photosonics.com
www.arri.com
www.red.com


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!