preloader

Mikor érdemes posztolni a Facebookra és az Instagramra?

2020-05-21   Német János   16.910   3.551   Videó marketing, Facebook, Instagram, Statisztika, E-kereskedelem

A cikk 2021-05-15 dátummal frissült.

A Facebook és Instagram posztolás időpontja

Olvasási idő: 4:59 perc

Az online marketing oktatásaimon többször felmerül kérdésként, hogy mikor és milyen tartalmat érdemes posztolni a Facebookra, Instagramra, illetve összességében a közösségi csatornákra. Mindig elmondom, hogy erre nincs egy kész forgatókönyv, ugyanis ez minden esetben a követőid aktivitásaitól függ, vagyis, hogy ők mikor és milyen tartalmakat fogyasztanak leginkább, mikor és melyik posztoddal lépnek interakcióba. Ámde ha még az elején járunk Facebook oldalunk építésének, akkor körbejárhatjuk, hogy másoknak mi vált be.

Először azt kell tisztáznunk, hogy mit fogunk posztolni és utána, hogy mikor, vagyis készítsünk egy havi poszttematikát. Ez a kampányunk, illetve Facebook-Instagram stratégiánk alapját fogja képezmi, amibe írjuk össze mit, mikor és hol szándékozunk kommunikálni. A közösségi média naptárral időt takarítasz meg, illetve ahogy említettem lehetővé teszi a különböző stratégiák nyomon követését és tesztelését, hogy megtudd, mi a legfontosabb a közönségednek. Ha még nem ismered a felhasználóidat, akkor eleinte bizonytalan leszel abban is, hogy milyen tartalmat tegyél közzé. De ha hosszú távú tervekkel rendelkezel, akkor az segíteni fog a reális célok kitűzésében is.

Mindenképp fontos megemlítenem, hogy ezt a cikket 2020 elején készítettem, vagyis még a vírus időszaka előtt. Az elmúlt 1 megváltoztatta a felhasználók közösségi média jelenlétét. Ezzel együtt az online piac is változott, hiszen több vállalkozás "kényszerült" az online térbe. Egyes termékek, vagy az ételkiszállítás iránti kereslet drasztikusan megnőtt. De ez egy másik cikk témája, hiszen most nem arról írok, hogy mit érdemes posztolni, hanem arról, hogy mikor.


Hogyan induljak el és mikor aktívak a követőim?

Miután elkezdesz posztolni, jönnek az adatok és azokból fogsz táplálkozni. Ehhez használhatod a Facebook ingyenes eszközét, a Creator Studio-t, amely az Instagram-hoz is megfelelő. Az Elemzések menüpontban meg tudod nézni a tartalmaid teljesítményét és a célközönségedet.

De ne feledkezz meg a Facebook oldalad Elemzések menüpontjáról sem, amely még több adatot fog neked szolgáltatni. A Bejegyzések menüpontban lényegében pontosan látod, hogy melyik bejegyzésedre milyen reakciók érkeztek, illetve adott időszakról is teljes képet kapsz, hogy egy kép, vagy videó kreatív nyert és melyik időpontban.

A gyakoriság kevésbé fontos, mint a rendszeresség: A felhasználóidat hozzá kell szoktatnod, hogy mikor fognak tartalmakat kapni. Ha kevés a mondanivalód, akkor a Facebook és Instagram csatornákra hetente min. 2-3 posztot tegyél közé. Amennyiben van rá kapacitás és teljes erőbedobással szeretnél ráfeküdni, akkor naponta min. 1-2 posztban gondolkodj.

Segítségül vettem a Sprout Social felmérését, hogy ha mégis szeretnénk egy támpontot, akkor (bár nem magyar adatok) kaphatunk adatokat a lehetséges posztolási időpontokról. De ezt ne úgy használd, hogy mindenképp ekkor kell posztolnod, hanem csak tanulj belőle és minden Facebook oldaladon ismerd ki a követőid igényét.


A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Globális

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra általánosságban

A vírus előtt a hét közepén (szerdán) voltunk a legaktívabbak, amelyekről számos tanulmány is készült. Viszont ez mára megváltozott, szemmel láthatóan többet "lógnak" a felhasználók a Facebook csatornán. Ez lett a "new Facebook timer" lábnyom.

 • legjobb időpont: kedd, szerda, péntek 9:00 - 13:00
 • legjobb nap: kedd, szerda, péntek
 • legrosszabb nap: szombat

Ha az átlagot nézzük, akkor hétköznap a 8:00 - 14:00 óra közötti időszak tekinthető a biztonságos posztolási időzónának. De ez nem jelenti, hogy este, vagy reggel ne próbálhatnánk ki a tartalmainkat. Hiszen lehetséges, hogy az adott célcsoportunk annyira elfoglalt a munkaidejében, hogy csak késő este, vagy reggel tud foglalkozni a közösségi életével.

Ebből a felmérésből következtethető, hogy az emberek a munkahelyükön, iskolában a legaktívabbak. Nem véletlenül egyes cégek korlátozzák (pontosabban letiltják) a helyi internetes hálózaton keresztül történő közösségi oldalak látogatását. Ámde készült olyan felmérés is, ami kimutatta, hogy ha munkavállaló naponta a munkaidejében 10-15 percig aktivizálja magát a közösségi térben, akkor hatékonyabb lesz a munkavégzése. Ez nyilván elgondolkodtató, mert azért többeket magával ragad a Facebook hírfolyam, "csak még ezt a cikket elolvasom", "csak még ezt a videót megnézem" és utána folytatom a munkát. Na de most folytassuk az időpontok elemzésével.


A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Hírek, Média

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra a hírek kategóriában

Ha hírekről beszélünk, akkor a folyamatos tartalomfogyasztást másképp kell vizsgálnunk. Itt már látható, hogy naponta sok a bejegyzés, ahol nem az a cél, hogy a megfelelő időpontban elkapjuk a felhasználót, hanem, hogy eljusson hozzá egy, vagy több tartalmunk.

 • legjobb időpont: péntek 7:00, kedd 6:00–9:00
 • legjobb nap: kedd, szerda, péntek
 • legrosszabb nap: szombat

A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Étterem

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra az étterem kategóriában

A válság időszaka előtt nem kapott akkora hangsúlyt a házhoz szállítás, mint az elmúlt 1 évben. Így mindenképp beszélni kell az éttermekről is, hogy mikor érdemes elérni a követőiket. Nem kapunk meglepő sémát, hiszen a déli órák lesznek azok, amik előnyt élveznek egy vacsorával szemben. A vasárnap érdekes, mert az talán most is megmaradt a családi időnek, amikoris főznek otthon maguknak az emberek.

 • legjobb időpont: hétfő 12:00, péntek 13:00–14:00
 • legjobb nap: péntek
 • legrosszabb nap: vasárnap

A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Utazás és Turizmus

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra az utazás és turizmus kategóriában

Az utazási korlátozások, illetve a turizmus befagyasztása nagy problémát jelentett az idegenforgalomnak. A szállodák, az utazási irodák fennmaradása is kétséges volt. De az emberek ettől függetlenül vágytak az utazásra, nyaralásra, így tartottáka a kapcsolatot az általuk szeretett Facebook oldalakkal.

 • legjobb időpont: kedd és szerda 9:00–13:00, péntek 10:00–12:00
 • legjobb nap: szerda
 • legrosszabb nap: vasárnap

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Globális

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra általánosságban

Az Instagram talán nem igényel különösebb magyarázatot, miszerint a gyorsan fogyasztható tartalmakra másképp reagálunk. Érdekességképp 2020 előtt péntek volt az egyik legjobb nap amely sok statisztikában szerepet játszik. Ugyanis a hét ezen napján a felhasználók nyitottabbak a boldogabb és viccesebb bejegyzésekre. Hiszen mindjárt hétvége, így ez a nap telhet a szórakoztatás és a humor jegyében. Ez mára megváltozott, ahogy a grafikonon is láthatjuk.

 • legjobb időpont: kedd 11:00–14:00, hétfő-péntek 11:00
 • legjobb nap: kedd
 • legrosszabb nap: vasárnap

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Hírek, Média

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra a hírek kategóriában

A hírek és média szemszögéből való vizsgálódásban már látható, hogy a hét több napján is aktívak a felhasználók. Vagyis szeretnek értékes és friss tartalmakat kapni.

 • legjobb időpont: kedd 13:00–17:00, szerda 11:00, csütörtök 8:00–9:00
 • legjobb nap: kedd, szerda, csütörtök
 • legrosszabb nap: vasárnap

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Étterem

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra a étterem kategóriában

A változások ellenére az Instagram továbbra is rendkívül aktív volt az éttermi térben. Még akkor is, ha a vendégek nem az éttermi élményről készítik a tipikus ételfotókat. Számos lehetőség kínálkozik kreatív módon az Instagram bejegyzések kiaknázására, a menü és a kézbesítési kínálat megjelenítésétől a kulisszák (konyha) mögötti tartalomig.

 • legjobb időpont: hétfő 9:00–13:00
 • legjobb nap: hétfő
 • legrosszabb nap: szombat

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Utazás és Turizmus

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra a utazási iroda és turizmus kategóriában

A közösségi média közönsége reagált a turisztikai erőfeszítésekre, ráadásul szilárd elkötelezettséggel.

 • legjobb időpont: csütörtök 7:00, hétfő 11:00–15:00
 • legjobb nap: csütörtök
 • legrosszabb nap: szombat, vasárnap

Mi a legfontosabb különbség a Facebook és Instagram között?

A Facebook informatív jellegű és a terjedelmesebb posztok részesülnek előnyben, míg az Instagram, a rövid pillanatokat rögzíti. Nem véletlen, hogy ha a két csatornát kell összehasonlítani, akkor a Facebook-on a szövegek teljesítenek jobban, míg az Instagram-on a képek. Emellett az Instagram platformon nagyobb az elkötelezettségi mutató. Vagyis összefoglalva csatornától függetlenül hiába a jó időzítés, ha nem jó a tartalmad. A minőségi tartalmak, kreatívok és videók gyártása a legfontosabb, csak utána foglalkozhatsz az időzítéssel.

Felhasznált források:
www.sproutsocial.com


Tanulj érthető és gyakorlatias online marketinget bárhol és bármikor!

Ha bele szeretnéd ásni magad az online marketingbe, mert még kezdő vagy, vagy szeretnéd átlátni a működését, vagy már nem csak "csinálgatni" szeretnéd, hanem a legjobbnak lenni benne, akkor az alábbi tanfolyamok neked szólnak.

Az online marketing folyamatosan változik, formálódik az emberek igényeivel és a technika fejlődésével együtt. Ez elsőre ijesztő lehet, de ha szereted a változatosságot, az újdonságokat és a kihívásokat, akkor az ONLINE MARKETING KIKÉPZÉS Neked való.

Tanulni szeretnék!Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!