preloader

Mikor érdemes posztolni a Facebook-ra és az Instagram-ra?

2020-05-21   Német János   11.166   2.345   Videó marketing, Facebook, Instagram, Statisztika, E-kereskedelem

A Facebook és Instagram posztolás időpontja

Olvasási idő: 4:59 perc

Az online marketing oktatásaimon többször felmerül kérdésként, hogy mikor és milyen tartalmat érdemes posztolni a Facebook-ra, Instagram-ra, illetve összességében a közösségi csatornákra. Mindig elmondom, hogy erre nincs egy kész forgatókönyv, ugyanis ez minden esetben a követőid aktivitásaitól függ, vagyis, hogy ők mikor és milyen tartalmakat fogyasztanak leginkább, mikor és melyik posztoddal lépnek interakcióba. Ámde ha még az elején járunk Facebook oldalunk építésének, akkor körbejárhatjuk, hogy másoknak mi vált be.

Először azt kell tisztáznunk, hogy mit fogunk posztolni és utána, hogy mikor, vagyis készítsünk egy havi poszttematikát. Ez a kampányunk, illetve Facebook-Instagram stratégiánk alapját fogja képezmi, amibe írjuk össze mit, mikor és hol szándékozunk kommunikálni. A közösségi média naptárral időt takarítasz meg, illetve ahogy említettem lehetővé teszi a különböző stratégiák nyomon követését és tesztelését, hogy megtudd, mi a legfontosabb a közönségednek. Ha még nem ismered a felhasználóidat, akkor eleinte bizonytalan leszel abban is, hogy milyen tartalmat tegyél közzé. De ha hosszú távú tervekkel rendelkezel, akkor az segíteni fog a reális célok kitűzésében is. A cikkben most nem írok arról, hogy mit érdemes posztolni, mert a mikor kap hangsúlyt.


Hogyan induljak el és mikor aktívak a követőim?

Miután elkezdesz posztolni, jönnek az adatok és azokból fogsz táplálkozni. Ehhez használhatod a Facebook ingyenes eszközét, a Creator Studio-t, amely az Instagram-hoz is megfelelő. Az Elemzések menüpontban meg tudod nézni a tartalmaid teljesítményét és a célközönségedet.

De ne feledkezz meg a Facebook oldalad Elemzések menüpontjáról sem, amely még több adatot fog neked szolgáltatni. A Bejegyzések menüpontban lényegében pontosan látod, hogy melyik bejegyzésedre milyen reakciók érkeztek, illetve adott időszakról is teljes képet kapsz, hogy egy kép, vagy videó kreatív nyert és melyik időpontban.

A gyakoriság kevésbé fontos, mint a rendszeresség: A felhasználóidat hozzá kell szoktatnod, hogy mikor fognak tartalmakat kapni. Ha kevés a mondanivalód, akkor a Facebook és Instagram csatornákra hetente min. 2-3 posztot tegyél közé. Amennyiben van rá kapacitás és teljes erőbedobással szeretnél ráfeküdni, akkor naponta min. 1-2 posztban gondolkodj.

Segítségül vettem a Sprout Social felmérését, hogy ha mégis szeretnénk egy támpontot, akkor (bár nem magyar adatok) kaphatunk adatokat a lehetséges posztolási időpontokról. De ezt ne úgy használd, hogy mindenképp ekkor kell posztolnod, hanem tanulj belőle és minden Facebook oldaladon ismerd ki a követőid igényét.


A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Globális

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra általánosságban

Nem lesz meglepő, hogy a hét közepén vagyunk a legaktívabbak, amelyekről számos tanulmány is készült, és ez megmutatkozik a közösségi média lábnyomunkban is.

 • legjobb időpont: szerda 11:00 - 13:00
 • legjobb nap: szerda
 • átlagban a legjobb: hétköznap 08:00 - 15:00
 • legrosszabb nap: vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 17:00 - 7:00

Ha az átlagot nézzük, akkor hétköznap a 8:00 - 15:00 óra közötti időszak tekinthető a biztonságos posztolási időzónának. De ez nem jelenti, hogy este, vagy reggel ne próbálhatnánk ki a tartalmainkat. Hiszen lehetséges, hogy az adott célcsoportunk annyira elfoglalt a munkaidejében, hogy csak késő este, vagy reggel tud foglalkozni a közösségi életével.

Ebből a felmérésből következtethető, hogy az emberek a munkahelyükön, iskolában a legaktívabbak. Nem véletlenül egyes cégek korlátozzák (pontosabban letiltják) a helyi internetes hálózaton keresztül történő közösségi oldalak látogatását. Ámde készült olyan felmérés is, ami kimutatta, hogy ha munkavállaló naponta a munkaidejében 10-15 percig aktivizálja magát a közösségi térben, akkor hatékonyabb lesz a munkavégzése. Ez nyilván elgondolkodtató, mert azért többeket magával ragad a Facebook hírfolyam, "csak még ezt a cikket elolvasom", "csak még ezt a videót megnézem" és utána folytatom a munkát. Na de most folytassuk az időpontok elemzésével.


A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Kiskereskedelem

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra a Kiskereskedelem kategóriában

Nem lesz meglepő a fenti adat sem, miszerint a fogyasztási cikkek értékesítése hétköznap történik és szintúgy munkaidőben.

 • legjobb időpont: szerda 13:00, péntek 11:00
 • legjobb nap: szerda, péntek
 • átlagban a legjobb: szerda-péntek 10:00 - 17:00
 • legrosszabb nap: vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 17:00 - 8:00

A legjobb időpont a Facebook posztoláshoz - Hírek

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni a Facebookra a hírek kategóriában

Ha hírekről beszélünk, akkor a folyamatos tartalomfogyasztást másképp kell vizsgálnunk. Itt már látható, hogy naponta sok bejegyzésről beszélünk, ahol nem az a cél, hogy a megfelelő időpontban elkapjuk a felhasználót, hanem, hogy eljusson hozzá egy, vagy több tartalmunk.

 • legjobb időpont: hétfő-péntek 08:00 - 17:00
 • legjobb nap: szerda
 • legrosszabb nap: vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 18:00 - 5:00

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Globális

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra általánosságban

Az Instagram talán nem igényel különösebb magyarázatot, miszerint a gyorsan fogyasztható tartalmakra másképp reagálunk.

 • legjobb időpont: szerda 11:00, péntek 10:00 - 11:00
 • legjobb nap: szerda
 • átlagban a legjobb: hétfő-péntek 09:00 - 14:00
 • legrosszabb nap: vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 21:00 - 6:00

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Kiskereskedelem

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra a Kiskereskedelem kategóriában

Az Instagram bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmas minden típusú termék bemutatására és értékesítésére.

 • legjobb időpont: szerda 15:00
 • legjobb nap: szerda
 • átlagban a legjobb: kedd-péntek 11:00 - 15:00
 • legrosszabb nap: vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 17:00 - 9:00

A legjobb időpont az Instagram posztoláshoz - Hírek

Mikor érdemes posztolni, bejegyzést írni az Instagramra a hírek kategóriában

A péntek sok statisztikában szerepet játszik, ugyanis a hét ezen napján a felhasználók nyitottabbak a boldogabb és viccesebb bejegyzésekre. Hiszen mindjárt hétvége, így ez a nap telhet a szórakoztatás és a humor jegyében, függetlenül attól, hogy ebben a pontban a hírek és média szemszögéből vizsgálódunk.

 • legjobb időpont: péntek 09:00
 • legjobb nap: szerda
 • átlagban a legjobb: hétfő-péntek 08:00 - 10:00 és 14:00 - 16:00
 • legrosszabb nap: szombat, vasárnap
 • legalacsonyabb elköteleződés: minden nap 21:00 - 05:00

Mi a legfontosabb különbség a Facebook és Instagram között?

A Facebook informatív jellegű és a terjedelmesebb posztok részesülnek előnyben, míg az Instagram, a rövid pillanatokat rögzíti. Nem véletlen, hogy ha a két csatornát kell összehasonlítani, akkor a Facebook-on a szövegek teljesítenek jobban, míg az Instagram-on a képek. Emellett az Instagram platformon nagyobb az elkötelezettségi mutató. Vagyis összefoglalva csatornától függetlenül hiába a jó időzítés, ha nem jó a tartalmad. A minőségi tartalmak, kreatívok és videók gyártása a legfontosabb, csak utána foglalkozhatsz az időzítéssel.

Felhasznált források:
www.sproutsocial.com


Tanulj érthető és gyakorlatias online marketinget bárhol és bármikor!

Ha bele szeretnéd ásni magad az online marketingbe, mert még kezdő vagy, vagy szeretnéd átlátni a műdködését, vagy már nem csak "csinálgatni" szeretnéd, hanem a legjobbnak lenni benne, akkor az alábbi tanfolyamok neked szólnak.

Az online marketing folyamatosan változik, formálódik az emberek igényeivel és a technika fejlődésével együtt. Ez elsőre ijesztő lehet, de ha szereted a változatosságot, az újdonságokat és a kihívásokat, akkor az ONLINE MARKETING KIKÉPZÉS Neked való.

Tanulni szeretnék!Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!