preloader

Miért kiváló marketing eszköz
az élő online közvetítés a Facebookon és a YouTubeon?

2021-02-26   Német János   880   246   Facebook, YouTube, Videó marketing

élő online közvetítés a Facebook és YouTube csatornákra megfelelő videós felszereléssel

Olvasási idő: 8:04 perc

Kép forrása: blackmagicdesign.com

Mi az az élő online közvetítés?

Az élő online közvetítés a leghatékonyabb módja, hogy kapcsolatba lépj a célközönségeddel. Maga a közvetítés tulajdonképpen egy egyszerű folyamat, amelynek nagy eredményei lehetnek. De erről később beszélek. A streamelt, illetve szolgáltatott tartalom már más kérdés. A közösségi média segítségével élő felvételeket közvetíthetsz, szinte korlátlan közönség számára. Ezzel a megoldással egyedi betekintést engedhetsz a követőidnek, vagy az új célcsoportodnak.

Az élő internetes közvetítés népszerűsége az elmúlt években exponenciálisan növekedett. 2020-ban az élő Facebook és YouTube közvetítés meghaladta az 1 Milliárd órát. Eme óriási növekedés mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Hazánkban még nagyon kevés online marketing szakember aknázza ki ennek az erejét, de még világszerte is csak 28%. Vagyis itt az ideje, hogy elkezd a saját minőségi tartalmadat élő adásban is szolgáltatni a közösségi média csatornákon.


Miért szükséges egy vállalkozásnak élő online közvetítést használnia?

A bizalmat kiépíteni és a tartalmaidat személyre szabni. Ez a kettő feltételt egyszerre tudod teljesíteni. Ha már nagy követőtábort építettél fel, akkor könnyebb a dolgod, viszont nem kell csüggedni, hiszen a közösségi marketingnek köszönhetően előre meg tudod hirdetni az élő eseményt, így tudsz akár e-mail feliratkozókat is szerezni.

De nézzük néhány statisztikát:

 • A felhasználók az élő online közvetítések által teremtenek mélyebb kapcsolatot az adott márkával.
 • Az élő online közvetítés 2020-ban meghaladta a 1 milliárd órát.
 • A közönség 80%-a inkább élő videót néz, mint blogot olvas.
 • Az élő videók használata 38%-al növeli a márka iránti elköteleződést.
 • A felhasználók 39%-kal nagyobb eséllyel osztanak meg élő videót.
 • A közönség 82%-a inkább élő videót néz, mint hogy hagyományos Facebook posztokat olvasson.
 • Az élő Facebook videók 10x több megjegyzést kapnak, mint a szokásos videók és ezzel együtt háromszor hosszabb nézési időt.

Biztosan emlékszel arra, amikor 2018-ban a Tesla "kilőtt" egy autót az űrbe, hogy hatalmas gerillamarketinget csináljon magának és mindezt milliók követték élőben. De ha veszünk egy sporteseményt, mint pl. a kedvenc NBA mecssemet, ahol egyszerre több millió nézőt vonz be az élő közvetítés. Nyilván ezek nagy cégek, nagy események, de mindnek ugyanaz a lényege a nézők igénylik az élő műsorokat és több mint 50%-uk szerint az élő közvetítés ugyanolyan jó, mint a személyes jelenlét.


Milyen közösségi média csatornákon használhatod az élő online közvetítés?

A Facebookot mindenki használja, a YouTubeot viszont már nem biztos. Ez a két csatorna, amire a hangsúlyt fektettem, de Instagram és LinkedIn csatornák is tudják kezelni az élőzést. Mindegyik platform egy kicsit eltér egymástól, nem csak azért mert más a célközönségük.

Facebook élő online közvetítés

Az élő online közvetítések 52%-a a közösségi médiában történik, és havi ~2,7 milliárd aktív felhasználóval a Facebook a legnépszerűbb platform. Maga a Facebook Live 2016 óta van jelen és már a megjelenéskor nagy hatással volt a közönségre. Ahogy fent is írtam az élő Facebook videók 10-szer több megjegyzést kapnak, mint a szokásos videók és háromszor hosszabb nézési időt. Ez egyértelműen szemlélteti az élő online közvetítés erejét a Facebookon.

YouTube élő online közvetítés

Sok szempontból a YouTube volt az eredeti videó alapú platform és mára nagy szerepet játszik az élő online közvetítésekben. A havi 2 milliárd aktív felhasználóval a második helyen áll a Facebook mögött. Viszont azt ne felejtsük el, hogy a világ legnépszerűbb keresője a Google után a YouTube a második helyen áll, ahol kulcsszavak alapján találják meg a felhasználók a releváns tartalmakat.

Ezért is kell a két platformra külön tekinteni és teljesen különállóan marketingezni. Minden oktatásomon elmondom, hogy ne keverjük a Facebook videókat a YouTube videókkal, két külön stratégia. Ráadásul a Facebook előnyben részesíti a saját platformjára feltöltött videókat a megosztott pl. YouTube tartalmakkal szemben.


Mi a nehézsége az élő közvetítésnek?

A legfontosabb különbség az élő videó és az előre felvett videó között, hogy nincs hibázási lehetőség. Az élő videót nem tudod megvágni, nincs bakizási opció (legalábbis minimális, amit még megenged a célcsoportod), így alaposan át kell gondolni a tartalmadat. Ahhoz, hogy a felhasználók elkötelezettségét megteremthesd először meg kell értened őket, a kérdéseiket és a fájó pontjaikat, amelyekkel szembesíted őket.

Lényegében tartalomépítés szempontjából ugyanaz az eljárás, mint amikor egy sales marketingszöveget kell írni, vagy egy blogcikket. Minőségi tartalom nélkül ne kezdj bele a liveozásba, mert hamarabb lerombolod a brandedet, mint ahogy elkezdted volna építeni. Hiszen egy videó jóval erősebb megszólítás egy írott cikkhez képest, attól függetlenül, hogy az élő, vagy előre felvett.

A videós tartalomgyártás tanulható, de sok gyakorlást igényel. A kamera érdekes "teremtés", sok ember izgalomba tud jönni tőle, még akkor is, ha csak egyedül van a szobában. Tehát az emberi tényező a legfontosabb momentum, mint kiállás és felkészülés szempontjából is.


Mire van szükséged az élő online közvetítésekhez?

Akár egy okostelefonnal is el tudod indítani az élő live sugárzást, nincs szükség magas befektetésre. Ha te vagy a brand, akkor a tartalom lesz a legfontosabb.

Az élő online közvetítést saját magadnak is megoldhatod

Nézzük az alapokat:

 • kamera: okostelefon, webkamera, vagy magasabb költségvetéssel GoPro, DSLR/MILC kamera
 • állvány: egy polcra is felrakhatod, lényeg, hogy jó szögben legyen és stabilan álljon
 • megvilágítás: a szoba fénye nem lesz elegendő, kiegészítő pl. LED-es fényekre lesz szükséged
 • mikrofon: a minőség megtartása végett ne a telefonod beépített mikrofonját használd
 • online marketing
  • hozz létre egy Facebook eseményt live-hoz, vagy YouTubeon állíts be egy ütemezett élő közvetítést
  • kezdj el kommunikálni a követőid felé: posztolás, e-mail marketing
  • hirdesd meg az eseményt: ezt akkor is meg kell tenned, ha nem szeretnél új követőket, csak a meglévőeket szeretnéd elérni
 • stabil internetkapcsolat: a Facebooknak és a YouTubenak van egy 20 és 30 másodperces késleltetése a stream folyamban, ha megszakadna az adás, de előre kell gondolkoznod
 • aktuális téma és a megfelelő cím kiválasztása

Mire figyelj az élő közvetítés alatt?

A Facebook Live és YouTube Live alapjai mindegyik csatornán ugyanazok, így nem kell külön-külön beszélni róla, csak technikai beállításokban különböznek.

 1. Az indulás első pár percben vetíts ki egy előre elkészített képet, vagy egy videót, hogy bevárd a közönség csatlakozását.
 2. Ha az előbbi pontra nincs lehetőséget, mert pl. mobilról live-ozol, akkor üdvözöld a nézőket és mutasd be, hogy miről fog szólni a videód. Érdemes ugyanúgy pár percet hagyni, hogy megérkezzenek a nézők, így sztorikkal is érdemes készülnöd, hogy addig is fenntartsd a figyelmet. Ne vicceket mesélj, kivéve ha nem vagy jó stand-up komikus. Akár a napokban történő eseményeket is bevonhatod, ha szakmailag összhangba tudod hozni.
 3. Nem kell mindenkinek köszönni, aki belép az élő adásba, hiszen egy offline közösségi térbe érkezve is csoportosan köszönsz mindenkinek.
 4. Nézz a kamerába, ne könyökölj és ne csinálj pótcselekvéseket. Ezért kell előre gyakorolni.
 5. Kezd el az adást, mutasd be az esetleges vendégedet és indulhat a tartalom. Figyelj arra, hogy 5-10 percenként dobj be egy friss mondatod, amire felkapják a fejüket, vagy válts témát. Tartsd fenn a figyelmet, hiszen könnyen elkókadnak a nézők, illetve könnyen kilépnek az élő videókból. Márpedig te azt szeretnéd, hogy végighallgassanak.
 6. Érdemes egy kérdezz-felelek blokkot is betenni a videód végére, vagy akár közben is megválaszolhatod, attól függ, hogy milyen tartalmat adsz elő. A felhasználókkal történő chat interakció ugyanis növeli a Facebook algoritmus bizalmi körét, másrészt a követőidnek is biztosítasz lehetőséget, hogy élőben szóljanak hozzá a témához.
 7. Zárásként foglald össze a beszélgetést, tegyél egy konklúziót. Kérd meg a feliratkozókat, hogy iratkozzanak fel a csatornádra, és ha szolgáltatásról, vagy termékről beszéltél, akkor tegyél egy konverziós ajánlatot is.

Beszélnünk kell a céges élő online közvetítésről is!

Ha nagyban akarsz játszani, vagyis a legnagyobb minőséget és technikai lehetőséget szeretnéd kihozni több kamerával és effektekkel, akkor ahhoz nem érdemes saját felszerelést vásárolnod, mivel sok milliós költségvetésről beszélnénk.

élő online közvetítés profi stúdió felszereléssel a közösségi média csatornákra

Kép forrása: Live stream solutions Atomos SHOGUN 7

Mivel tud többet egy live stream stúdió felépítése:

 • csúcs képminőség, egyedileg szabályozható színbeállításokkal
 • több kameraállás, amelyek változtathatóak és PIP (kép a képben) funkcióval is rendelkeznek
 • több mikrofon és fénytechnika, mind egy vezérlőről beállítható és szabályozható
 • live broadcast eszköz, ami lényegben a kamerák vezérlő egysége (mint pl. a borítóképen)
 • greenbox háttér, akár több kamerára is bármilyen hátteret vetítve egy gombnyomással
 • bármilyen beúszó kép és szöveg megjelenítése mint pl. egy híradó esetében
 • azonnal reagálás az élőzés alatt, akár súgógép segítségével
 • élő adás felvétele és a stream mentése az eszköz memóriájába
 • monitoron nyomon következő multiview nézet, így közvetlen a kapcsolat az összes kamerával
 • és persze szakmai tudással, mind technikai és közösségi marketing részről

Ezeket a pontokat mind tudjuk biztosítani, így ha kedvet kapsz az élő online közvetítéshez és szeretnéd megismerni a szolgáltatásunkat, illetve ajánlatot kérnél, akkor kattints ide és olvasd el az ajánlatunkat.


Mi lehet az élő online közvetítés jövője?

Jelenleg maximum Full HD felbontásban lehet live adást streamelni. Ehhez átlagosan min. 6-8 Mb/s stabil sávszélességre van szükség. A 4G mobilhálózat ennél jóval nagyobb sebességre képes, így szinte bárhol tudsz vezetékes internet nélkül élő videót készíteni. Már megjelent az 5G is, ami idővel azt fogja eredményezni, hogy a sream folyam megnőhet akár Ultra HD felbontásra is. Az 5G magas feltöltési és lehetőségi sebessége egyaránt páratlan technikai lehetőségeket biztosít.

Ehhez párosul majd a VR technológia, vagyis felveszünk egy virtuális szemüveget, ami teret nyit a digitális megoldásoknak. Ebbe az irányba már vannak fejlesztései a Facebooknak is. De itt még nem állunk meg, ugyanis az élő online közvetítések alatt is lesz majd lehetőség a közvetlen vásárlásra. A Facebook Pay bár még itthon nem indult el, de a segítségével Messengeren keresztül is egyszerűvé válik az előre beállított bankkártyás vásárlás. Mindezek nem olyan távoli megoldások, hiszen az alapok már az ajtóban állnak, csupán a szolgáltatások bevezetésének időpontjára kell várnunk.


Konklúzió

Az élő online közvetítések egyre népszerűbbek, hiszen ez a technológia elképesztő képességgel rendelkezik a célzott közönség bevonására és növelésére. Végszóként is fontos megjegyeznem, hogy nem csak maga az élő online közvetítés számít. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget maximálisan kihasználhasd a figyelem növelésére kell összpontosítanod és ehhez kiváló közösségi média marketingre van szükséged.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!