MEGAPIXEL HÁBORÚ,
avagy miért nem elég az okostelefonod kamerája egy profi videóhoz

2021-10-27   Német János   2.690   753   Technológia

Megapixel háború - Okostelefonon és videókamera közötti különbség az üzleti videókhoz

Olvasási idő: 9:22 perc

Sokan úgy gondolják, hogy manapság már egy okostelefon is elég ahhoz, hogy tökéletes minőségű üzleti videót készítsenek. Egy okoseszköz kamerája azonban sosem lesz egyenértékű egy profi videókamera teljesítményével. Ezért is gondoltam, hogy írok erről egy áttekintést.

Az elmúlt évtizedek hatalmas technológiai robbanást hoztak. Korábban talán nem is gondoltuk volna, hogy a fényképezés és a videókészítés ennyire egyszerű feladat is lehet. A digitális fényképezők és az okostelefonok elterjedése azonban megmutatta azt, mennyi mindenre lehet képes egyetlen apró készülék is. Manapság ugyanis már egy telefonnal is rendkívül jó minőségű felvételeket készíthetünk, legyen szó akár fotókról, akár videóanyagokról.

Most bemutatom neked, miért lehet a hétköznapi használatra megfelelő egy okostelefon kamerája, azonban a profi üzleti videókhoz miért nélkülözhetetlenek a drágább, kifejezetten videókészítéssel foglalkozó szakemberek számára tervezett kamerák.


Megapixel háború - A nagy megapixelszám nem minden

A digitális fényképezőgépek és a kamerás mobiltelefonok elterjedése idején igazi marketing-varázsszónak számított a megapixelszám, és az emberek tudatába ivódott egy erős tévhit. Ez nem más, minthogy minél több a megapixel, annál jobb a minőség, és egy készülékkel annál profibb képeket vagy videófelvételeket készíthetünk, minél nagyobb megapixeles kamera található benne. Ez azonban alapvető tévedés.

A megapixelek száma önmagában önmagában csak azt mutatja meg, hogy egy adott eszköz milyen maximális felbontásban tud digitális képet alkotni. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb méretű fotóra van szükségünk, annál fontosabb a megapixelszám.

Nyomdai felhasználásra készülő anyagok esetében például valóban rendelkezik némi jelentőséggel az, hogy egy eszköz milyen megapixelszám produkálására képes a képalkotás során. Egy átlagos felhasználó azonban az általa készített fotókat az esetek többségében nem nyomdai munkára készíti.

Csak telefonján, számítógépén vagy épp televízióján nézi vissza. Fotónyomtatás során maximum A4, esetleg A3 méretre lesz szüksége. Az átlagos esetekben pedig már 2-3 megapixel is elég a jó minőségű eredményhez. Nagyobb méretű anyag, például óriásplakát nyomtatása során van szükség magas megapixelre. Ez azt jelenti, hogy 10-12 megapixel szinte minden feladatra elegendő méret, ahol egy átlagos felhasználónak fotózás terén szüksége lehet.

Tudtad-e, hogy a szemünk felbontása 576 megapixeles? Az emberi szem nem olyan mint egy fényképezőgép, inkább mint valami folyton mozgásban lévő kamera, ami élő képet sugároz, és amiből ráadásul rögtön kettő is van a minél jobb felbontású, térbeli látás kedvéért.
- Roger N. Clark, a digitális képalkotás szakértője, aki meghatározta ezt a számot
Az emberi szem megapixel számának és a videó felbontásának lehetséges kiszámítása

Kép forrása: www.digitalcameraworld.com

Furcsa módon a felbontás valójában nem tartozik az emberi szem erősségei közé. Az olyan területeken, mint a dinamikatartomány és a gyenge fényviszonyok melletti teljesítmény esetében ragyog a szemünk. Például rendkívül gyenge fényviszonyok esetén a szemünk feláldozhatja a színérzékelés módját, hogy maximalizálja fénygyűjtő képességét. Ez az, ami segít a szemünknek még a legszélsőségesebb körülmények között is látni, ahol sok kamerának ez nehézséget okoz. Hamarosan elérjük azt a pontot, amikor az átlag kamerák érzékelői képesek lesznek felülmúlni az emberi szemet.


A videó készítés esetében is számít a megapixel?

Már egy 10 megapixel alatti kamera is képes tökéletes minőségű képet adni ahhoz, hogy 4K felbontású videóanyagot készítsünk. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy néhány olyan neves film, mint a Blade Runner 2049, a Solo: A Star Wars Story és a Trónok harca forgatása során is használtak ARRI Alexa Mini 4K kamerákat, melyek felbontása mindössze 7.5 megapixel. Igen, jól olvastad a számot!

Nem véletlenül, hiszen a felesleges megapixelszám további hátránya, hogy szükségtelenül megterheli a processzort, ami hőproblémákhoz vezet. Abban az esetben ugyanis, ha a cél a 4K videófelvétel, ám az érzékelő megapixelszáma túl nagy, a kamera az alábbi dolgok alapján érheti el a kívánt eredményt.

  • Az egyik megoldás az úgynevezett túlmintavételezés. Ennek lényege, hogy a kamera alapvetően 6-7 vagy akár 8K minőségben rögzíti a felvételt, majd ezt alakítja át a processzorral és szoftverrel 4K-s képpé. Ez jó módja lehet annak, hogy minőségi anyagot kapjunk, azonban a túlmintavételezés ennek érdekében rendkívül megterheli a processzort. Ilyen esetekben ugyanis nagy hő keletkezik, ami bizonyos idő után akár magában a kamerában is károkat okoz. Ezért a gyártók korlátozzák a videófelvételek hosszát, hogy adott üzemi hőmérséklet felett automatikusan kikapcsoljon a kamera.

Ez egyébként igaz arra az esetre is, ha meleg napon forgatunk és túlmelegedés lép fel. Biztosan találkoztál már te is azzal a szituációval amikor véletlen a napon felejtetted az okostelefonodat, amely a hibaüzenet kiírása után szintúgy kikapcsolt.

  • De akadnak olyan eszközök is, melyek ennek elkerülése érdekében úgynevezett pixel-összevonás technikáját alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy egy képponton belül sűrítik össze több képpont információit, így a magas megapixelszámú felvételből egy alacsonyabb megapixelszámú, de ugyanúgy jó minőségű végeredményt kapunk. Ez a módszer azonban szintén megterhelő a processzor számára.

Nem véletlen például, hogy a Sony A7 III kamera 4K videófelvétel során nem tud 30 percnél több anyagot rögzíteni egyszerre. A túlzottan nagy hőtermelés miatt két anyag leforgatása között meg kell várni, amíg az eszköz kihűl, elkerülve ezzel a túlmelegedésből adódó problémákat. Így aki 4K-ban és magas fps szám alatt szeretne videókat készíteni, annak a megfelelő videó kamerát választania.

  • Szemben az olyan kamerákkal, mint például a Sony A7S III, mely mindössze 12 megapixeles, a 4K felbontású és akár 120 fps képkockasebességgel képek tökéletesen éles képet alkotni, melyet a teljes szenzorkeret leolvasásából állít elő. Ezzel a módszerrel korlátlan hosszúságban lehet videót rögzíteni, mert nincs szükség olyan bonyolult matematikai számításokra, mint az előzőekben taglalt technológiáknál.

Az okostelefonokban jelenleg használt, magas megapixelszámok tehát sokkal inkább marketingfogásnak tekinthetők, mintsem valóban szükséges, alapvető funkciónak. A megapixelnél akadnak ugyanis jóval fontosabb dolgok, melyek a tökéletes minőségű videófelvételek szempontjából nélkülözhetetlenek. Ilyen például a bitráta, a szenzorok és az optikák (lencsék) minősége, de maga a videókamera képfeldolgozó szoftverének mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa is döntő jelentőségű.

Példaként azért is említem a fenti két Sony MILC kamerát, mert mindkettővel rendelkezem, így első kézből tudok technikai információkkal szolgálni. Egy mobiltelefonnal készült kép, vagy videófelvétel az adott eszközön vagy monitoron visszanézve jól néz ki, egy valós 4K HDR megjelenítőn azonban már ég és Föld a különbség mondjuk a Sony kameráimhoz képest.

Az okostelefon kamerájának összehasonlítása egy profi videókamerával

Tesztelhetjük az új Sony és iPhone videójának minőségét, de győztesként egyértelműen a kamera fog kijönni.


Miért fontos a bitek száma a képrögzítés során?

A tökéletes képminőség szempontjából fontos az úgynevezett bitráta, mely meghatározza, hogy hány bit halad át egy adott ponton, pixelen keresztül. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a Mbit/s arány, a fényképező vagy kamera annál jobb minőségű kép rögzítésére képes. A magasabb bitráta nagyobb mozgásteret nyújt a digitális utómunka terén is, mert gazdagabb színvilággal rendelkezik.

Éppen ezért egy Sony A7 SIII kamera hiába csak 12 megapixeles felbontással dolgozik, tökéletesen alkalmas a 4K videófelvételek rögzítésére, hiszen mellette 600 Mbit/s bitrátát garantál 10 bites színmélységgel. Ezzel szemben az új iPhone 13 Pro bitrátája a lejobb esetben is 92 Mbit/s, míg a Samsung Galaxy S21 80 Mbit/s.

Érdemes tudni, hogy a YouTube egy 4K HDR felbontásban feltöltött videó esetében maximum 85 Mbit/s minőséget tud megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy hiába is rögzítünk egy videót okostelefonnal jobb minőségben, a platform nem fogja tudni megjeleníteni azt, ráadásul a feltöltés során "butítani" fogja.

De igaz ez például a Netflix, illetve a többi streaming csatornára is, ahol ~15 Mbit/s-ben sugározzák a 4K felbontású filmeket. Érdekességképp a Sony saját streaming szolgáltatása (2021. áprilisában indult) már képes akár a 80 Mbit/s minőségre is, igaz inkább 30-80 Mbps bitrátát garantálnak. Ez azonban csak a legújabb Sony Bravia XR TV-kkel használható.
Visszatérve mindez azt jelenti, hogy az online platformok nem képesek megjeleníteni azt a minőséget és színvilágot, amit a számítógépünkön, TV-nken megfelelő hardverekkel és perifériákkal le tudunk vetíteni.

Jöhet a kérdés, hogy de akkor miért van szükség magas bitrátán forgatni, ha egy online videómegosztó nem képes megjeleníteni? Egyrészt nem csak YouTube, Facebook, Vimeo csatornákra készülnek az üzleti videók és filmek, hiszen ott van a TV reklám és főként a moziban vetített filmek és a Blu-ray filmek piaca is. Oké, valószínűleg kevesen vesznek Blu-ray lemezeket, viszont egy 4K HDR TV-t ma már akár 100.000 Ft-ért is vehetünk. Tehát egy átlag háztartás is megengedheti magának, hogy magas minőségű filmeket nézhessen. Ebből következik az is, hogy a fogyasztóknak egyre inkább elvárása a videó- és hang csúcsminősége.

Visszatérve, egyszerű a matek. Ha egy 600 Mbit/s bitrátás videóból konvertált 85Mb/s YouTube videó szebb képet fog adni, mintha az eredetileg 90 Mbit/s bitrátában lett volna rögzítve. Ez érvényes a nagy felbontásra is, miszerint minél nagyobb a videóforrás felbontása és bitrátája, annál szebb lesz a kisebb felbontásban történő megjelenítés. Az azonban, hogy egy túlzottan magas megapixelszámú mobilkészülékkel rögzítsük videóinkat, a hétköznapi felhasználás szempontjából nézve gyakorlatilag teljesen felesleges. Ennek a miértjét kifejtem a következő blokkban.


Miért számít a szenzorméret?

De a megapixelek számánál jóval fontosabb a képérzékelő szenzor fizikai mérete. És hogy miért? Azért, mert a képérzékelő szenzor alakítja át a fénysugarakat olyan digitális információvá, melyből végül a pixelekből álló végső kép lesz. Minél nagyobb méretű a szenzor, annál jobb minőségű a kép, hiszen a nagyméretű szenzorok rendkívül sok fényt tudnak befogadni.

Ennek köszönhetően olyan, gyengébb fényviszonyok közt is megállják a helyüket, ahol egy kompakt gép, vagy épp egy felsőkategóriás mobiltelefon kamerája már egészen biztos, hogy elvérzik.

A kamerák szenzorainak méretei közti különbség jól szemlélteti, hogy szemmel láthatóan fizikailag is eltérőek.

A kép megfelelően szemlélteti a kamerák szenzorainak méretei közti különbséget egy okostelefon, egy GoPro és egy nagy formátumú RED, vagy Sony kamerákhoz képest.

Ha például egy 20, 50 vagy akár 100 megapixeles kamerával elkattintott fotó esetén az összes fény egy apró szenzorba fut, a végeredmény röviden homályos és pixeles lesz. Nem véletlen, hogy az úgynevezett 35 mm-es szenzorral rendelkező full-frame gépek drágák. Egy ilyen szenzor beépítése így már alapvetően a méret miatt lehetetlen lenne egy olyan, kis eszközbe, mint egy mobiltelefon. Gyakorlatilag ugyanis képtelenség lenne megoldani azt, hogy a mobilkészüléket egy ilyen méretű szenzorral továbbra is rendeltetésszerűen használjuk. Nem véletlen tehát az, hogy a profi felhasználásra tervezett videó eszközök váza nagyobb, és ezek a kamerák jóval nehezebbek is egy alapvetően más funkcióval rendelkező okoseszközhöz képest.

Az okostelefonok gyártói persze különböző trükkökkel igyekeznek elérni azt, hogy kisebb szenzormérettel is jó eredményt lehessen produkálni. Azonban ezek általában olyan megoldások, melyek bármennyire is modernek, kevésbé jó minőségű képet eredményeznek a kifejezetten fotózásra vagy videózásra tervezett eszközökhöz képest. Olyanokat, melyekkel utómunka szempontjából semmiképp sem lehet úgy dolgozni, mint egy profi, nagyobb szenzoros eszközzel készült videóval.

De hasonló a helyzet az optikák esetében is. Elég csak megnéznünk azt, hogy a különböző méretű és különböző gyújtótávolságban használható optikák mekkorák, illetve mennyibe kerülnek a videókészítésre alkalmas, full-frame MILC kamerákhoz. Míg egy profi optika ára 500.000 Ft-nál kezdődik, addig ez jobb esetben egy prémium kategóriás okostelefon ára. Utóbbi esetben nem az okostelefon kamerája kerül ennyibe, hanem az egész eszköz, ami végeredményben egy telefonálásra alkalmas készülék felturbózva.


A legjobb okostelefon sem tekinthető munkaeszköznek

Tény, hogy a legjobb telefonok automata módban is nagyon jól feljavítják a kép minőségét. Így egy átlag felhasználónak nincs más dolga, mint lenyomnia a gombot, és máris akár jobb minőségű képet tud készíteni, mint egy régi 100-200.000 Ft-os DSLR géppel.

Ha gyors és egyszerű megoldásra van szükséged, akkor jó megoldást jelent a legújabb okostelefonok kamerája. Ha a családomat, vagy egy kirándulást fotózok, akkor egyértelműen én is az okostelefonomat használom. Ilyen módon ugyanis nem kell feleslegesen időt töltenem egy profi kamera beállításával. Másrészt az sem utolsó szempont, hogy nem kell magammal cipelni sehova a felszerelésemet, hisz a telefon egész biztos, hogy mindig ott lapul a zsebemben.

Összességében tehát azt mondom, hogy egy jó minőségű kamerával rendelkező okostelefon a hétköznapi céloknak tökéletesen megfelel. Ettől függetlenül munkaeszköznek semmiképp sem tekinthető, és sosem fog olyan paraméterekkel rendelkezni, melyek alkalmassá tennék az üzleti videók készítéséhez, vagy éppen filmekhez szükséges munkálatok elvégzéséhez.

Egyrészt azért nem, mert technikai szempontból képtelenség egy ekkora méretű készülékbe egy professzionális célokra alkalmas szenzort és optikát beépíteni. Ami nem meglepő, hiszen, míg az okostelefon esetében a képkészítés és a videófelvétel lehetősége csupán egy kényelmi funkció, addig egy dedikált videókamerát kifejezetten arra terveznek, hogy profi minőségű fotókat és videófelvételeket készíthessünk vele.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!