Lesd meg a konkurensed a Facebookon,
avagy a Facebook Hirdetéstár használata

2020-06-11   Német János   5.224   1.306   Facebook, Instagram, Marketing eszközök

A Facebook Hirdetéstár és a konkurencia

Olvasási idő: 2:18+ perc

Az ingyenes Facebook Hirdetéstár segítséget nyújt azoknak a vállalkozásoknak, akik szeretnék ellenőrizni a "konkurenseiket", pontosabban azok Facebook hirdetéseit. Az alapvető problémával minden nap szembesülünk, miszerint, vajon hogyan tudhatom meg, hogy adott célcsoportra ki és mit hirdethet.

A Google Ads esetében manuálisan kell keresnünk kulcsszavakat, amelyekre megkapjuk a fizetett hirdetéseket, illetve a természetes, organikus találatokat. Ámde, ha nem jelenik meg hirdetés, vagy nincs ott az a cég, akit szerettünk volna megvizsgálni, nem jelenti azt, hogy nem hirdet rá. Lehet, hogy lemerült az egyenleg, vagy akkora a harc a kulcsszóra, hogy nem hatékony a hirdető és emiatt nem tudott első négy találat közé bejutni. Ezek kívül még számtalan oka lehet, vagyis nem tudsz hatékonyan lenni.

A Facebook azonban a kezedbe adja a megoldást a Facebook Hirdetéstár eszközével, hogy az összes Facebook oldalt, illetve hirdetőt ellenőrizhesd. Ez a lehetőség egy ideig megtalálható volt minden üzleti oldal bal oldali menüjének legalsó "Adatok és hirdetések" menüpontjában. Azonban ez 2019. végén lekerült a palettáról és már csak a hirdetéstárban érhető el. Ami jobb is, mert egy helyen lehet korlátlanul oldalakat ellenőrizni.


A Facebook Hirdetéstárnak erős korlátai vannak

  • Csak az Aktív hirdetéseket láthatod. Tehát az adott pillanatban csekkolt és futó hirdetéseket lehet megtekinteni.
  • Semmilyen beállítás sincs megadva, mint egy nagy érték pl. a célcsoport, vagy a technikai információk. Még szerencse, különben sokan egymást másolnák, és nem lenne értelme a hirdetések használatának, ha nincs védelem.
  • Csak a kreatívot (videó, kép) és szöveget látod, illetve ha tovább kattintasz, akkor az adott hirdető landing oldalára is elnavigálhatsz.

Lényegében konklúziót nem tudsz levonni belőle. Viszont arra jó, hogy egy aktív kampányidőszakban pl.: Black Friday napokon, meg tudd nézni, hogy adott Facebook oldalak mit hirdetnek és milyen landing oldalt használnak. Fontos, hogy sose másolj, de ötleteket elleshetsz.


Politikai tartalmú Facebook hirdetők ellenőrzése

A társadalmi kérdésekről, választásokról vagy politikáról szóló összes hirdetés adatait megtalálod a Hirdetéstárban egy külön menüpontban. Ugyanis 2019. március óta a Facebook átláthatóbbá, fehérebbé tette a hirdetőket, akik ebbe a kategóriába tartoznak. Vagyis nem csak az aktív, de az inaktív, illetve az összes hirdetéseiket visszamenőleg meg tudjuk nézni, vagy akár azt is, hogy mennyit költöttek, hány felhasználót értek el (férfi-nő, életkor) és milyen földrajzi régiókban. Emellett részletesebb szűrőt és több információt is kapunk az adott Facebook hirdetőről. Az ilyen jellegű hirdetéseket, a Facebook hét évig megőrzi.

Ezt még tovább lehet fokozni, ugyanis a Facebook hirdetéstár-jelentés eszköztárában összesítve is látható az összes fenti kategóriába tartozó hirdető. Ebből kiderül, hogy az elmúlt 1 évben pl. "Magyarország Kormánya" oldal 126.217.448 Ft-ot költött, amivel egyértelmű, hogy új és több széles közönséget szólított meg. Vagy pl. az "Index.hu" 317.981 Ft-ot költött tavaly óta, amiből pedig az derül ki, hogy legfelkapottabb cikkeiket hirdették a követőik számára.


Hogyan használd a Facebook Hirdetéstár eszközt

Készítettem egy videót, amiben láthatod, hogy tényleg nagyon egyszerű a használata és gyorsan tudunk információkat kinyerni.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!