Felejtsd el a jól bevált marketing formulákat.
Így hirdess és kommunikálj hatékonyan a Z generációs célközönség számára!

2022-08-31   Német János   607   188   YouTube, Instagram, TikTok, Videó marketing

Így hirdess hatékonyan a Z generációs célközönség számára

Olvasási idő: 7 perc

Az elmúlt két évtized technológiai fejlődése teljes mértékben megváltoztatta a médiafogyasztási szokásokat. Gyakran halljuk, hogy napjainkban a fiatalok már okostelefonnal a kezükben születnek, az internet használatát pedig az anyatejjel szívják magukba. Magasfokú tájékozottságuknak köszönhetően pedig meglehetősen kritikusak, például az olyan marketingstratégiákkal szemben is, melyek korábban hatékonyan működtek.

De mit tehetnek azok a marketingesek, akik szeretnék hatékonyan megszólítani a Z generáció tagjait? Valóban lehetetlen lenne tökéletes stratégiát alkotni a fiatal felnőttek számára? Ebben a cikkben megmutatom, hogy miként jelenthet hatékony megoldást a videómarketing.


Felgyorsult világ, változó igények: így él a Z generáció

Az elmúlt időszakban rengeteg általános kutatás született azzal kapcsolatban, hogy milyen is a Z generációs fiatalok jelleme, hogyan viszonyulnak az őket körülvevő világhoz. - A Z generáció csoportjának meghatározásához az 1990-es évek közepét és végét használják a születési év kezdeteként, a 2010-es évek elejét pedig a születési évek végének. - A szakértők szerint az egyik legfontosabb szempont a fiatal felnőttek énközpontúsága. A Z generáció tagjai már sokkal tudatosabban építik fel identitásukat a korábbi generációkhoz képest, és sokkal fontosabb számukra, hogy kitűnjenek a tömegből.

A média azonban az ő életükre is nagy hatást gyakorol, egyszerűen csak más formában, mint a korábbi generációkra. Míg néhány évtizeddel korábban mindennapjainkat a televízió és a nyomtatott újságok határozták meg, addig mára a helyzet meglehetősen megváltozott. Az okoseszközök megjelenése felgyorsította a digitalizációs folyamatot, napjaink fiatal felnőttjei pedig már egy olyan világban nőttek fel, ahol természetesnek számít, hogy a világ épp akkora, mint egy okostelefon, és bármilyen információ néhány kattintással elérhető.

Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy a Z generáció tagjai jóval gyorsabb életet élnek, mindent akarnak és lehetőleg azonnal. Ha pedig nem kaphatnak meg valamit, egyszerűen tovább állnak, és megszerzik azt máshol, hiszen a lehetőségek tárháza manapság szinte kimeríthetetlen. Konkurens cégek hadai versengenek azért, hogy kiszolgálják a fizetőképes rétegeket, éppen ezért egyre nagyobb a harc azért, hogy a cégek a fiatal felnőttek kegyeibe férkőzhessenek.


Növekvő információs zaj: egyre nagyobb a kreativitás jelentősége

A Z generációt csak kreatív videókkal és marketingel lehet megfogni

A digitalizációnak, a közösségi média pörgésének és az ebből fakadó információs zajnak köszönhetően a Z generáció figyelme általánosságban jóval szétszórtabbnak mondható, mint a korábbi generációké. Ez nem meglepő, hiszen az emberi agy nem ennyi impulzus befogadására lett kitalálta, mint amennyi tartalmat végig tud valaki pörgetni egy nap alatt.

Bizonyos kutatások szerint a fiatalok legfeljebb 8 másodperc alatt hoznak döntést azzal kapcsolatban, hogy egy adott tartalom érdekli-e őket vagy sem, érdemes-e tovább olvasni vagy nézni azt, vagy sem. De bizonyos tartalmak esetén a döntéshozatali időtartam lecsökkenhet 1 másodpercre is, ami már egy brutálisan gyors válasz a látottakra. Ez azt jelenti, hogy tényleg nehéz feladat lekötni őket, és egy egyszerű, írott anyag kevésbé fog jól működni esetükben, mint például egy audiovizuális ingerekkel és gyors vágóképekkel operáló videóesszé.

Nem csoda tehát, hogy az online marketingesek szempontjából is egyre népszerűbbnek számítanak az olyan platformok, mint az Instagram és a TikTok. Utóbbi például rövid videók formájában teszi lehetővé, hogy megmutassuk magunkat a világnak. A pár másodperces anyagok rengeteg lehetőséget kínálnak a cégek számára, azonban fontos azonban megjegyeznünk, hogy a forma önmagában még nem elég.

Annak érdekében, hogy a hirdetéseink működőképesek legyenek, megfelelő minőségű tartalommal kell azt megtöltenünk. Egy rövid videó ugyanis önmagában még nem feltétlenül kelti fel a TikTokozó fiatalok figyelmét. A siker kulcsa, hogy max. 8 másodperc alatt képesek legyünk valami olyat mutatni, amivel méltók vagyunk arra, hogy a célközönség a hírfolyamát görgetve pár pillanatra megálljon és befogadja az általunk kommunikálni kívánt üzenetet.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a Z generáció médiafogyasztási szokásaiból adódóan sokan a rövid és frappáns TikTok és Instagram hirdetésekben látják a legnagyobb lehetőséget, azonban ezek a megoldások sokszor továbbra is csak ablakon kidobott százezreket, milliókat jelentenek.

Ennek oka a fentebb már említett, hatalmas reklámzaj, amit a legtöbb fiatal felnőtt próbál az elviselhető minimumra csökkenteni, ebből adódóan pedig többek közt hirdetésblokkolókat használ. A mesterkélt reklámok helyett tehát sokkal jobb megoldást jelent tehát, ha a Z-generációs célközönségünket egyedibb szemlélettel próbáljuk meg elérni, és üzenetünket nem egyszerű reklámok, hanem értékes, informatív és szórakoztató tartalom formájában juttatjuk el hozzájuk.


A Z-generáció médiafogyasztási szokásai: miért annyira menők az influencerek?

A Z-generáció mindennapjaiban már nem televíziós szereplőkhöz, sokkal inkább a közösségi médiában népszerű influencerekhez igazodik, akikben jobban bíznak és hallgatnak rájuk. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az individualista világszemlélet miatt a Z generáció számára a tartalomfogyasztás szempontjából egyre inkább fontosabb a személyes, hiteles hangvétel. Az influencerek pedig általában a célközönséggel egykorú, hasonló életstílust és életfelfogást képviselő figurák, akik jóval közelebb állnak a Z generáció gondolkodásmódjához, mint a harmincas-negyvenes korosztály reklámszakemberei.

Az influencer marketing legnagyobb előnye, hogy élményközpontú megoldást kínál. Egy videó üzenete rövid, tömör, de mégis szórakoztató és autentikus is egyben. Ez egyszerűen hangzik, azonban gyakorlatban már jóval bonyolultabb feladat lehet. Éppen ezért, ha kampányunkkal a fiatal felnőtteket szeretnénk megcélozni, érdemes időt szánni az olyan platformok megfigyelésére, mint a TikTok vagy az Instagram, ezáltal könnyebb lehet megérteni a Z generáció tartalomfogyasztási szokásait, és azt, miért is annyira népszerű köreikben az influencer marketing.


Ha fiatal felnőttek, akkor csak a videómarketing jöhet szóba

A Z generációt csak videómarketing és videós tartalmakkal tudod elérni

A fentebb leírtak summázásaként elmondható, hogy a Z-generációs célközönség számára a legjobb hirdetései megoldást a videómarketing jelenti. A rövid, találékony videók képesek az óriási reklámzajban is felkelteni (és fenntartani) a reklámokkal szemben rendkívül kritikus fiatal felnőttek figyelmét. Persze csak abban az esetben, ha néhány dologra odafigyelünk.

Egyrészt fontos, hogy a célközönséget sokkal inkább partnerként kezeljük, mintsem fogyasztóként. A Z generáció ugyanis egyáltalán nem szereti, ha arctalan tömegként kezelik, és rendkívül fontos számra az őszinte, személyre szabott, emberközeli kommunikáció.

Másrészt a videós tartalmak szempontjából rendkívül nagy jelentőséggel bír a kreativitás. A televízió aranykorából ismert reklámblokkoknak már rég leáldozott, a direkt hirdetések helyét pedig az elmúlt évtizedben átvették az informatív és szórakoztató tartalomba ágyazott reklámok. Éppen ezért fontos, hogy a tartalomkészítés során kilépjünk a komfortzónából és megtanuljunk a célközönség fejével gondolkodni.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni a minőségről sem. Míg egy-két évtizeddel korábban videómarketing néven elég lehetett egy rossz minőségben, telefonnal rögzített vlogvideót vagy reklámfilmet feltöltenünk, addig mára – főként a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően – előtérbe került a minőség. A gyenge minőségű, házilag "eszkábált" videós tartalmak mára kimentek a divatból, az ezekkel operáló vállalkozásokat pedig már senki sem veszi komolyan, rosszabb esetben pedig az ilyen jellegű tartalmak egyenesen elriasztják a célközönséget.


A marketing stratégia hiánya végzetes ballépés lehet

Csakis bullshitmentes marketing lehet a megfelelő út a Z generációhoz

A Z generáció médiafogyasztási szokásainak megértéséhez persze nem feltétlenül kell rakétatudósnak lenni. A fiatal felnőttek is emberek, és habár az egyre inkább digitalizálódó világnak köszönhetően kissé másképp gondolkodnak, egyáltalán nem lehetetlen elérni őket.

A siker érdekében azonban fontos, hogy jól megtervezett stratégia nélkül ne vágjunk bele egy kampány felépítésébe. A "csak úgy posztolunk valamit" elv ugyanis ebben a hatalmas információáradatban már nem működik. A nem megfelelően átgondolt és felépített tartalom elveszik a zajban és az eszközök algoritmusai is eltemetik a felhasználók elől, hiszen érzékelik, hogy nem elég felkapott. A marketingeseknek tehát a hatékony munka érdekében nagyon jól kell ismerniük a célközönséget, és ötletes, emberközelibb stratégiát kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy hatékonyan meg is tudják szólítani őket.


Hogyan hirdess és kommunikálj hatékonyan a Z generáció számára?

Végezetül az alábbi 4 tippem segíteni fog abban, hogy te is belevághass a főként fiatal felnőttekből álló célközönség meghódításába.

  1. Koncentrálj a kreatív, lehengerlő vizuális tartalmakra: A Z-generációs közönség 81 százaléka a legtöbb időt a YouTube és az Instagram felületén tölti, valamint már most nagy népszerűségre tett szert a TikTok. Ezek a felületek tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy rövid és frappáns videók formájában érhesd el célközönségedet.
  2. Ne riadj vissza az interaktív tartalmaktól: A közösségi média reklámzajában rendkívül könnyű elveszni, így fontos, az általad előállított tartalmak cselekvésre ösztönözzék a célközönséget. A Z-generáció számára fontos az individualizmus és a véleménynyilvánítás lehetősége, így a legtöbben imádják az interaktív tartalmakat. A kommentelés és a szavazás lehetőségét, valamint azt, ha aktivitásukkal valamilyen formában befolyásolhatják egy kampány menetét.
  3. Aki kimarad, az lemarad: A Z generációs életérzés része az úgynevezett FOMO, azaz a Fear of Missing Out. Magyarul: félelem attól, hogy lemaradunk valamiről, vagy kimaradunk valamiből. És való igaz, aki kimarad, az lemarad! Erre építenek az olyan kampányok, melyek középpontjában a rövid idő után eltűnő, például az Instagram sztorikban megjelenő tartalmak állnak. Egy rövid, exkluzív, fél nap után eltűnő videó például tökéletes módja lehet annak, hogy követőidben felébreszd az interakcióra, vásárlásra való vágyat.
  4. Őszinteség és átláthatóság, a legfontosabb értékek: A transzparencia és az őszinte, emberközeli kommunikáció a Z generáció tagjai számára jóval fontosabb, mint korábban valaha. A fiatal felnőttek szinte rögtön kiszúrják azt, ha hangzatos marketing bullshit segítségével próbálsz rájuk sózni valamit, és egyáltalán nem kedvelik azt. Éppen ezért fontos, hogy a nagy szavak helyett inkább az egyenes, laza és szórakoztató kommunikációt válaszd, ha pedig teheted, állj ki nyíltan az olyan értékek mellett, melyek számodra és élközönséged számára egyaránt fontosak, ez ugyanis olyan kapcsolódási pont lehet, mely tovább fokozza az elköteleződést.

Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!