Így gondolkozz, mielőtt filmforgatásba kezdesz

2020-03-08   Német János   2.736   766   YouTube, Facebook, Instagram, Videó marketing, Online videó, Film

A videó gyártás, filmgyártás egyszerű és összetett folyamata

Olvasási idő: 5:22 perc

Az nem kérdés, hogy sok cég szeretne videót készíteni, vagy gyártatni, de nem tudják, hogy hogyan kezdjenek neki. Pedig ha nem gondolkozunk nagyban, csak induláshoz mondjuk Facebookra, Instára szeretnénk kisebb videókat feltölteni, akkor csak át kellene kicsit gondolni az ötletet és használni az okostelefont. Nyilván ez csak kezdő szinten tud működni, hiszen egy filmes kamerát nem fogunk tudni soha lecserélni semmilyen okoskütyüre. Viszont most nem is ez lesz a téma, mert összeszedtem a profi videó gyártás folyamatát.

Általában a költség szokott problémát okozni, hiszen egy komolyabb cégbemutató, vagy reklámfilm gyártásához rengeteg szálnak kell együttműködnie. De, hogy ne beszéljek mellé, vegyük sorba, mire is van szükség és miért kerül a végén annyiba az a fránya videó. Nem véletlen, hogy a részletes ajánlatkérési oldalunkon első körben 20 kérdést teszünk fel, ami ráadásul nem is teljesen átfogó, csupán indító információkat biztosít. Ülj le egy kávé mellé és gondold át mire használnád a videókat. Ezután kezdj el egyenként elmélyülni a videó gyártásának fázisaiban.


A videó gyártásának egyszerű menete

  1. Előkészület: Ki a célcsoportod, miről szeretnél beszélni, mit szeretnél bemutatni.
  2. Forgatókönyv: Bármilyen kicsi is a videó, szükséges lesz legalább az alap koncepció összeállítására.
  3. Forgatás: Technikai felszerelés, helyszín, szereplők, kellékek
  4. Utómunka: Össze kell vágni a videót.

Oké, a fentiek alapján azt gondolhatnád, ez talán nem is olyan nehéz, mert könnyen össze lehet dobni egy kisfilmet. Ennek megcáfolására bontottam ki alább részletesebben, mert ugye "az ördög a részletekben rejlik".


A videó gyártásának összetett menete

1. Gyártási stratégia
Elsőként meg kell határozni a videó kategóriáját pl.: termékbemutató videó, oktató videó és annak pontjain kell elindulni. De végeredményben előkészületről van szó, ami arra is rámutat, hogy a kész videónkat milyen felülete(ke)n szeretnénk megjelentetni és marketingezni. Ha azt gondolnád ez a legegyszerűbb része, elszomorítalak, mert néha az is problémát szokott jelenteni, hogy nem tud elegendő információt biztosítani az megbízó.

2. Forgatóköny
Ki fogja megírni, hogy ki, mikor és mit csinál, illetve a kamera és a zene hogyan áll össze, mindezeket jelenetenként összeírva. Lehetsz a legnagyobb színész, akkor is szükség lesz iránymutatásokra, mert csak káosz lesz az egész forgatás. Viszont ha előre át van minden gondolva és leírva, akkor a forgatásra már mindenki felkészülve érkezik és nem lesz meglepetés.

3. Szövegírás
A szereplőknek előre meg kell írni a szöveget, amiben lehet akár spontaneitás is, de elengedhetetlen. Ha te bárhol bármit el tudsz adni, akkor is le kell írni a szöveget, amit a megfelelő személy is átolvas és kijavít.

4. Rendező
Ha reklámfilmben gondolkozol, akkor kell majd egy személy, aki az egész forgatást átkarolja. Kisebb forgatás esetében esetleg az operatőr és rendező lehet egy személy is, ha az illetőnek van elég tapasztalata.

5. Szereplők, statiszták
Ki fog szerepelni a videóban, ismert személy, színész, munkatárs, ügyvezető? Hát igen, itt akár nagy költség is várható, mert ha te Bruce Willist szeretnéd, aki most a HELL reklámarca, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. De ha csak egy-két magyar színészt szeretnél sem lesz olcsó a történt. Márpedig ha olyan ember áll a kamera elé, akivel nem tud azonosulni a néző, akkor már az egész videó nem ér semmit. Ezért se mindegy, hogy ki fog szerepelni és kell-e statiszta, így ezen nem tudsz spórolni.

6. Helyszín
Egy, vagy több helyszínen fog játszódni, illetve nappal és/vagy este. A forgatásra és egy-egy jelenetre be kell állni a csapatnak és a technikának, ha ezt költöztetni kell, ráadásul több helyszínen, akkor a logisztikai folyamatokat is meg kell tervezni. Az esti forgatással pedig még több fénytechnikára és egyéb megoldásokra lesz szükség. Ezen felül már az előkészítés folyamatában ki kell választani és meg kell látogatni a helyszínt, nappal és este is. Képeket kell készíteni pl.: a nap mikor hova süt, van-e tömeg, egyéb hátráltató tényező van-e, engedélyköteles-e az ottani forgatás. Vagyis minden információt be kell gyűjteni és még jóval forgatás előtt el kell intézni.

7. Felszerelés
Kameratechnika, hangtechnika, fénytechnika, drón, greenbox stb. és akkor még nagyon röviden, tömbösítve írtam le a technikai felszereléseket. Át kell gondolni, hogy mivel rendelkezik a csapat és mi az amit esetleg bérelni kell. Ha te magad szeretnéd bérelni, akkor bizony még szakértő kezek is kellenek hozzá.

8. Sminkes
Tegyük fel, hogy fodrászra nincs szükség, de alap sminkre még férfiak esetében is szükség lesz. Viszont ha nőként magad meg tudod oldani és esetleg segíteni a többi szereplőnek, akkor van esély rá, hogy ezt megspórold. Kérdés, hogy a videófelvételen a sminked jó lesz-e, mert egy videós smink másképp készül, mint egy utcai. De az sem mindegy, hogy nappai, vagy éjszakai a forgatás és milyenek a fényviszonyok.

9. Zene, hang
A zenét hangmérnök fogja-e elkészíteni, lesz-e benne ének, szinkron, narráció. A zenét egy csapat megkomponálja, vagy vásárolt zene fog a videó alatt futni, esetleg egy rádióban játszott zeneszám lesz a befutó. Utóbbi esetben Artisjus díjat is kell fizetni, még akkor is, ha csak pár másodperc lesz belőle felhasználva.

10. Kellékek
Kell-e bérelni pl.: autót, ruhát, egyéb felszerelést, stúdióba bútorokat. Ki állítja össze a pontos kelléklistát, van-e megfelelő ruha, vagy varrni kell. "Ohh, hát széket, meg asztalt tudunk hozni...", aztán kiderül, hogy nem is illenek bele a koncepcióba. Ne vedd félválról ezt, ami szerinted apró feladat, mert már egy fontos kellék hiánya lehet a forgatáson akadályozó tényező.

11. Kiegészítő, váratlan költségek
Még egynapos forgatásnál is kell enni-inni, de ha többnapos, akkor a szállás, utazás is emelni fogja a forgatás költségeit. De mi van akkor, ha a forgatáshoz bérelt autóban kifogy a benzin, elszakad a ruha és még számos teljesen életszerű esetet lehetne sorolni. Ezen költségeket pl.: +5%-al már bele kell kalkulálni előre.

12. Utómunka
Hang és videó vágása, effektek használata, 2D-3D grafika és modellezés, retusálás. Ahogy a technikai felszerelést, ezt is tömören írtan össze, mert minden részletre figyelni kell és valamikor munka közben is jönnek a kérdések. Egy biztos, ez fogja a legtöbb időt elvinni és még az is lehet, hogy a legtöbb pénzt. Főleg, ha több mindenre nem figyeltetek oda a forgatásnál, akkor a sok utómunka nem kis feladat lesz.

13. Marketing
Ha azt szeretnéd, hogy biztosan célba érjen, akkor önmagában a videó nem fogja megosztani és terjeszteni saját magát, bármennyire is jó. Márpedig neked is az a célod, hogy minél nagyobb és releváns tömeghez eljusson, ne csak a haverok és ismerőseik osszák meg. Ha viszont még a gyártás előtt szakértő kezekbe adod, több videót fogtok forgatni, mint amit terveztél, hogy a sales funneled (értékesítési tölcsér) minden pontján legyenek videóid.


Ahogy láthatod, ha nem az olcsó, "jó van az úgy" videóban gondolkozol, bizony nem lesz egyszerű menet már az előkészítés folyamata sem. Ne a költségre tedd a hangsúlyt, mert biztosan lesznek olyan részek, ahol lehet faragni, viszont ha nem áll össze az egész forgatási terv, akkor lehet bármekkora ötleted, a végeredmény csak kidobott pénz lesz.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!