preloader

Hogyan segít a hőtérképes mérés a weboldalad forgalmának növelésében

2021-02-04   Német János   1.275   408   Videó marketing, Eszközök

Az online statisztika fontos eszköze a weboldal hőtérképes elemzése

Olvasási idő: 4:22 perc

Egy üzleti honlap esetén a legfontosabb a felhasználóbarát, intuitív arculat készítése. Ahhoz azonban, hogy megismerd célközönséged igényeit, adatokra lesz szükséged, tehát mérned kell az oldaladon mutatott tevékenységüket.

Ez manapság már egyszerű feladat, és rengeteg könnyen elérhető, ingyenesen használható alkalmazást is elérhetsz erre a célra. Az olyan megoldások például, mint a Google Analytics, megmutatják azt, a látogatók mennyi időt töltenek a honlapodon, mik a legnépszerűbb tartalmak, vagy hol kattintottak a kilépésre.

Arról azonban, hogy pontosan mit csinálnak, hova görgetnek és mire kattintanak, ezek a megoldások nem tudnak információt adni. Pedig a felhasználói viselkedés tanulmányozásával rengeteg értékes tapasztalathoz juthatsz, melyet weboldalad és vállalkozásod fejlesztésére fordíthatsz.

Ha Te is szeretnéd tudni, mit csináltak a felhasználók az oldaladon, a hőtérképes mérés segít fényt deríteni erre. És hogy hogyan? Most megmutatom Neked!


Mi az a hőtérkép?

Ahhoz, hogy megértsük a hőtérkép működését, a legegyszerűbb elképzelnünk egy olyan fedőréteget, melyet ráhúzhatunk honlapunk felületére. Ez a réteg hideg és meleg színek segítségével képes jelezni azt, hol, milyen mértékű aktivitás történt az oldalon.

A hőtérkép követi az egér minden mozgását, a kattintástól kezdve az egér húzásáig, vagyis hogy milyen területet jár be. Ez az analitikai megoldás tehát segít megismerni oldalunk felhasználóinak szokásait. De mire is jó ez nekünk egész pontosan? A válasz egyszerű: ilyen módon megismerhetjük azt, mennyire hatékony a honlap felépítése, és mik azok az apróbb vagy nagyobb hibák, melyek akadályozhatják a konverzió létrejöttét.

Ezek az információk pedig rendkívül hasznosak lehetnek abban az esetben, ha weboldalunkat a nagyobb látogatószám vagy a hatékonyabb konverzió érdekében szeretnénk fejleszteni, a felhasználók számára pedig barátságosabbá és vonzóbbá tenni.


A hőtérképes elemzés előnyei

Elsőre talán nem is gondolnád, mennyi mindent képes elárulni az, hogy az oldaladra kattintó látogatók merre mozgatják a kurzorukat a monitoron. Pedig a hőtérkép használatának segítségével rengeteg hasznos dolgot tudhatsz meg.

Fény derülhet például arra, ha egy fontos oldalelem vagy menüpont nem megfelelően működik. Kiderülhet, hogy az általad használt CTA gombok nem elég láthatóak, vagy pozicionálásuk nem megfelelő. Ezek a tapasztalatok pedig egytől egyig segítenek abban, hogy hatékonyan javítsd a felhasználói élményt.


Milyen weboldalakon érdemes alkalmazni a hőtérképes elemzést?

A hőtérképes elemzés minden üzleti oldal esetében hasznos analitikai eszköz, legyen szó akár webshopról, akár egyszerű céges weboldalról. Ahhoz azonban, hogy valóban használható adatokat kapjunk általa, érdemes tudatosan, honlapod üzleti szempontból fontos részein alkalmaznod.

Ilyen lehet egy adott termék, vagy szolgáltatás landing oldala, ezek ugyanis fő belépési helyként szolgálnak. Ezekről a pontokról hatékonyan feltérképezhető az, hogy a felhasználók mire kattintanak először az oldaladra tévedve, milyen viselkedési sémát mutatnak, mielőtt egy adott menüpontra vagy épp CTA-ra kattintanának.

Érdemes lehet hasonlóan eljárnod a legjobban teljesítő aloldalakkal is, hiszen az itt mutatott aktivitás segítségével feltérképezheted azt, ezeket miért kedvelik jobban a felhasználók, mint honlapod többi részét. És hasonló a helyzet az alulteljesítő oldalakkal is, hiszen ezekben az esetekben a hőtérképes analízis megmutathatja, mit is kellene változtatnod annak érdekében, hogy javuljon a felhasználói élmény.


Hogyan végezhetsz hőtérképes analízist?

A hőtérképes vizsgálathoz a legjobb szoftver a Hotjar

Kép forrása: hotjar.com - Egy weboldal vizsgálata hőtérképes elemzéssel

Ahhoz, hogy a hőtérképes elemzést elvégezd, ma már több, ismert szoftver is a rendelkezésedre áll. Ezek közül az egyik legismertebb és leghatékonyabb a Hotjar, melyet saját weboldaladba Te is egyszerűen beépíthetsz.

A Hotjar az egyszerű hőtérkép mellett rengeteg hasznos funkcióval segít az analitikai szempontból hasznos adatok begyűjtésében. Használatával megtudhatod, hogy az aloldalad melyik pontjára kattintottak a legtöbben, milyen mélységben görgettek le az oldalon, vagy egy űrlap kitöltése során mely elemnél, vagy a vásárlási folyamat mely részénél morzsolódnak le a legtöbben.

A program a felhasználói egérmozgásból pedig videót is tud készíteni. Minden egyes látogató tevékenysége visszanézhető, onnantól kezdve, hogy belépett az oldalra, egészen odáig, amíg bezárta azt. Így pontosan láthatod, látogatóid mivel töltötték azt az időt, míg weboldaladon tartózkodtak. Már csak időt kell rá szánnod, hogy nagy forgalom esetén megnézz akár több száz videót és kielemezd őket. Ez a funkció különösen a használhatósági hibák, az UX design gyengeségeinek kiszűrésében lehet segítségedre.

De a jobb eredmény érdekében látogatóidat akár be is vonhatod a kutatásba. A Hotjar kifejezetten a használhatóságot célzó közvélemény-kutatásra alkalmas űrlapot is tartalmaz. Sőt, egy nagyon hasznos funkció lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók honlapod bizonyos szekcióihoz megjegyzést írjanak. Ilyen módon rengeteg információhoz juthatsz hozzá az átláthatóságot és felhasználhatóságot illetően.

A Hotjar az egyik legjobb hőtérképes analitikai eszköz abban az esetben, ha szeretnéd feltérképezni saját oldalad erősségeit és gyenge pontjait, valamint közelebbről is megismerni honlapod célközönségének böngészési szokásait. Ezeknek az információknak a birtokában pedig jóval egyszerűbben, célirányosabban és hatékonyabban javíthatod a felhasználói élményt látogatóid, leendő vásárlóid és ügyfeleid számára. A Hotjar egy része ingyenes, de komolyabb elemzésekhez mindenképp elő kell fizetned, ami hidd el megéri.


Eye tracking, avagy a szemünk sosem hazudik

Eye tracking, avagy a szemkövetéses vizsgálat

Kép forrása: tobiipro.com - Szemkövetéses vizsgálattal mérik a boltok polcait, hogy hova kerüljün a termék és milyen csomagolással.

Hasonló, ám jóval kifinomultabb módszer az eye tracking, azaz a tekintet-, vagy szemkövetéses vizsgálat. Ennek a kutatási módszernek a segítségével bármilyen belső tér vagy képernyős felület vizuális hatékonysága könnyedén vizsgálható.

Az eye tracking módszer legfőbb előnye, hogy segítségével nem csak az adott oldalon végzett tevékenység monitorozható. Pontosan megmutatja, mi keltette fel a vizsgálati résztvevők figyelmét és mi az, amit figyelmen kívül hagytak.

Az eye tracking vizsgálathoz azonban egy speciális szemüvegre és az ahhoz kapcsolód szoftverre van szükség. Ezen felül konkrét vizsgálati alanyokra is kellenek min. 50-100 fős penetráció, hogy érdemleges konklúziót lehessen levonni. Tehát ezen megoldása alkalmazása körülményesebb, de inkább költségesebb is, mint a virtuális hőtérképé. A viszont tény, hogy analitikai szempontból ez a módszer képes a legpontosabb mérési adatokkal szolgálni. Külön előnye továbbá, hogy online és offline mérésekhez egyaránt használható.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!