preloader

Hogyan kell jó forgatókönyvet írni?

2020-10-07   Német János   439   154   Videó marketing

Írj üzleti filmhez, vagy üzleti videóhoz forgatókönyvet

Olvasási idő: 4:34 perc

Egy kereskedelmi célú videó elkészítése izgalmas és kihívásokkal teli feladat. Legyen szó akár reklámfilmről, akár üzleti videóról, már az előkészületek komoly próbatételt jelentenek. A forgatókönyv, a munka legfontosabb alapköve. Hiába a minőségi eszközök, hiába a szakképzett kollégák, ha ez nincs rendben, onnantól kezdve összeomlik a kártyavár.

A tökéletes forgatókönyv megalkotásához pontosan tisztában kell lennünk azzal, mit is szeretnénk majd látni a végleges filmkockákon. Ebben a cikkben megmutatom miért is fontos a forgatókönyv egy üzleti videó, vagy reklámfilm esetében. Plusz nyújtok némi segítséget, hogy miként vágjunk neki a szkript megírásának.


Miért van szükség még a legkisebb költségvetésű filmekben is forgatókönyvre?

Ha a forgatókönyvírás kerül szóba, sokaknak rögtön az egész estés, nagy költségvetésű játékfilmek, a hollywoodi produkciók jutnak eszébe. Pedig a forgatókönyv egy üzleti videó elkészítéséhez legalább annyira fontos, mint egy több órás mozifilm esetében. Azt is mondhatnánk, olyan, mint az építkezés során a megfelelő alaprajz.

A forgatókönyv legfőbb célja:

 • Hogy instrukcióként szolgáljon a rendező és a stáb munkájához.
 • Hogy a kész ötletek megvalósítása gyorsan és gördülékenyen haladhasson.
 • Hogy segítsen a videónk struktúrájának átláthatóságában.
 • Hogy a nézők felé tisztán kommunikálja az üzenetet és minden szempontból üzleti céljainkat támogassa.

Mindezt persze abban az esetben, ha tisztában vagyunk saját céljainkkal. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen jellegű videóhoz szeretnénk megalkotni a tökéletes forgatókönyvet. Egy weboldalunkon megjelenő mood videó, egy televíziós reklámfilm, vagy épp egy oktató jellegű anyag elkészítése a cél? Mivel minden esetben más célközönség és más mondanivaló áll a fókuszban, így forgatókönyvünket is ezeknek a paramétereknek megfelelően kell felépítenünk.


Hogyan épül fel a forgatókönyv?

Forgatókönyvet írni teljesen más feladat, mint papírra vetni egy cikket, vagy egy irodalmi alkotást. A lényeg, hogy a felépítés során tiszta, tömör, jól érthető nyelvezetet használjunk, legyünk lényegre törőek és fogalmazzunk következetesen. De nézzük meg most lépésről lépésre azt, hogyan is lesz az egyszerű ötletből megvalósításra kész forgatókönyv.


Fogalmazzuk meg az üzenetet

Első lépésként fontos, hogy tisztán és érthetően megfogalmazzunk videónk célját és a közönség felé kommunikálni kívánt üzenetét. Gyűjtsünk össze minden olyan, lényeges információt, melyet egy néhány másodperces reklámfilm, vagy egy néhány perces üzleti videó képkockáin szeretnénk átadni közönségünknek.

Néhány hasznos kérdés, melyet ebben a szakaszban feltehetünk magunknak:

 1. Kikből áll a pontos célközönségünk?
 2. Milyen problémájukra kínál megoldást a szolgáltatásunk, vagy termékünk?
 3. Milyen formában kínálunk megoldást a problémákra?
 4. Milyen csatornára szánjuk az elkészült videóanyagot?

Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak az időkeret, de az eszköztár is más, mint egy nagyjátékfilm esetében. Egy reklámfilm kivitelezése során ugyanis dinamikusabb vágásokkal, erős érzelmi hatást kifejtő szettinggel és színvilággal, valamint lényegre törő párbeszédekkel kell dolgoznunk. Ennek tudatában gondolkodjunk azon, hogyan csomagolhatjuk ötletünket olyan kreatív formába, mely egészen biztos, hogy felkelti a célközönség érdeklődését.


Képzeljük el a hangulatot

Ha a kommunikálni kívánt üzenet már tiszta, el kell döntenünk, milyen formában szeretnénk ötletünket viszont látni a képernyőn.

Néhány hasznos kérdés, melyet ebben a szakaszban feltehetünk magunknak:

 1. Milyen hangulatot ébresszen a kész film a befogadókban?
 2. Milyen vizuális stílus illik leginkább a reprezentálni kívánt szolgáltatáshoz/termékhez?
 3. Hogyan, milyen környezetben képzeljük el a történéseket?

A jó döntés érdekében érdemes szétnézni a versenytársak videós tartalmai közt, hiszen lehet, hogy el tudunk lesni egy-egy gondolatot. Készítsünk ezekről rövid vázlatot és tanulmányozzuk a felépítésüket. Ilyen módon a legjobban működő megoldásokat (például egy jó vágási módszert, vagy kamera beállítást) saját forgatókönyvünk megírása során is felhasználhatjuk. De érdemes lehet filmes szakemberrel is tárgyalni a kommunikálni kívánt üzenetnek megfelelő hangulatról azelőtt, hogy belevágnánk a forgatókönyv konkrét megírásába.


Vessük papírra ötleteinket

Egy egészestés játékfilm esetében a forgatókönyv akár több száz oldalt is kitehet, addig egy rövidebb videó esetén néhány jól irányzott sor is elegendő lehet. Reklámfilmek forgatókönyve esetében éppen ezért gyakori az úgynevezett kétoszlopos megoldás. Ilyenkor a munkafelületet két részre osztjuk, és egyik oszlopban a videó vizuális történéseit, míg a másikban a hanggal kapcsolatos információkat (hangaláfestés, narráció, stb.) jelenítjük meg. Mindezt rendkívül egyszerű nyelvezettel, lényegre törő és jól átlátható módon.

A kétoszlopos megoldás során a vizuális történések és a hanghatások specifikációja mellett akár a történések pontos idejét is megadhatjuk. A módszer tökéletesen működik reklámfilmek mellett rövidebb üzleti videók esetében is. Az elképzelések hibátlan megvalósíthatósága érdekében pedig akár vizuális storyboard-dal is kiegészíthető.

Néhány hasznos kérdés, melyet ebben a szakaszban feltehetünk magunknak:

 1. Milyen időkorláttal kell terveznünk?
 2. Egy, vagy több szereplőnk lesz-e, és szükség van-e dialógusra?
 3. Mik azok a sarkalatos tulajdonságok, melyeket az üzenet szempontjából mindenképp hangsúlyoznunk kell?
 4. Van-e konkrét call-to-action, amit szeretnénk a videóban megjeleníteni?

Magam írjam, vagy bízzam a filmgyártóra?

Nincs külön szabály, vagy bevett protokoll arra, hogy egy reklámfilm vagy üzleti videó esetén ki az, akinek el kell készítenie a forgatókönyvet. Ha szeretnénk, hogy elképzeléseinkhez mérten tökéletes forgatókönyv készüljön, érdemes legalább az alapokat magunknak megírni. De ha nincs erre kapacitásunk, vagy épp nem tartjuk elég jónak az ötleteinket, a feladatot profi forgatókönyvíróra, vagy magára a kivitelezőre is bízhatjuk.

A gyártó segítségére mindenképp szükség lesz. Abban az esetben is, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk majd látni a képernyőn. Egyrészt azért, mert egy profi azokat a hibákat is képes kiszűrni, amit te elsőre nem feltétlenül veszel észre. Másrészt ő fogja tudni azt, hogy egy adott jelenetben hova nézzen a kamera, mikor milyen effekteket érdemes használni, milyen aláfestő zenének kell épp szólnia, és hogy ez alapján az egyes jelenetek hogyan épüljenek fel.

Minél inkább úgy tekintünk tehát a forgatókönyv megírására, mint egy két fél közt zajló dialógusra, annál eredményesebb lesz a folyamat, annál több, kreatív ötlet merülhet fel a végleges változat kialakulásáig. Ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy minden esetben olyan videó készül, mely valóban megfelel üzleti céljainknak és jól tükrözi vállalkozásunk küldetését.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!