preloader

Hogyan indulj neki a logótervezésnek
és mikor van szükséged grafikusra.

2021-03-17   Német János   1.212   424   Vállalkozás

Ismerd meg a logótervezés alapjait, hogy sikeres logót készíthess

Olvasási idő: 8:34 perc

Egy éve, mikor elindítottam az egyedi fejlesztésű és tartalmú Neten a Videóm oldalamat, akkor a logóra nem szántam energiát, ugyanis az az utolsó pillanatra maradt. Viszont a mostani hosszú hétvégén volt egy kis időm és nekiláttam a logó megreformálásának. Gondoltam megosztom veled a tapasztalataimat, hogy hogyan gondolkodj egy logó megtervezésénél.

Kell egy logó, mindig innen indul story. Oké, de milyen formavilág legyen, kit fogunk vele megszólítani, milyen színeket alkalmazzunk, hogyan rajzoljam meg és megannyi a kérdés. Egy logó elkészítése nem egyszerű folyamat. Legyen trendi, vagány, fiatalos, letisztult, színes-fekete, figyelemfelkeltő, egyszerű és még megannyi jellemzővel fel lehet ruházni ugyanazt a logót (lehet ismerős számodra a felsorolás). De ezzel nem vagyunk előrébb, hiszen az ügyfél ugyanezt szokta elmondani.


A logó létjogosultsága

A logód szerepel a webhelyeden, névjegykártyádon, közösségi oldalaidon, csomagoláson, tehát mindenhol hűen tükrözi a márkádat, vállalkozásodat. Ha nagyban gondolkozol, akkor muszáj befektetned, hogy elérd a kívánt hatást. A Nike pipa jele, vagy a Telekom magenta színe már belevésődtek a gondolatainkba. Azt gondolnánk, hogy ezt bárki kitalálhatja, pedig ahhoz, hogy eljuss arra a szintre, nem csak a termékednek kell jónak lennie. De most a csomagolásról nem beszélek, az egy külön téma lenne.

Ámde nem is kell túlgondolni. Egy jól sikerült kreatív logóba nem baj, ha a vásárlók olyat is beleképzelnek, amire te nem gondoltál (feltéve ha az pozitív). Véleményem szerint az a fontos, hogy a logó megindítsa a fantáziát, de egyben sugározza az üzenet is.


Mikor vágj bele a saját logód megtervezésébe

 • kreatív vagy: ez elkerülhetetlen, hogy tudj tervezni
 • papíron tudsz legalább skiccet rajzolni (nem feltétel, de előny)
 • tudod mi a különbség a vektorgrafikus és pixelgrafikus szoftverek között és mindegyiket jól kezeled
 • ha ismered a stílusjegyeket
 • ismered a célcsoportodat
 • tudod, hogy miben más a vállalkozásod
 • ha ki tudod kérni a munkatársak, családtagok, ügyfelek véleményét és tudod fogadni az építő jellegű kritikát

Milyen a tökéletes logó?

 • egyértelmű a jelentése, bármilyen magyarázat nélkül: ha 2 másodperc alatt tudatosul a felhasználóban
 • fekete nyomtatásban is jól mutat
 • kis méretben pl. névjegykártyán is ugyanolyan jól látható, mint nagy méretben a weboldaladon
 • stílusos, pontosabban egy adott stílust követ és attól nem tér el: klasszikus, modern, vintage, minimalista, rajzos, vidám-mókás, kézzel írt
 • egyszerű, nincs túlbonyolítva: nem jó, ha nagyon rajzos és túl sok tulajdonsággal (minden ötletünket bele akarjuk passzírozni) szeretnék felruházni az amúgy pici kreatívunkat
 • és persze egyedi, nem tudod mással összetéveszteni

Mit ne csinálj a logótervezéskor?

 • Sose másold a konkurenst!
  Így biztosan nem fogsz belefutni egy levédett logóba, vagy márkanévbe.
 • Ha megvásárolsz egy logót, változtasd meg!
  Fizetős grafikai oldalakon bárki megveheti ugyanazt a logót, ezért gondolkozz előre.
 • Ne magadnak tervezz, hanem az ügyfeleknek!
  Ne ess abba a hibába, hogy neked tetszik egy forma, egy szín és ragaszkodsz hozzá, mert szerinted az a legjobb, közben az ügyfeleid meg nem értik.
 • Önmagában ne használd mindenhol a logót név nélkül.
  Ha nem egyértelmű a logód, akkor egy jól kiválasztott font és a márka neve segíti kitölteni a teljes képet (lásd a saját logóm mellett is ott a név).

Ismered a színek jelentését?

A szín meghatározása kiemelt jelentőségű, ezért a tervezéskor figyelembe kell venni a jelentésüket. Nem csak a logónál, de weboldalnál, vagy bármilyen már kreatív esetében is igaz.

 • Fekete: Ha elegáns, modern és fényűző megjelenést keresel, a fekete nagyszerű választás lesz. A minimalista fekete-fehér logó az egyszerűség jelképe.
  Én a filmes világból indultam ki és ezért választottam a sötétkék (ami már majdnem fekete) és fehér kombinációkat a weboldalamhoz.
 • Fehér: A tisztaság színe, de egyben modern és minimalista is. A fehér semleges szín, így bármilyen más színnel kombinálva is jól tud működni.
 • Szürke: Ha érett, klasszikus és komoly megjelenést szeretnél. A sötétebb árnyalatok titokzatosabbnak tűnnek, míg a világosabb árnyalatok nyitottabbnak.
 • Barna: A barna érdekes színválasztásnak tűnhet, de férfias vintage logókhoz tökéletesen működik. Kézzel készített, egyedi és idős megjelenést kölcsönözhetsz a márkádnak.
 • Narancs: A narancs színt kevésbé használják, mint a pirost, pedig ugyanolyan energikus. Ez egy élénk és játékos szín.
  Érdekességképp az új képzési oldalamon főként a kék és narancs színeket kombináltam.
 • Sárga: Ha barátságosnak szeretnél mutatkozni, akkor a sárga a megfelelő választás. Vidám, fiatalos és főként energiát áraszt. Ezt a színt sem merik használni.
 • Zöld: A zöld szín rendkívül sokoldalú és sokan használják. Különösen akkor jó, ha termékedet/szolgáltatásodat össze lehet kapcsolni a természettel. De egyben a megújulás, az új energia színe is egyben, így startup cégek is előszeretettel használják.
 • Kék: Klasszikus, nyugtató és hűvös szimbólum is lehet, ami a megbízhatóságot és az érettséget is jelképezi.
 • Lila: A lila a luxus megjelenését tükrözi. Az intenzitásától függően lehet titokzatos, vagy nőies.
 • Piros: Az izgalmat, a szenvedélyt, a haragot és a tüzet egyaránt jelenti. Nem csak társkeresőhöz lehet választani, hanem a fiatalos lendületességet is jellemezheti. A pirossal mindenesetre óvatosan bánj, mert sok esetben taszító hatást válthat ki.
 • Rózsaszín: A lányok színe, így egy csajos magazin, vagy csajos termékek terén jól mutat. A különböző árnyalatokkal fiatalos és nőies megjelenést kölcsönözhetsz a logódnak.

Keress betűtípusokat, fontkészletet

A tipográfia egy önálló szakág, így erről egy szakértő órákig tudna beszélni. Kezd el pl. a fonts.google.com oldalon, ahol a megtekintés után le is tudod tölteni az adott betűkészletet és már indulhat a kreativitás.

Egy kis történelem
Steve Jobs-hoz, illetve a Macintosh-hoz köthető az első betűkészlet megalkotása. Ugyanis Jobs a Reed College-ban megtanulta a kalligráfiát a Serif és a Sans serif betűtípusokról, a betűk közötti változó szóközökről, arról, hogy mitől igazán nagyszerű a betűtípus. Addig nem is gondolták, hogy a betűtípusoknak mekkora jelentősége lehet. Mára a legtöbbet használt fontkészlet az Arial, Times New Roman, Helvetica, Calibri, Verdana pedig a fontok tárháza szinte végtelen.

A betűtípusok közül megkülönböztetünk az imént említett Serif, Sans serif és Handwrite (kézzel írt) készletet. A Serif betűtípusokkal a logó klasszikus és minőségi megjelenést kölcsönözhet. Sokoldalúak és bármilyen dizájnnal jól néznek ki, de különösen jól működnek vintage, elegáns vagy klasszikus mintáknál. A Sans serif betűtípusok a modern és letisztult megjelenés képviselik. Nincs meg az a kis "lábuk", amellyel a Serif betűtípusok rendelkeznek, így vékonynak és egyszerűnek tűnik. Ez jól működik a modern márkáknál. A Handwrite/Script betűtípusok a kézírásra emlékeztetnek. Az elegáns kalligrafikus betűtípusoktól kezdve a letisztult vonalig rengeteg változata létezik.


A szavak ereje

Ne csak grafikában gondolkozz, hiszen ott a cégnevedet és jobb esetben a szlogened is. Ha nem egyértelmű a logód, akkor mindenképp mellé kell írni a cégnevet is. A kreatívot ki tudod egészíteni olyan szavakkal, ami a termékedre/szolgáltatásodra jellemző. A feladat, hogy gyűjtsd össze ezeket a kifejezéseket. Nézd meg, hogy hogyan tudnál 1-3 db szót beilleszteni a tervbe. A szavak segítenek a logó értelmezésében is.

Persze nem azt mondom, hogy ez elengedhetetlen, de adott platformokon ahol van hely, ott használhatod a kibővített logódat is. Tehát van egy kreatív logód a csomagoláson, van egy szlogennel/vagy cégnévvel bővített és akár fekete-fehér színben is használhatod, de semmiképp ne térj el az eredeti színvilágtól.


Most nézzük az én logómat

Megmutatom, hogy miket írtam össze magamnak. Azt azért elárulom, hogy előnnyel indultam, hiszen online marketingesként ismerem a felhasználókat és értek a grafikai programokhoz is.

Előzmény: A "Neten a Videóm" szavak rövidítése a "NAV" lenne, így ez nem jó irány. Amikor kitaláltam a vállalkozásom nevét nem is gondoltam bele, hogy az első betűk ezt eredményezik. Ha a leendő ügyfélnél megjelennék "NAV" feliratú pólóba és azt mondanám "Hello, én vagyok a NAV és videókat készítek.", akkor valószínűleg nem lenne nagy sikerem. Vagy épp ellenkezője fizetnének azért, hogy ne készítsek videókat.

Na de a humor után következzen a lényeg:

 • a kamera ikont sokan használják, ezt ösztönösen elvetném
 • legyen benne play ikon: a pause és gyorsítás gomb itt nem ideális, de ha marketinges cégnek kellene logót készíteni, akkor a gyorsítás gomb lehetne egy alap
 • legyen benne "N" betűforma
 • legyen benne "V" betűforma
 • letisztult (itt most tényleg ezt használom) vonalvezetés, amely pár vonalból tevődik össze
 • színvilág a weboldalon használt sötétkék és fehér, tehát ez adott
 • font keresése, ami szintén adott volt

Feladatok

 1. ötletgyűjtés
 2. skiccek megrajzolása
 3. független vélemény kikérése
 4. online ellenőrzés
 5. végső grafika elkészítése

Miután összeírtam a fenti pontokat, elkezdtem ötleteket gyűjteni. Még véletlenül sem néztem meg egy videó gyártó cég logóját sem. Helyette a Google Image keresőt használva rákerestem a "N text logo", "N logo" kifejezésekre. Fizetős template oldalakon (pl. shutterstock.com, vectorstock.com, stock.adobe.com) számos előre gyártott logókat lehet vásárolni, amik jó kiindulást adhatnak. De vannak ingyenes oldalak is (pl. freepik.com, freevector.com), ahol akár le is tudod magadnak tölteni és variálni kedved szerint.

Több ötletet összegyűjtöttem, majd kiválasztottam egyet. De még előtte az összes ötletemet megmutattam a feleségemnek és csak annyit kértem tőle, hogy mondja el mi az első benyomása, ami azonnal eszébe jut. Egyikről a Transformers film jut eszébe, másikról a Marvel (viccet félretéve tényleg olyan hatása volt), vagy nem látott benne fantáziát. Ez már egy jó kiindulás, hiszen mindenképp szeretnénk elkerülni a hasonlóságot más márkával és kívülálló segítségét is be kell vonnunk.

Tehát a végső választásom egy ingyenes rajz volt, amit nem lehetett vektorosan letölteni. Úgy nézett ki, mint 2db play ikon, ami egyben "N" betűt is formázott. Annyira megfogott, hogy elhatároztam ez fogja a logóm alapját szolgáltatni. Így hát megrajzoltam papírra, ahol elkezdtem variálni a rajzomat. Ezután szabályos vonalvezetéssel megrajzoltam vektorosan is, hogy a formákat és az egyes terveket könnyebb legyen ki-be kapcsolni rétegenként.

Sikerült túlbonyolítani a rajzomat. Ekkor tartottam egy kávészünetet és más irányba tereltem a gondolataimat. Visszaültem a gép elé és bevillant, hogy amit eddig csináltam az mind kuka. Helyette lemásoltam a fél alapomat és a kiindulási rajzom mellé helyeztem. Ekkor újra a feleségem segítségét kértem, hogy külső szemlélőként ő mit lát bele a logóba. Megadta a végső löketet, hogy a kiegészített rajzot csúsztassam (kb. 50px volt a távolság) rá teljesen az "N" formára. És tényleg, ez így jobb eredményt hozott.

Végül feltöltöttem a logómat a Google Képek-be és a találatok között megnéztem, hogy van-e hasonló, vagy pont ilyen forma. Szerencsére nem volt, így elkészültnek tekintettem.


Te mit látsz a logómban?

Haladj fokozatosan, mert kibontom részletesen az értelmezését, hogy könnyebb legyen elmagyaráznom. Te mit nézel ki belőle, ha azt mondom, hogy a videó gyártást kell tükröznie és a "Neten a Videóm" a brandnév, amit most nem írtam mellé. Nem szeretnék semmit belemagyarázni, hogy neked mit kellene látnod, de ha már az alap logó átmegy, akkor nyert az ügy. Lehetett volna akár az utolsó verziót is használni, de akkor más hatást kaptam volna.

1. Ez az új logó
2. Ez az "N" betű
3. Ez az Play gomb és "A" betű
4. Ez a "V" betű
5. Ez így egy kamerának tűnik
6. Ha összekötném a vonalakat?

Konklúzió

Az "A" betűt és a kamera ikont el akartam kerülni, végül az összhatásban csak visszaköszönt. Olyan eredményt kaptam, amibe minden ötletemet bele tudtam helyezni.

A logóm elkészítése 3 órámba került az ötletek felvázolásától a megvalósításig. Hogy sok vagy kevés, szerintem ez nem fontos. Nem is figyeltem az időt, de egy projekt végén szeretem levonni a konklúziót, hogy a befektetett munka hogyan térült meg, vagy hogyan fog megtérülni.

A cikkel nem azt akartam bemutatni, hogy milyen tökéletes logót hoztam létre, vagy azt, hogy felejtsd el a grafikust. Ahogy máskor is, most is a gondolatmenetet szerettem volna átadni, hogy lásd egy logó elkészítésének a folyamatát egy nem grafikus, de online marketinges személy szemszögéből. Ezek alapján el tudod dönteni, hogy belevágsz magad a logótervezésbe, vagy inkább kiszervezed.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a Digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!