Az Ír című film és a De-Aging,
avagy a digitális visszafiatalítás

2020-03-01   Német János   1.819   600   Tecnológia, Film

digitális visszafiatalítás

Olvasási idő: 3:14 perc

Még csak most jutottunk oda párommal, hogy megnézzük Az Ír című gengszterfilmet, amit már oly sokan beharangoztak. A cselekmény 1949-2000 között zajlik és ahogy haladunk előre benne nem csak bonyolódnak a szálak, de ugrálnak előre-vissza az időben. Így tűnt fel, hogy a főszereplők jóval fiatalabbak benne, mint a jelenkori önmaguk. Sejtettem, hogy kemény digitális utómunka van mögötte, így hát utánajártam, miként vitték végbe a fiatalítást, hiszen érdekel minden technológiai újítás. Maga a színészek fiatalítása a vásznon nem újkeletű, hiszen nem kell messzire mennünk, akár Will Smith Gemini Man című filmjéhez, amiben 23 éves önmagával találkozik. Viszont Az Ír-ben olyan technológiai újítást alkalmaztak, amire eddig még nem volt példa a filmiparban, ezt új formában karakterfilmnek nevezik.

A Netflixnek 159 millió dollárjába került a film elkészítése. A film ötlete már régóta ott volt a levegőben, de mire odajutottak, hogy megvalósíthassák, Al Pacino, Robert De Niro és Joe Pesci már a hetvenes éveikben jártak. A filmkészítés fejlődésével ma már a filmesek is használhatják azokat az eszközöket, hogy a karakterek öregedjenek, vagy fiatalodjanak. Ezen formájú digitális technológia segítségével biztosítják a színészek előadásainak integritását bármilyen életkorban. A Netflix és az Industrial Light & Magic (ILM), akik a VFX-re (vizuális effektek) speciálódtak összeálltak, hogy áttörjék a határokat. Érdekességképpen eleinte maga az ILM vezetője is túl kockázatosnak tartotta a produkció elkészítését.

A kihívást a teljesen hihető digitális színészek jelentik, aminek a megvalósítása a vizuális effektusok Szent Grálja. A De-Aging, magyarul visszafiatalítás koncepciót két részre osztották, az egyik a kamerarendszer fejlesztése volt és ugye maga a rögzítés, míg a másik a szoftver, ami összefoglalva elkészíti a látványt.

Az egyik nagyon fontos dolog az volt, hogy maga a színész ne érezze magát korlátozva, vagyis se maszkot, se egyéb felszerelést ne kelljen viselnie. Ehhez kifejlesztettek egy új felszerelést, amely a kamera mellett van jobbról és balról, úgy hívták, hogy a "tanú", amik végeredményben infravörös kamerák. Ha megnéznénk egy filmkockát, vagy jelenetet az infravörös felvételeken, akkor megfigyelhetnénk, hogy nem tartalmaz árnyékot. Ennek lesz jelentősége a következő sorokban. Mindegyik kamera így más nézőpontod ad, ezt úgy tudnám szemléltetni, mint egy 3D szerű kép készítését a legújabb okostelefonokkal. Ezt a kamerarendszert nevezték el "A háromfejes szörny"-nek (ez látható a fenti borítóképen).

Majd két évet töltöttek a három színész karakterének a kutatásával. Vagyis megvizsgálták a színészek legtöbb filmjét, természetesen digitális feldolgozással, hogy az arcukról egy hatalmas adatbázist gyűjtsenek. Kivonatot képeztek az életkoruk alapján, hogy megkapják az adott éveikben rájuk jellemző arckarakterisztikát.

Mivel színészekről van szó, a filmekben az adott szereplő bőrébe bújtak, egy személyiségtípust vettek fel. Ebből kifolyólag a probléma az volt, hogy egy nem színészhez képest jóval nehezebb a megvalósítás, illetve nincsen kész sablon alkotás, amit rá lehetne húzni bármelyik karakterre. Nem akarták újból létrehozni a színészek arcát, ezért meg kellett érteniük a kifejezések anatómiáját, hogy mindent aprólékosan össze tudjanak rakni, megőrizve a szereplők valódiságát.

digitális visszafiatalítás Joe Pesci

Joe Pesci: Általam kivágott gif részlet a Netflix hogyan készült Az Ír videójából.

Az általuk fejlesztett Flux nevű szoftver kihívása abban rejlett, hogy nem csak ezeket az adatokat kellett feldolgoznia, hanem a fény és az árnyék hatásokkal is meg kellett küzdenie, vagy pl.: a bőr pórusaival, hogy a finom árnyalatok mint pl.: a ráncok, vagy szemöldök felhúzása is részletes rajzolatot biztosítson. Magát a szoftvert két évig (2015-2107) fejlesztették, amely mesterséges intelligenciát alkalmazva jeleníti meg a leképzett 3D-s képet.

Amikor az arcunk kifejezi az érzéseinket a szemünk, bőrünk reagál, az agyunk tud róla, de azon nem gondolkodunk, hogy hogyan nézzünk ki, hiszen ez ösztönösen jön. Minden mimikánk által megváltozik a vér áramlása is, tehát azt is bele kellett dolgozniuk, hogy amikor egy beszélgetés zajlik, vagy elgondolkoznak a szereplők, akkor ez az arcukon ugyanolyan szinten köszönjön vissza, mint a valóságban. Ezt nem tudták volna megoldani a részletesség ilyen mély szintjén a jelenlegi technológiai megoldással. Így bebizonyították, hogy az új fejlesztésekkel a színészek mostantól bármilyen életkort képesek felvenni a filmvásznon.

Felhasznált források:
www.netflix.com
www.youtube.com/netflix


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!