A közösségi sztori ereje,
avagy mitől lesz virális egy videó a közösségi médiában

2020-11-26   Német János   1.956   645   Facebook, Instagram, YouTube, Videó marketing

Írj saját sztorit, hogy a saját storytelling videód virális megosztású legyen

Olvasási idő: 5:02+ perc

A marketing alapja a hiteles sztori, a megfelelő minőségű történetmesélés. A jó történeteket mindenki szereti, hiszen azok érzelmeinkre hatva megerősítenek minket abban, hogy mindennapos döntéseink helyesek.

Nem véletlen tehát, hogy a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal kapcsolatos információkat hatékonyabban adhatjuk át egy jól megírt és előadott történetbe ágyazva. Sőt, a storytelling segítségével bizalmi kapcsolatot is könnyebben kialakíthatunk saját márkánk és célcsoportunk között. Éppen ezért fontos, hogy vállalkozásként elsajátítsuk a történetmesélés képességét, és ezt ne csak szöveges, de videós tartalmaink elkészítése során is alkalmazzuk.

Most megmutatom, hogyan mesélhetünk el egy sztorit hatékonyan és hogyan ültetjük azt át egy jól működő, üzleti videó formájába. Úgy, hogy a közösségi médiában is nagyot menjen a dolog.


A történetmesélés alapjai

Egy egyszerű történetet bárki el tud mesélni. Gondoljunk csak arra, mikor hazaérkezünk a munkából és elújságoljuk szeretteinknek azt, milyen volt a napunk. Vagy beszámolunk arról, milyen érdekes dolgot láttunk pl. a villamoson.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen hétköznapi sztorit úgy tudjunk előadni, hogy az százakat, akár tízezreket érdekeljen, már nem árt tisztában lennünk azzal, hogyan épül fel egy jó történet és mitől is lesz az izgalmas valójában.

Alapvető feltétel, hogy kell egy főhős és a történetnek legyen eleje, közepe, valamint vége. Legyen egy kiinduló alapállapot, mely idő közben megváltozik, ez a változás pedig idézzen elő egy problémát. Ez a problémafelvetés olyan, mely kifejezetten célcsoportunk mindennapjaira jellemző, hiszen a végső pontba, a megoldásba értelemszerűen termékünk vagy szolgáltatásunk segítségével fogunk eljutni.

Egy üzleti videó esetében is az legyen a lényeg, hogy az általunk kínált megoldás lesz a happy end hatékony eszköze. Ezáltal érje el a fogyasztó azt, hogy visszatérjen a problémamentes alapállapotba, vagy pedig túllendüljön azon a problémán, melyet a korábban a történetben beállt változás okozott.


Miért működik a videós storytelling?

A videós storytelling egy egyre népszerűbb marketing taktika, mely a videós formátumot használja egy márka, vállalat vagy termék történetének elmesélésére. Egy elbeszélésen alapuló tartalom révén ismerteti meg a nézőket az adott videó tárgyával, akik ezáltal könnyebben azonosulnak a témával, könnyebben épül ki az adott vállalkozás és az ügyfelek közti, bizalmi kapcsolat.

A videós történetmesélés tehát jóval több, mint egyszerű reklám. Sokkal inkább egy történetre, mintsem a termékre összpontosít. Magával ragadó és erőteljes, és nagyon hatékony a potenciális ügyfelek figyelmének és bizalmának elnyerésében.

Ahhoz azonban, hogy ilyen tartalmat tudjunk készíteni, tisztában kell lennünk céljainkkal, és meg kell tudnunk válaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Ki az adott történet célközönsége?
    Már meglévő, vagy még csak potenciális ügyfeleket szeretnénk vele megcélozni, esetleg belső felhasználásra, alkalmazottaknak készül a tartalom?
  • Miért akarjuk eljuttatni ezt a történetet a nézőkhöz?
    Mi a célunk, milyen vágyat keltsen bennük a videó megtekintése?
  • Milyen platformokon lesz látható a kész videós anyag?
    Televízióra vagy online videó megosztókra tervezünk?

Abban az esetben, ha ezekre a kérdésekre konkrét választ tudunk adni, nincs más dolgunk, mint leülni, és megtervezni történetünket elejétől a végéig. Mindig szem előtt tartva persze azt, hogy jelenlegi helyzetben üzleti videót készítünk, így maga a történetmesélés nem cél, csupán egy eszköz, melyet céljaink hatékony elérése érdekében használunk.


Mitől lesz egy videó virális?

A vírusstátusz elérése a legtöbb márka számára régóta csábító feladat. A virális tartalmak legfőbb jellemzője ugyanis, hogy a netes felhasználók megosztásai útján terjednek, így jutnak el újabb és újabb emberekhez.

Az a virális szó éppen ezért a terjedésre utal, hiszen az ilyen jellegű kontent, a vírusokhoz hasonlóan egyik embertől a másikra terjed.

Hogy egészen pontosan mitől lesz egy tartalom virális, azt nagyon nehéz előrevetíteni, azonban egyvalami biztos: a fogyasztók mindig nagyobb valószínűséggel és néznek végig és osztanak meg olyan videókat, amelyek egy teljes történetet mutatnak be, ezért a tartalom nagyobb eséllyel válik virálissá.

Akad néhány olyan dolog, mely segíthet abban, hogy nagyobb eséllyel gyártsunk olyan videós kontentet, ami széles körben népszerűvé válhat a felhasználók körében.

A történetmesélés során általában az alábbi négy téma az, ami képes arra, hogy nagyszámú megosztást és megtekintést generáljon:

Humor

Abban az esetben, ha virális tartalmakról beszélünk, a legtöbbeknek először rövid, vicces történeteket elmesélő reklámfilmek azok, amik eszébe jutnak. Nem véletlenül, hiszen nevetni mindenki szeret. Éppen ezért egy jópofa sztorin alapuló videót mindig szívesen nézünk meg, és szívesen osztunk meg ismerőseinkkel is.

Szokatlan tartalom

Hasonló a helyzet a vizuális megjelenés, vagy épp történetmesélés szempontjából szokatlan, furcsa tartalmakkal is. Minél különösebb egy videós tartalom, annál nagyobb eséllyel osztjuk meg azt ismerőseinkkel, hiszen az ilyen kontent rengeteg találgatásra ad alkalmat, mindezek mellett pedig rendkívül szórakoztató is lehet. Gondoljunk csak az interneten időről időre felbukkanó és végigsöprő, európai fogyasztók számára furcsa, sokszor érthetetlen ázsiai reklámfilmekre.

Botrányos

Tabutémák, melyek kiszorulnak a mainstream médiából, azonban a közösségi videó megosztók irányelveivel még összeegyeztethetők. Legyen szó akár egy megosztó témáról, akár enyhe, erotikus utalásokról. Az ilyen alaptörténetre épített tartalmak jellegüknek köszönhetően rengeteg megosztást képesek generálni, hiszen az ember természeténél fogva szereti a kevésbé szalonképes témákat. Nem véletlenül, hiszen mint tudjuk, mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb.

Az újdonság ereje

Minél több új, hasznos információt tartalmaz egy videó, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felhasználók körében virálissá válik. nem véletlenül, hiszen mindnyájan szeretünk hírvivők lenni, és ismerőseink előtt megcsillogtatni tájékozottságunkat a közösségi médiában. Éppen ezért hajlamosak vagyunk arra, hogy nagy újdonságot, érdekességeket tartalmazó videókat megosszuk, hiszen így mi lehetünk azok, akik által ismerőseink hozzájuthattak ezekhez a korábban számunkra is ismeretlen, hasznos információkhoz.


Hogy néz ki egy jó sztorival felépített reklámfilm

Az alábbi reklámvideó vegyít több elemet is kever, mint a humort a szokatlan tartalommal. Eme reklám a belgiumi TNT csatorna indulását promózza. A siker egyértelmű volt, mert nem csak a jelenlévők nézték tátot szájjal, de virálisan is elterjedt.

A Johnnie Walker nem kispályázta el a történetmesélést a majdnem 6 perces image videójában. Skóciában játszódik, ahol főszereplő egyben a narrátor, aki a családról, a kitartásról beszél és arról, hogy a skót farmer hogyan változtatta a whiskyjét világhírű márkává. A történet magával ragadja a nézőt, miközben a főszereplő sétál a dombokon, amivel nem tűnik monotonnak a történet. Ráadásul már az elején feliratozva volt a cím alatt, hogy igaz story, amit szintúgy szeretnek a nézők.

Még számos jó reklámfilm példát lehetne kielemezni. Alapvetően elmondható, hogy ha reklámfilm készítésére adjuk a fejünket, és szeretnénk, hogy a közösség valódi ereje a megosztások számában is megmutatkozzon, érdemes fe fenti témák valamelyikében gondolkodni. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy minden célközönség más és más jellegű tartalmakra lesz vevő. A legfontosabb továbbra is, hogy tisztában legyünk céljainkkal, és azzal, hogy egészen pontosan kikhez szeretnénk eljuttatni a márkánk üzenetét.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!