preloader

A Google Ads átvizsgál minden hirdetőt, vége a bujkálásnak

2020-04-26   Német János   2.192   658   Videó marketing, YouTube, Google Ads, E-kereskedelem

A Google Ads növeli az átláthatóságot, kötelező lesz a hirdetések előtti átvizsgálás

Olvasási idő: 3:47 perc

A Google Ads-ben (régebbi neve Google AdWords) eddig bármilyen jogi személy hirdethetett. Ha megfelelsz a Google Ads által előírt hirdetési szabályoknak, akkor sima ügy, hogy ha van pl.: egy microsite-od, nyitsz egy Gmail fiókot és már el is kezdheted a keresőhirdetés, display (kép, banner, szöveg), vagy YouTube kampányodat. Ez azonban 2018-ban megváltozott, amikor is a Google úgy határozott (EU nyomásra is), hogy minden politikai hirdetőnek egy ellenőrzésen kell keresztül mennie, anélkül nem hirdethet. Emellé jött 2019-ben olyan EU-s rendelkezés, hogy a pártok csak magukat promózhatják, vagyis másik párt neve alatt, vagy nevére hivatkozva nem lehet negatív, félrevezető hirdetéseket létrehozni. Viszont ez igaz a Facebook-ra is, tehát nem menekült egyik platform sem ezen szankció alól. Természetesen a Google más feleknek sem engedi meg, hogy egy másik márkát, vagy céget negatív kritikával illessen, vagy bármilyen hamis információkat hirdessen róla. Ha az egy védett brandnév, akkor pláne nem, hiszen az tiltott, kivéve, ha rendelkezik engedéllyel a használatára. A program bevezetése óta 30 országban ellenőrizték a politikai hirdetőket.

Na de kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy a Google Ads 2020. április 23-án kiadott egy hírt, miszerint fokozatosan ellenőrizni fogja minden hirdető vállalkozói azonosítását és személyazonosságát. Először az USA-ban kezdi el, majd pár év alatt az egész világra kiterjeszti. Ez nem egy-két hónap alatt megy végbe, hiszen rengeteg hirdetője van világszerte és hatalmas terhet vesz magára. Magyarországra várhatóan 2021-ben kerül sor, de ez egyelőre nem pontos, hiszen az időpontot még nem tudják megmondani. Előtte mindenképpen ki fognak adni egy újabb hírt, illetve minden hirdető fiókjában meg fog jelenni időben az ellenőrzéshez szükséges feladatok.

A közleményben azt írják, elkötelezettek azért, hogy felhasználóik számára átláthatóságot, választási lehetőséget és ellenőrzést biztosítsanak a hirdetésekre. Már régóta kínálnak olyan eszközt, mint a hirdetés beállítások, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy ellenőrizzék a személyre szabott hirdetéseket, vagy legyen lehetőségük nem engedélyezni a személyre szabott hirdetéseket, valamint olyan funkciót használjanak, mint pl.: Miért jelenik meg ez a hirdetés?.

A gif-en egy "télikabátok" kulcsszóra keresés látható, amelyet a Google Blogján találtam. Azt szemlélteti, hogy hol lehet majd ellenőrizni az adott hirdetőt.

Google Ads hirdetések példája

A hirdetőknek személyazonosító dokumentumokat, vállalkozást alapító okiratokat, és egyéb információkat kell benyújtaniuk, amelyek igazolják, hogy kik ők, milyen országban tevékenykednek. Ez a változás megkönnyíti a felhasználók számára, hogy megértsék, kik álnak a Google hirdetések mögött és ez segítsen számukra megalapozottabb döntéseket hozni. Ezen kívül ez az eljárás elősegíti a digitális hirdetési ökoszisztéma egészségi állapotát azáltal, hogy felismeri a rossz szereplőket, és korlátozza azok félrevezetési kísérleteit.

Sajnos az nem derül ki, hogy csak vállalkozások vehetik igénybe a hirdetéseket, vagy továbbra is magánszemélyek is használhatják. Valószínűleg tartom, hogy áttérnek abba az irányba, hogy csak cégek hirdethessenek. Nem lenne meglepő, hiszen a Google Ads-ben és Facebook-on jelenleg is csak üzleti hirdetéseket lehet vásárolni, amit jogi személy tud(na) igénybe venni. Ugyanis ha nem így tennénk, akkor minden magánszemélynek és alanyi mentes vállalkozónak meg kell fizetnie itthon a 27%-os áfát. Viszont ha a cég áfaköteles és közösségi adószámmal rendelkezik, akkor ugye áfamentesen tud vásárolni EU-n belüli terméket és szolgáltatást. Tehát van egy kiskapu, hogy magánszemély is tudjon hirdetni, viszont ezt nem javaslom, mert bár az említett platformokon még van lehetőség így hirdetni, viszont a NAV mindent lát, ugyanis megkapja a Facebook-tól és a Google-tól is a hirdetői információkat.


Ha politikai szereplő vagy

Az adott szervezet meghatalmazott képviselőjének kell lenned ahhoz, hogy teljesíthesd az ellenőrzési folyamat két lépését. A választási hirdetések megjelenítésére való jogosultság ellenőrzése legfeljebb 5 munkanapot vesz igénybe.

  1. Cég ellenőrzése: alapító okirat, hivatalos cím stb.
  2. Meghatalmazott személyazonosságának ellenőrzése: személyi igazolvány, céges meghatalmazás stb.
Ezen a linken tudod kérvényezni, hogy jogosult, vagy-e választási hirdetéseket futtatni az Európai Unióban. A dokumentáció benyújtására 30 nap áll rendelkezésre. A határidő letelte után nem lesznek engedélyezve a hirdetések és a fiókot fel fogják függeszteni.


Ha vállalkozó vagy

Ahogy írtam jelenleg csak az USA-ban van lehetőség ellenőrzésre, tehát erre még magyar nyelvű oldal nem áll rendelkezésre. Érdemes előre felkészülni, hiszen akár 1 éven belül elindíthatják az ellenőrzéseket. Ugyanaz lesz itthon is az eljárás, mint a politikai szereplők esetében. Viszont még arra is figyelni kell, hogy a fiók neve meg kell egyezzen a márkanévvel. Időközönként lehetséges, hogy a Google újra meg fogja ismételni az átvizsgálási eljárást, ha erre okot talál. Ez adódhat abból, hogy valaki(k) bejelentést tesz(nek) félrevezető hirdetés végett, ekkor bizonyítanod kell a terméked, szolgáltatásod hitelességét. De az is lehet, hogy szimplán megszűnt az adott cég, így már nem lesz jogosult a hirdetési fiók használatára.


Nem érdemes arra játszani, hogy ha letilt a Google, akkor nyitsz egy új fiókot és ott is megpróbálod, mert nem tudsz elbújni. Maradjunk annyiban, hogy a Google elég okos. Hirdess szabályosan, hogy a piac minden szereplőjének megfelelj.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és nem szeretnél lemaradni róluk.Kövess minket!