Ismerd meg részletesen a 6 legnagyobb
Google Ads kampánybeállítási hibát

2020-07-07   Német János   3.355   872   Google Ads

A 6 legnagyobb Google Ads kampánybeállítási hiba

Olvasási idő: 15:13 perc

Amikor auditálok egy Google Ads (régi neve Google AdWords) fiókot, vagy átveszem az ügyféltől menedzselésre, akkor a vizsgálataim között sok szempontot veszek figyelembe. Vannak olyan fiókok, amelyek menthetetlenek, és ha évekig rosszul működtek, akkor új fiók létrehozását szoktam javasolni. Ezt főként azért teszem, mert a fiók minőségébe beleszámít az adott Google Ads fiók életútja. Vagyis a Google azt is csekkolja, hogy mennyire vagy hatékony hirdető. Ehhez párosul, hogy mennyi hibát követtél el a hónapok, illetve évek alatt, gondolok itt főként a Google Ads szabályok megsértésére. - Egyébként a Facebook fiókok, illetve hirdetések minősítése is hasonlóképpen működik. - Ha pedig azt látom, hogy drasztikus hibákat nem vétettek és a lent felsoroltakat ki lehet küszöbölni, akkor az ügyfél fiókjában dolgozom tovább.

Lehet azt gondolod, hogy neked nem éri meg a Google Ads kampányok futtatása. De biztosra veszem, hogy a nem megfelelő munkatárs kezében van az irányítás. Azt sem állítom, hogy a Google Ads a Szent Grál, mert mindig elmondom, nincs tökéletes hirdetési platform, miszerint csak ezt az egyet használd. Aki csak egy hirdetési csatorna mellett teszi le a voksát, az nem ért a többihez, ilyen egyszerű. Lehet, hogy a Google Ads fog neked nagyobb pénzt termelni és a Facebook hirdetések csak másodlagosak lesznek, de az is lehet, hogy pont fordítva lesz a nyerő stratégia. Egy biztos, számos esetben Google hirdetések nélkül nem lehet online marketingezni.

Amikor Facebook, vagy Google Ads hirdetésekről oktatok, elsőként részletesen mesélek a működési elvükről. A tantermi képzéseken fel is szokott merülni, hogy miért ilyen sok az elmélet. Erre azt mondom, hogy a Google Ads egy szoftver, amely irányítópultjának kezelését hamar el lehet sajátítani, de megérteni az algoritmusait és azokat online marketing szaktudással használni profitábilisan, már évek munkája. Vagyis nem az összekattintgatott hirdetések fogják hozni a pénzt, mert akkor nem kellene oktatni.

A kezdő hirdetők ott követik el a legnagyobb hibát, hogy azt gondolják, 100%-ban rábízhatják magukat a Google Ads javaslataira. Jegyezd meg, hogy a Google (és a Facebook is) egy profitorientált cég, akinek a legfontosabb célja, hogy te költs nála, ami mellett neki harmadlagos, hogy mennyire vagy jó hirdető. A te érdeked, hogy megtanuld kiválóan használni és nyereséges kampányokat futtatni.

Sok kampánybeállítási hibát fel lehetne sorolni, én viszont törekedtem a 6 db legnagyobb Google Ads keresőhirdetési hibáknak a feltárására. Ha a Google Ads barátja szeretnél lenni, hogy minél olcsóbban és minél több vásárlót generálj, akkor ez most neked szól.


1. hiba - A hirdetéscsoportok és kulcsszavak kapcsolata

A Google Ads végigvezet a kampánybeállításokon, de előtte bekéri a weboldalad címét. Amikor a hirdetéscsoportok létrehozása részhez érkezel, akkor automatikusan bedob minden kulcsszót, amit a weboldalad alapján relevánsnak ítél. És sokan itt szoktak hibát véteni, mégpedig azzal, hogy egyetlen hirdetésbe minden kulcsszót beletuszkolnak.

A képen látható, hogy a netenavideom.hu weboldalunkat adtam meg, amiből behúzta pl.: "weboldal ingyen", "marketing eszközök" és "esküvői videó" kulcsszavakat, amelyek egyáltalán nem jók. A jobb oldali oszlopban ötleteket ad és abból az "animáció készítő" talán jó lehetne, amennyiben csak a filmes digitális utómunka szolgáltatásunkat hirdetném. Viszont a kezdő hirdetőnek nem tűnik fel, hogy ez így nem lesz megfelelő, mert bízik a Google Ads-ben.

Google Ads hirdetéscsoportok beállítása

Csak egy picit gondolkozz logikusan, miszerint ha egyetlen hirdetésbe mindent hirdetni akarsz, akkor szerinted a Google Ads értékelni fogja? Ez olyan mintha azt mondanám asztalos vagyok, kőműves, ács, gázszerelő, vízszerelő, villanyszerelő, amiből kijönne mondjuk egy generálkivitelező. De valójában online másképp látnak a felhasználók és ebből nekik csak az jön le, ha mindenhez értesz, akkor semmihez és ez számukra nem deal.

A legfontosabb, hogy emiatt a rossz döntésed végett a Goole Ads le fog pontozni, ritkán fog megjelenni a hirdetésed és (piszok) drágán fogsz kapni egy kattintást. A megoldás, hogy minden célzást külön hirdetéscsoportba kell felvegyél, így egy hirdetéscsoportban csak azok a kulcsszavak legyenek, amik azon termékeddel, vagy szolgáltatásoddal kapcsolatosak. Erre példa, ha drón videó készítés (légifelvétel) szolgáltatásunkat reklámoznám, akkor csak az a drón fotó-videó kulcsszavakra és kiegészítéseikre koncentrálnék.


2. hiba - A legértékesebb pont, a kulcsszóegyezések ismerete

Nem elég a kulcsszavakat megtalálni, megfelelően kell őket alkalmazni is. A kezdő legtöbbször általános egyezésű kulcsszavakat használ, mert nem ismeri a kulcsszóegyezési típusokat. Aminek az lesz a következménye, hogy az ég világon minden kulcsszóra meg fog jelenni a hirdetése. De még mielőtt belemennénk részletesen, ismert meg az alábbi 5 kulcsszóegyezési típust:

 • általános egyezés
 • kifejezésegyezés
 • pontos egyezés
 • általános egyezés módosító
 • kizárás

Általános egyezés

Ezt a fajta kulcsszótípust kevés alkalommal használjuk, mert lényegében minden keresett kulcsszóra megjelenik. A Google megjeleníti a hirdetéseket az összes releváns kulcsszó-variációkra, mint pl. a szinonimákra, az egyes és többes számú alakokra, a lehetséges elírásokra, a toldalékolt kifejezésekre (pl. "homlok" és "homlokzat"), a kapcsolódó keresésekre, illetve más egyéb releváns változatokra.

Kifejezésegyezés

A szó előtt és után bármi szerepelhet, de a megadott szavaknak pontosan ugyanabban a formában és egymást követve kell szerepelniük. Mindezt aposztrófok közé helyezzük, amivel jelezzük a Google Ads-nek, hogy ez kifejezésegyezési kulcsszó lesz. A hirdetés akkor is megjelenik, amikor valaki az adott kifejezésegyezési kulcsszó közeli változatára keres. Ide tartoznak az elírások, az egyes és többes számú formák, a mozaikszavak, a ragozott formák, a rövidítések és az ékezetek.

Pontos egyezés

Ennél a kulcsszótípusnál csak akkor fog megjelenni a kulcsszó, ha pontosan arra keresett rá a felhasználó, mint amit megadtunk. Mindezt szögletes zárójelek közé helyezzük, amivel szintúgy jelezzük a Google Ads-nek, hogy ez pontos egyezésű kulcsszó lesz. Viszont a Google Ads okos és akkor is megjeleníti a hirdetést, ha annak a közeli változatára kerestek rá. Ide tartoznak az elírások, egyes és többesszámú alakok, szótövek, rövidítések, ékezetek, funkcionális szavak (pl. alatt, vagy mellett).

Általános egyezés módosító

Az általános egyezés módosító kulcsszavakkal biztosítható, hogy a hirdetések csak akkor jelenjenek meg, amikor valaki olyan keresést hajt végre, amelyben szerepelnek a pluszjellel megjelölt szavak. Erre lehet példa az +iphone +8 +kábel kulcsszó, ami megjelenik minden iPhone 8 termékű keresésre, amiben a "kábel" szó is szerepel. Emellett ugyanúgy a megjelenik a hirdetés, ha a közeli változatok közé tartoznak az elírások, az egyes és többes számú alakok, a rövidítések, a toldalékos alakok és a szinonimák.

Kizárás

Maga a kulcsszó kizárás nem tartozik a kulcsszóegyezési típusok közé. A fenti három típust bemenetre alkalmazzuk, a kizárást pedig minden esetben, amikor nem szeretnénk, hogy megjelenjünk olyan szavakra, amik üzletileg számunkra nem megfelelőek.

Erre egy ügyfelem példáját tudom felhozni a "Deeper halradar"-t, amely márka benne is van a nevében horgászoknak speciális halradar értékesítése. Feltűnt, hogy adott felhasználók folyamatosan keresnek a "deeper gél", "deeper kenőcs", "deeper krém" kulcsszavakra. Ezeket kizártam a találatok közül és nem foglalkoztam vele. Viszont rábukkantam egy meghatározó kulcsszóra a "deeper f@sz növelő" kulcsszóra (elnézést, de pontosan így keresett rá valaki). Utána már célirányosan rá tudtam keresni és tényleg ez a márka egy pénisznövelő krém. Ezért kell folyamatos kampányoptimalizálást végezni, mert mindig akadnak olyan kulcsszavak, amikre nem szeretnénk megjelenni. Jelen esetben a két márka neve betű pontosan megegyezett.


De hogy példaként egybe is szemléltessem a kulcsszóegyezési típusokat, az alábbi táblázatban összefoglaltam:

egyezési típus és jelölésemegadott kulcsszókeresési példa
általános egyezésférfi cipő• cipő vásárlása férfiaknak
• férfi ruházat
• téli férfi kesztyű
• tenisz sportcipő férfiaknak
általános egyezés módosító
+kulcsszó
+férfi +sapka• férfi sapkák és kalapok
• téli sapkák férfiaknak
• márkás sapka férfiaknak
kifejezésegyezés
"kulcsszó"
"férfi cipők"• kék színű férfi cipők 44-es méretben
• férfi cipők vásárlása
• akciós férfi cipők
pontos egyezés
[kulcsszó]
[férfi cipők]• férfi cipők
• cipők férfiak számára
• cipők férfi

3. hiba - A földrajzi célzás stratégiájának átgondolása

Akkor a legfontosabb a földrajzi targetáció, ha nem országosan kívánunk hirdetni, mert vagy helyi termelők/szolgáltatók vagyunk, vagy nincs meg a megfelelő médiaköltésünk, illetve büdzsénk, hogy országos kampány futtassunk. A Google Ads földrajzi célzása pontos, de ehhez konkrét beállításokra is szükségünk van. A Google Ads Kampánybeállítások részénél, vagyis már az elején meg kell adjuk a földrajzi célzásunkat. Itt régebben alapértelmezésben az "Összes ország és terület" volt beállítva, így a kezdők csodálkoztak, hogy mire megy el a pénz, mikor az egész világra céloznak. Pár éve ez megváltozott (jó fej volt a Google) és a fiókod szerinti nyelvi beállítás alapján adja az alapértelmezett országot.

Földrajzi helynek, nem csak országot tudunk megadni, hanem:

 • megyét, várost
 • x km sugarú kört
 • kizárást

Ehhez a "Másik hely megadása" lehetőséget kell kiválasztani és a "Speciális keresés" linkre kattintva finomíthatjuk a célzásunkat a fentiek szerint. Példaként, ha Szeged és 40km vonzáskörzetét megjelölöm, akkor ki kell zárjam Romániát és Szerbiát, hiszen át fog "lógni" a határon. De az is lehet egy példa, hogy megjelölöm Magyarországot, de csak Pest megyét zárom ki belőle, mert mondjuk azt külön kampányban futtatnám. Így nem kell az összes 18 megyét egyesével felvegyem a célzásba.

Google Ads hiba a földrajzi helyek célzásának beállítása

De mi van abban az esetben, ha azokat a személyeket szeretnénk elérni, akik az adott célzási területen laknak, vagy azokat, akik adott városra keresnek. Alapértelmezésben, ha nem kattintunk a "Helybeállítások" linkre és állítjuk át a számunkra megfelelő célzást, akkor minden földrajzi régióban megjelenik a hirdetésünk.

Egy példa a "szegedi virágküldés" kulcsszóra. Ekkor azt szeretnénk, hogy csak annak jelenjen meg, aki Szegeden él. Ha viszont alapértelmezésben hagyjuk a beállítást, akkor megjelenhet a Pesten kereső felhasználónak is. Egy másik példa ha a SZIN-t (Szegedi Ifjúsági Napok) fesztivált szeretnénk a pestiekre célozni, és ők mondjuk a "szin szeged", "szegedi fesztivál" kulcsszavakra keresnek. Ekkor csak nekik fog megjelenni a hirdetés, amennyiben "A célzott helyeket kereső személyek" sort jelöljük meg.


4. hiba - Hirdetési bővítmények, az elhanyagolt értékek

A hirdetési bővítmények a legjelentéktelenebbnek vélt kiegészítők, amelyeket oly sokan elhagynak, pedig ezekkel lehet igazán felvértezni a keresési hirdetéseinket. Nem csak bővíteni tudjuk az adott hirdetésünket, de a Google Ads ezt is beleszámolja abba, hogy a használatával mennyire vagy szakértő hirdető. Márpedig te a Google barátja akarsz lenni. Lényegében a Google Ads azt mondja, hogy használj annyi hirdetési bővítményt, amennyit csak tudsz.

A hirdetési bővítményeknek egyszerű a frissítése, nem kell új hirdetési szöveget írni és könnyebben hozzáadható a hirdetéshez, vagy éppen elvehető. Vagyis rugalmas és nem csak adott hirdetésre, de az egész kampányra is szabható. Részletes adatokhoz juthatunk hozzá, hogy külön-külön melyik bővítményre kattintottak és melyik mennyi bevételt generált. Ütemezhetjük is őket adott időpontra, így nem kell figyelni, ha pl. egy akciós ajánlat benne maradt a hirdetési szövegben.

Nézzünk egy példát, beírtam a Google keresőbe az alábbi kulcsszót "utazás Amerikába Szegedről" és kiválasztottam a találatok közül egy helyi utazási irodát. Ebben látható, hogy az alap hirdetési szövegeken túl még mi mindent tartalmaz: telefonszámot, címet, belső hivatkozásokat.

Google Ads hiba hirdetési bővítmények beállítása

Na de nézzük, hogy milyen sok hirdetési bővítmény áll a rendelkezésedre:

 • belsőlink bővítmény
 • kiemelő bővítmény
 • strukturált kódrészlet bővítmény
 • hívásbővítmény
 • potenciális ügyfelek űrlapbővítménye
 • helybővítmény
 • árbővítmény
 • alkalmazásbővítmény
 • promóciós bővítmény

Belsőlink bővítmény

A belsőlink bővítményekkel további linkeket adhatunk hozzá a hirdetésekhez. A belsőlink bővítmények a webhely adott oldalaira irányítják a felhasználókat. Ha mondjuk sportcipőket reklámozunk, akkor itt megadhatjuk a legnépszerűbb kategóriákat mint pl. teniszcipő, kosaras cipő, futócipő.

Kiemelő bővítmény

A kiemelő bővítményeknél benne van a nevében, hogy kiemel a többiek közül. Vagyis felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy te miben vagy jobb, mint a konkurenseid pl. 0-24 óra support, 20 év garancia. Amikor a felhasználók ezen hirdetéseket látják, részletes információkat kapnak a vállalkozásról, valamint a termékekről, vagy szolgáltatásokról.

Strukturált kódrészlet bővítmény

Ezt a fejléc típust akkor használhatod, ha az alábbi kategóriák közül legalább egybe beletatozol:

 • biztosítási módozat
 • diplomaprogramok
 • kiemelt szállodák
 • márkák
 • modellek
 • műsorok
 • stílusok
 • szolgáltatások
 • tanfolyamok
 • típusok
 • úti célok
 • városrészek

A szolgáltatások kategóriában többen részt tudnak venni, így ide azt írhatod pl.: Szerviz, Kiszállás. Márkák esetében pl: Samsung, LG, Sony, viszont ezen esetekben ügyelned kell rá, hogy csak akkor használhatod a márkaneveket, ha az adott márkacégtől van írásos jogosultságod. Az asztalin max 2 fejléc tud megjelenni, míg mobilon csak 1 db.

Hívásbővítmény

A hívásbővítmény megfelelő használatához először konverzióként kell beállítanod a hívásokat pl. hány másodperctől tekintse vásárlásnak, majd az adott hirdetésnél a hirdetésbővítményben meg kell adnod a telefonszámodat. A háttérben a Google telefonszáma irányítja át a te megadott telefonszámodat, amiből se te, se az ügyfél nem vesz észre semmit. Így nyomon követhető, hogy telefonon hány rendelést adtak és mennyire sikeres a telefonos rendelés.

Potenciális ügyfelek űrlapbővítménye

Ez már inkább egy középhaladóknak szánt bővítmény, ami nem is olyan rég jelent meg. A segítségével adatokat kérhetsz be az érdeklődőktől pl. név, email cím, mintha egy weboldalon adná meg az adatait. Viszont pl. a Regisztráció nevű gombra kattintva azonnal megjelenik az űrlap, de csak mobilos keresésekre működik. Ez olyan típusú hirdetés, mint a Facebook esetében az érdeklődőkeresési (lead) típusú hirdetés. A feliratkozókat .csv formátumban manuálisan bármikor le tudod tölteni, de szuperhaladók Google Ads Webhook (API) használatával automatizálhatják is, hogy az adatok bekerüljenek közvetlenül a saját CRM rendszerükbe.

Helybővítmény

A Google Cégem fiókba regisztrált címedet tudod itt alkalmazni. Régebben bármilyen címet meg lehetett adni, de a visszaélések végett jó ideje csak a saját fiókodba elfogadott címeidet használhatod. Erre kattintva közvetlenül a Google Maps felületére jut a felhasználó, aki azonnal utat tervezhet és odanavigálhat az üzletedhez.

Árbővítmény

Az árbővítmény sajnos még mindig nem tud magyarul, vagyis HUF, illet Ft értéket nem lehet kiválasztani. Az árbővítményt akkor érdemes alkalmazni, ha te kínálod a piacon a legjobb árakat, amit fel tudsz tüntetni a hirdetés alatt. Pl. férfi hajvágás 1.500 Ft-tól, női hajvágás 2.000 Ft-tól, gyermek hajvágás 1.000 Ft-tól. Az emberek árérzékenyek, ezért ha csak az árat látják, már a weboldalra nem jutnak el, ahol leírod, hogy azért kerül ennyibe, mert még pl.: plusz garanciát, VIP kedvezményt, kupont adsz mellé, amit lehet feltételhez is kötsz x Ft vásárlása felett.

Alkalmazásbővítmény

Ha van saját Android, vagy iOS appod, amit a Google Play Store-ba, vagy Apple Store-ba feltöltöttél, akkor ezt is hozzá tudod rendelni a hirdetésedhez. Ezzel arra sarkallod a felhasználót, hogy töltse le az appodat szinte két kattintással. Ha mondjuk olyan webshopod van, amiből mobilalkalmazást is fejlesztettél és marketing szempontból eredményesebb ha az appodat használják vásárlásra.

Promóciós bővítmény

Akciókat, egyedi ajánlatot tudsz megadni. Pl. Black Friday, Kupon: BF2020, 15%-al olcsóbb a férfi cipőkre, 2020.08.05-ig. Megadod a promóció nevét, ami előre deklarált (vagyis csak azok közül választhatsz pl. Tavaszi akció, Karácsonyi akció), kiválasztod százalékos, vagy forintális kedvezményt, mire lesz érvényes, kupont is adhatsz meg és határidőt, amelyek mindegyike opcionális. Mint tudjuk a felhasználók a promóciók, akciók, ingyenes szállítás nevekre könnyen felkapják a fejüket. Abba most nem megyek bele, hogy a marketingben nem az akciózás a nyerő stratégia, ha jó a terméked.


5. hiba - Mérések és tesztelések, a legfontosabb mutatók

Nem tudsz tesztelni és adatokat gyűjteni, ha nem építed be a Google Analyitics és a Google Ads követőkódokat. Az Eszközök és Beállítások/Mérés/Konverziók menüpontokba tudod kezelni, hogy mit szeretnél mérni, illetve itt tudod összekapcsolni a Google Analytics és a Google Ads platformokat. Egy dologra ügyelj, hogy fizikailag egy Gmail cím alatt legyenek a fiókok, különben nem tudod őket összekapcsolni. Volt már olyan ügyfelem, aki mindent eszközt külön Gmail fiókban hozott létre (Analytics, Ads, Search Console stb.) és rájött, hogy valami nem okés, mert így az eszközök ugye nem tudnak egymással kommunikálni.

Az alap Google Ads követőkód beépítése önmagában csak arra jó, hogy kövesse számszerűen hány vásárlásod zajlott le, viszont ahhoz már programozó szükséges, hogy dinamikusan visszaadja a követőkódnak a vásárlás értékét is. Enélkül az alap mérés nélkül nincs ROI (haszonkulcs) számítás, aminek az alapja a bevétel és kiadás kapcsolata. Az alap Google Analytics követőkód se fogja mérni a webshopod forgalmát, így oda egyedi fejlesztésben kell az e-kereskedelmi kiegészítő követőkódot elkészíteni. Természetesen ez alól kivétel, ha bérelt webshopod van (pl. Shoprenter, Unas) és ott ezeket az összekötéseket, illetve fejlesztéseket már tartalmazza, így jobb esetben csak a fiókszámodat kell megadjad.

Amikor beállítasz egy konverziót (pl. vásárlás, kapcsolatfelvétel, feliratkozás), akkor a címketelepítésnél szükséged lesz az alap Google Analytics követőkód kiegészítésére, amelyet szintúgy minden aloldalra el kell helyezned. Az esemény kódrészletét pedig csak arra az oldalra, ahol az esemény végbement pl. köszönő oldal. Ha nem tudod ezeket magad megoldani pl. WordPress-ben, akkor kattints a "A címke elküldése e-mailben" fülre és küld el a fejlesztődnek. De ha profi vagy és a Google Tag Managert használod, akkor válaszd a "A Google Címkezelő használata" menüpontot.

Google Ads konverziós művelet helyes beállítás hibázás nélkül

Attól, hogy egyszer sikeresen beállítottunk mindent, nem dőlhetünk hátra. Folyamatosan tesztelni kell a hirdetési szövegeket. Ehhez hirdetéscsoportonként min. 2-3db hirdetést használj, hogy az Google Ads tudjon A/B tesztelni és segítse a munkádat. Ha az egyik hirdetési szöveg változat beválik, akkor azt később meg kell változtatni, mert hozzá fognak szokni a felhasználók és azért nem kattintanak. Emellett figyelned kell a kulcsszavak kizárását, felügyelni a konverziókat (bevételeket), az átkattintási arányt, mert ezek a számok lesznek számodra a legfontosabbak. Változtatni kell a kattintási költségeken és figyelni kell a minőségi mutatót, hogy minél hatékonyabb hirdető legyél. Az, hogy hányszor jelent meg egy hirdetés, illetve hány embert értél el, senkit se érdekel (bocs, de így van), mert a végén csak az a fontos, hogyan cseng-e a kassza.

A webshop olyan, mint egy kertes ház, sosincs készen.
- Német János

Emellett a weboldaladon is folyamatosan munkálkodnod kell. A Google Analytics sem elhanyagolható eszköz, mert tudnod kell elemezni a számokat pl. melyik termékből adtál el a legtöbbet, hogyan néz ki egy vásárló életútja a weboldalon és hol lép ki, vagy melyik aloldalon volt a legmagasabb a visszapattanási arány (interakció nélkül elmentek az oldalról). Mindez állandó munkát igényel, nem egyszeri beállításról szól, hanem szüntelen optimalizálásról, hogy mesterlövész szintjén tudjál célozni és vásárlókat generálni, amikből visszatérő vásárlókat is tudj formálni.


6. hiba - Weboldal és landing oldal, az első és legfontosabb feladat

Még mielőtt belekezdesz, az első feladatod a vásárlói tölcsér (sales funnel) megtervezése és ennek a weboldali kialakítása. Ha profin akarod csinálni, akkor ehhez szükséged lesz programozóra, grafikusra, szövegíróra és online marketing menedzserre. Esetleg a szövegírót meg tudod spórolni az online marketingessel, de ehhez csapatmunka szükséges, nem tudod megúszni. A sikeres és profi weboldalakat, nem kezdők fogják neked elkészíteni és ne lebegjen előtted az a mondat, amit már többször hallottam, miszerint "majd a szomszéd srác egy pizzáért megcsinálja neked". Én is voltam kezdő, fogalmam sem volt akkor az online marketingről és a webfejlesztésem sem volt olyan szintű, mint egy profitorientált üzleti modell.

Az is felejtsd el, hogy mindenkit a főoldalra irányítasz. Egyedi érkező oldalakat (landing page) kell kialakítani minden célcsoportodnak. Tehát a melós része, hogy annyi célzott landing oldalad legyen, ahány hirdetést futtatsz. A felhasználók 3-4 másodperc alatt döntenek (sőt a Z generáció 1 mp alatt), nem fognak olvasgatni, meg keresni az oldaladon, hogy te mit szeretnél elmondani, illetve eladni. Helyette kíméletlenül bezárják a weboldaladat és nagy valószínűséggel nem fognak visszatérni. Ezért a reszponzivitás (mobilbarát kialakítás) szintúgy kardinális feladata a webfejlesztésnek. A sales szövegnek vezetnie kell a felhasználót, mert ha okostelefonon megnyitja valaki és egy rakat szöveg van rajta, ami rosszul van optimalizálva és 10 másodperc mire betölt, majd fél-egy perc mire leteker az aljára, akkor az halálra van ítélve. Nyilván a sikeres landing oldalakról hosszú órákig lehetne beszélni. Jelen cikkben csak a fontosságára és prioritására van lehetőségem felhívni a figyelmet. A későbbiekben egy külön cikkben foglalkozok a sikeres landing page témával is.


Hibamentes konklúzió

A fenti 5 pont hozzáértéssel javítható, viszont a landing oldal már nehezebb feladat. Megcsinálhatod az év legjobb hirdetési szövegét és kreatívját, ha a weboldalad nem adja el magát. Nem hagyhatod el egyik pontot sem, különben komoly összegek hagyják el a zsebedet és nem fogod érteni, hogy miért nincs megfelelő bevételed. Az online marketing egyre drágább lesz, a kulcsszavak, illetve kattintási költségek se lesznek olcsóbbak, és egyre nehezebb elérni a célközönséget is. Két megoldásod van, vagy megtanulod a saját tanulópénzeden és csak ezzel kezdesz el foglalkozni, vagy kiszervezed egy minősített Google Ads szakértőnek.


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!