5 súlyos hiba, amit ne kövess el filmforgatás előtt

2020-03-22   Német János   1.942   641   YouTube, Facebook, Instagram, Technológia, Online videó, Film

A videótechnika, a hangtechnika és a fénytechnika a filmgyártás legfontosabb három eleme.

Olvasási idő: 6:09 perc

Összeszedtem öt pontot, amiken könnyen át szoktak siklani a filmforgatás előtt, mert vannak akik "valahogy úgy is meg lesz oldva" alapon terveznek. Igen ám, de ha van egy forgatókönyv és egy szoros napirend, akkor már egy apró baki, vagy előre nem tervezett esemény(ek) egy sor negatív folyamatot indíthatnak el, avagy beáll a pillangóeffektus. Nem kell olyan nagy dolgokban gondolkozni, mint pl.: kifogy a benzin a bérelt autóban, vagy lemerültek az akksik és nincs lehetőség feltölteni. Nyilván még számos esetet lehetne vizsgálni, de nem az a fontos, hogy mindent felsoroljak, hanem, hogy rámutassak a gócpontokra.


1. Miért kell a forgatókönyv és a szövegírás?

Ha te nem vagy filmrendező és szövegíró, aki azonnal el tud adni bármit minden felkészülés nélkül és bármiről tud beszélni, plusz a szereplők ugyanezen tehetségek birtokában vannak, akkor bizony tervezésre és szövegírásra lesz szükség. Még a legnagyobb színészeknek is szükségük van arra, hogy ismerjék a forgatókönyvet, kezükbe adják a szöveget és legyen egy rendező, aki az egész átkarolja, hogy mindenki csak arra összpontosítson, ami a szakterülete.

Egy jó forgatókönyv tartalmazza az összes jelenetet, aminek az alap formáját három oszlopban képzeld el. Az egyik oszlop a storyboard, amiben le van írva mi fog történni, kiegészülve az esetleges narrációval. A második oszlop leírja, hogy a kamera hova néz, kire közelít, mit csinál. A harmadik oszlop a hangot és zenét írja le. Ha ezt elolvasod, akkor teljes egészében magad elé tudod képzelni az adott jelenetet. Emellé párosul a szövegezés, szintúgy jelenetenként és szereplőnként. Belátható, hogy ezek elkészítése nem kevés meló.

Nem egyszer találkoztam már azzal az esettel, hogy azt állította a szereplő felkészül, aztán min. tízszer kellett ugyanazt az apró jelenetet felvenni, mert vagy nem tudta jól megírni, és/vagy nem tanulta meg. Persze, nincs gond, ha ez az idő bele van kalkulálva és meg van fizetve, de sajnos mindannyian tudjuk nem így szokott lenni. A sok egyforma videófelvétel után mindenki hamar el fog fáradni, összecsapni meg nem kellene, mert az se a megrendelőnek, se a gyártónak nem kedvez. Ha az ügyfélre van bízva, hogy ő fog mindent kitalálni, a szöveget pedig "megíratja", akkor biztosan számos hibát fog véteni.

Kérdések: Ha az megbízó mindent maga akar végezni, akkor a videó stáb hogyan vállaljon bármire is garanciát? Odavagy a káoszért, vagy te is azt szereted, ha minden flottul megy?


2. Jó lesz oda az új iPhone is kamerának!

Nem, nem lesz jó az okostelefon. Maradjunk a bérlésnél, az egy jó ötlet (lehetne). Azt viszont tudnod kell, hogy ha bérelsz egy több milliós felszerelést és nem értesz hozzá, az pont olyan, mintha egy fából készült széket kellene elkészítened a fa megmunkálásától kezdve, de nincs asztalos szakmád. Anno mikor kezdtem ismerkedni a fotózással 10 fotóból 9 rosszul sikerült, mert nem az automata beállításival kezdtem el ismerkedni, hanem a szakszerű használatával, amihez érteni kell. Az van, hogy itt sem tudsz spórolni az operatőrön és a technikai felszerelésen. Ezen kívül minden kábelnek, csatlakozónak, elegendő akkumulátornak a helyszínen kell lennie. Nem jöhet szóba olyan jelenet, amihez nincs meg minden felszerelés.

Részletesen ebben a cikkben nem megyek bele, hogy ha profi videóban gondolkozol, akkor miért hagyd el az okoskütyüket. Ámde azt se állítom, hogy a legújabb pl.: Samsung S20 telefonnal megfelelő körülmények között és szakértő kezekben ne lehetne elfogadható minőséget készíteni a social csatornákra. Csak annyit hagynék itt gondolatmenetként, hogy ha egy pár százezer Ft értékű okostelefon (aminek a fő feladata az okoseszköz kihasználása és a telefonálás) apró objektíve csúcsminőséget ad, akkor miért van szükség legalább a belépő szintű több milliós videókamerára, ami csak arra lett fejlesztve, hogy filmet forgassanak vele?

Kérdés: A kamerán spórolsz, vagy vevőket veszítesz?


3. Nem kell mikrofon, a videókamera a hangot is felveszi!

Ha nem szeretnél zajos, zúgós, visszhangos és halk felvételt, akkor a hangtechnika is külön mulatság. Ugyanolyan fontos, mint a videó felszerelés, tehát külső minőségi broadcast (filmes) mikrofonra lesz szükség, esetleg csiptetős mikrofon(ok)ra és vezeték nélküli mikroportokra. Azt persze nem kell mondanom, hogy ezeket nem a kamera 3.5 mm-es Jack bemenetére kell kötni, hanem külső VXLR csatlakozóval ellátott többcsatornás hangrögzítőre, ami direkt erre a célra lett tervezve. Ha pedig szabadban lesz a forgatás, akkor a mikrofonokhoz kiegészítő felszerelés is kelleni fog, hogy a szélzajt és a háttérzajt minimalizálni lehessen.

Hány olyan videót láttál, ahol nem volt minőségi a hang, csak arra törekedtek, hogy a kép, úgy ahogy jó legyen? A legtöbb hiba, a visszhangos és zajos felvétel, ami a beltér akusztikájából is adódhat, de legfőképp a nem megfelelő mikrofon használatából. Biztosan láttál már olyan werkfilmet, ahol egy valaki rúddal "rohangál" (vagy csak áll), a rúd végén egy nagy szőrös mikrofon, fején a fülhallgató és a derekán a felszerelés. Na, ő a hangtechnikus, akinek az a dolga, hogy folyamatosan figyelje a hanggal minden rendben van-e. Mivel külön veszik fel a hangot, külön kell utómunkával is kezelni és szükség esetén egyéb effektet és zenét alávágni, amihez már lehet, hogy hangmérnökre is szükség lesz. Nyilván minden attól függ, hogy lesz-e benne pl.: ének, speciális effektek stb. Tehát se a technikát, se a szakértelmet nem tudod megspórolni.

Kérdés: Megelégszel a háttérzajos, visszhangos felvétellel, mert "jó van az úgy"?


4. Nem gond, majd kivágjátok és retusáljátok!

Azt a mondatot, hogy "úgy is lehet majd fotoshoppolni" (pontos neve Photoshop ) inkább felejtsd el. Egy kép esetében sem pár percbe telik, hogy lényegi részeket tűélesen retusálni lehessen. Viszont a film esetében ugye egy másodperc átlagban 24 db képkockát (30, 60 vagy több fps-el - frame per second - is készülnek felvételek) tartalmaz, aminek munkálatánál nem meglepően képkockánként kell haladni. Vagyis már több perces videó nyersanyag teljesen utómunkálatai is nagyon megdrágítják a folyamatokat. Természetesen nem tartoznak ide az amúgy is betervezett pl.: effektek, 3D modellek. Nem árulok el nagy titkot, hogy ha tényleges filmforgatásról beszélünk, akkor a digitális filmes utómunkálatok viszik el a legtöbb időt és akár a büdzsé jelentős részét is. Evégett arra kell törekedni, hogy a videófelvétel tökéletes legyen, hogy minél kevesebbet kelljen rajta utólag javítani.

Kérdés: Ki fogja fizetni a digitális többletmunkát, ha a megbízó hibája végett a felvételek rosszul sikerültek?


5. Károly, majd megoldja!

Ki az a Károly? Hát a barátom barátnőjének az unokaöccse, majd beszélnek vele, de akiről semmit sem tudunk. Oké, ne legyünk bizalmatlanok, de ne alapozzunk bizonytalan elemekre. Tegyük fel, hogy luxusautót kell bérelni, aminek 10:00-kor a helyszínen kell lennie, 14:00-kor már vissza kell vinni, mert átáll a stáb a következő jelenetre. Számoltál vele, hogy ha mozgásban lesz az autó, akkor mennyi benzint fog enni, vagy ha koszos lesz (időjárás, terep végett), akkor el kell vinni a forgatás után lemosni és kitakarítani? Mi van akkor, ha aznap nem tudja visszavinni az autót, mert az egész forgatás megcsúszott, vagy elment a helyszínről? Károlyra biztosan rábízhatjuk az 50 millás autót?

Ez nem kimondottan a személyre vonatkozik, vagy az autóra, inkább a pontos tervezésre, hogy legyen mindenre kidolgozott terved. Ne tekints erre úgy, mint egy apró feladatra, különben a ködbérek, vagy az egyéb költségek gyorsan felcsúsznak és valakinek el kell vinnie a balhét.

Kérdés: Kinek mi lesz a pontos feladata, és mi van abban az esetben, ha aznap mindenki hibázik és emiatt csúszik a forgatás?


+1

Egy dolog maradt csak ki, a fénytechnika. A videó-hang-fény mesterhármast ugyanúgy jól kell tudni használni, mint a fotó/videó esetében az iso-rekesz-záridő expozíciós háromszöget (erről beszéljünk egy másik cikkben). Ha napfényes időben történik a forgatás, minimum derítőre (ami visszaveri fényt) szükség lesz, amit vagy egy asszisztens tart irányítottan a kezében, vagy ha egy helyben forog a jelenet, állványra is lehet szerelni. Ha viszont már beltér, vagy esti felvétel is szerepet kap, akkor a felkapcsolom a lámpát megoldás egyáltalán nem fog segíteni. Bár a profi videókamerák képesek sötétben is nagyszerű eredményt produkálni, de a tökéletességhez a helyes megvilágítás akkor sem hagyható el.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!