2020-as videó marketing statisztika és trendek.
Ha csak egy elemzést olvasnál el a témáról…

2020-02-16   Német János   2.650   742   Videó marketing, Facebook, Instagram, YouTube, Statisztika

2020-as videó marketing statisztika és trendek

Olvasási idő: 6:20 perc

Videó trendek

A videó hatékonysága folyamatosan bebizonyítja, hogy most már eljött az idő, marketing videókat kell készítened. A videók vonzereje egyre csak duzzad az online marketingben és kicsit sem hagy alább. Tekintsd át az alábbi statisztikákat, melyek sajnos nem magyar adatok, világszintű felmérésekről van szó, amiket több forrásból szedtem össze a saját gondolataimmal kiegészítve.

A felhasználók 78%-a néz hetente online videókat, ebből 55% minden nap.
Az ügyfelek 72%-a előnyben részesíti, ha a terméket, vagy szolgáltatást videón keresztül ismerheti meg.
10-ből 6 ember inkább online néz videókat a televíziós műsorok helyett. Mondjuk ezzel én sem vitatkoznék, nem igazán nézek én se TV műsort.
A vállalkozások 81%-a használ videót a marketing stratégiájában. Na ezen nagyon meglepődtem, mert itthon még blogot sem nagyon írnak a cégek, nem hogy videót készítenének. Ez a szám ráadásul 63%-al nőtt az előző évekhez képest.

Becslések szerint 2022-re az e-kereskedelem bevételének a 82%-a online videókból fog származni.

Az okostelefonokkal készített marketing videók évente megduplázódnak. Ez várható volt, hiszen ha megnézzük a legnagyobb okostelefon gyártókat, akkor a laikusoknak is rögtön szembetűnik, hogy az elsődleges fejlesztéseik a kamerák irányába tart. Ők is tudják, hogy a jövő szórakoztató és központi egysége egy karnyújtásnyira a zsebünkben van. Ahogy a technológia halad előre a fotók és videók minőségére egyre nagyobb az igény. Ott tartunk, hogy már 108 megapixeles kamerával ellátott telefonokat fogunk látni még az idén. Őrületes tempót diktálnak a gyártók.

A videók iránti elköteleződést mutatja, hogy a felhasználók 59%-a az adott tartalmat inkább megnézi videós előadásban, mint hogy a hozzá kapcsolt cikkben azt elolvasná. Mondhatnánk, hogy lusták az emberek, vagy azt, hogy az olvasás eltűnne, de nem így van. Mondjuk az emberek lustaságáról lehetne beszélni, de most nem motiváló szövegről van szó. Egyszerűen vizuális típusúak vagyunk, szeretjük látni, hallani, esetleg megérinteni, hogy több érzékszerverünket is bevessük a termék, vagy szolgáltatás megismeréséhez. Ha vesszük pl.: a Media Markt áruháznak a sikerét (szigorúan reklámmentesen), ahol sok terméket azonnal szemügyre tudunk venni, miért ennyire népszerű. Nem az ár a döntő, hanem a nagy kinálat ki van rakva a vásárló elé, amit csak le kell emelnie a polcról.

A mobil felhasználók 92%-a megosztja a videókat. A virális, vagyis vírusos terjedés növekedése szinte pár óra alatt óriási mértékű lehet. Ezen szám mellett sem tudunk elmenni anélkül, hogy megkérdezzem, miért is akar bárki videó stratégia nélkül értékesíteni. A felhasználók ráadásul 88%-kal több időt töltenek böngészéssel, ha az adott weboldal tartalmaz videókat.


YouTube statisztika

A Youtube a második legnagyobb kereső a Google után, így nem meglepő, amikor azt mondjuk, ha videó marketing, akkor elsődlegesen a YouTube jut eszünkbe. A videó marketingesek 87%-a használja a YouTube-ot, ami egyeduralkodónak mondható.

A nézők több mint fele mobil eszközökről érkezik. A mobil eszközökről érkezők átlagosan 40 percnyi videót néznek. Azért ez terjedelmes számnak mondható, ebbe nagyon sok információ belefér. Bár a TV előtt több időt töltenek még!, de erről majd külön cikkben fogok írni, amikor összehasonlítom a TV-t és az online streaminget.
Percenként 300 óra videót töltenek fel. 1.5 milliárd felhasználóval rendelkezik, ebből napi 1 milliárd aktívan használja.
A "hogyan kell…" kifejezésekre való keresések 70%-kal növekedtek az előző évekhez képest, vagyis sokan szeretnek, illetve szeretnének tanulni videókból.

A cégvezetők 65%-a meglátogatja az adott weboldalt egy olyan videó hatására, amelyet előtte nézett meg a YouTube-on. Itt is megállnék egy kicsit. Sokszor felmerül, hogy a B2B szektort online nehéz mérni és milyen teljesítménye lehet az ilyen célcsoportú digitális marketingnek. Azt ugye tudjuk, hogy ők is magánszemélyek, márpedig először a magánszemélyt kell megcélozzuk, hogy abból céges ügyfelet érjünk el. Nyilván ennek mélységébe nem célom most belemenni, viszont az látható, hogy a cégvezetőkre is ugyanúgy hatnak a videós tartalmak.


Facebook videó statisztika

A Facebook a világ legnagyobb közösségi média csatornája, de ezzel nem mondok újat. Ez a digitális marketing szakemberek által az egyik leggyakrabban használt platform a fogyasztók eléréséhez.

A felhasználók naponta átlagosan 8 milliárd db videót néznek meg. Naponta 75 millióan látogatják meg a Facebook Watch csatornát.
Az elkötelezettség a videókat tartalmazó bejegyzésnél 13,9%. Vagyis az az oldal van előnyben, aki folyamatosan videós tartalmakat tölt fel.
A videó hirdetések ugyanolyan népszerűek, mint a képes hirdetések. Én viszont úgy tapasztalom, hogy bizonyos esetekben a videók jobban teljesítenek a Facebook-on, mint a statikus képek. De ha hazai megoldásokat nézünk, azzal ki tudok egyezni, hogy a képes és videós hirdetések egyensúlya meglegyen.
A vállalkozások 81%-a részesíti előnyben ezt a platformot video marketingjéhez.


Instagram videó statisztika

Az Instagram gyors fotómegosztó közösségi csatorna. A vállalkozások lényegében ezt a felületet használják a márkájuk mindennapi történeteinek bemutatására.

Az aktív havi felhasználók száma eléri a 800 milliót. Az Instagram növekedése a legjelentősebb. Ugyanis ha azon vásárlásokat vesszük alapul, amelyek más közösségi média platformokon keresztül mennek végbe, akkor 2017-ben 31% 2018-ban pedig 48% az Instagram videók hatására következett be.
A hirdetés megjelenéseinek 65%-a videókból áll.
A felhasználók 75%-a márkavideójának megtekintése után lép interakcióba a poszttal. Ez magában foglalja a kattintást, egészen a termék kifizetéséig. A felhasználók 72%-a vásárol egy olyan terméket, amiről már láttak egy video hirdetést.


Extra videós megoldások

Az interaktív videókkal ösztönözni tudjuk a fogyasztók elkötelezettségét. A nézők lehetőségeket kapnak a videó folytatására, amiket maguk választhatnak ki, majd aszerint tudják folytatni, illetve befolyásolni a videó végkimenetelét. Az ilyen jellegű interaktív videókat a marketingesek csak 2% -a használja. Viszont a statisztikák azt mutatják, hogy az interaktív videók 90%-át végignézik, vagy legalábbis teljesítik a videóban kért feladatot.

A 360 fokos videók olyan videofelvételek, amelyek minden irányba egyidejűleg rögzítik a teret. Annak ellenére, hogy a 360 fokos videót nem olyan gyakran nézik meg, mint a szokásos videókat, a nézők nagyobb valószínűséggel kerülnek interakcióba a tartalommal, ami tehát magasabb átkattintási arányt is eredményez. Az ilyen videókat használó marketingesek 74%-a azt vallja, hogy sikeres számukra ez a technikai megoldás.


Videó marketing statisztika összegzés

A videó marketing az Egyesült Államokban 135 milliárd dolláros iparrá vált. A videó marketingesek a szakértelmük bővítéséhez szolgáló információkat 66%-ban videókban keresik meg. Ezt alátámasztom, mert én is szívesen megnézek egy videót (szinte értékes tartalmak csak angol nyelven vannak ezen területről) arról, hogy külföldi szakértők milyen információkat, tapasztalatokat osztanak meg. A vállalkozások 93%-a szerez új ügyfelet a videós tartalmaik által és 49%-kal nagyobb bevételt érnek el azon cégekhez képest, akik nem használnak egyáltalán videókat.

Az online marketingesek 99%-a folytatja a videók használatát és ebből 88%-uk elégedett a ROI-val (megtérüléssel). Tehát aki egyszer belekezdett az mind azt vallja, hogy a videó marketingben van bőven potenciál. Ráadásul ezen vállalkozások 88%-a többet költene a video marketing kampányokra, mint az előző években. Vagyis ha tehetnék, csak a videós marketingre összpontosítanának. Azért írtam, hogy csak tehetnék, hiszen nem minden vállalkozás engedheti meg magának a videók gyártását és azoknak az online marketingjét.

A felhasználók 95%-a termékbemutató, illetve oktató típusú szakértői videókat néz, hogy többet megtudjon egy termékről, vagy szolgáltatásról.


Néhány tanács

Ha videó szórakoztatja a felhasználót, akkor az képes akár 97%-kal is megnövelni a vásárlási szándékot. Ha videót helyezel el a landing oldaladon, az 80%-kal növeli meg a konverziódat. A videódban (a videó csatornádod) elhangzott információk alapján 53x nagyobb valószínűséggel jut el a felhasználó a Google keresőbe, hogy arra rákeressen. Vagyis ha elültetsz egy szót, terméket a fülébe, akkor biztosra veheted, hogy a videó után az első dolga az lesz, hogy rákeres. És ugye itt jön az a kérdés, hogy a Google-ben megtalálható vagy-e SEO (keresőoptimalizálás) és/vagy Google Ads hirdetések által. Mert ugye egy online csatorna nem elég, a sikerhez minden területen jónak kell lenned.

A néző figyelmének felkeltése és megtartása az első tíz másodpercben elengedhetetlen, mivel a felhasználók 65%-a megpróbálja a videó hirdetéseket a lehető leghamarabb átugrani. Ebben a rövid időintervallumban el kell adnunk magunkat, pontosabban ki kell derülnie ki a célcsoport, probléma felvetés és a megoldás. Ezt úgy kell elképzelni, mint a liftmarketinget, amikor 20-30 másodperc alatt kell minden infót átadnod. Igen ám, de ott van visszakérdezési lehetősége a partnernek, a videókban viszont kőkeményen max. 5-10 másodperced van a figyelem megtartására.

A felhasználók 87%-a szeretne több videót látni az adott márkáról. Tehát a termékeidet, szolgáltatásaidat ideje videós alapokra helyezni.

Felhasznált források:
www.adweek.com
www.socialmediatoday.com
www.thinkwithgoogle.com
www.animoto.com
www.searchengineland.com
www.searchenginewatch.com
www.forbes.com
www.businessinsider.com
www.hubspot.com
www.techcrunch.com
www.socialreport.com
www.vidyard.com


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!