Ki az intimitás koordinátor és miért van szükség a munkájára?

2022-10-12   Német János   2.989   837   Film, Online videó

Az intimitás koordinátor feladata a filmekben - Barátság extrákkal filmjelenet

Olvasási idő: 7 perc

Borítókép: Jelenet a Barátság extrákkal című filmből.

Etikus és hiteles szexualitás a filmvásznon

Ki az az intimitás koordinátor, mivel foglalkozik és miért van nagy szükség a munkájára? Bemutatom az egyik legújabb hollywoodi foglalkozást, ami már hazánkban sem számít ismeretlennek.

Azok, akik figyelemmel követik a filmes szakma alakulását, az elmúlt években már találkozhattak az intimitás koordinátor fogalmával. A relatíve fiatal szakmát főként azok a szexuális visszaélések és zaklatások hívták életre, melyekre a Me too-mozgalom mutatott rá.

De mivel is foglalkozik pontosan egy intimitás koordinátor? Hogyan teszi etikusabbá és emberibbé a forgatások légkörét? És milyen tapasztalatok szükségesek ahhoz, hogy valakiből „szexfelügyelő” váljon? Ebben a cikkben megmutatunk mindent, amit az intimitás koordinátorok munkájáról tudni érdemes.


Mivel foglalkozik az intimitás koordinátor?

Az intimitás koordinátor feladata az intim jelenetek koreografálása. Ez elsőre talán furcsán hangzik, azonban nincs benne semmi meglepő. Az akciófilmek harcjeleneteihez hasonlóan ugyanis a szexet és meztelenséget tartalmazó jelenetek is gondos tervezést igényelnek annak érdekében, hogy egyszerre legyenek hitelesek a vásznon, és a színészek számára is feszültségektől, kellemetlenségektől és problémáktól mentes rutinmunkát jelentsenek.

De hasonló lehet a helyzet az erőszakot, gyilkosságot, halált reprezentáló jelenetek esetében is. Ezek megtervezése a kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében szintén gondos koreografálást igényel. Ahol tehát sor kerülhet meztelenség, szexjelenet vagy akár erőszakos jelenetek felvételére, ott lép közbe az intimitás koordinátor, aki munkájával nemcsak ésszerű keretek közt segít tartani a forgatást, de maga is nagyban hozzájárul a produkció autenticitásához és sikeréhez.

A közhiedelemmel ellentétben az intimitás koordinátornak azonban nem feladata, hogy mérsékelje a szexjelenetek számát, a meztelenség arányát vagy épp az erőszakos snittek mennyiségét egy filmben. Pusztán azért felel, hogy a felvétel biztonságos legyen, a rendezők pedig ne kényszeríthessék bele akaratukon kívül bármibe a színészeket. A résztvevők így a forgatás során nem érzik magukat kellemetlenül vagy egyenesen megalázottan a jelenetek rögzítése során, és a korábban sajnos jellemző szexuális visszaélések is hatékonyabban elkerülhetők.


Szexfelügyelők akcióban: hogyan zajlik a koordinátori munka a filmekben?

Az intimitás koordinátor feladata a filmekben

Kép: Forgatási jelenet a Normális emberek című Hulu TV sorozatból. Forrás: Vogue.co.uk

Az intimitás koordinátor munkája középpontjában a koreográfia áll. Annak érdekében, hogy a filmvásznon megjelenő, intim jelenetek egyszerre legyenek hitelesek és etikusak is, az intimitás koordinátor a színészekkel együtt dolgozik. A forgatás előtt közösen nézik át a forgatókönyvet és egyeztetnek a feladattal kapcsolatos elképzeléseket illetően. Ezután kerül kidolgozásra a koreográfia, ami mind a színészek, mind pedig a film és a rendező szempontjából megfelelő és etikus megoldást jelent.

A munka során a jelenet minden egyes mozdulata előre egyeztetésre kerül, így elkerülhetővé válik az olyan, nem közös megegyezésen alapuló érintkezés, ami kellemetlen helyzeteket szülhet és szexuális zaklatásnak, kihasználásnak minősülhet. A forgatást ennek érdekében – akárcsak az akció- és harcjelenetek esetében – több próba is megelőzi, amelyek során a koreográfia finomítható és tökéletesíthető.

Fontos, hogy a jelenetekkel kapcsolatos tervezés során a színészeknek minden esetben jelezniük kell azt, hogy mik a saját határaik: mi az, amiről úgy érzik, hogy belefér a munkájukba, és mi az, ami már nem. Lényeges továbbá az is, hogy a színészek tudják azt, hogy egy számukra kellemetlen vagy megalázó helyzeten bármikor nemet mondhatnak. Ezekben az esetekben az intimitás koordinátor dolga, hogy megoldást találjon a problémára, és mind a színészeknek, mind a rendezőnek felvázolja az adott jelenettel kapcsolatos, lehetséges alternatívákat.


Miért van szükség az intimitás koordinátorok munkájára?

Sokan úgy gondolják, hogy a szexualitás mindennapos, éppen ezért természetes dolognak számít, tehát nincs mit takargatnunk rajta. Ez való igaz a mindennapi életben, egy film felvételén azonban már egészen más a helyzet. Itt ugyanis nem a magánéletről, hanem munkáról van szó. Ennek köszönhetően a színészeknek sokszor kellemetlen és megalázó szituációkban kell intim együttlétet imitálniuk úgy, hogy egy egész csapat dolgozik velük együtt, akár több napig is. Ez sok esetben pszichésen is megterhelő lehet, de bizonyos szituációban visszaélésekre is lehetőséget ad.

Az intimitás koordinátor és a me too-mozgalom

Az intimitás koordinátor egy relatíve fiatal hivatás, amely 2018 óta számít felkapottnak a szakmán belül. Ez nem meglepő, hiszen ez idő tájt rengeteg szexuális zaklatással és visszaéléssel kapcsolatos hír látott napvilágot a hollywoodi álomgyár háza tájáról. Elég csak Harvey Weinstein rendező botrányára gondolnunk, akit 91 nő szexuális zaklatásával és erőszakcselekményekkel vádoltak, illetve a Me too-mozgalom ebből adódó kialakulására. Így máris érthetővé válik, hogy miért vált szinte egyik pillanatról a másikra kényes kérdéssé filmes körökben a szexualitás.

Az intimitás koordinátorok munkája tehát mind a színészek, mind pedig a stúdiók számára fontos. A színészeknek azért, mert a profi módon megtervezett jeleneteknek köszönhetően többé nem kell kellemetlenül érezniük magukat a forgatásokon, és nem kell olyan dolgokat megtenniük, amiket kellemetlennek vagy megalázónak tartanak. A stúdióknak pedig azért, mert ilyen módon elkerülhetik a színészek kizsákmányolásával és szexuális visszaéléssel kapcsolatosan atrocitásokat, az ebből adódó rossz sajtót és millió dolláros pereket.

A tapasztalatok szerint pedig a fiatal rendezők egyre inkább nyitottak az intimitás koordinátorok munkájára. A szakma nagy öregjei azonban sokszor szkeptikusok, és csak afféle szükséges rosszként tekintenek a szexjeleneteket felügyelő coach-ok munkájára, akik körülményesebbé és drágábbá is teszik a forgatásokat.


Bizonytalan indulás után egyre nagyobb érdeklődés: a szakma rövid története

Az első intimitás koordinációval foglalkozó szakemberek közt Tonia Sina nevét szokták emlegetni, aki sokáig harcjelenetek koreográfusaként és kaszkadőrként dolgozott a filmiparban. Sina a forgatások során vette észre az igényt az intim jelenetek a harcjelenetekhez hasonlóan történő koreografálására. A drámapedagógia elvégzése után pedig ezt a lehetőséget is beépítette a szolgáltatásai közé.

Eleinte nem mutatkozott nagy kereslet az ilyen jellegű munkára, és főként színházi körökben alkalmazták, azonban ez 2017 után, a fentebb már említett Weinstein-botrány kirobbanása és a me too-mozgalom kibontakozása után lényegesen megváltozott.

Tonia Sina mellé a kaszkadőr-koreográfus háttérrel bíró Alicia Rodis is csatlakozott, és ketten alapították meg a világ egyik első, intimitás koordinációra alapuló cégét, az Intimacy Directors Internationalt, ami jelenleg a szakmán belül az egyik legkeresettebbnek számít.

A szakmán belül szintén neves képviselőnek és úttörőnek tekinthetjük Ita O'Brien nevét, aki 2014 óta foglalkozik intim jelenetek koreografálásával, filmes és színházi környezetben egyaránt. O'Brian 2014 óta foglalkozik az intimitással, szexuális tartalmú jelenetekkel és meztelenséggel kapcsolatos gyakorlatok kidolgozásával, és többek közt az Amazon, a BBC, az HBO és a Netflix sorozataiban is dolgozott. Saját cége, az Intimacy on Set alapítójaként 2018 óta nyújt tanácsokat és segítséget az intimitással, szexuális tartalommal és meztelenséggel foglalkozó jelenetek realisztikus és etikus megjelenítésével kapcsolatban.


Hogyan lehet valakiből intimitás koordinátor?

Mivel egy meglehetősen fiatal foglalkozásról beszélünk, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ki is az, aki a szakmán belül hiteles, képzett intimitás koordinátornak tekinthető. Sokáig nem léteztek általános érvényű, mindenki által elismert lefektetett szabályok azzal kapcsolatban, hogy ki gyakorolhatta a hivatást, azonban a bevált cégek által szervezett szakmai tanfolyamok elegendő minőségi biztosítékot jelentettek arra, hogy a pályakezdő intimitás koordinátorok munkát találhassanak.

2020 januárjában pedig az amerikai színészek szövetsége, a SAG lefektette azon protokoll alapjait, amelyben leírták, milyen képességekkel és képzettséggel kell rendelkeznie egy intimitáskoordinátornak. Ez persze még mindig nem köti konkrét végzettséghez a foglalkozást, azonban jó irányt mutat annak érdekében, hogy az úgymond "kóklerek" kiszűrhetőek legyenek.

Az pedig mindenesetre biztos, hogy ez a szakma nem azoknak a fiataloknak való, akik csak most csöppennek bele a filmes világba. Nehéz és nemcsak szakmai tudást igényel, de többek közt a szexuálpszichológia alapjaival is érdemes tisztában lennie annak, aki intimitás koordinátornak állna.


Filmek, amelyek az intimitás koordinátorok munkáját is dicsérik

Több filmben is dolgozott intimitás koordinátor mint a Szexoktatás, Bridgerton, Vágyak/Valóság és Watchmen

Képek forrása: IMDb

Habár néhány évvel ezelőtt az intimitás koordinátor gyakorlatilag ismeretlen szakmának bizonyult, addig mára világszerte egyre általánosabbnak számít az ilyen irányultságú szakemberek alkalmazása. A nagy hollywoodi filmstúdiók mellett az olyan streaming szolgáltatók is egyre gyakrabban kérik intimitás koordinátorok segítségét, mint a Netflix vagy a Hulu.

Az HBO például a forgatásokon történt, kellemetlen jelenetek miatt a Trónok harca utolsó évados fináléja után nem sokkal, 2018 őszén jelentette be, hogy minden egyes, intim jeleneteket is tartalmazó filmjükben és sorozatukban intimitás koordinátorokat fognak alkalmazni.

De az olyan, érzéki szexjeleneteket tartalmazó sorozatok is, mint a Tönkretehetlek, a Szexoktatás, a Normális emberek, a Watchmen, a Westworld, vagy a Bridgerton egytől egyig intimitás koordinátorok munkájának segítségével készültek. Vagy épp a Vágyak/Valóság című sorozat, melynek egyetlen epizódjában több meztelenkedés volt látható, mint más sorozatban egy teljes évad alatt. A sorozatok mellett pedig az intimitás koordinátorok olyan filmekben is szerepet játszottak, mint a Nicole Kidman főszereplésével készült Tudhattad volna.

Hazánkban a filmes körökben ez a szakma még gyerekcipőben jár, azonban egyáltalán nem ismeretlen. Friss példaként említve a Tündérkert című magyar történelmi-politikai-thriller sorozat forgatásán is alkalmaztak intimitás koordinátort.


Tetszett a cikk? Kérlek, oszd meg!


Szeretnél továbbra is ingyenes cikkeket olvasni? Kérlek, támogasd a magazint!
Mi az a Patreon?

Támogatás a Patreonon

 


Cikk keresése


Kérd itt a digitális magazinunk értesítőjét!

Iratkozz fel itt, ha szeretnéd elsők között olvasni a legfrissebb cikkeinket és a digitális marketing híreket.Kövess minket!